Ahojte, prisla som si tak skor vyliat srdce. Mam 31 rokov uzasneho manzela a skveleho 2,5 rocneho syna. Pred dietatom som mala svoju partiu kamaratov este z cias puberty, sice sme sa uz nestretavali tak casto, ako za mlada, boli sme ale stale v kontakte a popri budovani svojej vlastnej kariery, dokoncovani skol, spolunazivania s partnermi a pod. sme si vzdy nasli cas aj na nejake spolocne posedenie. Nikdy som necitila nudzu o socializaciu, ako to pocitujem teraz. S manzelom sme sa zobrali, zacali riesit rodinu, velka vacsina kamaratov rozlietana v inych miestach, ba dokonca mnoho z nich v zahranici a my sa uz pomaly ani nebavime, nie to stretavame. Pomyslela som si, ze vsak na materskej si urcite najdem nejake mamicky, podobne uvazujuce, s ktorymi sa budem o com vediet porozpravat a urcite si vypestujeme nejake nove priatelstva uz s rodinou. Dodnes sa mi nepodarilo najst takuto mamicku...az casom som si uvedomila, aka vzacna bola nasa partia kamaratov, kde sme vedeli hodiny kecat o hudbe, umeni, literature, serialoch, filmoch, vede a pod. Aktualne mam pocit, ze kazdeho koho stretavam zaujima iba instagram a prezentovanie sa na socialnych sietiach, fotenie svojich deti na kazdom rohu, vyberanie outfitov na spolocne fotenia a pod., nehovoriac o tom, ze si s danymi mamickami viacej vypisujem, ako osobne stretnem a o to ja teda vobec nemam zaujem, takze taketo vztahy postupne odsekavam. Ja clovek, co nema ani instagram, nie je aktivny na ziadnych socialnych sietiach si vzdy pripadam, ako outsider a vobec nikam nezapadam...mna ale tieto veci vobec nezaujimaju. Maximalne si tu na MK obcas mrknem nejake diskusie uz z nudy, ale su dni, hlavne ked je aj manzel doma a mame nejake aktivity alebo sme na dovolenke, ze aj viacej dni pomaly neviem, kde som si mobil odlozila a vtedy som ovela spokojnejsia. Napr. rada chodim cvicit, s jednou mamickou sme sa dohodli, ze pojdeme do fitka a ona hned po prichode, ze dajme fotku...tak ja ze sorry, ja som sa sem neprisla fotit a nemam to rada, tak som uz bola divna. Mozno aj som divna, ale co s tym, ak su mi tieto veci proti srsti? Chcem normalne vztahy s ludmi s ktorymi ked sa stretnem, tak vieme aj hodiny konverzovat bez toho, aby niekto nemal nutkanie spravit spolocnu fotku alebo odfotit drinky, ci jedlo ktore jeme ☹️. Viem som asi divna a neprisposobiva dnesnej dobe, ale osobne citim, ze som potom radsej "sama" a takymto stretnutiam sa vyhybam...
Vidis a ja som na to hrda, ze nemam instagram, ze ma to nezaujima, ja sa s tym skor chvalim 🙂 Facebook tiez zanedbavam, dokonca sa mi teraz nejak podarilo vymazat ho 🙂 neboj sa, je nas takych viac. Ja mam 36r a vacsina mojich kamaratok su starsie baby, tiez nefotia kazdy prd. Ale ja som kvoli tomu aj trochu mimo, netusim, aka hudba sa pocuva, ake serialy pozeraju. Ale mojmu mentalnemu zdraviu to proste prospieva. Hladaj kamosky mozno medzi starsimi 🙂
Neboj sa, nie si sama. Je nas veľa , nie je to nič zvláštne .
Zijem podobne ako ty. Ale ja zase neznevazujem ludi,ktori ziju socialnymi sietami. Aj medzi nimi najdes dobrych ludi,len skoda,ze na nich pozeras zvrchu. Ved ta nenutia,aby si aj ty fotila vsetko a zila instagramom. A ze sa obcas objavis na nejakej fotke. Tiez z teba neubudne. A ak ubudne,tak slusne odmietni fotenie. Nie,dakujem,nechcem sa odfotit. Ak nedas sancu ludom,tak si asi nenajdes kamaratov. Dnes uz aj vedci,lekari maju soc.siete. bohuzial je taka doba,kedy sa info siria prave cez soc.siete a mnohi cez ne vzdelavaju ludi. Aj takych by si odsudila a nebavila sa s nimi?
