Zbytočné premýšľanie

vikinka128
23. mar 2024

Dámy, ako sa odnaučiť príliš veľa premýšľať a ako sa vraví “overthinking”.
Stále sa veľa mordujem nad budúcnosťou, neviem sa sústrediť na prítomnosť. Som veľmi emocionálna - ale to už od detstva, a vždy si nájdem dôvody prečo byt smutná a vystrašená. To, prečo byt šťastná takmer vôbec nedokážem vnímať.
+ zo samoty mám úzkosti, keďže pri samote sa mi spúšťajú tieto stavy.

Snazim sa to riešiť už viac než rok a určite v celom sú posuny, ale stále je to trápenie. Nechápem kde to má základ, čo robím zlé. Som z toho úprimne vystrašená. Chcela by som byt šťastná sama so sebou a nemať tieto stavy..

pribinak
23. mar 2024

@vikinka128 psychoterapia

13uzivatelka11
23. mar 2024

Skus vedené meditácie. Na YouTube je toho veľa. Aj keď teda na začiatku budeš mať pocit ze ti často utekajú myšlienky a je to zbytočné, ale skus aspoň mesiac pravidelne.

0silvia0
23. mar 2024

@vikinka128 pustaj si do sluchatok zaujimave podcasty, napriklad Ludskost od sme. Nebudes sa citit sama a budes sa sustredit na rozhovor.

mojemenonikto
23. mar 2024

Nerozmýšľala si napríklad nad psíkom? Ľudia, ktorí sa starajú o veselého psíka nezvyknú mávať úzkostné stavy zo samoty. A ak psíka nemôžeš mať, tak aspoň akvárium 😉 A nie je to vtip, myslím to úplne vážne.

fido69
23. mar 2024

Bohužiaľ náš mozog v stave nečinnosti z neznámeho dôvodu začne rozmýšľať negatívne. Premýšľa nad všetkými kritickými scenármi a možnými katastrofami, ktoré nás môžu v živote postihnúť. Preto je dôležité stále sa niečomu venovať a nedávať mozgu priestor pre "sebarealizáciu". Takže čítaj knihy, vzdelávaj sa, zabávaj sa s priateľmi, vyšívaj, štrikuj, lúšti krížovky... to je jediný recept. 😉

syslik81
23. mar 2024

zamestnat mysel- sport medictacia konicek .. uplne sa toho nezbavis -hold mozog pracuje nonstop,ale mozes sa naucit s tym pracovat .. ak si na to sama netrufas zajdi za psychologom alebo si najdi podporne skupiny

vikinka128
autor
23. mar 2024

@pribinak skúšala som, nedalo mi to nič. Možno nesprávny vyber.
@13uzivatelka11 @0silvia0 oba napady super, skúsim to ďakujem 😊
@mojemenonikto mám psíka, a kým sa mu venujem tak to naozaj pomáha (prechádzky, výcvik atp) ale mimo toho tu je ten stav samoty :/

vikinka128
autor
23. mar 2024

@fido69 ďakujem! Aj to vedomie že to je “normálne” mi pomáha. Napadlo mi štrikovanie + logické úlohy atd.. že by som to pridala do dennej rutiny.

mabenn
23. mar 2024

regresna terapia

unicornlady
23. mar 2024

Ja mám rada túto terapeutku, hlavne, keď to dopodrobna vysvetľuje.
Je to po anglický, má to nahraté anglické titulky, môžeš si ich prepnúť na slovenské.

https://www.youtube.com/@TherapyinaNutshell/sea...

unicornlady
23. mar 2024

Toto video som pozerala nedávno, tak ti viem z toho niečo spomenúť:

https://www.youtube.com/watch?v=lLZ-3TSoe9E

napr. vraví, že mozog stále "hádže" nejaké myšlienky. Ale môžeme k ním pristupovať, ako keď sú tí predavači, čo ponúkajú noviny, od niekoho si môžeš nejaké kúpiť (ak sú tie myšlienky užitočné, ak ti pomáhajú žiť život, aký chceš), alebo nekúpiť a len tých predavačov vnímať, ale nebrať od nich nič.

Podľa kognitívno-behaviorálnej terapie, tam konfrontuješ tie myšlienky
- sú tie myšlienky pravdivé?
- potom spochybniť tú myšlienku, nahradiť ju novou, presnejšou, realistickejšou

napr. pri myšlienke "Všetko vždy pokašlem",
zmeniť na "Všetci robíme chyby. Minulý týždeň sa mi podarilo ... Niekedy sa niečo nepodarí, ale mám na to, aby som sa to naučil zvládnuť".

Môže sa ale stať, že sa človek zacyklí v tom premýšľaní, a vtedy nastupuje ACT (- acceptance and commitment therapy), ktorá je zameraná na hodnoty, smer, akým chce človek ísť. Hodnoty sú to, čo človek môže žiť vždy.

