Téma má len prieskumný účel. To že skôr žena chce dieťa, svadbu, ako muž je obecne známe, ale zaujíma ma takáto vec: Prečo ženy ktoré za mlada súhlasia s partnerom že nechcú mať deti, alebo na to že sa lúbia nepotrebujú papier, po nejakom čase (môžu to byť aj roky) zrazu zmenia názor, vysadia antikoncepciu, začnú nenápadne naznačovať partnerovi že by sa rady zasnúbili či mali dieťa. Keď im partner pripomenie že “veď za mlada sme si niečo povedali” tak ona povie: Ale veci sa zmenili, už mám pocit taký a onaký… U chlapov toto nevídam tak často. Oni sú akoby rozhodnejší že ak chcú rodinu, tak ju bezproblémov založia, a keď ju nechcú, tak si trvajú na tom a stoja si za tým. Ale u žien to je dosť časté že za mlada si povedia že nechcú a po čase zrazu chcú. Čo ich k tomu núti? Tlačí na ne rodina a tak? Čo si myslíte?
Nemyslim si ze chlapi su rozhodnejsi. Ta zena praveze ked sa rozhodne a vie, ze chce zit usporiadane a mat rodinu.... Chlap sa niekedy roky rokuce nevie rozhodnut ze baba s ktorou zije ci mu stoji aspon za to vziat si ju za manzelku...
clovek sa vyvija, meni sa jeho pohlad na zivot. jeho potreby a aj sny. nemusi to byt len ze zmeni nazor. ale co sa tyka deti u zien skratka zacnu bit biologicke hodiny. (nie vsetkym) ale vacsine ano. zeny toto maju inak ako muzi. je to dane biologicky. a co sa tyka svadby tak tiez sa vekom menia priority. ja som ako dieta ani ako mlada nesnivala ani o svadbe a ani o detoch. prislo to vekom a spravnym clovekom. ale zas je pravda ze nikomu som nic neslubovala.
@gta5man Podľa mňa je to práveže celkom časté u mužov, viac krát som sa stretla s tým ako chalan horekoval, že sa nikdy neusadí, nebude mať deti, nebude sa ženiť a nakoniec z neho tatko ako z rozprávky... mimo toho, tiež si myslím, že ženy o ktorých hovoríš do toho postupne dospejú, určite v tom nejakú tú rolu zohráva aj biológia, niekde to tam proste je zakódované... áno, je dôležité mať tieto veci na začiatku vzťahu vydiskutované a bolo by asi ideálne sa potom tým aj riadiť, ale ak vzťah začína v mladosti, tak je to niekedy ťažko, priority a hodnoty sa vekom a skúsenosťami menia...
Hmm lebo vela chlapov do 40-45 su na 100%rozhodnuti, ani zavazky so zenou ani deti a v 55 zblbnu najdu mladsiu a aj sa zenia, aj maju deti. Problem je v tom, ze 55 r zena ma mizernu sancu stat sa matkou ked to olutuje, musi si to rozmysliet sakramentsky skorej aby nezmeskala svoj vlak. Poznam/e vela chlapov vo veku 50+ co to mali zrazu fest jasne, ze chcu mat deti a rodinny zivot - samozrejme s nejakou o 20r mladsou. George clooney svetly to priklad celeho muzstva
Stáva sa čo hovoríte ale nejde o rozpútanie diskusie ženy vs. muži, ale konkrétne prípad keď sa dvojica dohodne že budú spolu, klape im to, lúbia sa, len proste sa dohodnú že nepotrebujú ku šťastiu ani sobáš ani deti. Vtedy obvykle žena je tá čo to porusí. Otázka je prečo.
@prasiatko30 zaujimave, takže je to aj o tom že vek im tam robí šarapatu. Že mužom to trvá dlhšie a pre ženu je už neskoro. Myslíš si že páry by mali byť v zložení 50 ročný s 25 ročnou a vtedy by to bolo ideálne? To že muži dozrievajú neskôr je obecne známe a preto aj je tradícia že muž je starší ale zase nie o 20-30 rokov.
