14 mesačný vnúčik odmieta príkrmy

babkae
18. dec 2021

Ahojte všetci, potrebujem poradiť, na koho sa obrátiť, u koho hľadať pomoc. Môj 14 mesačný vnúčik odmieta fľašku, príkrmy, je plne dojčený. Keď sme ho prelstili a dali mu do úst jedlo, tak ho napínalo...z fľašky vypije akurát tak vodu, 1-2 glgy. Nepomáha sedenie pri jednom stole, nepomáha nič...Poprosím len rozumné rady, nie také,že nedávať mu nič, však keď bude hladný, zje aj jedlo...Ako čítam, veľa detičiek má problém s príkrmami,dokonca končia aj na infúziách. Neviem, či je to novodobá epidémia, ale za našich čias sa nepamätám, že by som počula o takýchto prípadoch...Ďalšia skupina detičiek má problém so spánkom, budia sa po 30 minútach...Ako keby sa rodili detičky nepripravené na život, bez inštinktov...Predsa keď je človek hladný, zje aj klince, keď je ospalý, zaspí aj postojačky, takéto veci sa netreba učiť...

Vďaka za rady, Erika

janulik2008
18. dec 2021

Nie je to novodobá epidémia 😀 a majú "inštinkt" aj keď ja som bola malá tak sme vymýšľali s jedlom, nechceli sme to či ono 😀 ja ako dieťa som tiež nechcela spať 😀😀😀 sú to deti. Ak je dojčený tak vlastne je len teda materské mlieko 😀😀😀

mima1
18. dec 2021

Ja mam 5,5 r a 1,5r
Pri prvom nebol ziadny problem s prikrmom az presiel normal na jedlo.
Tento 1,5r od zaciatku boj. Zacali sme prikrm davat chvilu aj jedol a potom uplne odmietal. Cize bol znova na mlieku. Teraz zje tak jedno jedlo uplne mixnute cize zelenina s masom za den. Inak sem tam odkusne jablko,rozok ale moc tomu neda. Ale na vahe nevidiet ze by mal malo tak neriesim dako specialne.

juliasb
18. dec 2021

@babkae ak sa môžem opýtať, prečo to riešite vy ako babička? Mamina si určite poradí.
Moje deti jedia krásne a svokra nonstop bedaka, ako jedia malo, aké sú vychudnute (obe nosia o 2 čísla väčšie veci ako na svoj vek, vychudnute nie sú), ako skončia na infuziach. Nedivila by som sa, ak by založila podobnú diskusiu.
Ak sa dá, nechajte to na maminku, ona to určite vyrieši, pediater jej istotne poradí

oblecenie99
18. dec 2021

Ten koniec skúsim nekomentovať.... to ma nasrdilo aj za tvoju dcéru či nevestu, ktorej nestačí, že dieťa tvrdohlavo odmieta jesť, ale ešte pravdepodobne aj tieto múdrosti musí počúvať.

No a k téme, neskúšali ste malému dať tie hotové príkrmy? Môj na nich dosť fičal a mal obdobie, keď nič iné nejedol a zo začiatku odmietal hocičo, čo som pripravila, a tieto gebuziny mu chutili.. skúste, možno mu to zachytí a postupne si zvykne aj na domáce.

janulik2008
18. dec 2021

@oblecenie99 tie hotové jedlá sú návykové 😀😀😀 malá má 6 a ich zbožňuje 😀😀😀

mima1
18. dec 2021

@janulik2008 fuj aj moj syn to jedaval ako o zivot a mne to nenormalne smrdelo😂😂🤮🙈

janulik2008
18. dec 2021

@mima1 malá to nechcela a teraz ich zbožňuje 😀😀😀 Hipp 😀 zloženie je fajn nám to tiež nechutí 😀😀😀

ivkazba
18. dec 2021

@babkae neviem koľko máš rokov, ja 43, od mamy viem že spala som pár hodín týždenne prvé 4 roky, jesť som začala keď som mala viac ako 2 roky. Takže nie je pravda, že v minulosti takéto detičky neboli. A súhlasím s @oblecenie99 ľutujem tvoju dcéru či nevestu že musí počúvať tieto keci. Ty si si svoje deti vychovala, nechaj mamičku nech si vychová svoje. Jedna vec je pomôcť radou a druhé riešiť veci za nevestu a ešte s takýmito komentármi.

pink_lady
18. dec 2021

Moja rada je: nechat to na maminu

0silvia0
18. dec 2021

@babkae su aj netabulkove deti a vzdy take boli. Hlasim sa aj ja, nejedla som, nespala som, rozjedla som sa az v puberte a bola som chuda ako trieska. Prosim pekne, mam 47 rokov.

