Príkrmy pre štvormesačné dieťa

saljakova
17. máj 2017

Dobry den chcela som sa vas opitat mam taku jednu prozbu .... moj maly bude mat 21.5. 4 mesiace.... nekojim ho dva mesiace tak som presla na umele mlieko a davam mu A-milk...... a dnes som bola v lekarni a kupila som mu Sunarek bananova kasicka mliecna ryzova na dobru noc to pise tak na krabicke... a chcela som sa spitat .. ze ci robim spravne dneska som mu dala prvu davku .. na vecer ako siel spat ....chcela som sa s vami poradit ci je to dobre davat na vecer tu kasicku a cez den normalne mlieko alebo som niekde zrobila chybu .... som prvi krat mama tak sa chcem tu poradit a chcem aby sa nasiel niekto uprimni a napise mi alebo poradi budem rada 🙂.. dakujem Saljakova 🙂

anjelic
17. máj 2017

Ja som dávala prvé príkrmy zeleninové, potom ovocie a až nakoniec kašička... Najmenej tri dni za sebou som dávala jedne druh, ak by bola alergická reakcia, tak by sme vedeli z čoho. Príkrmy som dávala doobeda alebo na obed, ak by nesadli, aby sme sa večer alebo v noci netrápili. Inak najlepšie konzultovať s pediatričkou, dieťatko pozná.

moni244
17. máj 2017

Uff, tazko sa to cita a davat taku kasu tak malemu dietatu a potom sa pytat? Nie je to uz jedno, ked si dala? A nie, nedava sa kasa ako prva, ale zacina sa zeleninou, pediatricky si sa preco nespytala?

mattkapd
17. máj 2017

My budeme mať koncom januára 4 mesiace..Tiež sme na UM..Nám doktorka povedala že mám dávať v ukoncenom 4 mesiaci. .t.j. 4 mesiace a jeden deň. .najprv zeleninové neskôr už mozme aj ovocie..kaše na vecer isto este nebudem dávať to som sa jej ani na to nepytala. .aj to nám dala tabuľky v ktorom mesiaci čo môžem prihodiť. .

rhiannon
17. máj 2017

Kasu mu urcite nedavaj, a uz vobec nie kupovane sajrajty. ma byt minimalne este mesiac na mliecku, ved nema ani 4 mesiace!! A potom zacat s prikrmami. Nevadi, ze si raz dala, ale uz nedavaj. A ked zacnes, v 5 mesiacoch, tak takto- bed zeleninka, vzdy 3 dni jeden druh (mrkva, zemiak, batat, cuketa, brokolica a pod) a potom pridat dalsi druh a zas ho skusat 3 dni. Aby si videla pripadnu alergicku reakciu. Po mesiaci zeleninky pridaj ryzu alebo pseno, varene vo vode a pomixovane. Po dalsom mesiaci pridaj na desiatu ovocie. A po dalsom mesiaci k obedu aj masko, kvalitne z domaceho zdroja idealne. Plus mozes obmienat s cervenou sosovicou...a na kupovane kase naozaj zabudni, to by som ani ja nejedla. Na veceru staci mliecko, kludne aj do 10 mesiacov. U nas vecerala mliecko mala do roka. A spala pekne. Male babatka maju velmi citlivy zaludok a crievka, zlym prikrmovanim sa da velmi poskodit.

rhiannon
17. máj 2017

@moni244 preco by to bolo jedno? Uceny nikto z neba nespadol. Dala raz, tak ok, viac uz neda a bude dobre. Jeden raz sa nic nestane, max bude malu boliet brusko, pravidelna konzumacia je problem. Takymi prispevkami ako tvoj akurat docielis, ze sa demotive a bude robit po svojom...

maxiva
17. máj 2017

@moni244 toto si niekto robi srandicky😉tolko chyb som uz davno nevidela...to je naschval

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rhiannon
17. máj 2017

@zltyslonik tento dementny prispevok svedci o tvojej hluposti a nie autorky temy...to, ze neovlada pravopis, neznamena, ze nema pravo sa spytat na radu...

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kale13
17. máj 2017

no baby, ja keby mam dalsie dieta tak praveze zacnem redsou ryzovou kasou na lyzicku a nie varenou mrkvou, lebo ta strasne zapeka.. davala by som ryzovu kasu a potom jablko, aby ho nezapekalo.. potom zemiak a potom zas nejake ovocie.. inak taka mrkva je niekedy sladsia ako jablko.. takze takemu, ze zelenina prva aby si nezvyklo na sladke tiez neverim...
ja som neskorsie miesala do ryzovej kase kyslejsie ovocie alebo nesladne ovocne prednidavky ako slivky, jablko, hruska a doteraz ma moj 4r. radsej taketo kyslejsie ovocie ako sladkosti a neznasa mrkvu alebo sladky zemiak..
ale ak by nebolo dieta, ze vyslovene hladne a dozadovalo sa jedla, tak by som urcite nezacinala s prikrmami pred 5 mesiacom, mozno az v 6m aj ked je na UM.

