Prehanam alebo je sklamanie oprávnené?

didi_home
17. dec 2024

Ahojte baby, chcela som sa opýtať, ako by ste moju situáciu brali vy ? Mam dve deti, staršiemu je krstná sestra z mužovej strany, mladšiemu moja sestra. A tu je problém. Od krstu mladšieho cítim zo strany švagrinej úplný hnev. Za to, že nie je krstná ona, ani neprišli malého pozrieť keď bol bábätko, nezaujíma sa vôbec o neho, zato o staršieho ktorému je krstná, áno. Minulý rok sme tam boli po Vianociach, starší si otvoril 4 dosť drahé darčeky, ona sa tým rada vyťahuje, a mladší absolútne nič. Keďže nemal ani rok, nejako som sa cez to preniesla. Ale tento rok bude mať malý skoro 2 roky, už mi písala sms, ze co ma kúpiť staršiemu, o mladšieho vôbec. Určite nedostane nič, išli by ste aj napriek tomu na tu návštevu? Už teraz mi je ťažko z toho, samozrejme nie kvôli mne, ale kvôli malému, ved predsa už to bude vnímať. A ako vysvetliť takému dieťatku, že je "len" synovec a že tam ho radi nemajú. Nechcem tiež vytvárať konflikty, nemám to rada. Vždy sa snažím cez takéto situácie dostať a vždy si poviem, že keď nejde o život nejde o nič. Ale po tej sms cítim, že som nesvoja, je mi to ľúto. Nejde o žiadne darčeky panebože, keby dostal kocky za 10€, je mi to jedno. Ja nie som vôbec materialisticky človek, ale neviem si predstaviť to dieťatko, nie len tento rok ale aj ďalšie roky ako to bude vnímať. Od mojej sestry, či je krstňa ci nie, je to jedno, vždy dostanú rovnako, ľúbi ich oboch. Preháňam alebo je moje sklamanie oprávnené?

ariesi
17. dec 2024

@didi_home neviem si predstaviť jednemu dietatu dat a druhému nie. Za mňa nue, neprehanas. Ale poradiť neviem.

bluka2
17. dec 2024

Dalo by sa to vyriesit tak, ze nebude kupovat nic ani jednemu.
Co sa tyka toho, ci tam ist alebo nie, tak to je lahke: chces alebo nie? Zivot je moc kratky sa nutit robit nieco, na co nemas chut

didi_home
autor
17. dec 2024

@ariesi no práve to, že si to neviem ani ja predstaviť. Ona nemá deti, cítim, že tým ze sme ju nedali za krstnú sa msti, ale robí to cez dieťa, co je veľmi hnusné. Trápi ma to, aj keď si stále hovorím, kašli na to, moje obe deti sú ľúbené dostatočne, ale neviem to v sebe potlačiť.

rachel36a
17. dec 2024

@didi_home napíš jej ze nech nekupuje nič. Keď sa opýta, povedz pravdu prečo

melanta
17. dec 2024

Vieš kde je problém? Že s mužom ste vyberali krstných rodičov spôsovom - jednému dieťaťu bude tvoja sestra, druhému moja. A to je chyba. Krstným rodičom má byť niekto, kto dieťa bude viesť kresťanskou výchovou. So sestrou by si mal pohovoriť tvoj muž, je to jeho sestra. Mal by jej pripomenúť úlohu krstného rodiča. Ako chce viesť dieťa k tomu, čomu ho ako krstná mama má, ak jeho súrodenca úplne ignoruje? Ako píše rachel, povedať jej, nech nekupuje nič, ak to chce robiť ako minulý rok a povedať jej na rovinu prečo. Píšeš, že sa mstí za to, že nie je krstnou aj druhému dieťaťu. Muž nech jej vysvetlí, že toto je fakt hnusné od veriaceho človeka a niekoho, kto ako krstný rodič má ísť príkladom. Ak to muž nie je schopný, urob to ty. Nemala by som problém poslať ju do kostola na spoveď, nech sa vyspovedá z toho, ako sa správa, lebo to nie je v poriadku.

mamina7070
17. dec 2024

u nas sa nastastie dava jeden krstny/krstna vsetkym detom a tiez kupujem krstnym detom vacsi dar ako detom ostatnych surodencov

a tvoja sestra kupuje obom rovnako?