enoula
18. dec 2021

Je to len obdobie, raz to prejde. Dieta chodi k lekárovi pravidelne este v tomto veku, takze je urcite pod dohľadom..
Určite to myslis v dobrom, ze chces pomoct, ale opatrne, mama dieťaťa moze byt z toho viac nervozna nez sa zda/povie... Nechaj to na nu

slnecnica82
18. dec 2021

@babkae mňa by zaujímalo, kedy ste s prvými prikrmami začínali?

margaretka_
18. dec 2021

Pokial nie je dietatko chudokrvne, este sa aj dojci cez den, je spokojne, tak by som naozaj neriesila, ze malo papa.

sulejmanka
18. dec 2021

@babkae ten záver ohľadom spánku ma dostal. Ako by ste za každú cenu potrebovali naznačiť že dnešné matky sú neschopné. Moja mamka má 61 rokov a keď príde reč na spánok, tak vždy spomína na to, ako som ja nechcela spávať, pár desiatok minút a koniec. Poobedny spánok mi nebol treba už ako osem mesačnej. A čo sa toho jedla týka, vy ste pri bábätku nonstop že viete takto posúdiť kvantitu zjedeneho jedla? Čo takto nechať to na mamičku? Určite by dcéra alebo nevesta jasala od radosti keby vedela že máte potrebu rozobrať niečo, do čoho vás nič nie je, na verejnom fóre.

karhu
18. dec 2021

dieta je plne dojcene tak je jasne, ze mu nejake prikrmy nechutia..ani koli premotivovanej babke😅

mamina0078
18. dec 2021

Nie je to nova epidemia ja tiez od malicka som taka ze som vyberava a ked mi nieco nechuti tak dokazem hladovat aj 1-2 dni 😂 proste nie kazdy clovek zje hocico pravdepodobne mu to jedlo nechuti 🤷🏼‍♀️ skus nieco ine mu dat a po kuskoch aj pri hre par lyziciek a po chvilke znova. A pokial je plne dojceny ani sa necudujem ze inu stravu nechce.

margaretka_
18. dec 2021

@mamina0078 za mna je napr krmenie pri hre uplne zly zlozvyk. Dieta ma podla mna vediet, ze ked je hladne, ma sa najest. A naje sa tk, ze venuje pozornost tomu jedlu, nie ze za nim behajú lyžičky same. Ja som na to strasne akergicka 😀 moja mama ma tendencie to robit 😀
A celkovo sa pri jedle podla mňa nema dieta rozptylovat len preto, aby sme donho nieco natlacili

suzitok
18. dec 2021

Ja som dieťa, ktore sa narodilo v 70-tych rokoch a teda som Veľký jedak nebola..skor som zobla sem tam nieco a nemala som ziadne zdravotne problémy, riadne som sa vyvijala....
Ale k teme...mne ked sa narodil syn a skusala som davat jedlo a zhodou nahod bola prítomná svokra, vkuse mala do toho komentáre, dohovarala mne, dohovárala malemu a vyslovene vytvorila totalnu nervozitu vsetkych clenov rodiny....
Treba dceru/nevestu nechat, nech sa stym popasuje sama a hlavne, ked je dietatko take, ze je problem, mala by k nemu pristupovať iba jedna osoba a iba ona by mala jedenie snim skusat....a hlavne v kľude,nie stat nad nimi..

mamina0078
18. dec 2021

@margaretka_ tak mne to pomohlo presne v Tom veku maly uz nebol dojceny ani na UM tak nieco som donho musela dat ale niekedy medzi 2-2,5r ho to preslo a odvtedy vie pekne sediet za stolom. A dovtedy to tiez nebolo tak s kazdym jedlom nieco vedel zjest pekne najma kase alebo polievku ale take vyzivy, ovocie, chlebik, jogurty to obsediet nevedel.

nikpa
18. dec 2021

@babkae a doteraz jedol čo, dúfam že nie len to mlieko? V jeho veku ste toto mali už riešiť dávno.

