Čo všetko už môže papať 5 mesačné bábätko?

Uz od 4mesiaca okrem kojenia prikrmujem viem ze ked kojim este nemusim prikrmovat ale malinka sama prejavila zaujem o papanie a nema ziadne problemi z bruskom tak sme uz skusali sladky zemiak,maslovu tekvicu ,spenat,mrkvu,banan,jablcko,hrusku,mango,marhulku,a rozne kombinacie tychto dobrotok.Chcela by som poradit co este by som mohla hladoske dat papinkat.dakujem

andulinne
24. okt 2015

ja by som rozhodne zvolnila a bola opatrna. prejavila zaujem o papanie? to si ako spozorovala, ze vam pozerala do taniera ked ste jedli pri nej?netreba nic uponahlat, vsetko na svoj cas a traviaci trakt dietatka na vela veci usposobeny nie je. takuto dolezitu vec, by som urcite riesila s pediatrom alebo inym odbornikom na stravu.

siska53
24. okt 2015

@vanilovkavonschmack suhlasim s andulinne,zacala si zhurta. Aj moj prejavil zaujem, ale ja som.pekne pockala az do 6.m. A pekne pomalicky,3dni jedna potravina,nasledne dalsia 3dni atd. Mala si sa najskor poradit s pediatrickou.
Babatka este mozu pseno,ryzu,vsetko tekvicoidne.. Postupne sa pridavaku aj dalsie ako karfiol,kalerab, brokolica,hrasok,kukurica,por,masko typu telacie,morcacie,kuracie (lepsie ak mas domace), cize mlade masa i jahnacie ci kralik.
Len.neviem,kedze ste tak dost zhurta zacali,ja by som veru zvolnila,ono sa tie problemy nemusia prejavit hned, mozu si ju pockat do dospelosti.
Myslim,ze aj u nedojcenych babatiek sa postupuje dost pomaly,kedze su prikrmovane od 4.m.,mne sa to zda prilis vela toho,co uz tvoja mala papa.. Fakt by som sa poradila s pediatrickou.

maslenka47
24. okt 2015

@siska53 hmm mesiac ma 30 dni, 3 dni na jednu potravinu.. to mame 10 potravin za mesiac. Este stale sa ti to za mesiac zda vela?

Navyse, nevidim dovod, preco by z toho dieta malo mat problemy. Ak ma taketo babatko problemy s travenim, tak sa s nimi narodilo a nie su sposobene stravou. Strasit pomaly dlhodbymi nasledkami z dovodu "skoreho" zavadzania stravy mi pride chore. Maximalne z toho dieta prezenie alebo ho bude boliet brucho, co by si predpokaldam @vanilovkavonschmack vsimla.

siska53
24. okt 2015

@maslenka47 u 4m.sa mi to zda vela. Mna mama dojcila kratko,cize prikrmovanie od 4.m.,ale tak zhurta sa nezacinalo ani pred 40.rokmi. Najprv nejaku dobu len stavicky,az nasledne nejake tie potraviny tuheho charakteru.
Prikrmy sa zavadzali opatrne aj kedysi,aj teraz.

Ja len.nerozumiem jedno,preco sa tie matky neporadia s pediatrickami. Ale to je tym,ze ja kedysi,aj teraz su mnohe mudrejsie od lekarov.
Nasledky nespravneho zivotneho stylu,aj stravovania od detstva nas mozu pokojne dobehnut v dospelosti V rodine.mojej kamosky taky priklad maju.

vladenka2
24. okt 2015

Staršieho som kojila a začínalo sa od ukončeného 6mesiaca prikrmovat. Teraz mi pediater pri druhom synčekovi povedal, že aj kojené deti už začínajú od ukončeného 4mesiaca, vraj kvoli alergiam. Samozrejme postupne. Po 3 dnoch pridávat novú potravinu. I ked každý Dr má iný názor, tak ako aj mamičky...

olivka26
24. okt 2015

@vanilovkavonschmack moja svokra by ti povedala ze VSETKO ZARADOM 😀 😀 😀 😀 😀

seahorse27
24. okt 2015

To mango by som vylucila, je to dost velka exotika pre tak male babo. Radsej zarad masko - kralicie, kuracie, morcacie, telacie, jahnacie...ved nemusis non-stop skusat nove druhy zeleniny a ovocia, len ich dalej kombinuj. Ja som starsiu dcerku (plne kojenu) tiez zacala prikrmovat od ukonceneho 4.mesiaca, lebo bola anemicka a dr. nam teda odporucila, ze mame zacat a po 2 tyzdnoch od zavedenia zeleniny zaviest maso (aby sme ju nemuseli stopat umelými vitamínmi a zelezom). Tiez jej velmi chutilo, hlavne tie prikrmy s maskom a krvny obraz bol raz-dva ukazkovy. U mladsieho synceka, tiez plne kojeného som zacala v ukoncenom 5. mesiaci, on nemal ziadny problem - najskôr zelenina, tiez po 2 tyzdnoch maso a po dalsich 2 tyzdnoch ovocie na desiatu.

