Ako mám donútiť 1,5 ročné dieťa jesť tuhú stravu?

amartina24
28. jan 2011

mam 1,5 syna.vôbec nechce jest tuhu stravu, myslim ako maso, halusky, ryzu,zemiaky....proste vsetko tuhe....chce jest len polievky...pomôzte mamicky...dakujem

pink_lady
28. jan 2011

ani ked mu ich niecim "zmakcis" - myslim napr ryzu polejem trosku stavou z kompotu, maso popucim, aj halusky...

dara76
28. jan 2011

Moj nazor: nedonutis a ani sa moc nesnaz, chce to cas. My sme sa tiez natrapili s tuhou stravou. Takmer do 2 rokov sme mixovali, inak by nic nejedol ☹ . Dcerka je pravy opak, ta ani kasu nechce, len normalne jedlo.

pia22
28. jan 2011

A preco ho chces nutit? Chce to svoj cas, mozog na to potrebuje dozriet, pokial budes na dieta vytvarat v oblasti jedla natlak moze to skoncit odporom a vaznym nechutenstvom. Kazde dieta sa skor ci neskor nauci prijimat tuhu potravu, vynimku tvoria len deti s vaznym poskodenim mozgu. Takze nemaj obavy😉 Mimochodom, my mame 15 mes. tiez este vsetko pucime a mixujeme a absolutne mi to nevadi, ked tu citam ake maju maminy problemy s jedenim som rada, ze sa drobec s chutou a dost napapa🙂

geegee
28. jan 2011

moj syn ma 2,5 roka a maso nepozuje ani za nic 😀 Nenutim ho do nicoho - ved sa to snad ani neda, nutit dieta jest 🙂 Viem, co zje pomixovane, viem co zje tak ako my a neriesim to. Ved snad nebude vymyslat s jedlom do dospelosti 🙂 A cim dalej, tym viac jedal jedava rovnako ako my.

8808
28. jan 2011

a to si mu do teraz nedavala tuhu stravu?? ja mam tiez 1,5 rocnu dceru, ale pekne uz minimalne od 1 roka pekne zemiaciky ked sa uvarili sa jej po jednom davali, a kusala sama, alebo v polievocke mrkvicku.. ja som jej robila skor tak polievku ze vela zeleniny a menej stavy, aaby sa najedla toho a nie len vody, a nemame problem, teda pokial neboli hrdielko ako teraz.. najradsej ma, ked moze pichnut vidlickou a krmit tatika, potom seba na striedacku,ze to ma aj v ramci zabavy.. nutit nemozes.. to poznam aj ja.. potom sa skor dogrcka.. a to plakanie.. tak skus ze urobis trebars kasu zemiakovu ale nechas tam take trosku kusky, vies.. ako to myslim, bude vidiet kasu, ale v pusinke najde aj vecsi kusok, tak hadam zje a nebude vypluvat.. alebo moja lubi oskrabanu mrkvicku nasurovo hryzkat.. alebo byvaju aj take zeleninove tycinky vlarka, tak skusat ho cez hluposti hryzst tuhsie.. neviem ako by som ti poradila viac

lubecka
29. jan 2011

aj my mame s tym "problem", hlavne ked to porovnam so starsou dcerou ktora bez problemov presla na tuhu stravu.. mladsej musim vsetko zmixovat, ked to ma take polohuste kasovite ale nie uplne na jemno, ma tam aj kusky.. vtedy mi pekne vsetko spapa a rychlo.. ale pritom nema problem spapat syr, ten pekne pohryzie, rozok, jablcka, ovocie.. len pri varenej strave je problem, a kedze chcem aby sa najedla tak mixujem.. teiz rozymslam nad tym do kedy budem mixovat a tiez vsetky jedla sa nedaju mixovat..napr. francuzske zemiaky.. lenze ked sa pozriem spatne, ake problemy som s nou mala, aby sa vobec naucila jest, tak som rada ze papa, aj ked len mixovane..