saljakova
autor
18. máj 2017

@kale13 a ked ste mali maleho tak v jakom mesiaci ste davaly kasicku .... a mozem davat kasicku aj umele mlieko ?.... nebude mi s toho vel priberat ?

lorela
18. máj 2017

@saljakova Najlepšie by bolo, keby si sa v prvom rade poradila s vašou pediatričkou. Ak je ochotná, tak ti vždy povie, čo máš ktorý mesiac zaradiť. Nič v zlom, ale ak nevieš nič o príkrmoch, tak aj nejakú publikáciu by si si mohla zohnať.
Začni s prvým príkrmom od ukončeného 5. mesiaca (ak nepovie pediatrička inak). Na obed jeden druh zeleniny uvarený v čistej vode, rozmixovaný na redšiu kašu ponúkaj 3 dni. Potom zaraď ďalší. Zemiak, mrkva, cuketa, petržlen, brokolica atď. A ich vzájomné kombinácie, pr. zemiak s mrkvou, zemiak - petržlen - mrkva, brokolica s cuketou... Do zeleniny neskôr pridaj pár kvapiek extra panenského oleja (najlepšie olivový). Zhruba o mesiac môžeš pridať mäso. Morčacie, teľacie, zajac a kuracie iba ak máš možnosť domáce, neskôr chudé hovädzie. Takže mäsovo zeleninový príkrm na obed. A do mäkka uvarenú ryžu. O ďalší mesiac ovocie na desiatu (jablko, hruška, broskyňa, marhula, banán). Na večeru bezmliečne kaše, najlepšie tebou uvarené, najprv z kukuričnej a ryžovej múky, neskôr z ovsených vločiek, pohánky, teda lepok, t. j. chlieb, pečivo, bezvaječné cestoviny a tieto rôzne obilninové kaše medzi 6. a 7. mesiacom. V 7. - 8. mesiaci masielko a z neho napr. rôzne jednoduché pomazánky na chlebík. Postupne aj strukoviny a biele jogurty, acidofilné mlieka, tvrdé syry, 1x do týždňa vaječné žĺtko namiesto mäsa, sladkovodné ryby. Do jedného roka sa skús vyhýbať cukru (ani žiadne piškóty, Bebe keksy, Marína a pod.). Tiež koreniu, soli, cesnak býva ťažký na žalúdok. Na dochutenie jedla používaj čerstvé bylinky. Po jednom roku môžeš jedálniček ďalej rozšíriť o takmer všetky druhy ovocia a zeleniny, mäsa (chudého), celé vajíčka, vaječné cestoviny tým pádom tiež, morské ryby, tvaroh atď. Ak sú v rodine alergie, pozor akurát na silné alergény ako med, orechy, citrusy, paradajky, zeler. A dlho dlho sa v detskej strave neodporúčajú huby 🙂.
S prvými príkrmami nezabudni ponúkať čistú vodičku (v žiadnom prípade nie Jupíky a ani sladené čaje).

lorela
18. máj 2017

@zltyslonik Uff, aj keď v zásade vtipný príspevok, ale už dosť "cez"...

saljakova
autor
18. máj 2017

@lorela on nema rok aby tolko jedol alebo toto vsetko co tu pises nejaka si moc mudra :D

lorela
18. máj 2017

😲 Aj ďakujem by stačilo 😅
Tebe niet rady. Nakúp si kaše a šup šup do nich!

rhiannon
18. máj 2017

@saljakova ved ona ti to krasne popisala, ako mas postupovat. Nie ze to mas dat naraz. Asi si naozaj jednoduhsia a tie fory na tvoju adresu mozno aj boli na mieste. Komu niet rady...

kale13
18. máj 2017

@saljakova ja som zacala prve prikrmy v 5 mesiaci ako som pisala vyssie trocha vsetkeho postupne, aby sa naucil jest z lyzicky..
a potom asi od 7mes. ked uz jedol 2 jedla denne, tak som previdelne davala na obed zeleninovo-masove veci a na veceru ryzovu kasu s roznym ovocim v tom zamiesanu.. medzi tym UM.. vobec nepriberal velmi ..

ukulela
18. máj 2017

@saljakova ok, lorelu si nepochopila, skusim ja:
aktualny trend a rady, ako zacinat s prikrmovanim:
najprv zelenina - dava sa 1 prikrm raz denne, zvycajne na obed (nie vecer). zacina sa par lyzickami. prve tri dni mrkvove pyre, potom napr mrkva + zemiak, potom napr cuketa, potom cuketa+zemiak ... kazdu novu potravinu tri dni preto, aby si odsledovalal pripadnu alergiu.
po mesiaci sa pridava maso -stale jeden prikrm denne
ja som v pol roku uz davala aj ovsene vlocky do prikrmov, alebo ozuzlat rozok, skratka zaradit lepok.
kase - kupovane mliecne - som nedavala nikdy, toboz ni ena vecer.
ale anio, napchaj maleho kasou, bude mu zle a ano, bude z nej priberat.
... ked viez zalozit temi, vies pre kristove rany hadam najst aj nejake usmernenia o zavadzani prikrmov, nie??? ale ty budes mozno z tych,co nakupia a daju a nebudu sa unuvat varenim ...

