Kedy začať s normálnym jedlom?

zmena303
1. aug 2013

Chcem sa opytat kedy ste zacali s normalnym jedlom pre vase dieta. Hovori sa ze do roka sa nema solit a potom od roku sa solit zacat moze?
Mne mama hovorila ze kedysi sa to tak neriesilo nebol internet a davala uz ked sme mali 10 mesiacov normalne jedlo co jedli aj dospely ze nevarila zvlast. Mohla by som dat dietatu obalovany karfiol ak oskrabem struhanku v ktorej to bolo pecene? Alebo radsej nie. A vobec kedy prestat varit oddelene ?

luliu
1. aug 2013

@zmena303 Ja som cca od roku zacala davat takmer vsetko co sme jedli my.

katkanova
1. aug 2013

zijem v uk a tu je normalka od roka, normalkou myslim ze kludne detom daju to co jedia oni cize priklad obeda su rybie prsty a hranolky, alebo zapekany karfiol so smotanou a syrom, toast s fazulou a syrom, prosto cokolvek, najdu sa aj vynimky co krmia deti zdravsie, ale je ich pomenej. da sa povedat ze deti to preziju a nic im nie je - zas na druhej strane vieme vsetci ako mnoho z nich vyzera. ja som tak niekde v strede a prosto som skusala ci malemu nieco vadi alebo nie, svokru islo porazit stale mi o hlavu buchala dake tabulky co sa odkedy moze, lenze sranda je ze je talianka a tam su tabulky ceeeelkom ine ako napr na slovensku - tak si vyber :D (napr svokra by malemu vsetko hned solila a hojne) az na vrodenu alergiu na mlieko maly nikdy nemal s potravou problem, a aj alergia je uz fuc - pri druhom planujem rovnaky postup

andrejka1974
1. aug 2013

ja varim , stale oddelene, ale uz spapa aj nase jedlo a to ma 15 mesiacov

ritusuk
1. aug 2013

ja som asi divna,ale mne pridu moje deti este stale drobucke,takze to,co jeme my,im bud davam len ochutnat alebo im obcas odoberiem,ale to nesolim a nekorenim,ale skor papaju este stale specialne vyzivy pre deti.nam pediatricka,vzhladom na to,ze sa narodili v 32tt,odporucila pockat do 2r.a zacat velmi pomaly.ale my zijeme v zahranici,paradoxom je,ze deti tu bezne vidim s hranolkami,ale ked im clovek povie,ze u nas doma poniektore deticky papaju od roka s rodicmi kapustnicu alebo majonezovy salat,tak zhrozene krutia hlavou.

liz_lemon
1. aug 2013

@zmena303 tym, ze das dole struhanku, nic nezachranis, raz je to uz smazene, a tym padom je to nezdrave

sissy27
1. aug 2013

@zmena303 ak si odmyslím tie úplne prvé príkrmy, tak nikdy som nevarila oddelene, ale prispôsobila som sa malej so stravou ja - vylúčila som vyprážané a vyslovene nezdravé jedlá, solím minimálne (dodnes, už som si na to tak zvykla), korenie tiež postupne som pridávala, dnes má 10, nemá žiadnu alergiu na jedlo, a zatiaľ som nevypozorovala ani na nič iné, teraz už samozrejme sa občas nevyhneme aj tým nezdravým jedlám (dnes sme mali bryndzové halušky so slaninou 😀 )... ja napr. dosť ľúbim štipľavé, ale tým sa dá dochutiť aj jedlo na tanieri, takže som varila bez chilli a ja som si pridala na svoju porciu, dnes aj malá si rada dá trošku štiplavého...

bosoriak
1. aug 2013

Pri prvej dcere som riesila prikrmy velmi vazne, vsetko oddelene, nesolene, trapili sme sa s jedlom dlho dlho, normalne zacala jest az ked mala 2 roky. Pri mladsej som varila to, co nam, akurat bez soli a korenia. Samozrejme nie hranolky a vyprazane, ale napr. pecene kura, zemiaky, zeleninovu polievku, rohlik, sunku a pod. to vsetko jedla od cca 10 mesiaca. Je to skutocne na tvojom posudeni, na nicom inom.

aliza
1. aug 2013

@zmena303 najprv si zisti, preco sa neodporuca davat detom nasu stravu tak skoro a potom sa takuto hlupost pytat urcite nebudes 😉. mne je srdecne jedno, co robili nase mamy....mas pocit, ze sme zdrava generacia? ja teda absolutne nie. teraz davas dietatu zaklady zdravia na cely zivot! ako ta vobec moze napadnut dat tak malemu dietatu vyprazane? vyprazane nie je zdrave pre nikoho, ani pre nas dospelych, ked uz sme pri tom. To je taky problem karfiol trebars naparit? ja neviem, mna to varenie zvlast pre deti vobec nijak neobtazovalo, mala som radost, ze im davam zdravy zaklad. Kurnik zeny, ved ste doma, to je taky problem dietatu naparit zeleninku alebo uvarit kusok maska? ved to je par minut....fakt nechapem.

