Prepáčte ze anonymne ale poprosím názor či som ozaj taka nahovno matka, ako mi moja mama stále vyčíta,malý ma 2 a pol roka a pije len čistú vodu, ona mi stále vykrikuje že som sprostá že mal dávno piť čaj s cukrom, granko, bielu kávu, sirupy, dzusy,ci si myslim ze v mš mu budú dávať len cistu vodu, ze som chora na hlavu , a ze deti kolegýň ze jedia normálne sladkosti, tavene syry, vysmazané,parky údeniny, ja sa mu snažím davat mäsko kuracie, teľacie, mleté mäso na stave na zelenine, dusene, ryžu zemiaky, sem tam ma aj tie hranolky, papa aj sladké ako koláče, ryžový nákyp žemlovku, babovku pernik cestoviny, aj s tým grankom ale už bez práškového cukru, z ovocia lubi len banan, mandarinky a cucoriedky a sem tam jablko, ale vyslovene sladkosti ze by som mu davala každý deň keksiky čokolády to nie, a ze proste som není normálna, že ho tyram, ako vyzerá, áno je pravda ma okolo 90cm a len okolo 11,5 kg ale on sa nezastaví aj 12 hodín v kuse co beha po byte a vonku, tak ja už neviem prosím vám, pediatricka mi na váhu nič zlé nepovedala ze kým nie je spavy malatny ze by sa nehybal tak nevidí problém. Ďakujem za každý koment
Robíš to dobre,aj ked môže piť aj iné tekutiny, napr. mlieko, kakao, čaj, ale sirupy a džúsy, ak nie su 100%, sú zbytočné.
@lukbe len napríklad jemu to ani nechuti, ja som mu skúsila viackrat ponúka iné tekutiny okrem tej vody u nej aby videla a hneď ze to je moja vizitka, na nič som ho nenaučila
Sama vies,ze čistá voda je to naj,co pre tvoje dieťa môžeš urobiť. Stretávas mamu tak často, že sa to nedá ignorovať? Tvoj syn ma 2.5 roka a všetko, čo akože 'deti iných matiek môžu jest-pit, nepotrebuje. Bud na seba hrdá a nie naopak.
@anjelicek26 ďakujem Ti , bývame 5 min od seba čiže sme často spolu
@anjelicek26 a tiež jej vravím ze mňa nezaujíma co iné deti, moje proste pije a je to co ja si myslím ze by malo byt pre neho fajn...lebo proste iné deti majú pomaly 20kg a sa mám pozrieť ako vyzerá jak také chúďa doslova, lebo ja som mala 13kg keď som mala 1 rok a on nemá ani 12kg v 2,5 roku
Ale ved není ani ultra vysoký... kazde dieta ma inú postavu a pribrat "vdaka" nezdravým veciam pchať cukry tuky doradu vyznam nevidim...20 kíl mala moja dcéra pri 125cm... chápeme sa....chapem,ze ti mama ide na nervy, skus ju nejako stopnúť,ked s tym zasa začne.
Buď rada, že ti dieťa chce čistú vodu.
Nič lepšie čo sa týka príjmu tekutín nie je.
Aj stravu má OK, podľa toho čo píšeš aj vyváženú. Žiadne dieťa a ani dospelý nemá rád každý druh ovocia/zeleniny.
Milujem argument v škôlke mu budú dávať vždy na to odpoviem že v čo budú dávať v škôlke neovplyvnim ale to čo dostane doma áno.
Ignoruj to
@anjelicek26 malý sa len ide napiť a už poznámka, to ti mama zas ani čaj nespravila, alebo zas máš len tu vodičku? Roztrhnúť ma ide, vždy len odpoviem že áno ma len vodičku a ešte to dalsich 5 minút ofrflava a komentuje...ved toto keď dám miery do tabuľky tak ešte spadá celkom do noriem, žiadna povyziva ani chudokrvnost, to viem lebo mu brali krv nedávno kvôli ekzému
V skolke davaju aj ine...? Mlieko a caj tak... Pochybujem ze dzusy a granka.. ;D Vsak ma 2 a pol. Este sa so vsetkym stretne. Traviaca sustava sa vraj vyvija az do 5r. Cim zdravsie,tym lepsie.
No ked mas stihle dieta, tak to si vzdy vypocujes. Moj maly zase cistu vodu nechce, takze mava riedene stavy, sladkosti jedava tiez. A chudy je tak ci tak. Tak tiez pocuvam, ze "dajte mu najest" a podobne, aj od ludi na ulici. Strasne sa riesi jedenie deti, fakt velmi. Ono asi kedysi davno bolo dobre, ak bolo dieta vykrmenejsie, asi malo vacsiu sancu prezit obdobia hladu, chorob. Dnes je to uplne inac, ale v ludoch to zostava.