- kognitívna difúzia (vytvoriť odstup od tej myšlienky)
" Mám myšlienku, že ... som lúzer (napr.)"
"Práve zažívam pocit, že...
(lebo myšlienky nie sú fakty, a vy nie ste vašimi myšlienkami. Myšlienky tú proste len sú)

Ak sú tie myšlienky veľmi neodbytné, tak ich proste nechať tak byť. (ako ignorovať predavača a ísť si po svojom)
" Drahá myseľ, ďakujem ti za túto myšlienku, ale veľmi mi nepomáha. Idem sa aj radšej venovať niečomu inému"
"Ok, mám úzkosť z tejto prezentácie. Ale je pre mňa dôležité zdieľať svoj názor, tak sa budem sústrediť na daný okamih, vysvetliť svoj pohľad a zvládnuť to najlepšie, ako viem".

Ona tam často zdôrazňuje, aj ako mozog funguje.
A čím viac, na niečo nechceš myslieť, tým viac dávaš mozgu signál, že toto je pre teba dôležité a budeš to cítiť ešte viac.
Preto máš si všimnúť, čo cítiš. Ale nemusíš to rozvíjať, nemusíš na základe toho konať.
(ona to tam prirovnala ako, keď máš príbuzného, ktorého nemusíš. Ale berieš na vedomie, že je to tvoj príbuzný, avšak nemusíš ho ubytovať vo svojej obývačke, ale prespí v hoteli)

fido69
23. mar 2024

@vikinka128 Ver tomu, že to tak je u všetkých ľudí. Aj ja mám niekedy také myšlienky. Mozog je najkomplikovanejší orgán v ľudskom tele a vedci nepoznajú dôvod tohto špecifického správania sa.
Najpravdepodobnejšie je, že mozog sa v čase nič nerobenia pripravuje na riešenie krízových situácii, že je to jeho obrana.

Napríklad je veľmi zaujímavé, že v prípade vojny, teroristického útoku, smrteľnej choroby rieši mozog jediný problém - ako prežiť. Ale v prípade pohody a pokoja sa naopak zaoberá myšlienkou na sebevraždu.

Podobne chovanie vidíme podľa mňa v prípade alergie. Pokiaľ telo nemá dostatok podnetov pre boj s baktériami a "nečistotami", tak si obranné mechanizmi nájdu náhradného nepriateľa v prirodzených látkach ako je napríklad peľ rastlín.

unicornlady
23. mar 2024

Mozog sa snaží pripraviť na možné budúce situácie, preto vytvára obavy, vytvára riešenia. A niekedy je to efektívne, ak ide o veci, ktoré má človek pod kontrolou, ktoré môže vyriešiť či ovplyvniť.
Ale častokrát je to len také motanie sa v myšlienkach, obavách, ktoré človek zmeniť nemôže.
Hoci mozog si myslí, že ako dobre sa pripravuje na prípadné možné nebezpečenstvo.

Ako sa vraví: úlohou mozgu je udržať nás nažive, nie robiť nás šťastnými.

tululu
23. mar 2024

@vikinka128 ja by som ti prave poradila naucit sa byt sama so sebou, aj ked je to extremne tazke a pustit k sebe tie myslienky a "desy", nech pridu, lebo v podstate zistis,ze po a, nemaju ti ako ublizit a po b, velku cast buducnosti nemame vo svojich rukach, aj ked sa dnes casto slavnostne prehlasuje opak. Potom pride pokora pred zivotom a casto aj sloboda. Inak v jednej knihe o uzkostiach od neurovedca bolo spomenute,ze prave to rozptylovanie je potrava pre uzkost a strach. Pohar vina, scrollovanie, sladkost pred spanim a podobne (nie vzdy ) su casto len zastoeracie manevre pre pocit uzkosti, ktory pride a snazime sa ho takto zahnat. Cize to je zacyklenie.

vikinka128
autor
23. mar 2024

@tululu tuto vetu som už tiež mnoho krat počula. Ako sa naučiť byt sama so sebou? Znie to tak jednoducho ale evidentne to nebude tak ľahké

domkakvet
23. mar 2024

@vikinka128 ked pride nejaka zla myslienka, tak najdi na nu pozitivne vysvetlenie.

tululu
23. mar 2024

@vikinka128 no je to tazke, ale na konci pride ozajstna ulava. sadnes si do izby,napr. na gauc, o par sekund doatanes nutkanie zapnut telku,chytit mobil, len nieco skontrolovat....neurobis to. teda mozno parkrat ano, ale raz to neurobis 🙂 mas chut na akekolvek rozptylenie, zistis, ze mas nutkanie nieco robit,zazit,co je samozrejme normalne a prirodzene,ale nie po 3 minutach,ked si sama so sebou,chapes. a tak postupne analyzujes myslienky, preco mas chut chytit mobil a skrolovat? lebo nechces mysliet na xy.... preco mas chut si dat pohar vina?lebo si mala napatie v praci,ale je to len dnes,alebo kazdy den? a ked si postupne uprimne odpovies na tieto otazky a upozornujem, odpovede vacsinou nie su lahke,ani pekne....pride ulava.