Rodičia - starí rodičia

Včera o 18:49

Ahojte, ja by som nesmierne chcela pochopit jednu vec, zatial mi to nik nevedel vysvetlit 😀 fakt ma to velmi zaujima.
Viackrat som si vsimla taky jav - generacia rodicov/ starych rodicov - teraz maju cca 50-60. Ak sa napriklad pohadaju so svojim dietatom, vnucata ich automaticky absolutne nezaujimaju, zrazu sa na ne uz neopytaju. Ale robia akoby “co sa patri”, proste aby sa nepovedalo - poslu pohladnicu, darcek. Ale vnucata uz nevidaju, nepisu, nepytaju sa.
Alebo ked sa pohadaju so svojimi detmi - sice na ne cely rok seru, ale aj keby traktory padali, tak na narodeniny a meniny im zapraju, lebo ved to sa patri.
Preco? Lebo sa to patri? Lebo je to podmienecna laska? Mam rad vnucata, len pokial som v kontakte s detmi?
Ja si totiz myslim, ze je dolezite budovat vztah dieta-rodic, vnuca-stary rodic, davat lasku, pocit bezpecia, o problemoch sa rozpravat. To je ovela dolezitejsie ako napisat trapnu spravu na narodeniny alebo poslat nejaky darcek.

gribka1
Včera o 18:54

No to si riadne zjednodušila😂. Takýchto prípadov je snáď pár. Ale myslím, že ak sa niekto takto správa, nie je tam skutočná láska k deťom, tobôž nie k vnúčatám. Inak by sa nevedeli takto uraziť či hnevať, či robiť drahoty.

alenka58
Včera o 18:57

a sú deti ktoré sa pohádajú s rodičmi a nechcú im dať vnúčence: slight_smile: ak sa Ťa to netýka tak sa zbytočne zavzdušňuješ, vzťahy majú ľudia rôzne aj nepochopiteľné, len oni vedia prečo

autor
Včera o 18:57

@gribka1 oh dakujem, potesila si ma, uz som mala pocit, ze som ja nejaka divna. Tak, vies ako, mohla by som sa tu vypisat na 10 stran, of course 😀 ale podstatu som tam vtrepala

autor
Včera o 18:58

@alenka58 ako hovorim, zaujima ma to. Celkovo ma zaujima sociologia a psychologia a kedze sa ma toto tyka, zaujima ma to o to viac

0silvia0
Včera o 18:59

A hadku vzdy vyvolaju stari rodicia, ofucia sa a odstrihnu? A po hadke mladi maju tendenciu s rodicmi neprerusovat spojenie? Ale stari napriek snahe mladych nechcu?

alenka58
Včera o 19:00

@0silvia0 🙂

gribka1

Tak ako si uviedla, podmienená láska nie je láska. A robiť veci, lebo sa patria, to mi je totálne proti srsti😂

diewcatqoo

Nepoznam vo svojom okoli nikoho takeho 🤷‍♀️

biba_18
Včera o 19:01

určite to neplatí generálne ako si to napísala...

autor
Včera o 19:02

@0silvia0 nie, to nie. Asi😀 su tam rozne velke traumy z detstva, nerespektovanie hranic a podobne, a ked sa clovek ohradi, tvaria sa, ze sa nikdy nic nestalo a robia z druhych tych provlemovych. Zlozite, ale podstata je, ze im nie je nijako kontakt s vnucatami odopierany a tvaria sa ako ich vlastne miluju, ale realita je ocividne ina

autor

@diewcatqoo dakujem

autor

@biba_18 to je fajn🙂

autor
Včera o 19:03

@gribka1 vidim to uplne rovnako. Vdaka

gribka1
Včera o 19:04

No vidíš a to som v tej vekovej kategórii, ktorú si uviedla😂.

alenka58
Včera o 19:05

to mi je ľúto že sa Ťa to týka, nepoznám v mojom okolí taký prípad, ale zrejme to nebudú pevné vzťahy dlhodobo, len naoko

0silvia0
Včera o 19:06

Ono by to chcelo napisat asi nejaku konkretnu situaciu pre predstavu.
Ale asi tito rodicia boli asi vychovavani, ze rodic ma vzdy pravdu a ked decko neposlucha, tak ho potrestaju. Aj ked decko je davno dospele a ma vlastne deti.

