Chcem len váš názor lebo ja som už zúfalá... Nemôžem piť alkohol zo zdravotných dôvodov. Mám priateľa, obaja máme 21. Ten však veľmi s obľubou vyhľadáva chaty, žúrky a oslavy typu "v liehu 24/7". Ja nerada chodím na také aktivity keďže mi nerobí dobre že som jediná v spoločnosti ktorá nepije a každý je na mol a mne ostáva vždy úloha mamičky. Priateľa som prosila že ak už na také aktivity chce chodiť, aby aspoň si len vypil do nálady 3-4 panaky, nie sa zložil aj on ... Veľmi však protestuje lebo mu beriem "zábavu"... In sa správa veľmi podrazdene, agresivnejsie a povysenecky keď ma vypite... Nechápe však ze mne nerobí dobre taká spoločnosť. Jeho riešenie je aby som ja nechodila ale sú to naši spolocni kamaráti a ja nemám lepru. Chcela by som aby bral na mňa ohľad aj na moje pocity v takej spoločnosti ako čierna ovca. Ja sa chcem stretávať s ostatnými tiež. Nemyslite si že teraz mu zakazujem piť, to nie. Ale chcem aby bral ohľad na mňa ešte keď viem že najväčší problém po alkohole z celej partie má asi on.... Ako mu to vysvetliť a čo žiadať?
@dzulli1980 nikde som nenapísala že je alkoholik
@dzulli1980 povedala som že sme mladí ľudia ktorí chodievajú na také zábavy - kluby, oslavy atď .. tam sa pije a pije aj priateľ. Nie že je alkoholik ktorý si pije sám doma tak čítaj pozorne
Nikdy nepochopím,čo jednu pricetnu ženu môže priťahovať na ozranovi.A ešte ho obhajuje.
@doriiis prosím?
@doriiis ja neviem ženy či máte deficit spánku ale nikde som nenapísala že je môj priateľ ozran!! Napísala som niečo úplne iné ale asi hovoríte z vlastnej skúsenosti
Skúste si to prečítať ešte raz lebo nikde som nenapísala že je priateľ alkoholik ani ozran ani nič iné. Vaši muzi si nedajú ani pivo? Nič? Či to keď si niekto dá dva panaky je ozran? Poprosím odpovedať na príspevok len mladšie ročníky lebo tu vidím že je niečo asi pozadu...
Smutné,veľmi smutne.Ale tak,každý sme strojcom vlastného šťastia🤷🏻♀️
Nerozčuľuj sa tu na baby, keď to po sebe prečítaš o pár rokov pochopíš. Tvoj eštestálefrajer má problém s alkoholom a to, že je mladý ho neospravedlňuje. Je to tak. Keby problém nemal neťahal by ťa tam alebo by odišiel s tebou po kratšej návšteve a nezložil sa tam ako také teľa.
Ale veď sama uvádzaš nasledovné údaje....
"Ten však veľmi s obľubou vyhľadáva chaty, žúrky a oslavy typu "v liehu 24/7". "
.... "aby aspoň si len vypil do nálady 3-4 panaky, nie sa zložil aj on..."
tak potom si protirečíš sama...raz chceš aby si dal len 3-4 panáky, potom zas o chvíľu píšeš že keď si niekto dá 2 panáky či je ožran...
dievča zlaté - mladší ročník. ty sama nevieš čo chceš... Ale tak kľudne to s ním ťahaj ďálej, po čase prídeš na to že to s ním bola len strata času...
Ehm, pises, ze vyhladava akcie typu 24/7 v liehu. A ze sa tam furt zlozi a najvacsi problem po alkohole ma prave on... ja chapem, ze ste mladi a chcete si uzivat, ale nezda sa ti toto spravanie ako nevyzrete, ktore uz hranici s alkoholizmom?
Ja som sa tiez s tym mojim dala dokopy, ked som bola este velmi mlada. Zazili sme vselico, rozne oslavy, chaty, svadby, ale nikdy som ho nevidela total na mol. A to sme spolu uz takmer 20 rokov. Jasne, da si pivo hocikedy, da si aj panaka niekde na oslave, aj spolu si obcas dame vino vecer, ale zdruzgat sa tak, aby o sebe nevedel (a este k tomu pravidelne, ako je to u vas), to je dost trapas, nemyslis?
Pre mna by toto bola jasna stopka. Mate rozlicne priority v zivote a neberie na teba vobec ohlad (urcite by som sa o neho nestarala pravidelne v jeho poopicnych stavoch, fuj). A neobhajuj ho, ze nie je alkoholik, pretoze takto to zacina. Byt nalozeny pravidelne v liehu 24/7 nie je totiz normalne.
