Čo by ste si pomysleli,keby ako študentovi sa vám naskytne väčsí výdavok ( nejakých 200€) a pracujúci partner,ktorý zarába nadštandardné by vám s tým nechcel pomôcť aj keby mohol ? Má potom vôbec taký vzťah zmysel ? Keď si nevedia ľudia pomôcť ?
Študent nemá rodičov? Nechodí na brigády?
Vieš v prvom rade by si mala o väčších výdavkoch komunikovat s rodičmi a aj potom s farajerom
A potom je dosť dôležité o aký výdavok sa jedna
A keby si nemala toho nadstandardne zarabajuceho priatela, kto by ti ten vacsi vydavok platil?
Poviem ti ako bývalý študent. Keby moji rodičia nemajú, viem, že by neváhal. Ale nebola to jeho povinnosť. Záleží aj koľko ste spolu. Ak par mesiacov, je sprosté to od neho čakať. Ak niekoľko rokov, je to trošku iné. To by som asi čakala, že by mi v prípade núdze pomohol, keby môže. Ale aj tak su na to primárne rodičia
Treba sa spoliehať na seba nie na partnera, mať brigádu a vlastné financie, tvoriť si vždy rezervu. On nemá povinnosť ťa finančne podporovať, nie ste manželia. Samozrejme z tvojich info nie je známe ako ste dlho spolu, čoho sa týka dlh atď. takže ťažko sa daná vec posudzuje. Ak by skutočne išlo o život a vyčerpala by som všetky možnosti, požiadala by som o pomoc a zároveň mala plán ako rýchlo mu ich vrátiť ale ja som z tých čo sa vie o seba postarať.
Vela info chýba, ako dlho ste spolu, o aky finančný zaväzok ide... ak si študent, tvoji rodičia poberajú na teba prídavky a taktiež daňový bonus, čiže v provom rade by som s tym kontaktovala rodičov,. Priatel nie je povinný ti pomáhať..
Bývate spolu? Študent nemá rodičov? Je to nutný výdavok?
Tato kocka tu píše často.
Neustále rieisi že jej priateľ má prachy a ona nie. Ona chape situáciu tak, že keď ona má peniaze (pracuje, nenašiel ich na chodniku) a ona nie, tak je povinný platiť viac.
Veľmi nešťastne si to v hlave nastavila. Priateľa v podstate berie ako svojho sponzora
Prepáč, ale to je môj dojem z teba. Možno sa hlboko mýlim a možno nie.
Lebo nikdy nepíšeš o tom čo študuješ či brigádujes čo rodičia …..každý príspevok je o tom že priateľ zarobí a …
Financovat nejaké ulety priatelky v hladine stoviek eur skutočne nie je "standard" a ani povinnosť. Keď potrebuješ peniaze,máš rodicov a brigádu.
Študenta živia rodicia. Na úhradu nadštandardných výdavkov môže ísť zarobiť na brigádu. Nevidím dôvod, prečo by mu mal výdavky platiť partner (teda frajer(frajerka) aby sme to správne pomenovali).
Tak na väčší výdavok si treba vopred našetriť a nie sa spoliehať na priateľa, kvôli tomu, že zarába nadštandardne to nie je tvoja starosť. Ak ide o základné potreby ako študentovi by ti ich mali uhradiť rodičia. Či si s priateľom len kvôli tomu, že zarába nadštandardne a čakáš z toho benefit? Lebo presne tak to vyznieva
Ak ide o život, napríklad drahý liek bolo by to na zamyslenie. Ak je to výdavok, ktorý nie je nutný k prežitiu, tak partner nie je dojná krava, aj keď zarába nadštandardne. Treba sa prikryť perinou na akú máš.
@1ryba tak lieky by jej mali zabezpečiť prioritne rodičia
A bavime sa o dare alebo o pozicke? Alebo ako si autorka predstavujes to "pomoct". Ja by som si takuto pomoc od oartnera nikdy nevyziadala,ak by som skutocne nebola na mizine (nie vlastnou vinou), vydavok by ale musel byt nevyhnutny a aj to by som sa snazila splatit hned pri prvej prilezitosti, lebo by mi hrdost nedala. A vlastne by som radsej predala nejake vlastne veci, aby som tie peniaze zohnala, ked uz by som bola v takej situacii, nez chodit s prosikom za niekym inym. Nerozumiem tomuto zmyslaniu.
A o co konkretne ide? Lebo je vydavok a vydavok. A priatel nie je sponzor. Je ten vydavok nevyhnutny? Potrebny? Preskumala si ine moznosti?
Mne priatel financne na konci studia pomohol, ale teda boli sme spolu nejake roky, boli sme zasubeni a uz aj datum svadby... Keby to nebol vazny vztah, neviem si predstavit preco by ma mal financovat.
No ak je pre teba meritkom vztahu peniaze tak nema pre tebe zmysel udrziavat taky vztah 🤦🏻♀️ uvedom si ze ak si student si stale povazovana za vyzivivanu osobu a jedinu povinost riesit tvoje vydavky mas ty a rodicia… ak by mal priatel ochotu ti sam nejakym sposobom pomoct ok, ale nema ani povinnost ani moralny zavazok to urobit a ak sa ty vobec nad niecim takym zamyslas tak by si mala prehodnotit svoje hodnoty vo vztahu a v zivote inak to budes mat veeeelmi tazke v zivote
Urob mu láskavosť a rozid sa s nim. On NIE je povinný Ťa financovať
Ked ti partner nechce pomoct s peniazmi tvl ty este sa racis zamyslat ci ma kvoli tomu vztah zmysel...uprimne je to skor na hanbu a trapne ked si student do 26r ide drankat peniaze od partnera aj ked je nadstandartne zarabajuci....co akoze on stebu ma ked za prve studujes ty a nie on a nema ani vyzivovaciu povinnost ...to maju akurat tak tvoji rodicia....a ak mas nad 26r tak uprimne este trapnejsie
Ten vacsi vydavok bude co? Telefon? iPod? Kabelka?
Asi tolko, ze od 15 som makala celoročne popri skole aj celú SŠ aj celú VS a nemal ma žiaden partner ani rodič na krku ✌️
Spoliehaj sa sama na seba.
Aký výdavok? Ak dlžobu na hazarde, tak je v poriadku, ak to partner nechce zaplatiť. Detto ak si študent od niekoho požičal a teraz ich musí vrátiť, hoci vedel, že nemá príjem, tak je v poriadku, ak to partner nechce zaplatiť. Pomáhať sa očakáva vo vzťahu, ale tieto prípady by boli využívanie zo strany niekoho nezodpovedného. A tiež je dosť podstatné info, či spolu žijete. Ak žiješ ako študent doma u rodičov a nepracuješ popri štúdiu, tak ako prvé by si sa mal obrátiť na rodičov. Ak má vzťah študent s pracujúcim, je v poriadku, ak pracujúci zaplatí výlet, kávu. Ale nie je v poriadku, ak si študent robí výdavky, ktoré čaká zaplatiť od partnera. Proste je potrebné si robiť také výdavky, na aké má.