aenea
8. apr 2011

čaute baby, maly ma 18 mesiacov a tiez stale mixumeje, ma 25ku nohu, oblecenie na 3roky, chudy dlhy slíž, 12kg. Tuhe zje len parky, inak ani za svet, vsetko mixujem. A niekedy zje aj 300-400 gramov rozmixovaneho jedla na obed, niekedy cely den nezje skoro nič, uz to neriesim 🙂

sareenah
8. apr 2011

Aj ja sa pripajam...tiez sa malemu do tuhej stravy nechcelo, vela sme mixovali,kupovali aj kupujeme vyzivky, ...ale ono to zrazu same prislo...zrazu si sam zobral chlebik...lebo videl, zeho jem ja...proste aj jablcko si zrazu vzal...proste moje dieta celkovo patrilo medzi tie pomalsie deticky a nic som neriesila a vsetko krasne dobehol...siel si svojim tempom...a presne si pamatam, ze iba co zacitil hrudku, uz nechcel jest...nevadi...ono to prislo same...takze kludne papajte polievocky, kludne mu tam nieco zamixuj...a potom zase vyskusaj aj nieco tuhsie a uvidis...verim, ze sa to skoro podari 🙂

ivkaivka
10. apr 2011

ahojte, no ja som mixovala asi do 17 mes. dôležité bolo, aby niečo zjedla a nejako to potom nabehlo samo... ale skúšala som trocha namixovať a 2 lyžičky kúskov... nono to samo príde, neboj

dadis
11. apr 2011

moja mala nechcela nic ine okrem "Hippiek"...na normalnu stravu sa naucila figlom...ku kazdemu obedu (myslim fasticky 😠 ) som jej dala za malu misku uvarenych cistych cestovin. Kym som ju ja krmila lyzickou, ona si brala cestoviny do rucicky a popri Hippke ich zajedala...postupne sa naucila aj na normalnu stravu, teraz nie je problem s nicim..

peepka
11. apr 2011

preco vsetci mixujete? tak si dieta nezvykne.......zaklad je zacat velmi skoro, nie mixovat aj do roka..ja som mojmu davala hrudkovite po prvykrat hadam aj v 8m. nech si zvyka, dieta si zvykne nato, naco ho naucime 😉

byt tebou, normalne mu davam jedla nekasovite a on si coskoro zvykne, pripadne jedla do ruky, deti to maju radi ked si mozu sami rukou nieco zobrat a spapkat, ako napr co ja viem menej zdrave, mini kuracie nugetky spravit, ci v cesticku, alebo sekanu to masko moj rad papa samotne rukou...

a chlebik s pomazankou na ranajky to tiez nezje? alebo ovocie?

natalia777
11. apr 2011

baby opatrne s tym mixovanim mojej znamej ma maly 3 roky a napina ho do teraz ked je tuhu stravu ☹ takze ja by som sa snazila cim skor dieta naucit tuhu stravu jest, moja taku jedla tusim tiez od 8 mesiacov, proste som jej prestala mixovat......
ale urcite ti odporuacam mu do toho davat kusky aby ho to nezaskocilo a stale viac a viac........az uplne prestat mixovat...... a stale mu nieco dat do rucky nech si obhryza 😉

michele11
11. apr 2011

Moja mala mixovane jedlo uplne odmietla, cize uz cca od 7. mesiaca papa kusky. Skus ho nejako nalakat prikladom, naberiete si jedlo a budete jest pred nim, mozno ho postupne zacne lakat ochutnat z vasho jedla. Alebo ak ma rad sladke, tak skus nejaku buchtu alebo kusok ovocia, ci to nezaberie. Alebo vacsie kusky v polievke, cestovinky a kusky zeleniny. Ako pise @peepka , mixovat jedlo dietatu, ktore ma viac nez rok ci dokonca dva, nie je dobre riesenie. V skolke sa s nim nikto nebude bavit, zial, a moze ziskat odpor k jedlu ako takemu. A ak nezaberie nic, treba ho dat preziet doktorke, mozno ma nieco v puse, pripadne problem so zubkami a preto nechce hryzt.

