Problémy s jedením u 5 ročného dieťaťa

31. máj 2021

Ahojte, potrebovala by som radu ohľadom stravovania u 5r. Boli sme už aj u dr. krv, gastro všetko v poriadku ale problém je, že skoro nič neje sú dni kedy je toho viac sú dni kedy nezje vôbec nič, motivácia na niečo sladké (brumík, lízatko...) jej nepomáha. Ako príklad vám napíšem milulotýždňový jednálniček pondelok - nič, utorok - banán s hruškou, streda - obed (ryžové cestoviny s kuracím mäsom a zeleninovou oblohou), štvrtok - maliny a 2x si kusla do pečiva s pomazánkou a ďalej nechcela, piatok - detská výživa, zeleninový vývar s 2 menšími kúskami pizze, sobota - banán, hruška, 2 kúsky pizze, nedeľa - jablko, obed (kurací vývar, mäso na prírodno so zemiakmi a ryžou jedla to po kúskoch od 12 až do takej 19) a dnes zase zatiaľ nič. Takto nejak sa stravuje od začiatku mája. Dr. nám povedala, že pokiaľ aspoň niečo zje tak ju nemám nútiť ale pravidelne jej ponúkať rôzne jedlá a podľa nej má len také obdobie ktoré prejde. Malá už od prvých príkrmov bola dosť výberavá v jedle ale nikdy nie až tak, ako teraz. Skúšala som aj, že sa nepostaví od stola kým všetko nezje ale nepomohlo ani jedenie počas rozprávky alebo hry ale stále keď ju začnem nútiť keď nechce jesť čo i len ovocím tak ju začne napínať. Čo by ste robili vy? Nútili nech niečo zje alebo nechali to tak, že sa naje kedy bude hladná?

beronsche
31. máj 2021

toto mi nepride ako vyberavost v jedle.. ked ti jeden den zje normalny obed (aj ked malicko) a dalsi den nic, problem bude zrejme niekde inde..
co sa stalo v maji, ked zacala takto jedavat? nejaka zmena v jej zivote?
ja by som vyhladala citlivu psychologicku s respektujucim pristupom.
rozhodne do jedla nenutit, aj s odmenami opatrne, vlastne cele to ries citlivo, aby ste neskoncili s poruchou prijmu potravy..

elizabet173
31. máj 2021

Nie, vobec by som si ju nevsimala, neponukala ju, lebo sa mozno snazi tymto na seba upozornovat. Viem, ze je to tazke. A ziadne zobkanie obeda cele hodiny. Rano daj pred nu ranajky, zje, zje, nezje, vyhod. Ale nie tak, aby mala pocit, ze sa hnevas, ze nic nezjedla. Vobec to nekomentuj, o jedle pred nou vobec nerozpravajte. Na desiatu jej daj nejake ovocie a zase - zje, zje, nezje, nekomentuj, len dbaj, aby dostatocne pila a mala vela pohybu vonku. Takto pokracuj cely den, aspon dva tyzdne. Ak do pol hodiny jedlo nezje, spytaj sa, ci si neprosi, ak nie, tak ho vzdy odnes, najlepsie vyhod do kosa. Ovocie by som jej davala len jeden, maximalne dva kusky denne, ak ti pije mlieko, hrncek, dva denne, kakao ani dzusy, sladene napoje vobec. Poznala som dieta, ktore toto robilo, lebo chcelo, aby bola mama doma, neslo do skolky, nevadilo mu, ze idu lekarovi na vysetrenie, ale bolo cely den doma

mabenn
31. máj 2021

do škôlky nechodí?

babulina
31. máj 2021

Ak prestanete robit z nejedenia temu, bude sa vam lepsie fungovat. Raz nasa znama psychologicka povedala skvelu vetu. Nejedenia je jedna z foriem ako dieta vie drzat rodicov v sachu, priestor kde si ono urcuje svoje pravidla a rodicia sa mozu aj na hlavu postavit, zjest to co ma na tanieri moze len dieta samo. Pokial tam nie je zdravotny problem, nerieste. Ziadne prosby, place, uplacanie rozpravkami, sladkostami. Polozit na stol primerane velku porciu, spolocne stolovat, dovolit dietatu pomahat pri prave jedla to je cesta ako z toho von.

