Ahojte, primárne by ma zaujímal názor skupiny o ktorej budem písať, ale uvítam názor aj skupiny ktorej to vadí rovnako ako mne.
Uvediem príklad:
Nedeľa 16:00 volá manželova sestra: Ahoj, za pol hodinku prídeme. Manžel odpovedá: sestra ale my sme vôbec neboli dohodnutí, my čas nemáme, ideme na návštevu. Sestra: a to nemôžme ísť s vami? (Na návštevu k mojej vzdialenejšej časti rodiny ktorú vôbec nepozná a my sme to mali dohodnuté mesiac vopred) keď jej povedal nie, urazila sa.
Svokra : odrazu sa objaví, nikto nevedel že príde, nedohodla sa, neohlasila sa. Keď zistí že nemáme čas/zrovna odchádzame, prípadne vôbec niesme doma, urazí sa a špinavo nadáva.
Kamarátka: ahoj, sme na ceste k tebe. Čo prosím? Neboli sme dohodnuté. No však chvíľku si na nás nájdete nie? Syn plakal že chce ísť k vám, máte lepšie hračky (alebo akúkoľvek iný dôvod) . No nenájdeme si chvíľku, máme plány. Urazí sa.
Takto by som mohla pokračovať do nekonečna.
Prečo to ľudia robia? A ešte sa urážajú keď dotyčná osoba jednoducho čas nemá? Mne to hlava neberie a neviem už čo s tým robiť, do týždňa minimálne 1-2 situácie a aj keď osoby požiadam aby sa ozvali aspoň deň vopred, nikdy tak neurobia.
My sa ozyvame dopredu. Len svokrovcom nie vzdy. ;D
Zavolaj im o 2-3 ráno že za 5 minút si u nich že ideš akurát okolo , nech chystajú kavu. Keď nedvihnu tak rovno chod zazvoniť , možno to pochopia 😄
@sense áno odrazia, žiaľ v absolútne nevhodný moment keď sa zase ozvú/alebo náhodne objavia a my zas nemáme čas 😂🤷♀️ proste začarovaný kruh a ja tomu naozaj nerozumiem. Ja som bola vychovaná tak že na návštevu sa vopred ohlásiš, dohodneš vopred. Preto to nedokážem pochopiť
No neviem, divnych ludi mas okolo seba..nechce sa mi verit ze by vsetci okolo teba boli take brzdy, ze ked uz sa neohlasia, su este urazeni, ze ja mam iny program..ja osobne by som si s takymi ludmi ani nemala co povedat, taketo spravanie je uplne iny level na aky som ja zvyknuta..
oh ale aspon je to nedela 16:00 nie ako mne svokrovci o 8:30 v nedelu volaju, ze su u nas za 10 min 😅 pripnem sa ...netusim ako to riesit, suhlasim slusne povedat prosim dajte vediet vopred nepomaha ...a keby sa urazili aspon v tichosti ...u nas plati, ze tato cast rodiny, ktora sa uraza nam nasledne vyvolava veeelakrat
u ľudí, ktorí mi chcú vnucovať svoj program, som rada, keď sa urazia, aspoň mám od nich pokoj (od rodiny asi celkom nie, ale dúfam, že si uvedomia, že sa majú s nami dohodnúť dopredu, ak nie, naša reakcia sa bude opakovať). Neznášam neohlásené návštevy!
Jediní komu sa neohlasujeme sú naši rodičia, moji a manzeloví. Inak si to neviem predstaviť ísť niekde bez ohlásenia.
Svokracsa nemisi nahlasovať ale keď ide ,,na blint " musí počítať s tým že máte iný program a neurazat sa.
@aylinn mám pár mesačné dieťa (o to viac ma tieto neohlásené samopozvania nasierajú)
O 2-3 ráno bud chystám ďalšiu fľašu mlieka alebo sa snažím ukradnúť si aspoň kúsok spánku 🤕 ale už som viac krát mužovi povedala že ak sa mi tu ešte raz objaví svokra neohlasene, pôjdem jej ja neohlasená na návštevu uprostred noci 😂🤷♀️
@martul podľa mňa by sa mala ohlásiť aj svokra. Mimčo má pár mesiacov, ja popri materskej pečiem torty/zákusky na objednávky, chlap často pracovne odchádza preč, tým pádom domácnosť stojí a padá celá iba na mne, občas je tu proste neporiadok a naozaj sa mi do neporiadku neohlasena návšteva nehodí. Keď je chlap doma chceme čas tráviť spolu, obzvlášť v lete, aspoň zmrzlina, prechádzka, kratší výlet. Naozaj mame dni pomaly na hodiny rozplanované a takéto neohlasené veci ma vedia rozčúliť 🤦♀️ sme dvaja dospelý ľudia, ktorí chcú mať svoje súkromie. Napr. Môj otec mi vždy v pondelok zavolá či si nájdem v sobotu čas, vždy sa na stretnutí dohaduje aspoň pár dní vopred , lebo rozumie tomu že toho máme veľa 🤷♀️ Ja jemu tak isto, alebo starkej, kamoškam volám či majú vtedy a vtedy čas, či sa chcú stretnúť alebo nemajú náladu na to aby sme prišli (predsa len ukričané mimčo nieje návšteva na ktorú má každý náladu). A chcela by som aby to aj ľudia okolo mňa rešpektovali a robili tak isto. No žiaľ nech vysvetľujem a prosím koľko chcem, nepomáha.