babkae
autor
18. dec 2021

Ahojte ešte raz všetci či všetky presnejšie. Priznávam, bol omyl sem niečo napísať, vyjadrujete sa k veci, ďalšie od veci, odporujete si, odsudzujete, podaktoré mentorujete...jeden príklad za všetky: babka sa nemá starať do výchovy, Vy sa môžte starať do druhých - logika. Ostatným ďakujem. Vypínam Vás, nečítam Vás. Ako celebrity😎

tani777
18. dec 2021

Akoby som svoju svoku pocula 🤦‍♀️ Skvela zena,vazim si ju a mam ju rada,ale teda niekedy..
Moja mladsia ma takmer 15m..do 11m nic nedala do ust,ak nahodou,tak omylom..postupne zacala tolerovat stavu z polievky,tak som jej mixovala na vodu..teraz zje aj trochu kusky (chrumky a jablko neratam)..ale musi to byt v polievke,inak nechce..je kojena,prospieva,je spokojna...svokre aj mojej mamine to strasne prekaza,ze neje..kolko som sa natrapila kvoli tomu!ale sak nebudem ju stopkat jak hus predsa..nestrada,to je zaklad...uz som si vypocula aj to,ze som jej neskoro zacala davat jest...snazim sa prepocuvat to,ale dost casto to zaboli,kedze ony naozaj nevedia,ako bojujeme doma...
Chapem,ze to sem pisete s najlepsim umyslom pomoct vnucatku..ale mozte tym velmi ublizit svojej dcere/neveste...skuste to neriesit,nechat na nu..urcite aj ona chce,aby jej dietatko jedlo normalne..no su deti,ktore jedia viac,su deti,ktore nejedia..ono to raz pride 🙂
@babkae

zabina27
18. dec 2021

@babkae no ak takto krásne reagujes aj dcére či nebodaj neveste, ďakujem pekne za takú babku. A áno je to proste fakt, načo to ty ako babka riešis, matka je nekompletna, nesvojpravna či prečo?? Pokiaľ od teba žiada radu, tak jej poraď toto fórum, pediatricku, literatúru a podobne, ale takéto poznámky na dnešné matky, to má byť úroveň staršej generácie??

janulik2008
18. dec 2021

@babkae a babka sa uráža ako malé dieťa 😀

ivkazba
18. dec 2021

@babkae áno, bol omyl sem napísať, ak nechceš čítať pravdu.

katkami123
18. dec 2021

Aj by som niečo viac napísala, ale len si nervy urobim, opäť sú to pripomenúť. Ale nechápem tie zeny v zmýšľaní :
- mne sa to nedialo, tak to neexistovalo a nikto s tym už nemal problémy
-chodiť a zbierať rady k iným matkám a potom dávať druhým matkám NEVYŽIADANÉ rady.
a najdôležitejšie : NAJVÄČŠIE PEKLO SÚ NEVYŽIADANÉ RADY. To nevyžiadané by som ešte 3x hrubo podčiarkla

kubkovamama
18. dec 2021

@babkae pokiaľ ti -pytala si si rady- tie rady tu od zasluzilych matiek nevyhovujú, úplne najjednoduchšie je riešiť to s pediatrom. Ale nie ty ako babka,ale mama chlapčeka. Tým ťa nechcem uraziť ani dehonestovat,ale výchova,stravovanie a celkovo starostlivosť o deti je úloha a rola matky alebo aj otca samozrejme. Pokiaľ nie sú úplní mimoni a dieťa je zanedbané,nebodaj týrané. Za našich, vašich čias bolo veru všeličo, odjakživa deti nechceli jesť a spať,to nemá s dobou a trendom moderného rodičovstva nič spoločné. Nechaj to na nich

evica17
18. dec 2021

@suzitok to aj my ked sme sli na nasvtevu svokry a mal tam.maly jest nejaky prikrm na zaciatkoch, to bolo hrozne, furt sa starala ze preco to neje, ked mu nechutilo, ke dmu chutilo ze vela zjedol, ze neje rychlo ale trva mu to dlho...ja som z toho bola na prasky, maly ani nezjedol tolkoco by mi zjedol.doma v klude a tak som.mu sla dat mlieko lebo mrncal a svokra hned, ze ved predchvilou jedol, co ho zas idem krmit ( a pritom zaciatky prikrmov su take, ze dieta vyskusa a popapa troaku a dokrmi sa mliekom a to ona nechapala). Terz papa pekne v stolicke ale narovi okolo seba bordelu, tak to bude zas reci ze preco mu to dovolime a ako vyzera a tak, a pritom ja som.rada ze sa snazi sam papat a bordel.okolo mi je jedno, to sa uprace, hlavne je dieta

lenicka777
18. dec 2021

14 mesačný si myslím ze uz by mal jest normálne jedlo a nie len prikrmy ci?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janulik2008
18. dec 2021

@lenicka777 myslím že ženy to myslia tak, že keďže odmieta kúsky nech skúsia najprv prikrm 🙂