Aký máte názor na nechcené dary? Podľa niekoho by sme mali byť vďační a s úsmevom prijať a oceniť snahu ale úprime, ja neviem načo je dobrá takáto brutál pretvárka. Ja sa väčšinou ani nedokážem tváriť že mám z niečoho radosť keď je to úplná blbosť, ktorú nevyužijem. Napríklad na Vianoce hlavne od svokry vždy podostávam blbosti. A vždy hovorím, nech mi nič nedáva, nekupuje. Myslela som, že jej príde blbé nič nedať, tak som si tento rok teda vypýtala jednu konkrétnu knižku. Aj tak som podostávala blbosti. A niekedy sú to fakt extrémy, napríklad sprcháč proti ekzémom alebo sviečka čo vyzerá ako na hrob.
Teraz čakáme bábo a dovliekla mi 2 plné krabice detského oblečenia. A teda mala by som byť asi vďačná, že to nemusím kupovať ale tie veci sú podľa mňa fakt škaredé. Chcela som mať radosť, že si budem bábätko pekne obliekať no ale teda teraz asi musím použiť toto, inak budem za nevďačnicu.
A aby ste si nemysleli, že som vysadená na svokru, tak aj moji rodičia mi dávajú blbosti a tým som to už aj jeme naznačila tento rok. Takisto od kamošky som na narodky dostala knihu čo bola tak absolútne mimo môjho vkusu, že som ju ani nechcela mať v knižnici a vtedy som jej povedala, že budem radšej keď si ju vezme naspäť ak má také rada lebo ja ju nevyužijem. Proste ja by som bola radšej keby nedostanem nič ako nejakú blbosť. Tak len taký môj výlev.
tak skus povedat, ze si prosis nejaku nakupnu poukazku napr do dmky... lebo si neviem predstavit, ze by som napr dostala postelne obliecky, ktore sa mi nepacia alebo sa mi do spalne nehodia.. preto bud dostavam poukazky, castokrat do dm alebo som spomenula, ze potrebujem uz nove obliecky tak mi svokor povedal, ze si mam objednat a on to zaplati.. neslo by to takto? ze sa akoze prekecnes pred nimi co potrebujes a ti to zaobstaraju? alebo ak sa ti to nepaci tak predaj
Vdacna byt mozes. Vyuzit nemusis. Je to tvoje,naloz ako uznas za vhodne.
Ja roky dostávam izbové rastliny.( od kadekoho, a všetci vedia že vzťah ku nim nemám, nechcem ich, vykapú mi)
Neriešim.Poďakujem.
Vykape- vykape.
Alebo dám mame, u nej sa darí všetkému izbovému.
A nepríde vám to hlúpe, že by sme mali vlastne klamať toho druhého, že sa nám niečo páči aby sa neurazil?
@sweet20 ako píšem v príspevku, toto som skúsila, povedala som presne konkrétne čo by som chcela keď sa ma pýtala. Aj tak som dostala blbosti.
Pripadá mi hlúpe, že za tie roky čo to opakujem to asi nikto z tých, čo mi tie izbové rastliny dávajú, nevníma.
Už to berem tak, že ich vyhodené peniaze do vzduchu.
Čo sa budem nervačiť ?
Však poďakuj a tým nech to hasne. Nemusíš sa tváriť, že skáčeš od radosti 😁 A teda tú konkrétnu knižku si od svokry nedostala?
Niektorým nevysvetlis, nepochopia, vtedy podakujem, a keď odídu, buď vyhodím, alebo darujem niekomu inému.
Veď s tým, čo dostanem, si už môžem robiť čo chcem. Tiež som podostavala od sestry plno veci po jej synovi, pritom som sa tešila, ako si pôjdem na nákupy, do pôrodnice si vezmem vecičky ktoré si ja vyberiem, prikryjeme s dekou, ktorú ja kúpim atď. Nie, všetko mi podsuvali a "nútili" nosiť, kým som neurobila to, že som všetko ako mi dala, hodila do kumbálu na poličku a ja som si nakúpila svoje. Vôbec som neriešila, či sa urazí, či nie. Nepoviem jednu dve veci kúpiť, ale nie celú svoju výbavu mi nanútiť.
To isté svokrovci. Kupujú samé nezmysly, deťom zimné bundy veľké, čo ešte aj o tri roky im budú veľké, hlavne, že bola dobrá cena, manželovi tepláky, čo on tepláky mal možno raz za celý život na sebe, mne luster do obývačky, čo vedia, že máme bodové svetlá. najhoršie, že sa urazia a povedia, že si nevážime. Ale naozaj to nemáme kde využiť, ani kde zakomponovať, nepochopia.
Manželovi dali lístky na koncert DJ Bobo, čo on vôbec taký štýl ani vz zivote nepočul, nie to aby ešte cestoval neviem už ani kde to má byť. Chcel im to vrátiť, že ja určite sama nepôjdem a on také nepočúva, nech ide jeho mama s nejakou kamoškou, tak ho presviedčala aká je to super hudba a odreaguje sa. Len ho naštvala 😃 tak to dal kolegovi nejakému v Česku, že on dá dcére s frajerom.