@fairyy muž mal oslavu, zavolala som mu kamošov (bol to piatok) kúpila súdok piva a nejaké pálené. Na záhrade slávili tuším do 04:00 pri ohnisku, o 7:30 ráno prišla svokra (neohlásená) a ešte nadávala aký bordel (fakt som to ešte nestihla ísť upratať) takže aj ranné neohlasene návštevy sa deju 🤦♀️🤷♀️ neznášam to 🤦♀️
Je to rozhodne divné, asi treba len vysvetľovať a raz hádam pochopia 🙂 v dnešnej dobe je podľa mňa neslušné sa neozvať vopred. Mne už dokonca niektorí ľudia vopred napíšu, či mi môžu zavolať 😀 keďže už zistili, že často nedvíham, lebo napr. práve uspávam bábätko, alebo som niekde preč a mobil som nechala doma atď. Ešte pochopím, keď niekto ide náhodou okolo a spýta sa, či sa nechcem stretnúť, ale v takom prípade sa nemá čo uraziť, keď poviem, že nemám čas.
mas veru divnych ludi okolo. ako ano,a j mne sa to stava, ez sa mama ozve, ci sestra ale s tym, ci mozu. nie ze idu. rovnako ako iny ludia v mojom okoli. ci sa urazia, ked ich odmietnem, to neviem. no myslim, ez skor nie. ked im vysvetlim,c o je vo veci.
Bože, o 7:30 by som neotvorila ani poštárke 😂 to je fakt otras
To mi pripomenulo,ako nam raz svagrina volala,ze ide okolo, ci moze doviezt syna a postrazime ho. Muz jej hovori,ze kludne,ale akurat sa chystame do obchodu (uz sme mali aj dieta),tak pojde s nami. Urazila sa tak,ze 10rokov nam nezavolala😂Tak kym sa s Vami bavia este,mate to dobre.
@dixitka zabudla sa v noci zamknúť brána keď odchádzali hostia. Neotvorila som, otvorila si sama a od ohniska (terasy) volala čo to je tam za bordel a ako som si ja, lenivá žena dovolila takýto bordel tu zanechať 🤦♀️🤷♀️ ponaučenie do budúcna? Aj keď je hlboká noc, no tvoj muž je v "dobrej nálade" chod skontrolovať či je všetko zamknuté 😂
@denisah6 jedna jediná od koho mi to nevadilo bola starká, ale to som ešte žila sama. Mala odomna kľúče pre prípad potreby, ja som jej zabudla povedať že z piatka na sobotu musím ísť do nočnej a boli sme dohodnuté že v sobotu prídem pomôcť s obedom. Tá sa tak zľakla že nedvíham a neprišla som, že som sa zobudila na to ako stoji nadomnou a zakrýva ma paplónom 😂🤷♀️ skoro som sa po💩 ako som sa zľakla 😂
Ale od iných to neakceptujem, tým dupľom že už nežijem sama ale mám muža, dieťa, režim, plány atď. 🤦♀️
No ja si uvedomujem ako sme ako deti mali šťastie, že sme sa u starých rodičov mohli len tak “zjaviť” aj u krstnej.
Ale zároveň kľudne priznám, že mne by takéto návštevy tiež zúfalo vadili. Najmä v dnešnej dobe, pracujem na plny úväzok mám dve malé deti, takze spoločný čas je vzácny a work-life balance relatívne nevyrovnaný
Úprimne priznám, že svokru by som pri takých poznámkach nakopala do zadnej časti. Ty “lenivá žena” ? Čo si to dovoľuje?
U nás doma je bežne prevádzkový bordel. Akože keď si mám vybrať či idem leštiť alebo strávim čas s deťmi tak nerozmyslam. A keď niekto tomu nerozumie (a veľa ľudí nie), ich problém, súhlasiť nemusia ale kritizovať nedovolím. Môj dom.
Ja by som na to asi zo začiatku reagovala druhým stupňom. Kamarátka chce nechať dieťa? Super akurát sa chystáš upratovať aspoň utrie prach …možno (neverím) jej to dôjde. Držím palce
tak toto je pecka 😅 mne radili uz kadeco, ze neotvaraj nezdvihaj a pod... no to mi napadlo aj samej, ale keby ste videli zeny co sa deje ked nezdvihnem telefon ... oni zacnu volat po celej rodine, ze ci sa nam nieco nestalo a zacne nam nonstop zvonit telefon od polky rodiny 😂 a aj tak sa postavia pred dvere a zvonia x minut ... aj suseda uz raz vysla a zlata zareagovala, ze oni nie su doma isli na vylet(vedela ze sme doma) 😅 a my sme uz isli aj k nim na oplatku bez ohlasenia im to vobec nevadi ani trochu
Pretoze ludia nedokazu akceptovat a respektovat druheho. Beru to ako odmietnutie. V cloveku su tri osoby. Dieta, rodic, a dospely.