sisaka
1. aug 2013

@zmena303 ja som pri obidvoch detoch presla okolo roka na jedlo, ktore sme jedli aj my. Solila a korenila som malicko, dochutili sme si na tanieri. My sa ale celkom zdravo stravujeme, doma vyprazame len vynimocne, par krat do roka, ak sme jedli nieco nie prilis vhodne pre male dieta, uvarila som podobnu verziu zvlast. karfiol pred vyprazanim aj tak uvaris, tak dietatu daj uvarene, vam vypraz a je to. Podla mna je dolezite, aby sa cela rodina zdravo stravovala, potom nie je problem, ak deti jedia to iste. Ja som si napriklad vsimla, ak sa detom extra vyvara ked su starsie, stanu sa priebercive, mnozstvo pripadov v okoli a taha sa to uz aj v skolskom veku. Ked deti vidia, ze jedia to iste, co dospeli, nevymyslaju a s chutou to zjedia aj oni. Vsak to poznate, male deti chcu vzdy to, co mame my. Uz je len na nas, ci mame v ruke mrkvu ci balik chipsov. U nas sa nad jedlom nespekuluje a zasadne nikomu nic extra nevyvaram, vyhla som sa tym padom problemom s varenim 3 druhov jedal na veceru, maskovania zeleniny do jedal a podobnych veci ....

marianka3
1. aug 2013

@aliza Tak, tak, výstižne napísané 😉

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliza
1. aug 2013

@kinna a hlavne to sladke, co si pisala, ze? ze buchticky a tak...bola si to ty, ze? tak to by ma teda zaujimalo, co ty vidis zdrave na cukre, kedze sa vraj zdravsie stravujete 😒 . to, ze tvoje deti su teraz zdrave neznamena, ze budu aj neskor. Davas im zaklad na cely zivot....organizmus dlho 'fici' aj napriek nevhodnej 'udrzbe', ale raz povie 'koniec' a potom uz niet cesty spat. Vy s muzom sa sice citite zdravsie, ale co deti? 8.mesacne dieta po takom mastnom gulasiku? ci ho varis na vode? ci ako? tu nejde len o koreniny, tu ide o sposob varenia a to moze byt viac skodlive, ako stipka soli. Privarky? mlieko a muka predpokladam...co je na tom zdrave? o vyzive ani nehovorim-nulova! je to len na zasytenie, totalne prazdne jedlo a este aj nezdrave..... ako rob si so svojimi detmi, co chces, ale nezavadzaj. Myslim, ze ziaden pediater neodsuhlasi prikrmovanie, ake tu pises. Do roka su to stale PRIKRMY! nie hlavne jedla, ako my dospeli. A aj ja mam mocne dieta, si predstav, aj ked som robila, ako ty pises, 'SCENY' okolo toho. Ja totiz myslim do buducnosti...

sendy182
1. aug 2013

@zmena303 ak varíš .......napríklad vyprážaný karfiól tak dieťaťu môžeš uvariť hustejšiu polievku z karfiolu alebo urob zapekaný........ja som deťom varila dlho zvlášť .....vyprážané ani udeniny nemali....... 🙂 ....ak majú deti chuť do jedla tak to je radosť variť.... 🙂 ...aj obyčajnú ryžu s omáčkou "zbaštia"

aaddeelliinnaa
1. aug 2013

@aliza ...ale,ale....moc premudrele nazory...aj na mna...ja mam doma 10 mesacne dieta..a veru mu obcas nevhodne dam do pusinky opacit...a co?...svet sa zruti?....ved mu nenalozim plny tanier...niektore maminky ste uz fakt premudrele...len studujete blbe clanky...a potom,vam uz z toho hrabe.
ved ja netrvdim...ze zdrava strava nie..ANO....ale zasa mu nebudem struhat mrkvu do 18 😀 😀 😀
ach jaj...

aliza
1. aug 2013

@aaddeelliinnaa keby si bola premudrela ako ja a sledovala blbe clanky, tak by si vedela, ze patrime medzi najviac chore narody. Ale naozaj, nic na tom neni, dat malemu dietatu 'do pusinky' nezdravy humus. Podla mna je chore, ak nejaka matka napise druhej, ze jej hrabe len preto, ze sa zaujima o zdravie vlastneho dietata. Ani nie chore, ale velmi, velmi smutne.