Moja mama zase dáva super dary. Len to, čo jej poviem, viem, že keby bolo len na nej, kúpi kvoetkovanu sukničku, blúzočku, záclony 😃 tak jej vždy poviem, že chcem hrniec, panvicu, paplony atď, a ona povie, nech si kúpim, zabalím a ona len dá peniaze 🤭
ja neklamem.. ak citim vdacnost za to, ze si na mna ten clovek spomenul a dal si namahu mi vymysliet a zohnat darcek, tak prejavim tuto vdacnost, ale urcite sa netvarim, ze sa mi paci nieco, co sa mi nepaci a najlepsie je to aj rovno povedat, ze sa netrafili do vkusu, aby sa predislo problemom do buducna, ze zacnu kupovat to iste, lebo ved sa mi to pacilo 😀 .. niekedy neprejavim vdacnost ziadnu, ked mam dojem, ze niekto ma obdaroval len zo zvyku, zo slusnosti, lebo sa to patri.. tam ja osobne necitim vdacnost vobec, tak ani nemam aku prejavit
Na mieste tvojej kamosky sa urazim. Bolo to z tvojej strany netaktne. Nie vzdy je vhodne hovorit pravdu, lebo aj ta moze ublizit.
@morusha dostala, z tej som mala naozaj radosť. No a k tomu ešte kopec zbytočností.
Akože ja sa z toho nejak nenervujem, odložím a neriešim, doteraz mám ešte niekde v darčekovej taške blbosti z minulých Vianoc.
Len sa snažím pochopiť, prečo je to v spoločnosti zaužívané tak, že by sme mali byť vďační za niečo, čo nechceme.
Už naši predkovia pred mnohými rokmi hovorievali - Darovanému koňovi na zuby nepozeraj.
Príjmy dar, aký je. Ak je to blízky človek, tak mu skús naznačiť vopred, aký dar by si očakávala, či potrebovala. Od iných to len zober a nekomentuj.
v spolocnosti je zauzivanych kopu kravin.. nad tym je skoda sa pozastavovat a minat energiu na rozmyslanie, preco.. energiu radsej venuj tomu, aby si si zivot zariadila tak, ako to tebe vyhovuje a dava zmysel, bez ohladu na to, co je zauzivane.. ono to totiz casto stoji dost energie, ist si za svojim 'proti prudu'
@reanda s týmto súhlasím. Ak mám pocit že sa ten človek snažil a proste sa len netrafil, tak som rada za tú snahu. Ale keď je to na prvý pohľad chobotina "len aby niečo bolo" tak neviem prejaviť vďačnosť.
@oli18 chápem. Ale naozaj som sa jej snažila vysvetliť že si veľmi vážim, že ma chcela obdarovať a nech sa nehnevá ale že naozaj budem mať väčšiu radosť keď sa to dostane k niekomu kto to využije.
Tak napríklad preto, že ten človek si predsa len nejakú tú námahu dal a myslel pritom na mňa, aj keď je to blbosť. Chcel ma proste obdarovať. A kvôli veciam by som sa na človeka predsa nehnevala.
ale su aj ludia, kde vidim, ze oni to myslia dobre a nemaju kapacitu pochopit, ze ja to dobre nevimam.. tam to bud neriesim a iba sa usmejem a dar potom trebras aj vyhodim, alebo ho rovno vratim, aj ked sa clovek urazi.. zalezi na situacii.. neda sa kazdemu vzdy vysvetlit
Ja napr. alkohol nepijem a stále mi donesú fľašu alkoholu, či meniny, či narodeniny, dokonca aj na Vianoce. Opakujem veľakrát, že alkohol nepijem a aj tak donesú. Rezignovala som, vezmem, poďakujem. Pri odchode návštevy im tie fľaše dám do rúk, znova poďakujem, poviem, že si to vážim, ale nech si to kľudne vypijú oni doma. Niektorí vezmu, niektorí nie. Už mám v skrinke 3 šampanské, 4 vína, 1 fernet a ešts 1 fľaša niečoho, čo ani neviem čo je 🙈
skúsila si im aj ty podarovať nejaké absolútne hovadiny? o ktorých vieš, žeby ich na 100% nevyužili?
U nas je tu zauzivane, ze darceky su super, tvarime sa nadsene a este povieme "Nemuseli ste si robit starosti". Aj ked su to take braky, ze to sa hanbime aj do kontajnerov poodonasat za bieleho dna. Ja chapem, ze niektori to myslia dobre, ale ja nechcem mat doma veci, ktore su mi zbytocne, nepotrebujem ich, pripadne mi mozu sposobit zdravotne problemy. A tiez nechcem sluzit ako skladisko veci, ktore niekto iny nepotrebuje a da mi ich (mam taku kamaratku, ze z pivnice povybera veci a podava to potom dalej). Dalsia znama nema prachy, rozvadza sa, tak rozdava rozne sviecky a drahe doplnky, bez ohladu na to, ci sa ti to hodi, nehodi alebo co. Len aby ju to ani cent nestalo.