@gta5man myslím si, že ľudia všeobecne počas života môžu zmeniť názor na hocičo. A aj to robia. Tým nemyslím len ženy... Poviem ti opačný prípad - sľúbia si vernosť, koľkokrát aj pred oltárom. A potom zrazu nejaka mladšia pipka žmurká na neho a on zrazu zmení názor, častejšie to bývajú muži v stabilných vzťahoch, ako ženy. Prečo? 🤔
@gta5man hmm to mas aku studiu, ze je to na 100, alebo dajme tomu na 90% takto. Ja poznam vela, veeeeela chlapov co v 50-55 maju deti, lebo zrazu si uvedomuju, ze im nieco chyba v zivote, alebo preto ze chcu zanechat svoje geneticke dedicstvo na tejto zemi a maju tie deti, a zvycajne nie s partnerkami, s ktorymi boli 15-20r a ktorym tlacili do hlavy, ze deti mat nechcu.
Pretože človek dozrieva a rokmi sa menia priority. Tiež som do 25 rokov nechcela počuť o deťoch a v 30tke prišiel zlom. Prestala ma tešiť práca, našla som si super muža, plány sa zmenili, veľa veci sme prehodnotili.. V mladosti som milión veci vnímala inak, ako ich vnímam dnes.
Mužov na prvý pohľad čas netlačí, ale mať v útlom detstve otca šestdesiatnika nie je žiadna sláva. Keď teraz píšu napr. o Bruce Willisovi, ako im odchádza pred očami, no je mi ľúto tých jeho mladších dcér. Keby nešiel “druhé kolo” s mladou ženou tak by to nebolo až také smutne. Tie spomienky na detstvo s ním budú mať tie staršie dcéry úplne iné. Prírodu neoklameš, všetko ma svoj čas.
@gta5man Tak je uplne bezne, ze clovek sa meni a meni aj nazory na veci. A ze v 30ke, 40ke chce ine veci ako v 20ke. Ja neberiem az tak vazne, ked si je niekto isty, ze nikdy nechce mat deti (alebo aj rozne ine "nikdy" a "navzdy"). Verim mu samozrejme, ze to tak citi vtedy, ked to hovori.
Ja som aj u muzov, aj u zien zazila obrat v tejto veci. Kamoska kedysi hovorila, ze jej deti nic moc nehovoria a dnes ma tri. Jej niekdajsi partner sa tiez tak nejako vyjadroval a potom sa so svojou dalsou partnerkou roky snazil o dieta a aj ho ma. Dalsi kamarat si pamatam, ako sa mi stazoval ze "ta moja len vidi kocik a uz sa za nim otaca, uz som z toho na nervy, neviem, co mam robit" a o.par rokov "ako rad by som uz aj ja riesil malych krpcov". A moj manzel ani nehovorim, co ten hovoril o detoch a zenach na materskej, ked sme sa spoznali. V podstate som ro brala tak, ze asi deti nebudu. A nakoniec po par rokoch chcel deti o dost silnejsie ako ja.
@gta5man netlačí. Mne sa takýto prieskum neľúbi, je sebecký a proste každého niečo niekam vedie.
Mňa by zaujímalo načo ti to je vedieť a aký je tvoj názor. Nepoznám osobne človeka čo sa takto rozhodol. Ani muž, ani žena.
Aj nato, že chce nechce muž/ žena deti sú dôvody, skôr momentálne. Neni to o žiadej rozhodnosti.
@gta5man verim, ze to je vazne tym, ze dochadzaju vajicka. Bio-hodiny tikaju, a zena tak neumyselne zmeni svoje citenie..
muz moze mat deti kedykolvek, preto mu to dlhsie trva zmenit nazor. Ak ho teda niekedy zmeni..
To je biologia, niekedy ta maternica prevazi mozog. Ak nechces deti, hladaj si starsiu zenu, ktora v tom uz ma jasno.
@gta5man ja som chcela tiež najskôr kariéru a niečo spoznať,no keď mi gynekológ oznámil diagnózu, ktorá výrazne znížila šance na dieťa hoc ja v ďalekej budúcnosti,tak som svoje priority prehodnotila a dieťa som posunula na prvé miesto.
Ono často sú to v mladosti také silácke reči, že dieťa nechcem a budem emancipovana žena, manželstvo je len papier. No v dospelosti žena zistí, že ak má dieťa s chlapom a nie je jej manžel tak je v dosť nevýhodnej právnej pozícii. Že keď bude stará tak sa nebude mať o koho starať ak muž umrie a nebude sa mať kto postarať o ňu. Že chce niečo zanechať na tomto svete. Tak logicky je to dieťa. Prosto na toto človek v 18 tich až tak nemyslí.
