Ahojte,moja mama sa so mnou rozpráva ,že nevie povedať kľudne veci,ale tak,že ma sekiruje,neviem pred tým ujsť.Mam vlastnú doma most a deti a ona sa strašne ku mne správa.Problem s tým má aj druhá sestra.Nezvladam to a otvorený rozhovor už bol viackrát,zlepšenie ziadne
Povedat jej, ze ked to nezmeni, tak obmedzis stretavanie, lebo toto nepotrebujes k zivotu.
Môj skromný názor je, že nemá zmysel udržiavať s niekym kontakt, len preto, že to je rodina... 🤷♀️
Aby som to upresnila,pomáha v rámci jej možnosti,je to dobrý človek,ale strašne so mnou komunikuje niekedy.Nezvladam.
O to je to ťažšie,lebo sa snažím a skrátka tá komunikácia
môžeš uviesť príklad ? Ako ti pomáha s deťmi ? Vedela by si sa bez toho zaobísť , myslím bez tej pomoci .
Zmeniť iných nemôžeš, ale zmeniť seba môžeš. Chápem ťa, moja mama tiež nie je žiadna výhra ale aby som sa ja kvôli nej stresovala, to v žiadnom prípade. Proste ak niečo povie tak okamžite zmeň tému, povedz jej aký je dnes krásny deň, alebo konečne sa vonku oteplilo, alebo zajtra asi bude pekne. Niečo úplne iné čo nečaká, ak teda sú to slovné ataky, normálne ich ignoruj akoby si to ani nepočula a hneď zmeň tému na niečo príjemné, pozitívne. Prípadne ak to nezaberá tak jednoducho keď začne odíď z domu, z miestnosti ako sa dá. Nenechaj jej správaním si kaziť náladu.
@subartic pomáha,zaobišla by som sa,ale ako nie je zlá,tak to myslím len nevienam v kľude niečo povedať a robí to potom zbytočne konflikty.
@veronika1754 áno,odchádzam z domu väčšinou sa prejsť
@veronika1754 len je to jasné,prečo,podľa mňa vie,že sa hnevam.Ju to potom možno mrzí,možno nie,či uzná svoju vôňu,neviem
vinu
Nelieči sa na niečo, nemá zdravo. problémy, štítna žlaza, cukrovka... Prichystaj sa na ňu: uvar čaj na nervy + medovka, Magnézium, Persen, Depress...Hneď jej ponúkni, keď príde, že máš odskúšané, hneď sa cítiš lepšie, bez problémov. Voľačo jej chýba, keď je taká nervózna či útočná. Možno jej pomôžeš.
Nečakaj od nej aby uznala svoju vinu, zbytočne sa s tým trápiš. Skús tú zmenu témy keď niečo povie. U nás niekedy zaberá ale tak u nás iný problém. Moja mama je pije, často a veľa. Takže už z prvých slov vidím že či je ok alebo nie. Keď si vypije je agresívna ale tak slovne nie fyzicky. Ona inak funguje úplne ok, cudzí by si ani nevšimol že pije. No tiež má obdobia kedy aj pár dni nepije vtedy je fajn, no potom ide zasa svoje. Moje deti ju nemajú radi, nechcú s ňou byť ani minútu, a ani ona nikdy o nich nejavila záujem. Tiež mi to kedysi vadilo ako sa správa no začala som si to nebrať k srdcu. Keď začne svoje blbé reči mením tému ak nezaberá odchádzam. No nikdy sa s ňou nehádam a ani nečakám že príde ten deň kedy si uvedomí čo robí, lebo podľa nej je všetko v poriadku a ona žiaden problém nemá. Takže to máš tak, proste vôbec si to nepripúšťaj, nesprávaš sa tak ty ale ona.
Treba si premyslieť tú komunikáciu, ako radí @veronika1754. Tvoja mama je asi temperamentom cholerička, červená na semafore, múdra, čo všetko vie najlepšie. Občas ju pochváľ za niečo, že Ti vždy dobre poradí (aj keď sú to nevyžiadané rady), kompliment každého poteší, na sekírovanie - jeej dobre, že mi to hovoríš, mňa by to nenapadlo, ešteže ťa mám. Odteraz to už budem takto robiť.