ukulela
24. okt 2015

@vanilovkavonschmack mango nie, ale skus avokado - to sa dava ako banan, nesposobuje alergicke reakcie. aj moj maly ho ma rad. pridaj obycajny zemiak, cukinu, hokaido, brokolicu, ja som davala rychlo aj cviklu, aj petrzlen, ziadne problemy neboli ... po mesiaci moj maly uz jedol aj maso, aj ovsene vlocky. ale ja si myslim, ze ty toho uz davas dost, tak to nemusis velmi silit. staci pomaly ...
@vladenka2 to je co lekar, to nazor ... ja som kojila a dokrmujem od pol roka.akurat ze som dost rychlo zacala pridavat napr ovsene vlocky (imunologicke okno, aby sa eliminovala alergia na lepok) a aj jogurty. tie myslim od 7ho mesiaca po troske. mne vyhovovalo, ze som kojila a maly sa vedel napraskat a po poslednom kojeni prespal aj8-10 hodin, tak som neriesila ziadne prikrmy.

tjaden
25. okt 2015

@vanilovkavonschmack fuha to nejak skoro nie? Ja som začala sladiť od roka, aby potom nemalo dieťa problémy, to, že to teraz zje bez problémov neznamená, že mu to neuškodí. Veď kam sa ponáhľať? Najprv treba začať jednoducho

seahorse27
25. okt 2015

@ukulela Ovsene vlocky obsahuju iny druh lepku ako psenica a toleruje ho aj vacsina celiatikov, takze podla mna su bezpecne aj pre mensie babatka, napr. aj vyluh z vlociek sa bezne dava proti zapche - zaraba sa do neho UM. My sme tiez zacali s vlockami dost skoro kvôli zapche. Dodnes ich maly papa (uz ma rok) a velmi mu chutia. Este sa ta chcem opytat, to avokado davas surove alebo ho varis spolu s inou zeleninou?

vanilovkavonschmack
autor
25. okt 2015

Zijeme v UK vsetky tieto potraviny su konzultovane z lekarkou ona my povedala ze mozeme zacat prikrmovat od 4mesiaca babulka zatial vsetko dobre znasa ale ak trosku pribrzdime urcite sa nic nestane dakujem za nazory a rady.

ukulela
25. okt 2015

@seahorse27 avokado mu popucim normalne surove - a bud s dusenou zeleninou, alebo aj s ovocim, ono ma taku neutralnu chut,takze chuti aj-aj.
moj maly je tiez vlockovy, na ranajky vlocky(ovsene/psenicne/pohankove) s dusenym ovocim a bielym jogurtom.nech mu dobre fachcia crevka 🙂 a normalne mu to chuti a chaluje ako divy. inac dik za info o tom lepku - som si myslela, ze je to taky isty,ako psenicny. no tak ale maly dostaval aj rozok/korku, tak aj z psenicneho sa mu uslo 🙂

egiginka
25. okt 2015

@vanilovkavonschmack , pokial sa hrabe, tak ok, skor jej davaj pomaly kostovat, ale urcite neponahlaj a neprehanaj a urcite nepotrebuje este maso. Ja odporucam stale co najviac kojit, lebo ako hovori nas pediater, mlieko je naj a nepotrebuje sa co najskor nahradit stravou. Stravu si ma dieta pridavat same🙂. A dalsia vec pri rychlim zavedeni prikrmov, moze dieta dostat strajk. Ak jej chuti a pyta si, tak samozrejme asi vie co potrebuje🙂Skor by som skusila ryzove kase
na obed napriklad, alebo mozno niake zeleninove polievky. Ale urcite hned nepridavat jogurty, maso cestoviny, sladkosti, na to fakt ma cas!