Podla toho kto zareaguje, je aj odpoved.
Ked zareaguje dieta, tak sa clovek urazi. (ma to zakodovane z detstva a nema vedomost,o tom, ze reaguje ako dieta)
Dospely jedna tak, ze odmietnutie vezme ako prirodzenu vec a neriesi.
Oretoze respektuje svoj ale aj nazor druheho. A nic viac za tym nehlada.
@derdia ešte prísť na to, ako to z nich "odkódovať" lebo je to naozaj veľmi nepríjemné. Mne osobne sú prednejšie moje povinnosti, to aby som zarobila nejaké peniaze do rodinného rozpočtu navyše, navarila, upratala a predovšetkým sa starala o svoje mimčo, než to aby som chodila obskakovat svokru/švagrinu/kamošku/susedu alebo kohokoľvek iného, v čase keď sa to zrovna hodí jemu, nehľadiac na to či sa to hodí mne 🤦♀️
Tak si vypytaj kľúče od svokry a más pokoj..ostatným daj písomne červeným písmom a výkričníkom že neohlásene návštevy aspoň 24 hod.vopred neprijímajte !!!
Toto musí zabrať.
Ja osobne vo svojom okolí nemám takých otravných ľudí a keď náhodou sa niečo také stane raz za rok môj pohľad im povie čo si myslím a zvyčajne ich veľmi dlhú dobu už potom nevidím. Zrejme ste príliš mäkký.
Ale zas ja (ani brat) sa napr.svojim rodičom nikdy nehlasujem ale oni sa veľmi potešia .
@apolka77 keby viem že zaberie . Toľko krát sme prosili nech nám dajú vedieť, že proste ten čas nemáme len tak hocikedy . Toľko krát sme návštevu odmietli, alebo proste neotvorili (lebo do prčíc keď som celú noc nespala, chcem si pospať na obed s tým dieťaťom a návšteva ma nezaujíma).
A to potom zas boli telefonáty, správy, emočné vydieranie. Aký sme zlí, prečo návštevu nepríjemné, prečo nemáme na nich čas, prečo sa nemôžu ukázať keď to im vyhovuje ? (Nam už asi nemusí, hlavne že vyhovuje im 🤦♀️) to je ako hlavou proti múru, jednoducho sme zatiaľ nepochodili.
A mne s mojim vychovanim to príde tak nepochopitelné 🤦♀️
Takýchto bezchrbťákov veľmi dobre poznám. Sesternica sa k nám aj s deckami vždy takto dotrepe. Najlepšie bolo naposledy. Volala môjmu ocinovi, že by sa u nás zastavili. Ocino jej hovorí, že nám to nevyhovuje, že domov prídeme až okolo 19:30-20:00. Sesternica na to, že to nevadí, že oni aj tak chceli prísť až tak neskôr. 🙃
Ja by som sa osobne neznižovala na ich úroveň a detinsky to nevracala naspäť. No jasne vysvetlila a ak by nepomohlo, tak tvrdý ignor - nezdvíhať telefón, zamknúť sa doma a neotvoriť dvere.
Tak toto je iný level. Všetkých pekne krásne pošli do prdele. Môžu sa navštevovať navzájom aj o polnoci. Slušný človek sa ohlási a opýta kedy to vyhovuje hostiteľovi.
Dohodnite sa s manželom kedy ste ochotní prijať návštevy, zvyšok času nech sa urážajú koľko chcú.
ja som teda neohlasenu navstevu nezazila nikdy, maximalne jedna kamoska, co obcas prechadza nasim mestom, tak cinkne, ked je tak 20 min od nas, ci sme doma, ale nerata automaticky, ze doma sme alebo ze mame cas a nikdy sa neurazi.. mas okolo seba velmi zvlastnych ludi..
Chapem aj tvoju situaciu a aj svokrinu, sestrinu, atd.
Ja som vzdy kazdeho uhostila, prisposobila sa a ked som chcela ist dotycnym zagratulovat, tak nemali cas, popripade mi bolo naznacene, ze som im pokazila plany. Momentalne som sa odmlcala, dovod je pracovna vytazenost (co je pravda) a okolie sa stazuje, ze si nedokazem najst na nich cas. Uvazlivo vyberam, s kym stravim cas, ci nie som iba na vyplnenie dlhej chvile pre ostatnych.
svokra sa urazi a "spinavo nadava"? si sa nevydala do nejakej cudnej rodiny?
Ja som zas tak vychovana ze na navstevu sa neohlasujem, cakam kym ma pozvu. A to iste ocakavam od ostatnych. Asi to uz vedia lebo mne sa take nestava ze "ahoj stojim pred dverami"
Ako sa úrazu a, tak sa aj odrazia...kezde zjavne sa tie situácie opakujú