sense
17. dec 2024

Tak nech nedáva ani staršiemu. Krstný rodič sa vyberá podľa iných kritérií a nie deliť tomu jedna sestra a tomu iná sestra aby sa nepovedalo

uctovacik123
17. dec 2024

@didi_home Ja ti situáciu popíšem z druhej strany : sestra môjho manžela ( spolu teraz 3 deti) ho vybrala ako krstného dcére, druhej v poradí. Prvá dcéra má iných krstných rodičov. Prijal rolu, všetko super, krásne, máme sa všetci veľmi radi, stretávame sa. Sú však mega veľká rodina, samé malé deti a veľa 🙂 A tak nemôžeme kupovať darčeky každému dieťaťu, ani maličkosť, lebo by sme sa z toho nevymotali nikto. Ale tým, že manžel je krstný, tak sme boli "donútení" - neber to doslovne, okrem krstnej dcéry, kupovať darčeky aj jej 2 súrodencom, lebo naprázdno tam neprídeš.... Je zvykom, že krstným deťom sa dopraje, viac a drahšie 🙂 ale museli sme aj tým dvom niečo. Opakujem ešte raz, nemáme s tým problém, robíme to radi. Ale už to nebola naša slobodná voľba. Tretie dieťa má zase iných krstných rodičov a oni mu už ale darčeky nekupujú. Sekli s tým, keď mal malý 5 rokov. My kupujeme stále. Deti rastú, s krstnou dcérou sme už vo fáze darčekových poukážok, nech si kúpi, čo chce. Je to ťažká situácia, deti darčeky čakajú a tešia sa z nich, my zase z ich radosti 🙂 počas celého roka robíme výlety, chodíme na kupko a opekať, trávime spolu čas. Čo sa tvojej situácie týka, tam asi švagriná bude nahnevaná, že nie je krstná aj druhému dieťatku, tak sa "mstí". Ako píšeš, stačili by kocky, maličkosť, drevená hračka. Niečo, čo by mu urobilo radosť. Neviem, aké ste si blízke, ale sú to predsa deti jej brata..... Som rada, že u nás sa na stretnutia tešíme, a verím, že tomu bude ešte dlho tak 🙂

h2
17. dec 2024

@didi_home Ja vždy keď vidím nejaký konflikt so švagrinou (manželovou sestrou), tak mi je divné, prečo to nerieši manžel, ale autorka. Povedz mužovi, nech sestre prehovorí do duše.

didi_home
autor
17. dec 2024

@sense prečo by sa to nemohlo? U nás nie je žiadne pravidlo, že musí byť rovnaký krstný rodič. Ja tiež nemám rovnakú krstnu so súrodencami, a tak ako sme vždy dostali niečo od súrodencov krstnej, dostali sme aj od mojej krstnej. Preboha, ved deťom netreba veľa , aj tak sa skoro každé najradšej hra s hračkami nehračkami , my s mužom mame tiež radšej zážitky a nie hmotné veci.

mamina7070
17. dec 2024

@didi_home tak ukoncite darcekovanie napis jej nech radsej vezme maleho ktoremu je krstna na vylet do zoo do akvaca a pod nech s nim stravi cas

hylary
17. dec 2024

@didi_home švagriná je sprostá krava.. asi ti to nepomôže ale s takou osobou by som sa ani nebavila.. a tvoj muž čo na to? To je riadna trapka 🫣

didi_home
autor
17. dec 2024

@uctovacik123 naše dve deti sú z muzovej strany jedine deti. Takze v tomto problem nebude, že by mali veľa "povinnosti" a záväzkov voči deťom. Ja ich neprosím o rovnocenné darčeky, ale je bolestivé vidieť, keď si krstne dieťa otvorí darčeky v hodnote 300€ a nekrstne dieťa nič. A to myslím doslovne nič.

didi_home
autor
17. dec 2024

@hylary muž je tiež z toho sklamaný ale tiež nechce vytvárať konflikty. Ma toho dosť, nonstop v práci, na stavbe, takže ho nechcem zaťažovať viac.

didi_home
autor
17. dec 2024

@mamina7070 jasne ze obom rovnako, u nás v rodine to je normálne. Od mojej krstnej sme dostali všetci súrodenci tiež rovnako a ja som tiež dostala od mojich surodencov krstnej vždy. Mňa by toto ani nenapadlo, sme vychovani inak. Mame sa radi a nepodporujeme takéto superenie.

petracandle
17. dec 2024

@didi_home jednoznačne je švagriná urážlivá trúbka a nespráva sa ako príklad pre dieťa (čo by krstný rodič mal).
Ešte keby sa jednalo o kamarátku, ktorá je krstná jednému dieťaťu, tak tam by som pochopila, keby kupuje darčeky len tomu "svojmu" lebo druhé dieťa jej je nič (hoci mne by to svedomie nedovolilo nechať druhé dieťa sklamané). Ale ona je švagriná, čiže pokrvná rodina s oboma! Čiže nie je to v poriadku. A hlavne nie je v poriadku sa mstiť cez nevinné deti

mamina7070
17. dec 2024

@didi_home bola by si menej sklamana ak by krstne dieta dostalo za 300€ a nekrstne dieta za 3 € (alebo tie deti? ) ak ste vedeli ze to takto berie bud ste ju za krstnu nemali dat vobec alebo obom detom
mas moznost to utnut nech nekupuje darceky vobec skus jej to napisat do tej sms

tak vies tym ze ona svoje deti nema tak to zjavne vnima inak co ju nespravedlnuje a urcite by mohla aspon tie kovky kupit aj druhemu ale nevyriesi to aj tak ten problem

ja radim zrus darcekovanie z jej strany uplne

didi_home
autor
17. dec 2024

@mamina7070 ale takéto úvahy, koho sme mali dat a nemali sú načo dobre ? Krstná rodicia sa zmeniť nedajú. Čas sa vrátiť nedá, takže k čomu je to dobre ? Vidím, že ty máš tiež srdce z ľadu a detský smútok z tebou zrejme nepohne. Za to sme sme ju nedali za krstnu, by určite druemhe dieťa ktoré je mimochodom synovec trpieť nemalo.

