Jedálniček skoro 10 mesačného chlapčeka

smolinka024
31. máj 2013

Ahojte maminy. Co davate papat deturencam v 9.- 10. mesiaci? Ja maleho stale kojim.Rano, cez den, navecer - proste ked si zapyta. A medzitym na ranajky: bud cerstve ovocie, alebo nejaku vyzivku bud domacu alebo kupenu. Na desiatu cmula Sunarku keksiky alebo rohlik. Na obed zvacsa papa polievky: masovo-zeleninove, ktore si navarim, zamrazim a potom uz iba vytahujem. Toho spapa aj plny tanierik. Alebo - co som nechcela - tiez mu davam kostovat nejake kupene vyzivky (kombinacie o ktorych viem, ze take masko nekupim ,napr. nieco s telacim, jahnacim). Za tym po chvile cmoga mliecko. Potom na olovrant mu davam zvacsa kupeny detsky dezert od Hami:bananovy, vanilkovy, malinovy, alebo jahodovy. Alebo mu uparim zeleninku. Potom neskor opat mliecko. Na veceru trosku kasicky ak chce a potom sme uz do rana zase len na mliecku. Vy ste ako na tom? Ja som si totizto hovorila, ze mu nebudem davat nic kupovane, ze mu budem stale vyvarat, ale pristihla som sa casto pri tom, ze nestiham a potom mu davam predsa len kupovane :( Som zla mama?! :( A okrem toho co nove by som mu mohla zaradit do jedalnicka?

1177
31. máj 2013

niekedy clovek ani nevie, ake dusikate zeleniny a prebalovane maso kupi. Umela vyziva je aspon trochu kontrolovana. Radsej sa s nim hraj, alebo oddychuj, ako stat cely den pri sporaku. Vobec nic sa mu nestane, ked obcas spapa polotovar...

googlinqa
31. máj 2013

nie si, moja mala papa podobne, na rano mliecko, za tym o hodinku vyzivku ovocnu, na obed zeleninovu masovu vyzivku o hodinku mliecko, potom detto a na poslednu veceru uz len ciste mliecko, toto jej vyhovuje, odmieta mi keksiky, piskotky, vsetky kase, ked je niekedy cez den velmi hladna pridam este jednu ovocnu vyzivku, z obchodu nekupujem, nieje ani co poriadne kupit, cakam do sezony kde budem mat veci od znamych zo zahradky, potom to budu privarky, zemiakove kase a masko nesmie chybat to miluje

motovidlo
31. máj 2013

@smolinka024 Ahoj, ja mám podobne starého syna, a už mu dávam takmer všetko - resp. sa snažím variť tak, aby mohol on jesť to isté ako ja. Nechce sa mi vyvárať na dvakrát. Občas, ak mám niečo, čo mu naozaj nechcem dať (s klobásou alebo plesňovým syrom a pod.), tak mu dám buď kúpené alebo uvarím extra. Ale to nie je často, snažím sa sebe robiť tak, aby mohol aj on.
Takže pre predstavu, u nás to vyzerá takto:
ráno - mlieko (umelé)
desiata - postrúhané jablko, popučený banán, občas kúpená výživa
obed - zelenina s mäskom, dávam už aj strukoviny, ryža, cestovina, čo ma ráno napadne 🙂
olovrant - mlieko alebo jogurt, výnimočne výživa
večera - ryžová alebo obilninová (kupujem instantné), obmieňam to

Čo sa týka kupovaného, @1177 má podľa mňa pravdu, okrem toho, na dovolenkách mu aj tak nemôžem vyvárať, takže je podľa mňa občas v poriadku, mu dať aj polotovar. Aspoň si na to zvykne a nebudem mať problém, keď nebudem môcť variť.

kattrin5
31. máj 2013

Ja osobne malej nedavam kupovane zatial..kedze som doma tak varim a celkom stiham 🙂 vlasne vcera som jej dala kupovanu slivkovu vyzivku lebo nemohla kakat ale to som kupila len Bio lebo niekedy ked sa pozriem na zlozenie tych vyziv tak je to humus..a naviac nevies s coho to robia...takze ja si racej kupim vsetko a urobim doma..kupujem bio maso bo zeleninku proste malej vsetko bio.. vuem ze su tu taki co neuznavaju bio ale u mna je to na lepsej urovni ako obycajne...a tuna je BIO prisne kontrolovane takze viem ze v zeleninke ani v mase niesu ziadne hormony a antibiotika a podobne. ..tym nechcem povedat ze si zla mama..urcite nie ale ja osobne by som po vyzivkach z obchodu nesiahla

smolinka024
autor
31. máj 2013

@kattrin5 ved aj ja to chcem redukovat, a ked uy skusala som len Hipp a Hami znacky... ale royhodne niet nad domace varenie...len ja nestiiiiham... stahovali sme sa do domceka pred mesiacom a nie a nie sa doupratovat....maly je akysi akcny a to este nebeha 😉

kattrin5
31. máj 2013

@smolinka024 ja varievam ked mala spi alebo vecer ked ju dam spat nastastie mi aj muz dost pomaha takze mam kopec casu🙂

wena
31. máj 2013

Dať občas polotovar je v poriadku, najmä keď sa inak fakt nedá. Ale každý deň sa mi to zdá pričasto.

madono
31. máj 2013

ahojte, čítala som, že deti od deviateho mesiaca, by mali jesť na obed aj polievku aj hlavné jedlo. ja mám doma dobrého jedaka ale neviem či by zvládol oboje. čo si o tom myslíte?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kattrin5
31. máj 2013