siska53
1. aug 2013

@zmena303 po roku sa solit moze, ale straasne malinko kvoli vyvijajucim sa oblickam - to sa tyka i korenia. Urcite by som vyprazane v tom veku nedavala, ani ked sa oskrabe struhanka. Ja sice uz casto varim akoby na jedenkrat, ale po uvareni odoberiem porciu pre malu a nam zvysok dosolim a dokorenim. Ja by som ten karfiol malej len uvarila a ked uz, tak jej to spravila ako mozocek alebo poliala maslom a struhankou posypala. Bez osolenia. A zemiaciky uvarene k tomu, jej bez soli a ved my si dosolime.
Teraz jej este varim obcas aj oddelene, totiz dakedy navarim pre nu viac, a potom zamrazim a mam.
Stale to ma byt upravena strava dospelych a vsade aj pisu, ze ziadne rezniky a cize ani vyprazane, minimum soli a korenia.
Pri malom som uplne oddelene prestala varit az smerom k dvom rokom. Ale napr. na dovci s nami veceral uz ako 18 mes., ale opat, starostlivo sme zvazovali, co z toho mu dame.
Inak poviem ti, robila som raznici. Nacistila som zeleninu, nakrajaal maso a tak. Zo vsetkeho odobrala, malej tu zeleninu a a masko uvarila osobitne v kukte na prirodno a nam som to dala na spajdle, okorenila a dala do truby. Netrvalo to dlho a mala mala svoje babatkovske papanie a my zas svoje velkacske. A vyslo nam to na dva dni aj pre nu aj pre nas 🙂.
A napr. Taky ryzovy nakyp moze uz aj rocne babo..
A inak aj moja mama dost skoro prestala varit osobitne, ale ona to tiez tak robila - nesolila,nekorenila a oni s otcom si dochutili potom.

aaddeelliinnaa
1. aug 2013

@aliza ...ale ale..zasa neprehanaj......velmi chory narod,hm🙂))..a zasa tie clanky.A neviem...z akeho dovodu pises ...ze davam malemu do pusinky humus?..Ty jedavas s manzelom..humus?..no my teda nie 😀
A ty si myslis...ze ja sa nezaujimam o zdravie mojho dietata?...ano zaujimam...ale nie z mudrych clankov,ale z vlastnej hlavy,moja zlata...zboznujem take mamicky...ako si ty....ale ved nech...studuj...a struhaj mrkvu 😀 .
Clovek dnes zije v hroznej dobe...uz sa boji aj do jablka zahryznut 😀 😀 😀 ,vsetko je zle,vsetko je skodlive...ale to si robime hold ludia sami...

aliza
1. aug 2013

@aaddeelliinnaa mas velmi fajny sposob komunikacie 😀...je to presne ako ten 'humus' a mrkva 😎 ....som nevedela, ze ludia sa uz rodia s plnou hlavou vedomosti.... mam co dostudovat, to mas pravdu

aaddeelliinnaa
1. aug 2013

@aliza ..studuj ty....ja nemusim..mam svoju hlavu....skus ju pouzivat aj ty 🙂

dukokatka
1. aug 2013

ja som mojej dcerke zacala davat toto co my sme jedli od roka.Samozrejme ze menej solene a nekorenene.Vsetko spapala ,lebo ona uz pozorovala co my jeme a co ona,ked mala nieco ine nelubilo sa jej to.Teraz papa vsetko co my nevymysla co jej dam to spapa.Nejeme nezdravo,snazim sa cim menej oleja a vyprazaneho jest ale dame si aj hranolky .Preco nedat dietatu aj to vsak toho nezje plny tanier.Niekto sa snazi varit zdravo a nedavat dietatu vyprazane jedla a napchava ho sladkostami cokoladou,a keksikmi.cipsami.Davat dietatu prazdne kalorie co su sladkosti ,to je vecsi problem ako ked mu date hranolky.