Snáď ju to ukľudní a budete všetci spokojní. Kiežby sa aj mne v tomto darilo. 🙂
@loliki no môže byť,len či to bude stačiť.Štítnu žľazu má vyoperovanú,na ňu sa liečila.Teraz berie tie hormóny.To už pár rokov.Úprimne ona to vidí,že mám dosť,potom vraví,ako už ide o dva dni domov a ani prehovoriť sa nedá.Mne je to potom ľúto a tak...
knizka Ked detstvo boli
@veronika1754 Tä zmena témy by bola fajn,no ja už strácam aj na to silu,keď znova sa ma pýta ako keby stekala po mne
@ivanakaka pomohla?
A čo sa Ťa pýta? Čo Ťa vytáča?
@loliki veci,ktoré by som jej vedela normálne odkomunikovať,keby mi to nehovorila tak strašne nahnevane,ukričane ako keby nedbala,ako sa iný cíti
Ako:prečo toto robíš takto,ale tónom ako keď sa s Tebou úplne vadí.Mne uż vtedy sebaovládanie napoly vypína.Vysvetlím,niekedy tiež hlasnejšie,ale nie veľmi a cí ty im sa vyčerpaná
Kúp tie veci v lekárni, pomôžu tebe alebo mame, alebo obom. Možno potrebuje zmeniť aj lieky na silnejšie, alebo ubrať. Chodí na kontroly? Moja mama má podobne vybratú ŠZ, berie lieky a správanie podobné. Preto píšem, kiežby sa mne darilo.
@loliki skúsiť môžem,no je možné,že má proste taký prejav.Aj sestra to nedáva.
Odpovedaj: mila matka, ak si si nevsimla, mam uz 30, 35, 40 rokov (neviem kolko mas) nepotrebujem komandovat. Darmo na mna zvysujes hlas, budem si to robit po svojom.
Stis sa prosim ta, tento ton mi nerobi dobre.
@loliki ale skúsiť môžem,záleží minanašom vzťahu a aj sestre,nejak to nedávame ani jedna.Jej spôsob komunikácie je vyčerpávajúci
Musíš sa odosobniť od toho, proste neber si to tak že po tebe šteká, ona proste šteká a ak to robí roky tak to inak ani nevie a tí ju nezmeníš. Akýkoľvek tvoj pokus na jej zmenu vyústi v hádku a načo, zbytočne. Ty si proste to nepripušťaj že to robí tebe, akoby si to ani nepočula a vôbec ale že naozaj vôbec sa nad tým netráp. Je jednoducho taká a čím viac sa ty budeš nad tým trápiť tým viac bude konfliktov pretože tým menej energie budeš mať. Povedz si že je krásny deň a nenecháš si ho ničím pokaziť. Nech si ona šteká koľko chce, ver mi dá sa to naučiť, odosobniť sa od toho. Nie je to ľahké a nejde to hneď z večera do rána. No čím menej sa s tým budeš trápiť tým budeš sa cítiť spokojnejšie, a tým silnejšia budeš. Kľudne keď začne a nedá sa jej nič povedať tak si začni v hlave počítať alebo spievať obľúbenú pieseň aby si svoje myšlienky presmerovala na niečo iné.
@0silvia0 Áno,toto som jej už hovorila,ako na krátku chvíľku to aj zabralo,no potom to isté.Presne,vyložene cítim,že to nedávam vtedy.
Ja z mamy cítim taký nepokoj, nervozitu, nekľud. Je možné, že je to tými hormónmi a je blbé, že to človek nemôže ovládať. Potom to nie je prejav povahy, ale prejav choroby. Tak si Persen daj aspoň Ty. Ale naozaj pite medovkový čaj a čaj na nervy má viac zložiek. Pomôžte si. Ani ona to nemá ľahké. Ja keď mávam PMS, všetci do úkrytu. 🙂
@loliki zaujímavé...nikdy ma nenapadlo,že by to súviselo so štítnou a pritom môže,teda možno okrem iného możno
Clovek si niekedy neuvedomuje, ze sa prejavuje agresivne. Nahraj si niektore jej monology a raz sa dohodnite so sestrou, ze jej vysvetlite situaciu a pustite jej ten zaznam. Nech sa pocuje.
Nemusíš sa s ňou kontaktovať keď ti jej prítomnosť nie je príjemná.