m.i.r.i
11. apr 2011

my sme na tom skor opacne..mne maly nezje ziadnu riedku polievku...on nevie jest proste vodu..to mozem vzdy len spravit polievku s mnozstvom zeleniny ci masa..maso vyberieme osobitne, to si rucickami nabera a ked sa da tak aj mrkvu alebo zemiak z polievky...alebo to potom popucim vidlickou, nech to ma huste, lebo riedke ani za svet 🙂
ale suhlasim tu s babami co radia skusat a nemixovat...my tiez davame tuhu stravu asi od 7-8 mesiacov...take mensie kusky, potom vacsie..korku z chleba jedol nejako v 8-9 mesiacoch uz sam, obcas mu zabehavalo, ked este nemal zuby a uplne to nerozpustil ale inak zul...teraz podobne ako tu uz pisali, ruckami chce sam a sam..ma 14 mesiacov..maso, zeleninku kusky, chleba aj ked natriem, on musi sam...banan si odhryzuje uz davno, jablcka kusky papa.. my sa skor borime s tym teraz, ze ked nemoze sam, tak trucuje...ale urcite skusaj vsetky finty, ja maleho necham aj trosku "hladovat" ked sa jeduje a nieco nechce ( ak viem, ze to nie je preto, ze mu nechuti alebo nejdu zuby)...a ked vyhladne poo 4-5 hodinach, zje vsetko🙂 vela stastia

misicka1980
15. apr 2011

Ja mam podobny problem s dcerkou, ma 17 mesiacov a nezje nic tuhe. Neriesim to 😉 , chce to cas a aj doktorka mi povedala. Teraz mi konecne zacal jest polievky, ale iba vodu. Aj to som rada, lebo doteraz ich odmietala. Ona celkovo malo papa a ked zje aspon nieco tak som najstastnejsia na svete 🙂 Aj chleba si zoberie do ruky a aj jablcko, vsetko, ale iba to zuzle, nepohryzie. Stale jej nieco davam aby sa naucila hryzt. Idu jej teraz konecne vsetky 4 stolicky, tak ked sa prerezu, tak dufam ze sa to zmeni. V oktobri ide do skolky, verim ze tam bude motivovana druhymi detickami a pomoze jej to 🙂 Drzim palce a netrap sa tym. Su ovela horsie veci ako toto.

meza
15. apr 2011

ahoj tak my sme mali ten isty problem,mala papkala pomagane a mixovane,ked jedla spenat a bol tam len malinkz kusok zemiaciku tak si viete predstavit co bolo,hned ju naplo a vyvrackala aj z rana ☹
nemohla som jej dat chlebik,rohlik proste nic,nevedela to papkat.teraz ma 21 mesiacov a uz zacala sama si pytat rohlik,jablcko,zemiak atd
verila som,ze to prejde a snad aj preslo 🙂

nanika
16. apr 2011

Tak to mozes byt este rada, nas Oli jedol normalnu stravu asi od roka a pol, od dvoch zacal papkat troska lepsie, "normalne" sa nenaje do dnesneho dna. Zut nebude, mixovane, na co nevidel, z coho to je, to ani do ust nevzal, rozok? chlieb? uplny nonsenz. Maso, asi raz za mesiac. Mala zje v roku viac ako moj tri a pol rocny syn. Ale tiez mixovane ani omylom. Neriesim, zbytocne sa stresovat, casom sa nauci kazde decko jest, fakt nenutit, pride to samo 🙂 Ale ako baby pisali, nemixovat, bude chvilku trucovat, potom ho to prejde. Skolku by som neriesila, ta skor pomoze slabim jedakom, ked vidia ostatnych, moze sa to praveze zlepsit 🙂 A co ked je polievky, naozaj potom treba varit hustejsie, su aj skor polievkovi ludia 🙂

alexis617
16. apr 2011

ja tiež 1a pol ročného a papá všetko ,chod nato hravo daj si do ruky kúsok papania a hraj sa kde je to?otváraj striedavo jednu aj druhú ruku ked uhádne daj mu jedlo do pusi a zatlieskaj mu ked to spapá,alebo rob z ližičkov lietadielko to mne funguje priovocí ked mi ho nechce ziesť 🙂 😉

danielaviki
16. apr 2011

ahojte,tak verim ze to pride aj u nas nejako samo ako pisete, ani s hranim nam to nejde, Viki ma 14 mesiacov a odhryzne keksik, chrumku aj maly kustek chleba ked mu dam do pusy ale on si to tam nechava vsetko rozpustit, tiez nezuje....zeleninu spapa jedine rozmixovanu, tiez nie je velky jedak...