neprehanaj,

seahorse27
26. okt 2015

@ukulela My si s muzom casto robime avokadovu natierku na slano s cesnakom, do varenia ho vôbec nepouzivam, tak preto sa pytam. Tak ho teda skusim dat malému aj-aj, on zje aj tak takmer vsetko, zatial 🙂 My sme tiez zacali s lepkom dost skoro - okolo 6. mesiaca, asi nemal ani ukonceny, ked som mu dala zopar omrviniek chlebika a potom som detske susienky davala po troske do ovocia. Tie vlocky ale nedavas surove, ci? Lebo ja mu zatial davam len varene. Ked mu varim zeleninu, tak ku koncu tam svacnem trochu vlociek a chvilu to spolu varim, kym nezmaknu.

ukulela
26. okt 2015

@seahorse27 vlocky zalejem vriacou vodou a nechavam napucat. to im uplne staci, nevarim ich. potom k nim primiesam jogurt/ovocie/ovocnu vyzivu - co uznam za vhodne 🙂 malemu kupujem vlocky v DMke, ked som mala z obchodu, zdali sa mi tvrde, tieto DMkove pekne omaknu.
inac sima inspirovala natierkou - musim aj malemu zacat robit na chleba natierky,nech si zvyka lebo zatial tlaci do hlavy najcastejsie suchy chleba/rozok - max. postraseny maslom.ked som natrela a dala nan trochu tvrdeho syra, tak to vyberal z ust - ze mama, "nebud labud", toto nezjem. tak skusim daku avokadovu natierku vymysliet, syrovu atd a tym budem strasit chlebiky/rozky (len keby som to stihala🙂

seahorse27
27. okt 2015

@ukulela My DM-ku nemame, najblizsie 35 km 😒 Tie vlocky z obchodu sa aj mne zdaju tvrde, preto ich varim. Moj maly ma akurát zajtra rok, tak tiez uvazujem o nejakých "vacsich" ranajkach a nátierkach, lebo zatial tiez len suchy chleba obzuva alebo ma na ranajky iba mlieko. Starsia dcerka vôbec nechcela nic na chlebiku okrem masla a potom bol problem aj v skolke, lebo tam len same natierky im davali na desiatu...ona si radsej vypytala suchy chleba...

ester851
23. nov 2015
Používateľ ester851 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ester851.

Ahojte, dávate aj kupované príkrmy? A co kasicky? Ci vsetko poctivo doma? 🙂

090393kristina
23. nov 2015

ahojte .... moja dcerka mala 21.11. 5 mesiačikov... pred ukončením 4 mesiaca som začala davať mrkvičku ... doktorka povedala že možem dávať už príkrm tiež kvoli tomu aby nevznikali alergie .. je plne dojčena ... papame zemiačik, mrkvičku, brokolicu, tekvičku, cuketu, atď ... každu zeleninu skúšame 3 dni ... netreba sa ponahlať baby ved nič nám neujde ... a ovocie sa ma davat až 3-4 týždne po zeleninke lebo je sladšie.. aspoň tak vravela Mudr.

sardinka335
23. nov 2015

@vanilovkavonschmack však v podstate či uz ,,všetko papa,, tekvica, karfiol brokolica, cuketa...v tomto veku je mlieko stale hlavna zložka stravy...a plus ten prikrm pripadne plus kaša.
Tie stravovacie modely sa stale menia...teraz vraj aj dojčene deti sa prikrmuju od 4. ukončeneho mesiaca - kamoškina svokra je pediatrička a koli alergiám sa ma skušať krmiť takto....o par rokov bude mozno všetko zase inak takze nestresuj.

lauricka
23. nov 2015

@ester851 ja len tolko, ze v kvalitnom kupenom bio prikrme moze byt menej svinstva, nez z kupenej zeleniny v supermarkete, z ktorej "poctivo" uvaris prikrm. Kase si v pohode kup detske. Ako chces, to ked tu zacnes rozoberat s mamickami, tak to bude nekonecna debata...

090393kristina
23. nov 2015

@lauricka presneeee. svätá pravda ...

P.S. v dmke majú fajn výživy ... su bio aj hipp alebo babylove .. neni tam sol nič .. proste len zeleninka, voda a olej .... chutia fajn

sardinka335
23. nov 2015

@090393kristina tiež sa priklanam k tomu ze ta doma poctivo urobena vyziva z mrkvy z nákupáku asi nebude ,,tip top,, skor ide o psychologický efekt, ze robila som to doma tak je to ,,domace,,. Nehovorím ze krmiť dieťa len hippkami ale prečo nevyuziť aj tuto ponuku ked je moznost? V Dmke maju teraz aj zlavy na detske vyzivy.