225lenka25
18. máj 2017

@mattkapd mohla by som poprosiť tu tabuľku ? 🙂

ukulela
18. máj 2017

@225lenka25 ja som isla napr podla tohto http://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat...
samozrejme z UM skor ... ja som zacinala az po 6tom mesiaci, plne kojeny, takze cca podla tabulky. akurat lepok som dala skor

sisaka
18. máj 2017

@moni244 kaša sa nedáva prvá na Slovensku. U nás v Kanade sa začína ryžovou kašou, tak je to tu odporúčané a nikomu to nepríde divne.

Taktiež sa začína až okolo 6 mesiaca a je jedno, či dieťa je na UM alebo MM. Nie sme v minulom storočí, keď UM nebolo obohacované o vitamíny, minerály a pod. a bolo treba podávať mrkvovú šťavu, pomarančovu a čím skôr začať s mäsom koli železu, tráviaci systém 4 mesačného na to nie je pripravený, preto sú UM mlieka tomu prispôsobené a nie je potrebné do 6 mesiacov nič iné.

moni244
19. máj 2017

@sisaka a mna to strasne zaujima, ako je to zavedene v Kanade. A je rozdiel ryzova kasa a tie presladene kase, co predavaju

mattkapd
19. máj 2017

@225lenka25 pošlem večer do správy cez ip lebo som dnes na návšteve

sisaka
20. máj 2017

@moni244 do kaši pre deti do 12 mesiacov nepridávajú cukor, soľ, umelé farbiva, umelé prichute a konzervanty. Okrem Milupy (to je ale európska značka, tu som nikdy nekupovala) Bud sú už s pridaným mliekom a rozrabaju sa vo vode, alebo sa UM alebo MM musí pridať. Začína sa s neochutenymi kašami, pokračuje sa s kašou s jedným druhom ovocia, neskôr s viacerými...

rhiannon
20. máj 2017

@sisaka no skuste si ppzriet zlozenie kasi ako sunarka a ochutene nutrilon. Ciasty grc a aj tie, ktore nemaju pridane latky, tak neobsahuju pre deti ziadne ziviny. Spracovanim sa uplne znicia. Detom sa maju varit kase z celeho zrna - povarit a rozmixovat. A kasu kombinovat s ovocim je hlupost. Dochadza ku kvaseniu. Pre deti je najlepsie sa ucit sa ciste chute.

sisaka
20. máj 2017

@rhiannon ja sa tu nejdem hádať. Moje deti majú obdobie kašičiek dávno za sebou, jedno išlo podľa slovenských odporúčaní, jedno podľa kanadských. Značky ako Sunarka, Nutrilon sa tu nepredávajú a keďže nemám mimino ma zloženie už naozaj trápiť nemusí. Syn ako maličký kaše miloval a nemal žiadne zdravotné ťažkosti, vyrastal na nich tak ako milióny deti v Severnej Amerike. Moja reakcia bola na to, že kašami sa nezačína, čo nie je pravda. Je mi úplne jedno, či niekto vari, či dáva hotové jedla určené pre dojcata a ani sa neprezehnavam, keď vidím dieťa kŕmiť umelým mliekom. Nevidím ale problém, keď niekto chce začať kašami a nie zemiakmi, to čo píšu v nejakej slovenskej tabuľke nie je Písmo sväté

evittam
20. máj 2017

Ja som sa ani raz neriadila nejakymi tabulkami-ani som ich nevidela. Pri prvom dieťati mi len pediatricka dala zakladne informacie, pri druhom tiez a este mi dala svoje vypracované odporucania co a kedy cca zacat davat detom. Ale vzdy som sa viac menej riadila sama sebou a detmi. Obe deti mali aj kase ci uz kupovane al.domace. Zeleninove a masove prikrmy so všetkým možným-ryza,cestoviny, ovsene vlocky,atd.....Nikdy ziadny problem. Takže za mna-menej tabulkovania a viac zdraveho rozumu....😉

malymyis
20. máj 2017

Ahoj ja idem podľa tejto tabuľky 🙂

saljakova
autor
14. júl 2017

Moj maly bude mat teraz 6 mesiace nyslite si ze mu uz môžem davat rozmuxovane polievky alebo jogurt pribinacik ci ako jak mam teraz postupovat s jedlami doktorka mi nic nepovedala tak idem si svoje proste radila som sa s mamou ale ona uz zabudla co nam davala keď sme bolí maly😀

lorela
14. júl 2017

@saljakova Naštuduj si niečo. Ani rozmixované polievky, a už vôbec nie Pribináčik alebo jogurt v 6 mesiacoch.
V 6. mesiacoch po jednom skúšaš zeleninu a pridávaš postupne mladé chudé mäsko: teľacie, morčacie, zajac, kuracie domáce - ak máš možnosť.

Aha, a teraz pozerám, že rád si tu dostala požehnane, a ani si ich nečítala, keď sa zase takto pýtaš... Ani ten prehľad rovno nad tvojim posledným príspevkom sa neunúvaš pozrieť?