raa2
16. apr 2011

mne skoro vobec nic nezje ☹ ci uz je to rozmixovane, popucene alebo ake... ☹ som z toho zufala, on zje 6 az 10 lyziciek a mu to staci na cele poobedie ☹ Tiez mu obed mixujem, lebo som zistila ze ked pomixujem tak zje o 5 lyziciek viacej ako popuceneho...ostatne zje tak ze raz alebo dva krat odhryzne a koniec...Ked bol maly tak jedol 3 krat tolko ako teraz...

aktak
16. apr 2011

cim skor treba prestat mixovat, zvykne si, polievocky mozu hustnut pomaly

skusk urobyt polievku, ale nemixuj, bude mat aj vyvar a medzi to obcas dostane sladucku mekku mrkvicku alebo zemiacik, pripadne skus davat vecsie kusky na sparatku, ci inym zaujimavym sposobom, to ho zaujme a zabudne ze ma vymyslat kvoli konzistencii 😀 a moze si davat aj sam, predavaju kadejake ozdobene sparatka ci napichovatka, uvidis ako mu to pojde 😉

csina
16. apr 2011

myslím, že trápiť sa takýmito vecami je zbytočné..skôr, či neskôr každé dieťa bude papať aj tuhú stravu...netreba ho nijako siliť....možno mu rastú zrovna zúbky a toto prechodné obdobie mu zrovna vyhovuje.... 😉 tiež prechádzame z času na čas takýmto obdobím...vždy sa prispôsobujem aktuálnemu stavu...u nás však ide skôr o rozdiel v konkrétnych potravinách..niektoré má radšej hladké, a niektoré zásadne vo veľkých kusoch.. 🙂 ale polievky má najradšej, hoci je to šťava a plávajú v nej rôzne veľké kusy...začínali sme zavádzať všetko nenápadne postupne a najviac sa nám osvedčilo zvykať na kúsky z nášho taniera... 😉

gabikg
14. feb 2018

@aenea dobrý aj my máme taký istý problém vidím ze je to starý status ale chcela by som vedieť že ako a kedy začal papať normálne lebo niekedy robím ozaj velllke starosti a bojím sa o neho .... ďakujem za odpoveď

aenea
15. feb 2018

@gabikg no maly ma už 8rokov takze si presne nepamätám ten prechod ale do 2,5 roka som mu mixovala jedlo. Odmietal hrýzť. Proste sa mu tým nechcelo zaoberať, musela som ho kŕmiť inak by vôbec nejedol. Teraz s jedlom občas vymýšľa, ale napr rezeň zmasti cely ani sa nestihnem otočiť ;) o hlavu vyšší od zvyšku triedy. Takze hlavne neporovnavat s ostatnými a neriadiť sa podľa tabuliek. Každé dieťa je iné ;)

nika_17
15. feb 2018

Ja mam opacny problem.Moja nechce polievky,lebo je to na nu moc riedke a uteka jej to z pusy...

gabikg
15. feb 2018

@aenea ďakujem za odpoveď 😊 už som povedala 100x že nebudem sa kvôli tomu trápiť ale stále sa bojím že čo keď bude hladný keď nepapa normálne ale raz sa to musí naučiť 😊

rysavka3333
6. apr 2018

Ja Som uz tiez zúfalá 2,5 ročný a stale papa len mixované stavu najhoršie je to ze ani mi ho koli tomu do školki nevezmú lebo nic neje U

nela6
6. apr 2018

@amartina24 nijak, jedneho dna zacne samé, len ponukaj ďalej 🙂

rysavka3333
6. apr 2018

Uz tomu prestávam veriť Mi ho stale ponúkame ale ani nevyskúša Ak strčíme rychlo do úst vipluje Ako potom bude v škôlke hladný ?Noo nebude ani tam poznám ho

gabikg
7. apr 2018

@rysavka3333 aj ja som zvedavá môj ma 20 mesiacov a koniec katastrofa ...mne pozuje ale len pár kúskov a potom ho to prestane baviť a najhoršie je že strašne je vyberavy už niekedy som na koncoch ....