Alkoholik nemusí piť sam.... Ale prepáč byt na party alebo v chate zakaždým v liehu, správať sa potom agresívne ti príde normálne? Tiež som bola mladá, tiež sme chodili na party a chaty a teda ti co sa vždy dali kompletne do liehu boli skôr na poľutovanie ako zábava s nimi.
A keďže ty žiaden problém nevidíš v jeho opijackach, tak prečo žiadas aby nepil alebo pil s mierou....
Na jedne strane píšeš ze mu 3-4panakx nestačia a na druhej sa pýtaš ci si muži nedajú pivo....
A tam je podstatný rozdiel áno aj ja si dám panáka, jedného pripadne dvoch a tam to končí, rovnako môj chlap si dá jedno 3dl pivo alebo 2 dl vína.... Ale rozdiel v tvojom je ze mu ani 3-4panakx nestacia
A ako sama píšeš, neberie na teba ohlad
musis mu narovinu povedat, ze ked pije sprava sa ako idiot a ze ked chce pokracovat vo vztahu nech nad svojim spravanim v opitosti pouvazuje. Potom na dalsej ,,zurke" uvidis ci si to vzal k srdcu a zalezi mu na tebe, alebo nie a zariad sa podla toho 🙂
No teraz ešte možno nie je alkoholik, ale delí ho od neho iba tenká čiara. Sám vyhľadáva spoločnosť a akcie kde sa pije do nemoty. Navyše je potom agresívny veru od takého by som rýchlo utekala a nie sa o neho starala po opici. Normálny človek vie kde má mieru čo ten tvoj zjavne má problém
Ak si chceš zničiť život, ostaň s ním a maj s ním decko, ideálne bez manželstva. Ak máš zdravý rozum, tak rozchod čím skôr. Ten človek je alkoholik (alkoholik nie je len ten, ktorý pije sám dom) a má teda poriadny problém. Nikdy by som takéto niečo doma nechcela.
Jediný kto tu ma deficit niečoho si ty a to rozumu. Od takého chlapa utekaj a nezduvaj sa tu. Agresívny, povysenecky, vyhľadáva iba alkohol, nevie si odpustiť jednu ožran party. Čistý alkoholik.
A to som mladší ročník ako píšeš 😉
V 21 by už mal mat uplne ine zaujmy teda....
Jasne že je tvoj priateľ alkoholik.
Ja len k tvojej otázke, že napríklad môj muž si nedá ani pivo, ani jeden - dva panáky, proste nič. Nepije a ani nikdy vo svojom živote nepil a ja som si vo svojom živote 2x odpila z vodky na VŠ a skôr som bola z toho v depresii, ako v nálade. Tiež nefajčíme. Načo zbytočne vyhadzovať peniaze za hovadiny. Baby vyššie ti už odpovedali a snažili sa ti otvoriť oči. Chápem, ľúbiš ho, zastávaš sa ho, ale neskôr pochopíš a snáď to nebude pre teba neskoro
Asi pojdem proti prudu, ale sprava sa standardne na 21 rokov - chaty, party, zabava spojena s alkoholom. Tiez som mala taku mladost, vacsina mojich kamaratov celu VS mali takuto - tento zivotny styl nie je najzdravsi, alkoholizmom sa neda nazvat (este). Do vzniku alkoholizmu vstupuju aj ine faktory - osobnostna vybava, genetika, zvladanie stresu, zivotny styl. Myslim si, ze sa k sebe ako partneri nehodite. Najdi si partnera a kamaratov, ktori nepiju. Ja ked nemozem pit, tak s kamaratmi do mesta nejdem, pretoze viem, ze to bude najma o alkohole. Aj ked nikto sa nesepali pod obraz, tak uz aj pripiti ludia maju inu naladu a viem, ze ja by som sas nimi tak nezabavila. Ked ideme na inu aktivitu, kde sa nepije (napr.bedminton), tak s nimi idem za kazdych okolnosti. Takto zbytocne sttrsujes vsetkych svojim negativizmom. Ze ty nepijes neznamena, ze mozes kohokolvek vo svojom okoli ovplyvnovat, ani priatela nie. Najdi si kompatibilnejsieho, aby bol uz pre teba "hotovy" a on si najde nejaku party zenu. Randenie je o tom, hladat osoby, s ktorymi si sadnes.
Rozchod hneď, čo ťa s takým človekom čaká v buducnosti ?
Aj toto je alkoholizmus a nie kazdy mlady sa dava do lieku pri kazdej prilezitosti. Mas zlu partiu. Mne sa hnusia ludia,ktori sa spiju do nemoty a este ti ukazuje svoju agresivnu stranku a ty naivne stojis za nim. Alkohol ukazuje pravu tvar.
