Mám 5r syna je predškolák, dá sa povedať že je bezproblémové dieťa no treba mu venovať sa veľa času.
Babka (svokra) býva 20 km od nás, v rámci možností sa navštevujeme keď to práca a čas dovolia. Babka už je na dôchodku. Keď sme u nich chvíľu sa povenuje malému a potom ja sa mu venujem, ideme von na výlety po okolí, voláme aj babku no nechce sa jej. Tak dá sa povedať ako keby sme u nej ani neboli len tak prespime. Vnútri dlho malý nevydrží, volám babku von na dvor nech si sadne na lavičku nechce sa jej. Malý nemá s ňou žiadne zážitky ani vylety. Moja mama ešte pracuje k nej chodíme ešte menej lebo ťažko zladiť kedy má ona voľno a kedy my. Ona tiež nevie sa venovať malému vlastne ani mne sa nevenovala, nikdy ma nebrala na výlet nikam, len na ulici som sa hrávala s ostatnými deťmi.
Svokra velice chce aby malý k nej isol na týždeň cez leto na prázdniny, s čím nesúhlasím, neviem či predstaviť čo by tam týždeň spolu robili keď sa mu nevenuje keď sme tam cez víkend. Pýtam sa syna či tam chce ísť, nechce že on pôjde iba keď pôjdem s ním tam aj ja. Lenže ja budem chodiť do práce tak nemôžem. Teraz babka je urazená že nechceme k nej dávať dieťa, ale čo keď on sám tam nechce ísť..mám ho tam dať nasilu?
Naprav vztah nevesta - svokra, napravi sa vztah vnuka s babkou😉
@dskjhfdlkdjhl Myslím si že máme so svokrou dobrý vzťah, istú dobu sme u nej bývali ešte pred svadbou.
No, podla toho, co si tu napisala, Ty sama nechces, aby tam dieta islo, tak sa necuduj, ze tam ist nechce. Preto si myslim, ze ten vztah nebude najlepsi, ved si to po sebe precitaj a bud objektivna.
Urcite nedavaj nasilu. Tiez mam 5r syna a k jednym starym rodicom chodi rad, lebo sa venuju, k druhym zial vobec z rovnakeho dovodu ako tvoj.
@dskjhfdlkdjhl ale napisala preco sa jej to nepozdava... ma skusenost, ze svokra osmieta akukolvek aktivitu mi o domu... co bude tyzden dieta vnutri s babkou ? podla mna si to svokra velmi jednoducho predstavuje ... ja by som sa s mou o tom porozpravala, a aj so synom by som na to sem tam hodila rec ... ale nenutila by som dieta ist niekam ak to nie je nutne ...
@viky7 Ved ja nepisem, ze ho ma nutit.
5 pomaly 6 rocne dieta to s babkou bez problemov zvladne, moji vtedy boli dokonca na prvom tabore 😅 Kazdopadne dohodni sa s nou, nech spravi poriadny program, aby sa dieta nenudilo, alebo pojdete spolu (aj s nou) niekde zabookujete chatu v horach alebo pri jazere a uzijete si par spolocnych dni... ja to tak robim zo sestrami s nasimi roky, v lete tyzden zabookujeme veliku chatu a ideme tam vsetky sestry, vsetky vnucata... moji rodicia su tiez "lenivy" boli u nas doslova 5x a zijeme v zahranici 20 rokov, to je na dlho... ale toto ide, vyberieme ich autom, idu s nami, vybavime byvanie, my riesime program a oni su nakoniec spokojny ;)
Porozpravaj sa zo synom, co by sa mu pacilo viac a to navrhni babke, ale to, ze k babke nepojde, lebo sa princovi nepaci, to nie... je to jeho rodina, vztah bez toho, aby sa vidali, ako pises, si nevybuduju ziaden, proste nemaju "sancu".
Nenútila by som ho. Chlapec sa tam nudí, a týždeň je dlhá doba
Chod tam s nim ty na vikend. A povedz babke, preco tam nechce ísť. Je taka stara, ze nevladze? Ma zdravotne problemy, kvoli ktorym nemoze ist von?
Ak maly nechce, nedavaj ho tam sameho.
Nechápem tie komentáre o tvojom vzťahu s nou.. Ja ta chápem ze máš pochybnosti dat ho k nej na celý týždeň, keď s ním nejde ani na záhradu keď ste von. Neviem ako by sama zvládla behať okolo aktívneho dieťaťa celý týždeň.. Skúsila by som jej ho dat na jeden deň najprv.. Ze ho ráno dovezies a pôjdeš prec.. Co potom povie babka
@dskjhfdlkdjhl Áno nechcem lebo viem že sa mu svokra nevenuje veď to vidím keď sme tam. Ale toto je môj názor, pred malým to nehovorim. Ja mu hovorím že kľudne nech tam ide že si to užije s babkou že hádam mu nejaky program vymyslí alebo upecie babka preňho niečo chutné. Ale nechce ísť on sám.