Veľmi veľa ľudí to má ako ty. Ja takisto. Ale súhlasím s názorom, že z príspevku cítiť zbytočné posudzovanie. Nie si lepšia len preto, lebo nemáš instagram. Väčšina mojich priateľov, kolegov ho nemá. A zapadnúť medzi ľudí a mať kamarátske vzťahy sa dá bez ohľadu na to.
Ja som nikdy nemala super kamosku, ktorá by zamnou stala hoc kedy… A ani klasické kamarátky. Keď som ich volala k sebe na kávu tak 300-500 výhovoriek ako bývaš na kopci a to ďaleko od zastávky a somariny. Ako keď sa stretneme niekde na ulici ok pokecame ale žeby sme chodili na kávu k sebe alebo do cukrárne nic podobne. Alebo tie výhovorky ty máš veľké deti mám 8 a 11 rokov a jedna ma 8 ročne dievčatko. Alw tiež je taká závisť že manžel rad umýva okna ( no zabijem ho ). A tak som si dajako zvykla že som pre manžela naj kamoska a on pre mňa kamoš a fakt o hoc čom vieme pokecať.
@marca12 Ked ale ja sa necitim komfortne v spolocnosti ludi, ktori zacinaju kazde stretko spolocnou fotkou, fotkou drinku so slovalmi a "Teraz si strngnime a ja to natocim", alebo akonahle pride jedlo, tak "Pockajte najprv to odfotim..." a podobne. Necitim sa byt lepsou, ale nemam k tymto veciam jednoducho vlohy, necitim sa prijemne a preto takychto ludi nevyhladavam. Ano mozno som povrchna, ked takto zmyslam, ale co s tym? Moja posledna konverzacia s jednou mamickou bola v zmysle, ze ked sa ma pytala, ci vobec nekam chodime na dovolenky, tak bola v soku, kam vsade chodime, lebo vsak ja to nikam nevesiam a ona si myselala, ze mi nikam nechodime.
Si normálna. Je nás veľa.
Oprava *my nikam nechodime 🤦
Ja tiež nemám žiadne siete, ale našťastie mám okolo seba ľudí, čo to neriešia, ani sa so mnou nechcú fotiť. Jedine moja sestra si fotí jedlo, ale nie na siete. My sme takí gastromaniaci, tak posiela to iba mne. Ja nefotím skoro nič, môj mobil ma asi 10 rokov😀Aj moja skupina sa rozlietala, nemám už teraz také hlboké kamarátstva s úplne mojou krvnou skupinou, ale tých, čo mám zas nechcem obracať na môj obraz, beriem si ich plusy, bavím sa o spoločných témach. Na tie hlbšie, mám manžela a sem-tam to stretko s kamošmi z minulosti (ale to je fakt raz, dvakrát to roka).
@marca12 A este by som rada pridala, co sa tyka toho, ze maju socialne siete aj jednotlive profesie, s tym neman absolutne ziaden problem. Sama mam na FB oznacenych zopar takychto ludi a raz za uhrosky rok si pozriem ich vytvory, mudrosti, pracu a pod. Je to jedina vec, ktoru kvitujem v ramci socialnych sieti. Mam dokonca kamarata fotografa zijuceho v zahranici a ked mi ukazoval svoj profil na instagrame, tak som bola nadsena. Tento kamarat ale vyuziva socialne siete na sirenie svojej prace a NIKDY za tie roky nevytiahol telefon a fotil bezvyznamne veci, ako bolo napr. pivo na nasom stole a nevyjadroval sa o zivote inych na zaklade socialnych sieti a pod. Vzdy bol sucastou plnohodnotnych dialogov, ktore sme viedli a v podstate nikto napr. ziadne mobili nikdy neriesil...jedine urgentne telefonaty. Dlho som si myslela, ze to takto funguje standardne aj v inych spolocnostiach, no mylila som sa.
Inak toto je pravda,co pises. O mne si vela ludi mysli,ze zijem nudny zivot,nikam nechodim a podobne. Pritom mam bohaty kulturny zivot a casto aj cestujeme,len to nefotim a nezdielam. Takisto nemam potrebu rozpravat,kde vsade som bola. Zijem pre seba,svoju spokojnost a ci niekto o mne nieco vie,mi je ukradnute. To,co opisujes je extrem. Ja zase nepoznam tolko zavislych ludi na sietach. Nastastie mam okolo seba normalnych ludi,ktori este az tak neziju soc.sietami.
