Ahojte, ja by som nesmierne chcela pochopit jednu vec, zatial mi to nik nevedel vysvetlit 😀 fakt ma to velmi zaujima.
Viackrat som si vsimla taky jav - generacia rodicov/ starych rodicov - teraz maju cca 50-60. Ak sa napriklad pohadaju so svojim dietatom, vnucata ich automaticky absolutne nezaujimaju, zrazu sa na ne uz neopytaju. Ale robia akoby “co sa patri”, proste aby sa nepovedalo - poslu pohladnicu, darcek. Ale vnucata uz nevidaju, nepisu, nepytaju sa.
Alebo ked sa pohadaju so svojimi detmi - sice na ne cely rok seru, ale aj keby traktory padali, tak na narodeniny a meniny im zapraju, lebo ved to sa patri.
Preco? Lebo sa to patri? Lebo je to podmienecna laska? Mam rad vnucata, len pokial som v kontakte s detmi?
Ja si totiz myslim, ze je dolezite budovat vztah dieta-rodic, vnuca-stary rodic, davat lasku, pocit bezpecia, o problemoch sa rozpravat. To je ovela dolezitejsie ako napisat trapnu spravu na narodeniny alebo poslat nejaky darcek.
a sú deti ktoré sa pohádajú s rodičmi a nechcú im dať vnúčence: slight_smile: ak sa Ťa to netýka tak sa zbytočne zavzdušňuješ, vzťahy majú ľudia rôzne aj nepochopiteľné, len oni vedia prečo
@gribka1 oh dakujem, potesila si ma, uz som mala pocit, ze som ja nejaka divna. Tak, vies ako, mohla by som sa tu vypisat na 10 stran, of course 😀 ale podstatu som tam vtrepala
@alenka58 ako hovorim, zaujima ma to. Celkovo ma zaujima sociologia a psychologia a kedze sa ma toto tyka, zaujima ma to o to viac
A hadku vzdy vyvolaju stari rodicia, ofucia sa a odstrihnu? A po hadke mladi maju tendenciu s rodicmi neprerusovat spojenie? Ale stari napriek snahe mladych nechcu?
Tak ako si uviedla, podmienená láska nie je láska. A robiť veci, lebo sa patria, to mi je totálne proti srsti😂
Nepoznam vo svojom okoli nikoho takeho 🤷♀️
určite to neplatí generálne ako si to napísala...
@0silvia0 nie, to nie. Asi😀 su tam rozne velke traumy z detstva, nerespektovanie hranic a podobne, a ked sa clovek ohradi, tvaria sa, ze sa nikdy nic nestalo a robia z druhych tych provlemovych. Zlozite, ale podstata je, ze im nie je nijako kontakt s vnucatami odopierany a tvaria sa ako ich vlastne miluju, ale realita je ocividne ina
@diewcatqoo dakujem
@biba_18 to je fajn🙂
@gribka1 vidim to uplne rovnako. Vdaka
No vidíš a to som v tej vekovej kategórii, ktorú si uviedla😂.
to mi je ľúto že sa Ťa to týka, nepoznám v mojom okolí taký prípad, ale zrejme to nebudú pevné vzťahy dlhodobo, len naoko
Ono by to chcelo napisat asi nejaku konkretnu situaciu pre predstavu.
Ale asi tito rodicia boli asi vychovavani, ze rodic ma vzdy pravdu a ked decko neposlucha, tak ho potrestaju. Aj ked decko je davno dospele a ma vlastne deti.
Nechcem byť zlá a niekoho sa tu dotknúť, lebo neplatí to pre všetkých. Ale v tej generácii 50-60 je veľa osôb "duševných mrzákov" čo nemajú empatiu, sú zahľadení do seba a robia len to, čo sa patrí. Teda nevadí, že kašlem na dieťa, hlavne že mu zablahoželám. Je to dobou kedy vyrastali, či už podmienky doma-studený odchov, či doba ktorá bola a aj tým, že sa o emociach a takých veciach kedysi nevravelo a neriešilo. Staršia generácia od nich zase zažila kedysi ľudskú spolupatričnosť a má ľudskosť v sebe. tá mladšia zase žila už v inej dobe kedy sa o pocitoch a emociach hovorí. Ale veľa ľudí cca v tom veku 48-62 to je hrôza akí sú to ľudia.
@marsmykkok Môj poznatok je , že ide o ľudí 65+, narodených po vojne, 50 roční sú ešte relatívne mladí, niektorí ani vnúčatá nemajú.
Ved deti su po dozorom matky. Ak by chceli hovorit ci vidiet vnuca museli by hovorit( aspon pozdravit) a vidiet jeho mamu/ otca. A to im pycha a hrdost nedovoli- urobit prvy krok. Vsimla som si ze 50/60 rocní ludia maju velky problem ospravedlnit sa. A viac krat sa mi stalo, ze tato generacia bola pohorsena,ked som sa ospravedlnila dietatu- a to bola podla nich chyba, ktoru budem lutovat. Konflikty riesia tak ze sa po case ( hlavne ked nieco potrebuju) zacnu tvarit tak, ze sa nic nestalo
@zuzinka888 Stále tu spomínate vek, veď to nie je o veku, ale o konkrétnom človeku.
@gribka1 každý človek je individualita, ako aj vyššie píšem, nehovorím, že sú všetci ľudia v tomto veku takí, ale za mňa je ich v tomto veku dosť takých-viac ako v iných generáciách. Neospravedlnia sa, nepriznajú chybu, nevcítia do pocitov iného človeka, nemajú empatiu.
@marsmykkok jaaaj, no patrím k tej generácií a možno máš pravdu, v práci mám takých ješitných kolegov v tom veku a pre mňa sú neznesitelní🤣🤣🤣
@gribka1 ja mam samozrejme rozne skusenosti s touto vekovou kategoriou, ako s kazdou. Ale..pre mnoho mnoho z nich je typicke, ze su neuprimni, nikdy clovek netusi na com je, ci sa im nieco paci, ci im nieco vadi..a svojim detom sa nikdy neospravedlnuju, nikdy 👆🏻
@0silvia0 presne tak
@zuzinka888 komentar 20:27 hovoris mi z duse! 🙏
To čo si popísala, tiež na ľuďoch nemám rada, a to je v rôznych vekových kategóriách. U mňa by si vedela na čom si, nehrám divadielko. Viem sa ospravedlniť a aj som to urobila vlastnému dieťaťu. Všetci robíme chyby, ale treba vedieť prijať aj pravdu.
@gribka1 uplne suhlasim. A aj rozumiem tomu, ze kazda generacia bola nejako vychovavana, ma nejake generacne traumy, doba bola ina, neboli informacie atd..ale aj tak by ma potesilo zit vo svete, kde laska k detom je vzdy vacsia ako hocico ine..
Pozri, ja to vnímam tak, že ja som tej lásky nedostala toľko od mojej 70+, a preto som to urobila ináč. A ak som urobila chybu, priznala som ju a zmenila to.
@gribka1 tak to si celkom skoro prelomila tu generacnu traumu. Vacsinou to robia mileniali
Ja si stále vravím, že nemôžem mať 50+, keď spomínajú tie generácie, akoby som nepatrila do svojej😂😂. A teším sa, že sú ľudia už iní.
No to si riadne zjednodušila😂. Takýchto prípadov je snáď pár. Ale myslím, že ak sa niekto takto správa, nie je tam skutočná láska k deťom, tobôž nie k vnúčatám. Inak by sa nevedeli takto uraziť či hnevať, či robiť drahoty.