Nepovažujem za slabošstvo si priznať, ze rokmi som veľa krát úplne otočila o 180• a zmenila názor, sme ľudia, každy sa vyvíja. Považujem skôr za slabošské sa silou-mocou držať nejakej formy s ktorou už dávno nesúhlasím a nie som s ňou stotožnená, len pre to, lebo však čo by okolie / partner povedal. Ty sám sa držíš všetkého čo si si myslel a v čo si veril, keď si mal 8 rokov? Keď si mal 12 rokov? Keď si mal 18? Tiež sa tvoje názory na mnohé veci neformovali? Iba ľudia s nízkym IQ, pripadne rôznymi vážnymi diagnózami, ktorý sa už ďalej vyvíjať jednoducho nemôžu zastanú v určitom bode/ veku na určitej mentálnej úrovni a ísť ďalej im nie je dopriate. Tu sú 3 otázky ktoré sa dajú položiť :
1. Prečo si myslíš, že práve tí muži, ktorí si stanovili pred XY rokmi, že nechcú rodinu ani manželstvo, sú práve tí lepší, lebo sa XY rokov držia svojej mantry?
2. Je pre teba schopnosť vedieť si priznať omyl slabosť alebo naopak silná stránka? ( Z môjho pohladu je to napr. silná stránka, lebo nie každý to dokáže a práve vedieť prekročiť svoj tieň nás posúva najďalej)
3. Prečo sa práve muzi z tvojho okolia boja založiť si rodinu - mat dieťa a manželstvo? Aj na to treba silnú mentálnu výbavu a po pravde, nie každý ju má, je to úplne iný rozmer zodpovednosti. Teda, mentálne aj napriek veku nedozreli? (V psychológii sa na to používa - syndróm Petra Panna, kedy aj dospelý muzi nedokážu žiť životom dospelaka, boja sa záväzkov, utekajú do detského sveta - párty, sranda, kamoši)
A možno… sa len stretli dve nerovnocenné osoby. Jedna, schopná mentálne dozrieť na vyššiu úroveň a druhá, ktorá toho nikdy nebude schopná.
Rodina je súčasťou života a každý ju raz bude mať. Ľudia dozrejú a ajtak si ju založia alebo si nájdu slobodnú/rozvedenú mamičku a starajú sa ako o vlastné. Chcú niečo dohnať a pod. Pokial nejde o ten syndróm Petra Pana. Nič za tým nehladajte len ma zaujali názory tých čo si rodiny založili. Kľudne sa to môžem spýtať aj na stránke pre starých mládencov a staré dievky ak taká existuje ale vlastne to by bol ten prvý stupeň vývoja že by mi kvantim 18-25 ročných odpísalo že nechcem mať preto lebo … medveď. Lenže ak raz prídu do vašej kategórie tak skončia tu a budú riešiť rodinné veci ako vy.
Myslím si, že je to strach, že ju opustí a chce si ho zaviazať. Veľa žien je nastavených tak, že manželstvo je nejaká istota. Ďaľší aspekt, je realizácia. Možno vo vyššom veku už karierovo narástla tak, že už necíti naplnenie života kariérnym smerom, tak to skúša cez deti a rodinu.
@anketkarka aj toto je dobrá myšlienka.
Lebo na ženy je vyvíjaný obrovsky nátlak od okolia v tomto smere a sú vychovávane viac k poslušnosti a starostlivosti (bábiky, kuchynky, varenie)
@gta5man
Všetky tieto myšlienky super opisuje Jordan Petterson. Ak teda chceš odpovede od tých najlepších. Insk on sám je ženatý a má deti… tak neviem, asi sa nezľakol.
A tu to máš najlepšie vysvetlené
https://fb.watch/op2UcnPutc/
@gta5man ja velakrat nemam nazor dnes aky som mala vcera...skratka clovek vplyvom okolnosti sa na veci pozera inak. Je viac nez v poriadku prehodnocovat a spochybnovat svoje nazory,rozhodnutia. Co sa tyka tych deti asi zohravaju ulohu biologicke hodiny. Chlap sa moze hocikedy rozhodnut,ze bude otcom (teoreticky). Zena ma na to obmedzenejsi cas.
@gta5man Myslim si, ze su to hormony.. asi vajecniky davaju vediet, ze dochadzaju vajicka, a v mozgu vznika panika 🤷🏼♀️