Aj ja sa hlásim medzi ľudí, ktorí "nepasuju" do dnešnej spoločnosti 😉
Ja síce mám instagram aj facebook, ale na IG nepridávam nič, len sledujem pre mňa zaujímavých ľudí z oblasti fyzioterapie, kultúry, literatúry, štúdia jazykov …). Na FB postujem nie často a iba pozitívny obsah, takmer žiadne fotky súkromných aktivít. Mne sa zdá, že ľuďom skrz sociálne siete úplne kompletne zadrbáva, sorry za výraz. Keď niečo nie je na soc.sieťach akoby sa to ani nestalo. Bola som na jednej oslave, 80% vecí sa tam odohralo kvôli tomu, aby bolo čo postnúť na facebook. Ja som nechápala 🤷♀️. My tiež chodíme na dovolenky, koncerty, výlety, máme oslavy, ale nemám potrebu všetko zdieľať s celým svetom. FB bola kedysi nevinná zábava, v súčasnosti sú všetky sociálne siete mnohými aktivitami rozsievateľmi koncentrovaného ZLA s vôbec by som sa nenahnevala, keby ich vypli, aby sa ľudia vrátili späť do reality.
Ja sa tiež hlásim do "tvojej" skupiny☺️
Ak ti takto vadí každá maličkosť na ľuďoch a stačí aj malá odlišnosť (používanie/nepoužívanie soc. sietí) medzi tebou a nimi, ktorá ti nesedí a ty rovno toho človeka zavrhneš a nechceš sa viac stretávať, tak sa vôbec nečudujem, že nemáš priateľov. Izolovať sa od ľudí kvoli používaniu sociálnych sieti v dobe sociálnych sieti je kus mimo podľa mňa. Jedine týmto docieliš, že budeš len sama doma s mužom a dieťaťom. Či už ti taký izolovany živiť bude stačiť je len na tebe, ale z toho čo píšeš, nemám pocit, že ti to takto stačí.
zostaň sama sebou 💯👌 fandím ti 🙂 vekom pochopíš, že radšej byť sama alebo mať jedného- dvoch úprimných ľudí okolo seba ako nasilu kadejakých toxických ľudí, čo ti nevyhovujú ...netreba to siliť
ja si napr. fotím jedlo aj pitie - a nemam ani fb, ani insta, tiktok, nič ☺️ fotky si nechávam resp. si ich posielame kamoši medzi sebou aby sme toho druhého podpichli…
Ja som mladšia než ty a tiež nežijem sociálnymi sieťami, insta nemám. Jedine Fb kvôli priateľom a práci. A normálne žijem v tomto “modernom” svete. Chodím von s priateľmi a počkám 3 minútky pri obede, keď má náhodou niekto práve nutkavú potrebu odfotiť si jedlo na našom stole. Moji priatelia vedia, že nemám rada, ak zverejňujú moje fotky, akceptujú to. Ale kto som ja, že by som im zakazovala aby fotili seba, okolie alebo aj to jedlo na našom stole? Veď priateľstvo je o niečom inom, mám neskutočne super ľudí okolo seba, vážim si že mi venujú svoj čas a idú somnou zacvičiť alebo len tak posedieť v meste. A či potom hodia foto koláčov na insta mi fakt žily netrhá. A že občas povedia novinky zo sietí, no a? Však aspoň ma kus udržiavajú v obraze čo je nové vo svete 😅. Čiže ak môžem poradiť nezatváraj sa v antiinstagramovej bubline, zbytočne o veľa pekného kvôli tomu prichádzaš.
Pohybujes sa vo velmi zvlastnej spolocnosti, ked vsetci sa chcu len fotit a riesia instagram. V mojom okoli ludia sice instagram maju, ale nenutia ma fotit sa, ani oni sa stale nefotia, ani nerozpravaju stale o socialnych sietach. Riesia normalne svoje zivoty
@1tina597 Nevadi mi odlisnost na ludoch, tu dokonca milujem. Vadi mi to, ze nie su pritomny, ze vsetko zariaduju iba preto, aby to mohli nasledne zdielat na socialnych sietiach, ako pisala aj @yoxinka, ze v skutocnosti im je uplne jedno, ci sedia na drinku so mnou alebo by tam bol hocikto iny, kto by splnal ich potrebu vylepsenia ich vyrtualneho sveta....
Izolovany zivot mi stacit nebude, sice je ovela, ale ze ovela izolovanejsi, ako pred dietatom, ale chvalabohu este stale mam zopar blizskych s ktorymi sa mi podari obcas stretnut, aj ked ziju v inych mestach. Som si ale vedoma toho, ze sa citim v poslednej dobe naozaj viacej osamela. Neviem, ci je vsak horsie byt osamela alebo sa tvarit, ze sa citim prijemne v spolocnosti, kde ludi zaujima viacej fotka kolaca, ako spolocny cas straveny so mnou.