tiezjedna
17. dec 2024

@didi_home a hovorila si s ňou o tom? Keď je tak blbá, že jej to nepríde divné, tak jej to povedz ty. Alebo ešte inak - pre menšieho by som darček kúpila sama a pred ňou mu ho dala s patričným komentárom.

michaela329
17. dec 2024

Toto je najlepšie vyriešiť dohodou o nedavani darčekov na Vianoce 🤷 My sme tak urobili, dary deťom len na narodky. A je pokoj. Inak tiež majú deti rôznych krstných, normálna vec. U nás však neberieme krsniatko inak, všetci jedným dielom.

mamina7070
17. dec 2024

@didi_home z ladu ???? rozhodnutie o krstnej robia rodicia a teda ak dieta za nieco trpi je to aj tvoja vina lebo ty si tak vybrala u nas sa dava jeden krstny vsetkym detom v rodine a taketo problemy nemame

ja som ti napisala ze ries to nedavanim darcekov vobec

vsetkounas
17. dec 2024

@didi_home tak je odpis staršiemu kúp to a to a mlqladsiemu kúp to a to možno to pochopí a keď nie budeš vedieť že sa naozaj Msti.Ja by som to vyriešila asik tak že nech si malého zoberie na návštevu bez vás a užije so krstná a ja by som sa venovala mladšiemu nech nieje ukrátený ani jeden

melanta
17. dec 2024

@didi_home riešiť to neznamená vytvárať konflikty. Vybrali ste krstnú zle. S tým už nič neurobíte, ale nebuďte obmedzení ako ona a riešte to. Vysvetlite jej rolu krstnej. A že darček kúpi buď obom, alebo ani jednému. Píšeš, že si z toho sklamaná. Sklamaná môžeš byť jedine zo seba, ak to nebudeš aktívne riešiť.

milanemila
17. dec 2024

@didi_home no tato krestanska laska a vrucnost 🤦🏼‍♀️ nechapem ze v jednej dospelej osobe moze byt taka zloba a vyvrsuje si to na malom dietati.

zooeynka
17. dec 2024

Normalne jej povedz "Betka nekupuj starsiemu nic, lebo mladsi to vidi a nechcem aby zavidel ked on nic nedostane, nerobi to dobru atmosferu, dakujem ze to chapes."

melanta
17. dec 2024

@zooeynka nepovedala by som, že bude závidieť. Závisť je zlá vlastnosť. Povedala by som, že bude smutný.

lenkalienka321
17. dec 2024

@didi_home nuž, v prvom rade, muzova sestra vôbec nepochopila pointu toho, byť krstná mama. Ale zrejme to má len ako formalitu alebo tradíciu, lebo kresťansky sa nesprava vôbec, skôr detinsky. A čo sa darčekov týka, asi najskôr tak, že žiadne darčeky ( aj keď to nevyrieši problém s jej správaním), resp. keď to nedodrží, tak jej pri návšteve môžeš len tak mimochodom spomenúť, že ako dobre, že máš dvoch chlapcov, že všetky hračky staršieho sú/ budú aj mladšieho, čiže sa pekne obaja s nimi vyhrajú. A že je fajn, že sa naučia deliť už od malička.

januska12323
17. dec 2024

Inokedy sa nestretávate? Byť krstným rodičom nie je o darčekoch ale to málo ľudí chápe. Napíš jej niečo malé pre jedného a niečo malé pre druhého alebo nekupuj nič a sprav ich obľúbené koláčiky, decká dostávajú dosť darčekov doma, nepotrebujú aj u každej tety (krstnej).

lusilla
17. dec 2024

Ale ked uz sme pri tom musime brat do uvahy ze odhladnuc od toho ze je krstna len jednemu z deti, ale teta je obom rovnako, tak tomu mladsiemu by som dala z pozicie tety a starsiemu mozno o darcek naviac ako krstna mama. Tak jej normalne povedz ze ok na to aby krsna mama davala honosne dary dietatu su rozne cirkevne prilezitosti (ten krst, prijimanie, birmovka) ale vianoce nech riesi ako teta rovnym dielom a hotovo.

sima234
17. dec 2024

@didi_home a tvoja sestra kupuje rovnako obom?