autor
31. máj 2021

@beronsche práveže nič sa nestalo ona od malička bola taká, že mala obdobie kedy mliečne výrobky ani vidieť nechcela a potom si ich sama pýtala aj 2x do dňa alebo pečivo úplne odmietala a potom mala dni kedy by len pečivo jedla ale nikdy to nebolo až do takej mieri, že už neviem čo jej mám ponúknuť aby to zjedla.
@mabenn chodí do škôlky len od minulého týždňa som ju nechala radšej doma keď sme boli 1 deň u pediatričky a ďalší deň na gastre ale ani v škôlke to s jej jedením nebolo o nič lepšie

mabenn
31. máj 2021

hoci bola slabý jedák ako píšeš (aký máš vzťah ty k jedlu)? vyzerá, že niečo sa tam od mája stalo...či už v škôlke, alebo doma, v okolí...skúšala si sa s ňou o tom porozprávať? ako vlastne reaguje? ja by som šla po psychickej príčine, keď sú vyšetrenia ok

elizabet173
31. máj 2021

@babulina presne ako pises, ak rodina zacne prilis jedlo riesit, nastavaju problemy

beronsche
31. máj 2021

skus porozmyslat, ci urcite, moze to byt nejaka, z pohladu dospeleho, blbost..
ak isto nic, nerobit z toho dramu, ako pisu vyssie. ponuknut, nechce, ok nekomentujem. nechce obed? pocka do vecere...
ja mam dieta, co malinko je, u nas je to ale konzistentne, co zje a co nie.. dobrovolne nehladuje. doma to mame osetrene (neprimerane neriesime, nepodplacame) ale skolka je problem. skusaju vselico, v podstate nic z toho neschvalujem, ale nerespektuju ma, prip.len malo..
to pisem len ako upozornenie, ze aj s uciteljami sa potrebujes rozpravat, ked chodi do skolky..

thereisabear
31. máj 2021

Ja som takto (ne)jedla v detstve. Pamätám si, ako na mňa mama a učiteľky v škôlke/škole tlačili, aby som jedla. Keď som mala 8 rokov, mamina odcestovala na 2 týždne preč a keď sa vrátila, mala som asi o 5kg viac. Otec vôbec neriešil či jem alebo nie, pripravil jedlo, keď som nejedla tak to odpratal a nekomentoval. Skúsila by som ísť na to podobne, tváriť sa, že mi je úplne jedno či je alebo nie...

anavianavi
31. máj 2021

Pokial vyrazne neklesa na vahe a je ziva, vobec by som to neriesila, ale jedlo by som jej vzdy ponukla. Bez nutenia, ci komentovania. Ak nezje odlozit a ponuknut nasledujuce jedlo.

ivamotylik
23. jún 2021

zdravim, my sme na tom tak isto. od prvej lyzicky mala nasa dcerka hisaky, nejedla skoro do roka nic okrem dojcenia. doktorka jej vzala krv, vsetko ok, potom po troske, ked zacala chodit jedla po zahrade ovocie a zeleninu. ked navarim tak takmer nic, vymysla, neje. ked to porovnam s mladsou tak ta 10 mesacna zje viac ako ona. cez to vsetko ma kopu energie, doktorka nechape preco to riesim a v skolke? ze je z tych lepsich jedakov, ze su deti, ktorym rodicia ani nemusia platit jedlo lebo vsetko konci prasiatku od desiaty po olovrant. sesternicina mala okrem cestovin a jogurtov nejedla do 7 rokov nic. a potom bum zacala jest vsetko. dlho som sa trapila aj ja ale prestala som riesit. nezje nenutime, ked chce da si, ked chce pomozeme, ked ma na nieco chut uvarime podla nej. a nic z toho nepridava na tom zeby zacala viacej jest. skusali sme sirupy na zlepsenie apetitu, caje na lepsie travenie a nezabralo nic zjavne su deti co jedia a su deti ktore nechcu. mame druhu lekarku lebo sme sa stahovali a ani jedna neriesila ked som jej to povedala. ze jej nic nechyba.