@smolinka024 ja varievam ked mala spi alebo vecer ked ju dam spat nastastie mi aj muz dost pomaha takze mam kopec casu🙂

shelly666
22. jún 2013

Moj bude mat 10.mesiacov a je natom podobne. Davam mu dost casto na obed kupene, aj preto ze nestiham a tiez lebo mu to velmi chuti.. Vsetko vzdy spapka.. Moje mu az tak velmi nechuti, nechapem preco.. Cim dochucujete? ja len kmin, niekedy trosku sol alebo maslo.. ale piskoty ani rohlik mu nemozem davat lebo sa vzdy dusi. Prehltne velke kusy a ja zazivam soky. Jedlo bu zvacsa roztlacam vidlickou co na najmensie kusky.. Uz sa bojim mu davat vecsie ze sa zase bude dusit. :(

ikke
22. jún 2013

@smolinka024 detsky dezert od hami je to akoze mliecne cosi s ovocnou prichutou? ved to mu mozes rovno a lepsie dat jogurt, idealne biely, ak nebude chciet, tak s trochou kvalitneho dzemu.
nielen polievky, ale aj maso a zeleninu si mozes pripravit do mrazaku a potom jen vytahovat a zohrievat, dovarit k tomu trochu zemiakov, ryze alebo cestovin.

@madono neviem, kde si to citala, no polievka nie je zivotna nevyhnutnost. podstatne je, ze hlavne jedlo dna (ci uz je to obed alebo vecera ako u nas...) ma obsahovat 3 zlozky: zaklad (zemiaky, ryzu, cestoviny), zeleninu a maso alebo zltok. ak toto vsetko obsahuje jeden chod, nie je vobec nutne podavat dva chody. ked je ale na slovensku zvykom podavat maso so zemiakmi bez akejkolvek zeleniny, musia sa robit aj zeleninove polievky 😉

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamainprogress
22. jún 2013

Na moj vkus davas vela kupovaneho. Skus ten olovrant nahradit cerstvym ovocim- na kusky, pomixovanym, zmixovanym s vlockami, alebo na teple pyre, co ti je lahsie v ten ktory den. Obed- narychlo urobit privarok alebo zeleninu a masko pre krpca to je 15 minut, nebud leniva🙂 myslim ze skor nemas napady a nie cas.

mariposita
22. jún 2013

Co sa tyka kupovanych Bio vyziv, samozrejme mali by byt kontrolovane, nemali by tam byt umeliny a pod., ale to ani nie je problem. Problem je skor to, ze nikdy nevies, z akeho ovocia to bolo robene a kludne tam moze byt aj ovocie, ktore uz bolo hnile, alebo plesnive. Takze z tohto dovodu by som davala vyzivy co najmenej. A potom este na obohatenie jedalnicka by som zaradila pecivo (biele alebo este lepsie kvaskove, ktore je ale dost drahe, resp. narocne na pripravu) s maslom alebo s natierkami vhodnymi pre deti (lahko si ich pripravis). A potom este na olovrant alebo desiatu rone kasicky- napr. uvaris pseno a postruhas tam jablcko, alebo pseno s hrozienkami,bananom. Dalej ryza s hrozienkami (existuje aj sladka ryza- kupis v bio predajni), quinoa a pod. A ja este davam na olovrant aj ovsene vlocky s ovocim alebo biely jogurt.

siska53
22. jún 2013

@smolinka024 podla mna v pohode, len na olovrant uz mozes davat jogurt - nasjlepsie biely a primsaj cerstve ovocie - ja tak malej mixujem zeraz ovocinko zo zahradky. Aj ja to tak robim, ze mam navarene a i zamrazene, v case, kd nemam cas varit a mam i kupovane pre priapd, ze nemozem navarit a zabudnem vylozit zamrazene. A zvacsa mam v zasobe take, kde je jahnacie ci zajacie maso, ktore jej neviem zabezpecit.
Inak ten pocit poznam , ze pri jednom noc nestihat.. Ale zaujimave, ze teraz mam dve s 2 rocnym rozdielom a mam pocit, ze stiham viac a to i viac varim, kedze 3rocne dieta musi mat poriadnu stravu, nemozem to odflaknut chlebom s maslom.
Neviem, co vsetko pouzivas, aku ťeleninku ci prilohy, ja som zvykla v tom veku davat i pseno, pohanku, moze podla mna uz i jacmenne krupy, bulgur, cervenu sosovicu, hokkaido.
A psenove ci ovsenne kase sa daju spravit i na veceru ci olovrant s cerstvym ovocim. Neviem, ci som poradila, ale ja pouzivam i tieto potraviny v jedlnicku deti. A krupicu mozu tiez uz papat. S materskym ci umelym mlieckom.
A nie si zla mama, radsej raz za cas kupovane, hlavne aby si ty bola v pohode, dieta bude tiez v pohode.

smolinka024
autor
24. jún 2013

@shelly666 No ja nedochucujem zatial - iba ak olivovy olej, a maslo som uz pridala k zemiacikom a na rohlik😉

smolinka024
autor
24. jún 2013

Inak maminy, davate svojim detom chrumat kukuricne chrumky? Svokra malemu kupila a nevie sa ich krpec nasytit!!!

siska53
24. jún 2013

davame, ale len tie nesolene a robia i ryzove mali sme i kukuricno-pohankove- vsetko nesolene. mne ich dr. poradila este pri malom, ked som jej vravela, ze niekedy uz nevydrzi a chce neco, ze mu dam kusok rozka, vtedy este nesedel, povedala, ze tie nesolene kukuricne chrumky mu mam skor dat, lebo rozok mu moze zabehnut, chrumka sa rozpusti.
a zatial v tom veku dochucovat netreba. ja som az od roka zacala davat rascu ci fenikel a bylinky. teraz bude mat o tyzden 15 mesiacov a od roka som jej vedome trolinku osolila daco len 3x, inak stale nesolim a len bylinky pridavam. a pije len cistu vodu.