@deedol Môj ani k mojej mame moc nechce, no mama ho ani nevolá aby dosol cez prázdniny. Svokra teraz začala nech dôjde ale keď nechce tak neviem, mne sa to nepozdáva že nasilu ho tam dať.
@anjelicek26 Podľa mňa sa tam malý nudí a pre to tam nechce. Ale v okolí dá sa tam kam ísť len babke sa nechce chodiť. Už má 65 rokov a nevládze toľko.
@zorkahorka Má 65 rokov no už menej vládze, zdravotný problém nemá len hovorí že roky robia svoje
@13uzivatelka11 Budeme musieť vyskúšať
Ale aj keby doma hrali sachy, kreslili, citali si, tak sa zabavia... treba len chciet, nieco vymyslie ta 65 nie je 85, co bude potom? Doma sa deti tiez obcas nudia, neubudne z nich... kazdopadne skuste nejaky ten kompromis v tom lete, babke urcite nejaka dovolenka s vami mimo domu dobre padne...
Však ty máš problém so svokrou. A davala by som si pozor na to, čo rozoberate aj v prítomnosti dietata. On si to z prsta asi nevycucal keď tam nechce zrazu chodiť. A 65 ročnému človeku, ktorý navyše ešte pracuje, jasne že voľný čas chce tráviť oddychom a nie celodennym chodenym po výletoch.
a bol tam už vôbec na prespávanie sám aspoň jednu noc? veď nemusí tam ísť na týždeň hneď, nech ide na jednu noc, večer ho vyzdvihnúť a hneď aj babka zistí, či to spolu zvládnu.
@gabika0825 asi ti chýba schopnosť čítať s porozumením...
babaka nepracuje, ani sa nesnaží venovať vnukovi samostatne, nemá ten správny / vhodný prístup k vnukovi. Ved nemusí lietať okolo neho ako kométa, nemusí ho vláčiť na všetky kopce a hrady v okoli, stačia úplne jednoduché činnosti, ktoré prispôsobí dieťaťu.
Hrať karty, pexeso, čítať si, riešiť rôzne zábavné pracovné zošity, ukázať mu ako sa dá sadiť v záhrade a vnuk si môže pestovať trochu svojej zeleniny, čo deti milujú, pôjdu spolu na nákup aby jej "poradil" čo je dobré, môžu spolu variť jednoduché obľúbené jedlá, prechádzky stačia jednoduché v blízkom okolí na krátky čas, zoznamiť ho s deťmi v okolí, na ihrisku, niekde v okolí zvieratká ...
Len to musí babka chcieť riešiť, dať si poradiť mať aspoň štipku snahy.
Tiez som babka, fotim😂ale davat ho na fb, nikdy, nerobia to ani jeho rodicia, takze ja akym pravom, pysit sa cudzim perim, aj ked je zo 1/4 mojenko. 😢
Ako sa hovori o starsich ludoch ako o nepruznych a zaseknutych v minulosti,ku podivu kolki nabehli na fb a zdielaju vnukov a citaty jedna radost😀ale zobrat vnuca vlakom (cp vlak) ked len 2 zastavky, to je velky logisticky oriesok. Ked si zvykne penzista len sa povalovat doma, nespravis s tym nic. 🍄
No ja neviem, tieto témy babky a venovanie času vnúčatám.
Príde mi to už trochu smiešne.tie mamičky ,čo to píšu sú superženy.
Oni sa venujú na 💯 % svojim deťom 24/7, vyplnený čas aktivitami , plnohodnotnými pozor ,pozor 😀
Oni vlastne doma neupratuju,nevaria,neučia sa s ostatnými deťmi..lebo veď dieťaťu sa nebudem patrične venovať.
Decká chodia babkám a tiež popritom sú deti aj na telefóne,aj pozrú tv.spolu presadzajú kvety, upratujú spoločne domácnosť, starajú sa o domácich miláčikov,čistia klietky a čuduj sa svete, aj ležia na gauči.