jana121212
1. aug 2013

@aliza ale ved autorka sa zaujima o zdravie dieta, pyta sa na skusenosti, dokedy je vhodne varit oddelene. ohladom stravy sa toho uz popisalo mnozstvo a velmi vela informacii je protichodnych, preto sa pyta tu. nemam z nej pocit, ze by jej robilo problem varit dietatu zvlast. nieco citala, nieco jej mama poradila a nez sa rozhodne, tak sa chce poradit, nie je na tom nic zle. mozes sa snazit ako chces, ale len velmi tazko kupis nezavadnu stravu. jednak su gmo potraviny. sice musi byt na obale uvedene, ak potravina obsahuje viac ako 0,7 alebo 0,8% gmo suroviny, na druhej strane ak je zviera krmene napriklad modifikovanou kukuricou, tak sa to nedozvies, lebo sa to uvadzat nemusi. takato kukurica produkuje jed a ten ma zabijat skodcov. ak sa nesoli (u dospelych), tak potom treba zohnat iny zdroj jodu, podla najnovsich vyskumov ohladom celiakie je dobre zacat dietatu podavat muku pomerne skoro, este kym je kojene. materske mlieko by ho malo ochranit pred moznou celiakou. samozrejme ked ju ma dostat, tak ju dostatne, tymto sa len zmeni pravdepodobnost. kedysi naopak odporucali davat muku co najneskor. niektore zdroje tvrdia, ze zeny maju prijat 0,8g bielkovin na kilo hmotnosti, ine dovoluju aj 1,2-1,5g. niektroe zdroje tvrdia, ze ludia nemaju pit mlieko, ze je len pre teliatka, ine tvrdia, ze pre deti do 10 rokov je velmi dolezite. naozaj sa tazko orientuje v informaciach. a co sa tyka cukru, tak glukoza je jediny zdroj energie pre mozog, telo ju musi nejak ziskat, bud zo skorobu alebo z jednoducheho cukru, ale telo tu glukozu potrebuje. to ze sme nezdravy narod moze byt sposobene aj fajcenim, pitim alkoholu, robime viac hodin tyzdenne za menej penazi, vela ludi ma financne problemy a stresy, casto neoddychujeme aktivne, len sa zvalime pred telku. urcite k zdraviu obcanov prispieva aj strava, lebo ako narod jeme dost vysmazaneho (zalezi s kym sa porovnavame) a aj dost mucnych jedal, co su vacsinou prazdne kalorie. kazdopadne jedna porcia hranoliek za mesiac z teba choreho nespravi, podobne ako ta jeden salat mesacne neuzdravi. celkom rada by som si precitala nejaky seriozny vyskum o tom, kolko vitaminov v tom salate, pripadne inej zelenine alebo ovoci zostane, kym to stihne dozriet (s pomocou dusika a etylenu) sa to dostane k nam do ladnicky

aliza
1. aug 2013

@jana121212 pozri, mna by v zivote nenapadlo dat ani nie rocnemu dietatu vyprazany karfiol...to je o celkovom rozhlade, tam sa nema co radit, to by mala vediet. neverim, ze v dnesnej dobe este niekto povazuje vyprazane jedla za zdrave. A ja som nikde nepisala o nezavadnej strave, miesas hrusky s jablkami. Pisala som o tom, co matky varia svojim detom, nie o potravinach ako takych. Varenie ovplyvnit mozeme, ale to druhe nie, teda pokial nemas vlastny chov a nepestujes. Ale 8 mesacne dieta gulasik, buchticky a privarky....fakt zdrave a vyzivne 😒 . Ano, potrebujeme cukor, ale nie biely. Biely rafinak je zdrojom vsetkych civilizacnych chorob, to je fakt, dokazany. Jasne, ze aj my si dame sladke, ale urcite nebudem pchat male babo buchtickami a bublaninkami, pudingami, piskotami, brumikmi, pribinakmi, kasami a umelymi sladkymi vyzivami, ako robi vela slovenskych mamiciek. Tak male dieta si stravovacie navyky len vytvara a to na zaklade toho, co mu my podsunieme. Nepozna chute, nevie, co je sladke, slane....Ak dieta skoro naucime na sladke, potom sa tu mnozia temy o tom, ako 2 -3 rocne deti nedaju do ust ziadnu zeleninu a nic poriadne nejedia, ako maju zapchy a podobne problemy.

h2
1. aug 2013

@aliza Ahoj, čítala som si Tvoje príspevky a zarazil ma Tvoj arogantný tón. Si ozajstná bojovníčka za zdravú stravu, hoci aj cez mŕtvoly. Ja si o sebe myslím, že varím zdravo, nie len pre syna (o týždeň bude mať 2 roky), ale aj pre nás. Malý predsa vidí, čo jeme my a nechce mať zvlášť výnimky. Ale neviem, čo by som mu dala, ak by som vynechala múku a mlieko (!!!) ako píšeš Ty. Deti predsa mlieko potrebujú. Ja keď niekde poviem pred mamičkami, že môj malý nevie, čo je to cukrík, lízatko, zmrzlina..., tak ma berú ako divnú. Ale cukor s mierou používam, sladké jedlá zvykneme variť, aj domáce koláče, teraz v lete sa malý napcháva marhuľovými a slivkovými osúchmi, nevidím na tom nič zlé. Píšeš o tom, že dávaš dieťaťu základ do života. No dobre, ale ono potom pôjde do škôlky, do školy, uvidí tam iné deti s keksíkmi a inými sladkosťami a bude sa pýtať, prečo ono to nemôže. A hlavne: pre deti varíš zvlášť a Ty sama si dáš aj sladké a nezdravé??? Ak už Ty sa cítiš byť poškodená stravou z detstva, keď nám naše mamy v dobrej viere dávali všetko možné, prečo sa nesnažíš ísť deťom príkladom vlastným stravovaním? Mimochodom, môj syn spapá všetko, čo navarím, v živote nevymýšľal, že niečo nechce, len preto, že už ochutnal aj sladké jedlá.