@mimirka32 Tiez mam ten pocit...ale 99% casu travim na ihriakach a hernickach, s dietatom kde inde a toto je realita, ktoru zazivam uz pomaly 3 roky. Verim, ze sa to zlepsi po navrate do prace resp. viem ze sa to zlepsi, aj tak mi je to aktualne luto.
*virtualneho sveta...🤦 Dnes neviem pisat, tak sa ospravedlnujem.
Ale ako si prišla k tomu presvedčeniu, že pre ľudí je dôležitejšia fotka koláča, ako posedenie s tebou ? Zaujimalo by ma, čo je toto za logiku. Veď niekto príde posedieť somnou, je tam pri mne, rozprávame sa, asi si máme aj niečo povedať, keď už sme sa obaja rozhodli ísť na to stretko. Ale napríklad kamarátka si odfotí koláč, no a ty automaticky z toho usudzuješ, že vlastne si tam išla zbytočne, lebo ona nemá o teba záujem a prišla si len odfotiť koláč ? Ozaj tomu aj veríš ?
@1tina597 No pokial ma niekto nutkanie, pozerat do mobilu a "pracovat" s mobilom po vacsine spolocneho straveneho casu, tak mi je to jasne...resp. mozno sa mylim, ale mne je to neprijemne. Osobne ked som vonku s osobou, s ktoru sa dlhe roky dobre pozname a sme si blizsky, tak ak potrebuje nieco riesit na mobile, tak mi to aj povie, ze "Sorry, hned sa ti znova venujem, len toto potrebujem doriesit." Nemam problem a chapem, ja tiez obcas potrebujem odpisat napr. manzelovi a pod., ale pokial tam sedime rozpravame sa a napr. po kazdej zmene temy siaha po telefone lebo mi ide ukazat co pridal na instagram, ako to ide pridavat, co tam vsetko videl a pod. tak to zial nie je sposob konverzacie, ktoru ja preferujem.
@1tina597 Alebo dodatocne pridavam dalsie pripady, ked mamicky siahaju nutne po telefone: "lebo sa dieta usmialo, lebo je ake chutne ked papa, lebo svieti slnko, lebo sme spolu na kave a to je take super a to sa musi zdielat....
Ale veď to je pekné, keď ti niekto chce ukázať niečo na instagrame, však to ukazuje záujem o teba a že ťa chce do svojho sveta "vtiahnuť". Úplne iné je, keď by sa ti človek na káve nevenoval. Že to nie je spôsob konverzácie, akú ty preferuješ nevadí. Toleranciou a malým kompromisom ukazujeme našu veľkorisosť. Snažíš sa tu trošku ukázať, aká si ty strašne duchaplná a že ťa nezaujímajú povrchné veci, ale vyznieva to v tvoj neprospech. Neubudne z teba, ak vydržíš minútu, kým si niekto odfotí koláč, alebo ti ukáže, čo jeho zaujíma na soc.sieťach.
Ani ja sa necítim,nevesiam všade každé💩,napriek tomu mám okolo seba ľudí s podobným zmýšľaním.Takze nie si výnimočná 😉,raz hádam nájdeš podobných ľudí,len sa nevzdávaj.
@ina2405 V poriadku, ale pokial socialne siete nie su moj zaujem, tak sa preco mam priatelit s clovekom pre ktoreho su socialne siete alfou a omegou? Ma vobec takyto vztah perspektivu?
No aj som názoru, že je neslušné, venovať sa mobilu, keď sme v spoločnosti. Ale toto podľa mňa veľa ľudí tak nevníma a ani si neuvedomujú, že je to neslušne. Hlavne ak pre nich už to je úplne prirodzené. Skúsila si im povedať, že ti to prekáža a bola by si rada, ak by ti venovali plnú pozornosť? Toto je asi ako vo všetkých vzťahoch o komunikácii a tolerancii. Mne naprikald nevadí keď vytiahnu mobil, no ak doň čumia veľmi dlho, tak keď ich poprosím nech”čumia radšej na mňa” tak položia ten mobil bez problému. Ale to možno jedného alebo dvoch ľudí poznám, čo by v takej velkej miere pozerali nonstop na telefón.
Akoby si o mne pisala. Ja si s manželom tiez myslime ze sme mimo tejto doby. Nedavame fotky na sociálne siete, nepiseme tam o kazdom nasom pohybe, nesledujeme najnovsie trendy atd. Ja ani instagram nemam, iba facebook a ani tam nic nedavam....