Ani neviem co s tym, tieto predstavy ludi o jedeni deti su tak utkvele, ze sa to tazko da vyhovorit. Mozes argumentovat, ze maly je zdravy, pekne sa vyvija, ze nedostatok zivin by bolo vidiet hlavne na aktivnosti a vyvoji, nie na postave. Ale neviem, ci presvedcis. Mozes este mame povedat, ze hned, ako sa realne ukaze nejaky problem - zle vysledky do doktorky, problemy v skolke, tak budes ta prva, co jej pride dat za pravdu a budes to robit podla nej. To ju mozno odzbroji. Samozrejme ziadny taky problem nebude.
Jasné, je to tvoje dieťa, ty vieš, hlavne, že pije, ale viem, že musí byť na nervy toto počúvať.
@marianarem dobrý nápad ďakujem možno ju to odzbroji,
A raz ho strážila keď mal 4 mesiace a nasypala mu do ryžovej kaše granko a kryštálový cukor lebo ze to nechcel a ona to ochutnala a bol to hnus, odvtedy vlastne nezdielame názory, a ako ze je podvyziveny, ako z koncentráku a mam sa pozrieť na ide deti, ze sa spamatam ked skonci v nemocnici , pomaly na dennom poriadku také reči z jej strany
Moja má sedem a najradšej má čistú vodu akože ok sem tam si dá ľadový čaj alebo dačo sladké ale nevyhľadáva to že musí to mať .....keď ideme niekde na oslavu berieme fľašu s čistou vodou
@bucko555 mne aj zubár pobedal ze je fajn ze pije len čistú vodu ani to ako argument nepomohlo
@autorka moj ma 19 mesiacov a vypije len vodu. Nic ine nechce. Caj nechce, hoci z casu na cas ponuknem, nevypije. Tiez do mna moja mama husti, ze preco teraz v zime nepije caj.. no lebo ked ho nechce, tak mu ho mam naliat s lievikom? Detto mi zacal odmietat UM (pije ho od narodenia), ale toto vyvazujem stravou. Ignoruj blbe reci. Tiez si myslim, ze voda je najlepsia. Ale ze by si mala byt preto zla, lebo mu davas len vodu, je blbost na entu. Mozno casom aj dieta zmeni preferencie a bude pit aj caj, aj dzus atd.
Moja ma 17 rokov a doteraz nevypije nic sladke, nezlomila ju v tom ani skolka, ani skola, nosi si vodu alebo "holy" caj. Pokracuj, robis to dobre, na ostatnych dlab.🙂
Nestresuj sa 😊 tvoje dieta tvoje rozhodnutie .. a keby mna moja mama povedala, ze som sprosta tak bez ohladu nato, ze je to moja mama nekomunikovala by som s nou kym by sa neospravedlnika a nespravala sa ku mne s respektom. Moja ma 6 rokov a zboznuje ako to ona vola od malicka “travu” - polnicek, rukola atd. A cistu vodu pije stale najviac 😀
Maminke ukáž deti so zhnitými prednými zubami, ze to je viditeľný dôsledok pitia sladkých nápojov, ten vnútorný je v brusku a crevnom mikrobiome. Alebo sa s nou vôbec nebav o tom proste, kúp jej knihu 3)
Je skvelé že tvoje dieťa pije čistú vodu. Koľko ani dospelých ľudí (vrátane mojich rodičov) to ani nedá do papule. Otrasné voľačo.. Ja som sa ich raz pýtala prečo mi ako decku dávali 3 lyžičky cukru do malého 150ml čaju a iba na mňa kukali...
A páči sa mi ako cukor spája s priberaním a výživou... lebo cukor je výživa....
Veci ako džús, granko ect sú sračky.. Občas môže, samozrejme, ale malo by to byť brané ako sladkosť, nie nápoj. V džúsoch je hlavne viac cukru ako v sladkostiach a je to prepojené s viac zdravotnými problémami. Lebo džús ide dole krkom ľahšie ako celý blok čokolády a ľudia sa na to pozerajú ako na ovocie, aj keď ďalej od ovocia to asi ani nemôže mať.
A že v škôlke mu dajú.... jasne, v škôlke dostane čaj s cukrom, tam mu treba treba dávať každý deň minimálne pol kila..? alebo akú to má pointu? Za život sa stretne s cukrom, tak ho treba v tom preventívne utopiť?
No, nemáš to ľahké XD Mňa by asi úprimne piclo a buď by bola ticho, alebo by sem nechodila.
Ja vám ďakujem baby za podporu, čítať jej to nebudem dávať lebo to budú aj tak reči ze dristy z internetu len čítam ..inac ona je zdravotná sestra skoro 40 rokov a začínala v jasliach po strednej škole takže tak viac k tomu nemám čo dodať a kedysi čistá voda nefrcala ale osladený cajik
@autor ja tomu nerozumiem, preco v skolkach, skolach a nemocniciach sypu do caju, bielej kavy tolko cukru. Naco? V dnesnej dobe, ked sa vie, co nadspotreba cukru sposobuje. Ja len "cumim", ked to niekto obhajuje tym, ze deti cukor potrebuju pre zdravy vyvin, no nemaju ani tucha, ze sacharidy su v pecive, cestovinach, mlieku, ovoci, zelenine, strukovinach...
