Ahojte co si myslite o tejto metode? Je v poriadku davat 6 mesacnym detom, hned po mlieku cele kusky ovocia a zeleniny ? Ved to podla mna nevedia stravit ani sa z toho nenajedia... nehovoriac o riziku zabehnutia, ci to je dalsia nejaka moderna studia, ze tak je to lepsie ako kase? 🙄
Skor ako na metody je dobre sledovat,co potrebuje dieta..niektore deti proste kasicky nezjedia ani za toho svateho 🙂 ale niektorym treba kasickovat dlho...a 6mesacne sa podla mojich skusenosti velmi najest nepotrebuje z prikrmu...to ide skor o naucenie posuvania potravy v ustach a skusanie chuti,reakcie na potraviny..
Síce tu metódu nepoznám, ale podľa opisu to bude dobra kra..na. Prikrmy v tak malom veku su výslovne kasovite, deti sa musia najprv naučiť zapájať iné svaly v ústnej dutine ako pri pití mlieka. Určite to neskúšaj, je tam vysoké riziko zadusenia!
ja by som kvoli zabehnutiu tuto modernost neskusala.. podla mna to len nejaki "odbornici" potrebuju putat na seba pozornost a uz nevedeli co nove vymysliet. davam do rucky drobcovi celu surovu mrkvu na ozuzlavanie, ale akonahle bude mat zuby, tak mu to zrusim, aby si neodhryzol vacsi kusok a nevdychol..
Ja som posledne dieta krmila tak, ze - dufam ze sa nebudu maminy velmi pohorsovat - kym sme my, cela rodina vecerali, ani nie polrocny drobec lezal na zemi na bruchu (ako obvykle) a dostal do ruky kus mrkvy, uhorky, rozok. Jasne, nezjedol to, o to viac, ze mu prvy zub vybehol az v 10 mesiacoch, ale pohryzkal, poochutnaval, a hlavne sme mali 20 minut cas sa spolu najest ako rodina. Inak nas nenechal. Nemalo mu ako zabehnut, lebo lezal na bruchu. Sediet este nevedel, preto som ho neposadzala do stolicky.
Davala som mu aj mixovane prikrmy, alebo teda rozpucene vidlickou, ale velmi skoro sa naucil sam sa krmit. Ked uz vedel sediet, islo to v pohode.
Podla mna to riziko zadusenia tam je prave v pripade deti, ktore na to nie su zvyknute a su naucene hltat polotekute prikrmy, ked dostanu vacsi kus, zrazu nevedia, co s tym.
podľa nemeckých pediatrov http://www.spiegel.de/spiegel/baby-led-weaning-... píše sa tam v skratke: ,,matky ohrozujú vývin svojho dieťaťa, deti majú málo železa a iných vitamínov a nakoniec aj tak skončia na kaši lebo neprospievajú, navyše žalúdok nieje pripravený prijímať tuhú nespracovnaú stravu zubami v takom veku, majú bolesti brucha (plačú) lebo im v bruchu ležia priveľké kúsky jedla. Už aj sama zakladateľka BLW priznala že to v poriadku nieje. Jediné o čo jej išlo aby dieťaťu nebola ,,pchaná" kaša do úst nasilu - lenže dieťa dá tak isto pri kaši najavo kedy má dosť. O zabehnutí - to treba ,,veriť deťom" že 6 mesačné ,,múdre" dieťa nechtiac nevdýchne alebo mu nezabehne kus jablka ktorý sa zasekne a von sa ho načas nemusí podariť dostať. A nie každý kŕmi na brušku. Každé dieťa sa raz naučí jesť kúsky keď bude mať nato pripravené aj zuby aj žalúdok"
Blw metoda je ten najlepsi sposob prikrmovania, pred dvoma rokmi sme to skusili s nasim prvorodenym a teraz v auguste zaciname druhe kolo s nasim druhym syncekom. Blw dietatko uci motorike, chutiam zeleninky ovocia maska atd dostava nutricie priamo z lahko povarenej alebo surovej zeleniny a ovocia. Jarusko spapa brokolicu, avokado jedna radost, nic mu nerobi priblem od zaciatku ako sme v sest a pol mediaci tuto metodu zacali. Vzdy papal s nami za stolom a tak je to aj doteraz, cela rodina sme jedli spolu. Dostal na tanierik presne to co my (minus sol do jedneho roka samozrejme). Najskor sa s tym “hral” snazil sa to co sme mu naservirovali uchutit svojimi malym rucickami a postupne zacal ochutnavat a papat. Spapal tolko kolko jeho brusko potrebovalo a vcase (pekne pomalinky niekedy aj hodku) kolko na to potreboval a nie kolko a za aky cas som si myslela ze je potrebne zjest. Ked bol hladny tak som ho este nakojila kedykolvek chcel. Kasicky nenaucia deti ako zuvat co bohuzial potom vedie k riziku zadusenia. Jarusko sa hral, ochutnaval, zuval (niekedy vyplul) a potom zacal papat (cca 2-3mesiace). Samozrejme bol spinavy od jedla a okolie s nim, ale pre nas bola dolezita jeho motorika a rozoznavanie chuti ako aby sa co najrychlejsie najedol a z co najmensim neporiadkom a aby sme jedli vzdy s nim, jedli ako rodina. Kuckal sa zo zaciatku to ano ale nedusil, co je obrovsky rozdiel. Mame obaja s partnerom kurz prvej pomoci pre deticky za sebou takze sme boli na metodu blw plne pripraveny. Vrelo odporucam tuto metodu ktora sa mikochodom pouziva po celom svete a stale viac a viac, nase prababky len bez mixovania prikrmovali a to bolo to naj co mohli robit. Kasickami dietatko len prehlta a velakrat mu dame viac ako sa do jeho ustociek zmesti a preto to potom vypluva. Metodou blw sa predchadza obezite uz v rannom veku tym ze deti zjedia kolko potrebuju a kedy potrebuju. Ak chcete vediet ako to vyzera v skutocnosti tak nas sledujte na instagrame @londonmaminka od polky augusta. Prajem krasny den
ja som to robila pol na pol. ale ja nechcem kojit dlhodobo, takže som chcela, aby sa mala aj najedla z jedla.
kým som jej nastruhala jablcko tak dostala kúsok do ruky. A tak podobne. Vôbec na to nepotrebuje zuby, stačia dasienka a ona si to nimi pekne popucila.