loxa
1. aug 2013

@aliza tvoje prispevky su arogantne a trapne..Ked sa niekto slusne a uctivo opyta na nazor ostatnych zien , skus udrzat na uzde svoju neutisitelnu tuzbu po uznani , aka si ty neuveritelne inteligentna zena, ked dokazes do googla zadat " zdrava strava dojcata"..predpokladam ze ziadnu studiu na temu postupneho zavadzania prikrmov si sama nerobila..Takze nemozes s istotou potvrdit relevantnost informacii ktore mas..myslim ze obycajnemu sedliackemu cloveku , ktory pozna zbezne stravovacie navyky slovakov a inych narodov, samemu napadne aj bez vyskumov ze slovaci nemozu patrit ani do prvej 10 najnezdravsich narodov,,Ja osobne niesom za nejake skore podavanie nasej stravy , ale povedat sa to da aj slusne..Napr staci " ja stale varim moju 2. rocnemu synovi.. myslim ze je to tak spravne"..

cinkatko
2. aug 2013

@aliza Ja si myslim, ze ceho je moc - toho je prilis. V dnesni dobe mame kolem sebe same chemikalie. A 1-2 rocnemu diteti nedat normalni jidlo? Vzdyt jenom tim nasim uvarenym jidlem si muzeme byt doopravdy v dnesni dobe jisti. Dnesni moderni doba kaze lidem " tohle nedelej, tamto udelej, tohle nesmis pouzit, tohle musis..." A podivejte se pak do te "spravne" moderni domacnosti. Cely zivot pocitaji kalorie, nikdy se neprecpavaji, sladke zasadne neji a vari blafy, ktere ani pes nesni 😀
Tohle neni zdravy zivotni styl. Tohle je choroba 😝 🙂

aaddeelliinnaa
2. aug 2013

@aliza ..tak vidis.,moja...tvoje studie o zdravom stravovani..stoja vies za co
Je tazke presviedcat o niecom....o com ty uz mas davno LEN NASTUDOVANE 🙂 realita je ina.
tak vam vsetkym NORMALNYM MAMICKAM...ktore svojimi detmi krmite humusmi ako ja....zelam krasny slnecny den 🙂 .

stanislavao
2. aug 2013

@zmena303 ja som varila zvlast chvilku, ale uz ako 10 mesacny jedli normalne jedlo, co aj my. nepouzivam velmi "agresivne" korenie, ja prehnane nesolim. ja si tiez myslim ze nedavat dietatu normalne jedlo je blbost. to bez soli ved nema ziadnu chut. kludne mu dajte aj vyprazany karfiol. ved zas ho nezje za vagon, ze by mu bolo zle.

aaddeelliinnaa
2. aug 2013

@stanislavao ...vitaj v klube nezdravo stravujucich matiek🙂...a ich deticiek🙂))

stanislavao
2. aug 2013

@aaddeelliinnaa preco nezdravo? podla vas su tie zbrndy - bez soli, bez chuti, alebo nebodaj tie kupovane umeliny vo flaskach zdrave? podla mna je v tom viacej skodlivyn a ked som videla, kolko farbiva obsahuje to hotove jedlo vo flaske kupovane a ake je to priserne hnusne, tak by som to v zivote svojim detom nedala. ja som chcela tiez povodne bez soli, ako sa ma a radi a syn mi to nechcel. a potom mi moja maminka povedala:"nedavaj mu to, co by si nezjedla ani ty" a bolo rozhodnute. musi aj dieta jest normalne ochutene a dobre jedlo, ako aj dospely. poznam 6 rocne deti, co nevedia, co je horalka, alebo cokolada. je to normalne? je to podla mna chore,.

aaddeelliinnaa
2. aug 2013

@stanislavao ..ved ja s tebou len suhlasim🙂...to som napisala na margo jednej premudrelej pani