A potom ,že môj malý nechce chodiť.no pytať sa ho budem.tu si zbal kufrík,ideš na prázdniny.
ano, respektujeme sa doma navzajom a toto by som dietatu nevnucovala ak by som naozaj videla, ze mu u babky nie je dobre. proste nie. a to nie je o rozmaznanosti, ale vzdy si predstavim seba v jeho kozi, ze by mna niekto strcil niekam kde nechcem byt a necitim sa tam dobre. co ma dieta z takych "prazdnin" u babky? aj ked je to skoda lebo ako uz napisali, to niekedy ani nemusi byt, ze sa babka musi s vnukom hrat, ale take bezne veci ako nakupit spolocne, navarit, nauci ho nieco, precitaju knihu, aj keby nechodili na vylety, tak mozno len vonku na chodnik s kriedami kreslit, bublifuk - je sposob ako spolu travit cas a nevytiahnut paty z domu ak az TAK velmi nevladze. nam sa starki tiez inak nevenovali, ale toto mi uplne stacilo, ze laskavo na mna hovorili kym sadili priesady alebo sme spolu umyli po obede riad. dieta sa citi so starymi rodicmi dobre aj vtedy ked s nimi nic extra nerobi, ale to vychadza z pristupu k dietatu
leto je este daleko. Nechajte ho najrpv na den-dva, cez vikend. Ved uvidite
Presne moja dcera. Ked sme isli k nasim, alebo manzelovym rodicom, tak len ked pojdeme aj my. Sama tam nikdy na prazdninach nebola, lebo nechcela a ani tearz nechce, a to uz ma skoro 12. Nikdy som ju nikam nedavala nasilu.
Moja svokra sa tiež nevenuje mojím deťom.. venuje sa najmä vnúčatám od dcér, ma ich dosť dokopy.. keď sme u nej trocha sa deti čosi spýta, ale málokedy s nami ide niekam na vylet (my sme veľmi vyletovi, babka zväčša nevládze, ma zdr.tazkosti aj keď samozrejme už sme za tie roky spolu niekde boli, máme však trocha odlišné pohľady na to čo chceme zažiť a vidieť)
Minulý rok boli u nej deti týždeň.. babka sa im - napriek tomu že zväčša nemá nejaký extra čas - podľa mňa venovala super.. áno bolo to iné ako s nami rodicmi, boli viac vnútri, pozerali viac telku, jedli viac sladkého a o 10tej večer ešte tlačili jej domácu knedľu 🤭.. ale veľmi sa snažila, keďže vie že sme aktívni, tak sa aj ona snažila.. zobrala ich na ihrisko, do kníhkupectva, dokonca do kina.. podľa mňa urobila maximum čo mohla na svoj stav a moznosti a deti boli veľmi spokojné a my tiež.. po dlhých rokoch sme boli s mužom na rande v meste len my dvaja..
Ja si myslím že najlepšie strávia spolu čas bez toho aby mala babka pocit že ju niekto sleduje ako správne trávi čas s vnucatom.. jednoducho si myslím že treba syna skôr podporiť v Tom aby tam chcel ísť a hovoriť o prázdninách u babky v superlatívoch, pretože ide aj o to ako dieťa vníma tvoju nespokojnosť.. a neber to ako kritiku, ale sama pozeráš na svoju svokru veľmi kriticky..
Veď ho tam najprv nechaj na pár hodín, nech sa babka činí. Z dieťaťa neubudne keď nebude mať 120% pozornosť. Taký veľký chlapec sa vie zahrať aj sám, pomôže s prípravou obeda alebo babku vytiahne kopať do lopty. Ty si vybav nejaké stretnutie - lekára, kaderníčku, niečo čo nemôžeš zrušiť a "ísť ho zachraňovať". Keď nevyskúšaš nevieš ako to dopadne.
@gabika0825 Ja s ňou nemám problém. Doma si pred malým nerozprávame o tom, to si dávame pozor s manželom, takže od nás to malý nemá že nerád tam chodí. Tiež to není odrazu ale to tak bolo stále odmala. On tam pôjde ak som tam aj ja alebo manžel s ním, no sám tam nechce ísť.
@janka_266 Sám u nej ešte neprespal. Jedine tak že som tam prespala aj ja. Skúšali sme nechať ho samého no malý vymýšľal ja chcem maminku reval a svokra nevedela čo s ním má robiť. Tak nám zavolala nech dôjdeme preňho.
@cacianka Presne takto tráviť čas by sa mi pozdávalo čo si písala. No babku nič z toho nebaví. Ona povie že zo svojimi deťmi sa nehrala nevenovala sa im a nevie ako sa zahrať s vnukom. Je to prvé vnúča v rodine.
Ešte dopisem že skúšali sme keď sme tam boli všetci u svokry že malého nechať s ňou na chvíľu osamote, nevedela ako ho zabaviť, malý reval za mnou nevedela ho ani utíšiť. Ona vie jedine len fotiť ho a vycapit to na FB a chváliť sa akého vnuka má. Poraďte ako napraviť vzťah dieťa-babka a čo robiť v tejto situácii?