marsmykkok
Včera o 19:17

Nechcem byť zlá a niekoho sa tu dotknúť, lebo neplatí to pre všetkých. Ale v tej generácii 50-60 je veľa osôb "duševných mrzákov" čo nemajú empatiu, sú zahľadení do seba a robia len to, čo sa patrí. Teda nevadí, že kašlem na dieťa, hlavne že mu zablahoželám. Je to dobou kedy vyrastali, či už podmienky doma-studený odchov, či doba ktorá bola a aj tým, že sa o emociach a takých veciach kedysi nevravelo a neriešilo. Staršia generácia od nich zase zažila kedysi ľudskú spolupatričnosť a má ľudskosť v sebe. tá mladšia zase žila už v inej dobe kedy sa o pocitoch a emociach hovorí. Ale veľa ľudí cca v tom veku 48-62 to je hrôza akí sú to ľudia.

gribka1
Včera o 19:23

@marsmykkok Môj poznatok je , že ide o ľudí 65+, narodených po vojne, 50 roční sú ešte relatívne mladí, niektorí ani vnúčatá nemajú.

zuzinka888
Včera o 19:27

Ved deti su po dozorom matky. Ak by chceli hovorit ci vidiet vnuca museli by hovorit( aspon pozdravit) a vidiet jeho mamu/ otca. A to im pycha a hrdost nedovoli- urobit prvy krok. Vsimla som si ze 50/60 rocní ludia maju velky problem ospravedlnit sa. A viac krat sa mi stalo, ze tato generacia bola pohorsena,ked som sa ospravedlnila dietatu- a to bola podla nich chyba, ktoru budem lutovat. Konflikty riesia tak ze sa po case ( hlavne ked nieco potrebuju) zacnu tvarit tak, ze sa nic nestalo

gribka1
Včera o 19:30

@zuzinka888 Stále tu spomínate vek, veď to nie je o veku, ale o konkrétnom človeku.

marsmykkok
Včera o 19:48

@gribka1 každý človek je individualita, ako aj vyššie píšem, nehovorím, že sú všetci ľudia v tomto veku takí, ale za mňa je ich v tomto veku dosť takých-viac ako v iných generáciách. Neospravedlnia sa, nepriznajú chybu, nevcítia do pocitov iného človeka, nemajú empatiu.

gribka1
Včera o 19:56

@marsmykkok jaaaj, no patrím k tej generácií a možno máš pravdu, v práci mám takých ješitných kolegov v tom veku a pre mňa sú neznesitelní🤣🤣🤣

autor
Včera o 20:04

@gribka1 ja mam samozrejme rozne skusenosti s touto vekovou kategoriou, ako s kazdou. Ale..pre mnoho mnoho z nich je typicke, ze su neuprimni, nikdy clovek netusi na com je, ci sa im nieco paci, ci im nieco vadi..a svojim detom sa nikdy neospravedlnuju, nikdy 👆🏻

autor
Včera o 20:05

@0silvia0 presne tak

autor
Včera o 20:06

@zuzinka888 komentar 20:27 hovoris mi z duse! 🙏

gribka1
Včera o 20:13

To čo si popísala, tiež na ľuďoch nemám rada, a to je v rôznych vekových kategóriách. U mňa by si vedela na čom si, nehrám divadielko. Viem sa ospravedlniť a aj som to urobila vlastnému dieťaťu. Všetci robíme chyby, ale treba vedieť prijať aj pravdu.

autor
Včera o 20:15

@gribka1 uplne suhlasim. A aj rozumiem tomu, ze kazda generacia bola nejako vychovavana, ma nejake generacne traumy, doba bola ina, neboli informacie atd..ale aj tak by ma potesilo zit vo svete, kde laska k detom je vzdy vacsia ako hocico ine..

gribka1
Včera o 20:18

Pozri, ja to vnímam tak, že ja som tej lásky nedostala toľko od mojej 70+, a preto som to urobila ináč. A ak som urobila chybu, priznala som ju a zmenila to.

autor
Včera o 20:20

@gribka1 tak to si celkom skoro prelomila tu generacnu traumu. Vacsinou to robia mileniali

gribka1
Včera o 20:22

Ja si stále vravím, že nemôžem mať 50+, keď spomínajú tie generácie, akoby som nepatrila do svojej😂😂. A teším sa, že sú ľudia už iní.