Tak takýto priateľ by už bol dávno môj expriateľ. Tiež nepijem alkohol zo zdravotných dôvodov a doprosovať sa ho a vychovávať, aby sa správal normálne, tak to teda nie. Tento priateľ nie je vôbec materiál na spoločnú budúcnosť a možné manželstvo. Od neho len ďalej. Čo mu chces prosím ťa vysvetľovať a žiadať? Už si ho raz prosila a má to na háku. Či ako fakt si myslíš, že sa zázračne zmení? Od neho len preč.
Takto, ja mam tesne po 40, dali sme sa dokopy s muzom, ked som mala 19, on 17. Chodievali sme na chaty, do krcmy, aj sa dost popilo, to ano, aj na koncerty, aj to prehnal, raz jeden, raz druhy. Viem to pochopit.
Mam sestru, ktora ked si vypila, bola presne ako nas otec, hadky, skriepky, urazala sa za vsetko, podpichovala, zaparala. No nebola s nou ziadna zabava. Tak ak ma takuto povahu po alkohole Tvoj chlap, tak Ta lutujem. Ten moj sa potreboval iba vyspat z toho. Je pravda, ze sme to tahali spolu dlho, ale uvedomili sme sa, a pijeme teraz len prilezitostne, stane sa, ze nejaka rozlucka so slobodou bola, tak to kus prehnal, ako nie je zvyknuty.
My sme ale chodili na taketo oslavy, chaty, party, prilezitostne alebo ja so svojou partiou zo skoly, on so svojou.
Nevidim v tom ale spatne ziadny zmysel a ako mi rastu deti a najstarsi bude mat 11, takze je blizsie k partiam, ako my "starci", ale velmi si prajem, aby bol rozumnejsi. Obaja s muzom mame v rodine priklady, ako to moze skoncit, nechcem to rozoberat podrobne.
Osobne si myslim, ak Ta takto ignoruje, kedze Ty nemozes ani kusok, tak sa k sebe nehodite. Ja si myslim, ze sa to moze zmenit a "vyrastie" z toho alebo aj nie. To by som ho musela poznat, aby sa daco dalo predpokladat.
My a muzom sme normalni, napriek minulosti, kde bolo dost alkoholu teda. Vratila by som to, keby sa dalo a s dnesnym rozumom by som takto neriskovala. Ale ten rozum dostane clovek az neskor.
@dadis Je to alkoholik ako vyšitý - nedokáže kontrolovať vypité množstvo, musí sa opiť do nemoty, alkohol pravidelne potrebuje. Niet čo dodať. Alkoholik.
@zuzanockamt Ty si lekar? To hodnotis z toho, co tu citas? Tak to by muselo byt alkoholikom 90% mladych 😅. Nemusi byt alkoholik, kolkokrat som bola v mladosti na chatovici, kde bol len jeden ciel ist sa opit a zabavit. Nedava mi zmysel chodit na taketo akcie, ak nechcem pit. Z mojich kamaratov nikto nie je alkoholik, jednoducho mladost - pochabost.
@dadis Bodaj by to tak bolo. Ja som mala našťastie iný okruh známych, nie ožranov. A vyštudovali sme aj VŠ, mali sme toľko učenia a povinností mimo školy, že ožieračky neboli. Ja si stojím za názorom,že je to alkoholik, od toho ruky preč.
Niektorí asi zabudli keď boli v tom veku. My sme boli všetci na výške, niektorí už robili a boli sme sama žúrka, sami alkohol a nikto z nás nieje teraz alkoholik. Chápem autorku až teraz, keď po 3 dieťati nemôžem skoro nič vypiť, lebo mi je nielen zle, ale mam aj kožné problémy a pod. Teraz mi to už vadí keď niekam ideme a chlapi si dajú viac ako treba, hoci je to tak raz za pol roka. Už proste prešiel ten vek a v 40tke to už nieje taka zábava ako keď sme mali 21. Podľa mňa dlho spolu nevydržíte, on si chce ešte užívať a ty už si aj vzhľadom na zdravotný stav niekde inde.
@zuzanockamt Ano, urcite su mladi, co sa takto nespravaju, ved aj autorka. Len jej radim, najst si takyto okruh priatelov, a i frajera. Nedava mi zmysel sa nasilu niekam tlacit a byt tam mrzuta...
Neviem co tu poradit, particka chodi pit na kazdej chate a bavi ich to a ty pit nemozes a nechces.
Treba si uvedomit, ze on sa na chate, kde idu pit, nebude a nechce hrat na pana decentneho kvoli tebe. Ked vies ako to tam chodi, tak tam jednoducho na,opiase nechod.
Čo chceš vysvetľovať? Čo chceš žiadať? ... od alkoholika len utekať čo najďalej, zničí Ti celý život ... prepánajána, naozaj toto toleruješ?