Baby ,nekojené bábätko 3mes. môže začať s príkrmami? napr.zeleniinku? ako začať čo dať prvé a ako mixujete zeleninku?uvariť a roztlačiť či ako?ďakujem pekne za rady
Pokiaľ je dieťa na umelej výžive, je vhodné začať s prikrmovaním od 4-5 mesiaca.
Začni s presnídavkami, ale domácimi. V čistej vode uvar nejaký druh zeleniny a rozmačkaj či rozmixuj ho na pyré. Vždy priprav pyré len z jedného druhu zeleniny, pretože keby dieťa náhodou dostalo alergiu (vyrážku), nebudeš vedieť ktorá potravina to spôsobila (v takom prípade konzultuj lekára, počkaj pár týždňov a vyskúšaj ju opäť, či nastane rovnaká reakcia). Po čase môžeš druhy samozrejme aj kombinovať.
Mrkva, zemiak, hrášok, brokolica, tekvica, cuketa, z ovocia hruška, jablko, banán, nektarinka alebo broskyňa. Vyhni sa citrusom alebo silnejším alergénom, akým sú napríklad jahody.
Dietatko na UM prikrmovat najskor od 4m. Prvy mesiac len zelenina druhy mesiac pridat aj ovocie a dalsi uz aj bezlepkove obilniny masko zltok a potom postupne aj obilniny s lepkom a ostatne veci 🙂. Bez cukru a bez soli. Vyhnut sa alergenom.
@elishaweiss aj ked je na UM,urcite nie este teraz,ale ako pisu baby. O prikrmoch kedy a co ta.ma.informovat pediater dietata.
@elishaweiss urcite ta pediater upozorni odkedy co davat a take zakladne info ale je dobre si zaobstarat aspon nejaku knizku alebo si o tom nastudovat viac- co kedy ako davat akym chybam sa vyhnut ake su moznosti pripravy a upravy jedla recepty kolko coho treba podla veku aby to bolo nutricne dostatocne🙂
Ďakujem veľmi pekne za info😊
O prikrmoch kedy a co ta ma informovat pediater dietata
Hej dokazis mu traviaci nevyvinuty system. Dieta by sa malo zacat prikrmovat ked samo ma zaujem o jedlo, pripadne prezuva naprazdno. Ak je na um od ukonceneho 4m a pripadne dojcene od 6. Ja som zacala jed maly mal 5,5m aj ked bol dojceny. Zacina sa mrkvou, zemiacikom atd. SI to nastuduj a spytaj pediatra a klud s prikrmami ma cas
Kojene deti od 6mesiacov a nekojene od 4mesiacov ale pediater by ta mal na prehliadkach informovat. Ja som maleho zacala okolo 5mesiac a to bol este kojeny ale mala som pocit, ze mu uz moje mlieko nestaci.
Prikrmy sa nemaju zavadzat skor ako od 17 tyzdna lebo zalodocne stavy nie su dozrete, skopobili by ste viacej skody ako uzitku, o prikrmoch by som sa informovala u pediatra a na inspiraciu mozte ak mate FB kuknut stranku: co jedia zdrave deti, tam vam aj poradia ako prikrmovat a co kedy zavadzat, baby su odbornicky
@elishaweiss urcite nie, az od ukonceneho 4. mesiaca...