Raz som v skolke na rodicku oci vypliestala, ked vysokoskolsky vzdelana zena davala kucharke kazen, ze netreba robit natierky, ale davat deckam na ranajky cerealie - kakaove gulocky, ciniminies a spol.
ja ti gratulujem a drzim palce aby si v tom nepolavila. Cukor je hnus, to vsetci vieme, tak neco ho pchat do takych maly deti. V zivote sa ho naje az az. Mame mozes este povedat, ze je to tvoje dieta, tvoja vychova. Neoplati sa nic vysvetlovat, iba si zbytocne minas energiu. Len preto, ze je tvoja mama, je starsia a dokonca zdravotacke neznamena, ze ma pravdu.
@komplikovana ďakujem ale tak on sám sa nastavil na tu vodu keďže som mu neponúkala ine zo zaciatku a teraz to iné nechce ani 🫣😃
Tiež od začiatku učim deti iba na čistú vodu, po 3 rokoch keď bol malý chorý a mal hnačku a potrebovala som do neho dostať niečo sladké tak to bol mega problém 🙈 teraz už po 4 rokoch vypije už aj čaj, doma nesladime. Vypije už aj dzusik ale to fakt na výnimky ináč skoro vždy čistú vodu a úplne v pohode tu sme bez ujmy na zdraví 😁 tiež sladkosti prišli až v škôlke aj to niekedy chce a niekedy to v linke iba stjoji a stoji...osobne v tom žiadne problém nevidím,práveže je to iba prospešné hlavne si nevytvarat závislosť na sladkej vode napr cole 🙂 ináč na začiatku tiež som si vypočula,že prečo nepiju aspoň cajiky, a ved skus dat ochutnať dzusik a neviem co všetko 😅 išlo to jedným uchom dnu a druhým von 🤷♀️
Neries. Ja som bola tiez vzdy za divnu mamu, co sa tohto tyka. Najma ked som mala len jedno dieta. Pri tretej uz to nie je take easy a ano, ta je uz z pohladu trojej mamy "normalna". Ale napr. tiez ma najradsej cistu vodu. Obcas si vypyta caj, alebo sirup. Ale najcastejsie pije cistu vodu. Ale v jedeni uz lubi sladkosti a parky a pod. (Prvorodeny nejedol parky do hadam 4 rokov a sladkosti zacal az v skolke 🙈). Ale aj on, aj ked ma teraz 8 rokov, tak pije cistu vodu a ano...priznavam sa, ze mu davam do skoly na desiatu aj sladkost, ale tu niekedy nosi aj tyzden nezjedenu, ale ovocie ma zjedene vzdy.
Neboj sa... robis najlepsie, co mozes. Nauci sa zdrave navyky a tych sa bude drzat. Vzdy lepsie, ako deti, co ti cistu vodu vypluju a zeleninu im musia rodicia kadejako kamuflovat.
Moj skoro 4 rocny pike predcasne Len cistu vodu, ked si vypyta raz za cas dzusik, kludne mu dame, viac ako za maly pohar si neda.
V skolke piju rozne veci, aj stavy, aj caje, tam si tiez da obcas ine. Ano, v rodine sem tam hodia poznamku, ze by mohol kdeco, ale nejako to a muzom neriesime, maly je spokojny a co on nechce nezje ani nevypije. A ano, kostoval uz aj colu a podobne, nechavame to pred nim, ale kedze my tiez ficime na cistej vode, tak nevidim problem .
Ale tak drobec je specificky, nezje vela veci, napr. Brumika, pribinacika a kopu inych sladkosti. Mozu my nukst kolko chcu😂
to sa nečuduj, ona keď študovala tak sa to tak učila, to iba teraz je cukor jed. moja mama keď študovala medicinu /75r/ v pediatri boli tiež rovnaké perly, tak to potom praktikovala na mne, ocukrovaná pomarančová šťava už od 3. mes., v knihách bolo odporúčanie cukrovať zeleninu v prvých príkrmoch a tak
@autorka: robíš to najlepšie pre jeho zdravie, to sama vieš. Tvoj problém je, že si nevieš nastaviť hranice so svojou mamou. Si dospelá a dovolíš inej osobe aby ti nadávala do sprostých - to je tvoj problém a ten by si mala začať riešiť. Ak to necháš tak, bude sa to len zhoršovať. Áno, niekedy sa dá použiť pravidlo "jedným uchom dnu", ale keď to už presiahne únosnu mieru, treba zakročiť.
Jedným uchom dnu, druhým von