čo sa týka riziká dusenia sa- vždy ju iba naplo keď si odhryzla väčší kus. zaskočila jej vždy len voda.
@marylynn presne, metoda sa predsa vola baby-led-weaning a nie baby-forced-weaning. Nech kazdy robi ako to jeho rodine pasuje a hlavne nech nacuva dietatku a jeho potrebam. Kamoska vobec nechcela praktizovar tuto metodu ale mala jej odmietala kasicky a skakala jeh do taniera takze aj oni sli blw cestou a samozrejme aj opacne pripady som pocula. Ano presne kuckanie, napnutie to je vse... deticky maju svoje male jazycky na strede velmi citlive (nie jak my dospelaci az v zadu) a tak tento sposob stravy praveze znizuje rizika dusenia lebo sa hned od zaciatku ucia kolko je uz prilis velke susto a hlavne sa naucia zuvat a hryzt nielen prehltat bez zuvania = dusenie! Xx
Bože moj....co ešt za metody nevymyslia? keby ste nedefinovali čo to je, tak ani neviem, o čo sa jedna...
Skuste si dať na večeru klobasu s udným bocikom, krvavý tatarak, k tomu sacherovu tortu...
male dieťa bez nejakého návyku , bez zubov, bez znalosti chuti, sa musi citi, akoby toto vsetko dokazal jeden človek zožrať... Stačí isť k zubarovi, napichať si celu hubu injekciami, a skusiť žuť. že Vám to nejde? Samozrejme, tak sa cítí aj decko, ktore nevie, čo ma s potravou robiť...
A potom sa vymýšlaju kraviny ako sieťka na jedenie a podobne...Márnosť.....
@fantaghiro21 ja keď takéto čítam, divím sa, že my sme tu, a že nás rodičia vedeli nakŕmiť, prebalit, odplienkovat a zapísať do školy bez ujmy na zdraví. A to všetko bez internetu, smartfonu, tabletu a aplikácii 😂😂😂
My tak krmime.uz 3 mesiace a super nikdy som nemixovala a papa aj polievky aj kase aj vsetko tekute krmim inak sama. Ja sama by som sa dogrcala z mixu nebudem.to davat dietatu. A velke kusy? No banan, avokado cestovina pripravene tak ze sa to rozpada na kasu tak asi tazko
Ludia kedysi nekasickovali, to nova/uponahlana doba zo sebou mixery a kasickovanie priniesla a minimalny neporiadok s nim, praveze s blw sa vraciame k tomu co je naturalne... pomalinky a este pomalsie co sa tyka blw metody a uzime si s detmi kazdu sekundu toho ako objavuju nove chute. Ja si osobne myslim ze dietatko nepotrebuje toho vela min. do jedneho roka, len mliecko od mamicky... takze easy. Ako sa vie kasickove miminko naucit rozoznavat chute ked to co je vyzera akoby to prave vykakal? ;) a krmime ho jednu lyzicku za druhou? Preco? Ved jedlo sa ma jest pomaly a chute vychutnat . Kazdemu dietatu ide blw inak, niekto rychlejsie a niektore dietatko potrebuje viac casu samozrejme a inemu to nepasuje vobec, aj ked skor vnimam to ze deticky chcu byt samostatne a chytat do ruk ci jedlo alebo lyzicku, hrat sa a chutnat to co jeme my. Je to len naturalne, ale samozrejme co kazdemu vyhovuje xx
@ivuska027 to je pravda, lepsia doba veru, ale teraz sme informovanejsi a teda mudrejsi, i ked zistujeme ze tie novodobe navyky az take dobre nie su a vraciame sa pomalinky spat do doby kammennej, vid chodenie naboso, africke nosice atd... blw pomaha uz od ranneho veku predist obezite co je uplne uzasne, a motorike dietatka co je montesory jak vysite 🙂 tak preco sa tomu branit? Prababky nasich prababiek to predsa robili xx
No moj maly ma uz 5.5 roka, narodil sa v UK, a tu je blw oficialne odporucana metoda. Mojmu to nesadlo - chcel papat, kusky mu nesli, ale potom bol hladny. Kombinovali sme to - teda robila som mu kasicky ale nie uplne hladke aby si zvykal na kusky a dostaval aj nakrajane na ozuzlavanie. Na kazdej kontrole ma zdzubali ze len kusky by som mala davat ale tak som im to odkyvala a robila si po svojom. Kazde dieta je ine, kazdemu vyhovuje inak - blw je super ak to dietatu vyhovuje, ale netlacila by som na pilu...
@londonmaminka ako vam to teda ide s BLW? Na tvojom bolgu som nic nenasla ☹
@aranel16 Nakrm podla seba a nestuduj moderne studie. Ja som prikrmovala dve deti aj bez studii, MK a internetu.😉 Klasika zeleninka+maso, zltok, cestoviny,ryza,vlocky,atd.,atd. a mixovala. Od cca roku bez mixovania.