Udajne som narocna, ze si nevazim co mi kto da a proste by som chcela len drahe veci. Vobec to nie je pravda, namiesto hovadin kludne nech mi niekto da poukazku do DMky alebo do Lidla za 20 EUR. Lebo tie kraviny velakrat stoja viac ako 20 EUR.
Pozri, nad vsetkym nemusis hykat od nadsenia... Proste bud vdacna svojim sposobom, podakuj pekne a pre svoj klud na dusi NERIES viac. Nechces to, nepouzivaj to. Bude niekto vycitat, ze preco nepouzivas to a hento? tak vtedy povedz, ze lebo mne sa paci toto.. a hotovo.
Budes mat lahsi zivot ked sa nebudes takymito blbostami, ako su nechcene dary rozculovat. To je to najmenej. Ja by som napr. nikdy nikomu ziadnu poukazuku nedala... pre mna to pride trapne... to uz radsej peniaze do obalky. Alebo aj nic.
Inak k darcekom.... my sme sa po 6rokoch stahovali z bytu, ja som ku kontajneru dala 12flias sampusu a kopu inych flias alkoholu, o tych haldach sladkosti, ktore sa povyhadzovali ani nevravim.. CO mna dost mrzi a vytaca, ze napr. moja mama mi kupuje otrasne veci, ale drahe... ona nabehne do Palmers a pod. A kupi mi otrasnu nocnu koselu a pod... ze aby som pekna bola.. a najlepsie vo velkosti dvakrat takej ako potrebujem... to sa mi chce revat... :D od svokry som dostala dve knihy tento rok pouzite :DDD nevadi, je to pre mna super eko.. :D ak to zvladnem docitat, precitam ak nie zalozim:D
@tanyag PRESNE!!! ja som magnet na flase :DD
Som nevdacna, nic si nevazim... Najhorsie je, ze je to od blizkej rodiny... Nemam rada dary a prekvapenia od nikoho... Ani od mojho muza... Najradsej mam, ked si objednam podla seba. Pre mna idealny dar su peniaze...
Za tie roky to neriesim. Obcas ma to sklame, obcas nastve...
Autorka prezri veci v škatuliach, vyber čo si myslíš že by si možno využila, ak tam už nebude nič použiteľné posuň to ďalej ak máš komu, alebo daruj za odvoz a bábätku kúp veci aké chceš. Nám takto natisol mužov kolega veci po svojich deťoch ma tiež skoro vystrelo ani sa neopýtal proste to k nám doniesol...tiež niekoľko škatúľ oblečenia, postieľky 2 - my sme už mali kúpenú - tak jedna skončila u starkých - druhá sa darovala - keďže ten kolega už tie veci nechcel späť, pár použiteľných vecí sme si nechali, ale všetko oblečenie smrdelo zatuchlinou - veci po deťoch skladoval na chate, a nepomohlo ani vypranie, takže sme všetko dali preč.
Čo sa týka darov, ja vždy poďakujem, ak je to niečo použiteľné - nechám si a zvyšok posuniem buď v rodine - komu sa zíde, alebo predám či darujem...vôbec to neriešim, tým pádom ma to nenaštve ak dostanem nejaké darčeky, čo sú mi nanič - proste som nad vecou - a ten čo daroval má dobrý pocit - raz som ako dieťa zažila oslávenkyňu, čo naozaj si nedala servítku pred ústa, keď sa jej dar nepáčil a vyrobila pre to scénu ako rozmaznané dieťa až tak že všetkých prešla chuť oslavovať - dospelá ženská, mne ako dieťaťu prišlo z toho správania zle a ešte aj teraz po rokoch tá spomienka vo mne vyvolala pocit znechutenia.
Kamoška ktorá TI dala knihu a TY jej povieš že nech si ju vezme a dá inému tak to by bolo posledné naše stretnutie. Teba by som za kamarátku nechcela. Mala si vziať a ak by bola že nová tak podarovať dalej. Aj aj dostanem somariny a potom to darujem dalej ak to stojí viac predám to ale nikdy a ešte raz opakujem nikdy by som nikomu ani kamárátke a ani rodine nepovedala že ak mi dajú dar tak poviem kamarátke že vieš čo kniha sa mi nehodí daj ju druhému. Trápne a ponižujúce pre kamarátku môj názor TY si iná.
Svokre sme tolko vracali veci/pripadne nechavali u nej, ze pochopila, uz nedava dary. Mojej mame som uz davno povedala, nech mi nic nekupuje, pochopila tiez. Vzdialenejsis rodina/kamarati davaju len obcas, ked sa mi nepaci, posuniem dalej.
Ja som práve dnes taký dar vyhodila. Dostala, poďakovala, vybrala z tašky a hodila do smetí.
@alickapusinka ak by toto bol pre dôvod na to aby skončila kamarátstvo so mnou tak kľudne. Rodinu si nevyberáme ale kamarátov ano a moje kamarátsva sú založené na úprimnosti a nie pretvárke. Takže asi máš pravdu, som iná a moji kamaráti to o mne vedia.
Zoberiem,poďakujem. Vyhodím,darujem ďalej