Môj priateľ je arogantný a nechce si to uznať

25. júl 2023

Ahojte, zaujíma ma váš názor na situáciu, ktorá sa udiala dnes ráno. Išla som ráno na vyšetrenie na polikliniku, priateľ šiel so mnou. Čakali sme na výťah, keď prišiel, už bola dnu jedna pani a stála. Pozdravila som ju, opýtala som sa, či bude vystupovať, keďže prišla na prízemie, tak nech sa nehrnieme dnu, ona mi len odvrkla že nie, ani nepozdravila a pôsobila nepríjemne. Neriešila som, aj takí ľudia sú, bez jej pozdravu prežijem. Pani mala stlačený výťah na tretie poschodie, my sme šli na druhé. Priateľ stlačil jednotku, tak som sa ho opýtala, či sa nepomýlil, že my ideme na druhé. Stlačil dvojku a začal pred tou pani a predomnou nerváčiť v štýle “Do pi**, budova na rozpadnutie hlavne ze vytahy su tu nove”. Ja som ostala ako obarená stáť, výťah zastal na prvom, na ktorom nechcel nikto vystupovať, tak ešte ani neboli otvorené dvere a uz začal stláčať stokrát po sebe tlačidlo na zavretie dverí, na čo mu tá pani povedala, nech to toľko po sebe nestáča. Zobrala mi to z jazyka, tiež by som mu to hneď povedala, čo do toho trieska ako najatý, že snáď máme 10 sekúnd na to aby sme počkali kým sa otvoria a zatvoria dvere, duplom keď vidí že to nefunguje. Ženy, on sa na tú pani otočil a začal sa správať ako nepričetny, začal po nej hulákať, že on si bude stláčať čo chce koľko chce, čo si ona o sebe mysli, že ma stáť, viezť sa a byť ticho. No keby na mňa takto niekto takto vyletel, mala by som chuť mu vraziť. Keď sa dvere na tom prvom poschodí otvorili, vystúpila som preč, ja som sa za neho tak strašne hanbila. Za posledný týždeň to bolo druhýkrát čo takto na niekoho vyletel. Vtedy hneď uznal ze nemusel tak reagovať. Ospravedlnil sa mi a myslela som ze mu doslo ako to prehnal a ze ked sa niekto sprava ako debil, tak sa on nemusi znizit na jeho uroven a ukazat ze vie byt aj 10x horsi. Nikdy nebol kľudná povaha, ale toto bol extrém, mňa až triaslo. Povedala som mu, že sme spolu poslednýkrát medzi ľuďmi, či sa nevie správať a čo si to k tej pani akože dovolil. On nechápal o čom rozprávam, vraj bola k nemu drzá a čo ona mu má čo hovoriť čo môže a nemôže. Otras. Potom to pretočil na mňa, že vlastne to riešim len kvoli sebe lebo ja som sa za neho hanbila a že prečo musíme stále riešiť čo sa mne nepáči, ze jeho sa to dotklo co mu povedala tak jej povie čo chce. Zaklincoval to keď mi povedal že som sa ho mala zastať, ze ani on sa ma uz nikdy nezastane. Pre vysvetlenie, ja sa hnevam na ludi napr. naposledy ked na mna cudzia pani pustila na sidlisku navolno psa, ktory po mne zablateny zacal skakat a ked som pani poprosila aby si ho privolala a pripla tak ma este vysmiala ze jej psik je priatelsky a len sa tesi, ziadne prepacte ze na vas moj pes skace, ze vas zaspinil. Ano, v takych situaciach sa nahnevam aj ja, poviem co treba, ale vzdy najprv slusne a nikdy nikdy nikdy sa nespravam ako zmyslov zbavena. Ano, keby ho ta pani alebo niekto iny urazal, krical po nom bezdovodne alebo mu chcel ublizit tak sa ho samozrejme ako partnera zastanem, ale ja som sa ho mala dnes zastat? Ako? Zacat na tu pani tiez vrieskat ze si budeme robit co chceme a trieskat do nejakeho tlacidla tiez ako blazniva? Ja nechapem. Snazila som sa s nim potom aj v klude o tom porozpravat, a ze ked si mysli ze to vadi len mne nech sa spyta kohokolvek ineho ci si mysli ze zareagoval v poriadku, tak jeho nazory inych nezaujimaju, on to ma tak ze mu to vadilo a bodka, ze sa mi nebude ospravedlnovat. Pritom to som od neho neziadala, ja som len chcela aby si uvedomil ze ma zrejme nejaky problem, takto reagovat nesmie a treba to riesit. Vraj to je moj problem a som na vsetko precitlivena, ze on nic zle neurobil. A to nehovorim o tom ze si chce v blizkej dobe urobit zbrojny preukaz. Ja uz normalne zacinam pochybovat ci som ja ta nenormalna, ze mi stale nieco vadi, ale pre mna to nie su malickosti alebo veci ktore by sa nemali riesit alebo by sa mali pokladat za spravne. Budem vam velmi vdacne za vase nazory

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka_ke
25. júl 2023

chyba vo výchove v detstve, ty ho nezmeníš

viestta
25. júl 2023

Nuz ked sa vo vytahu dokaze takto vytocit, co bude ked nastanu skutocne problemy? Si si ista, ze toto je jednorazovy ulet? Si ochotna cakat na dalsie aby si sa uistila, ze je arogantny vol?

bessie12
25. júl 2023

precitala som to len po tu cast, kde zacal hulakat po cudzej osobe. Uz by viac nebol mojim priatelom ... nevychovanec

dskjhfdlkdjhl
25. júl 2023

ja sa divim, ze potom, ako si vystupila z vytahu, si sa s nim este bavila.

dzulli1980
25. júl 2023

Čím skôr od neho odíď, je len otázkou času, kedy Ti dá po papuli ... a podľa neho to bude samozrejme Tvoja vina ... neznášam takýchto buranov.

autor
25. júl 2023

@lucka_ke aj ja si myslim, jeho mama mi uz davnejsie hovorila ze ona uz vie kedy ma ostat ticho ked vidi ze je nahnevany.. no mne by nasi vysvetlili raz dva keby som si na nich dovolovala a urcite by si nedavali pozor aby nahodou nieco nepovedali nech na nich nevyletim.

moonlight1210
25. júl 2023

Uz dvakrat sa prejavil ako velmi vybusny, arogantny clovek. Myslim, ze postupne uz nepride ani ospravedlnenie a priznanie si, ze ho mrzi, ako vyletel. Zachvilu budes aj ty vinna, ked sa cokolvek stane. Hoci napriklad mu prievan zabuchne dvere pred nosom.

Nakoniec sa aj ty budes ucit po vzore jeho mamy drzat usta, aby si nenasiel dovod vybuchnut.

Ak ta pri nom ziaden zavazok nedrzi, zvaz ze sa s nim rozides. Toto dobre neskonci.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
25. júl 2023

@karinka223 A vy sa nenudíte keď čítate slohové práce na modrom koníkovi? Ja som sem prišla po názor, radu, od niekoho kto poradiť chce 😊

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
25. júl 2023

@karinka223 Ďakujem, napíšem už len ak mi pôjde o život.

simsalabim
25. júl 2023

Ked sa takto sprava k cudzim, ako sa bude spravat k tebe po roku, troch, desiatich? K babatku, co ho nenecha spat, k dietatu, ktoremu spadne jeho mobil? 🤔 Toto nie je partner pre zivot.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
colsami
25. júl 2023

A teraz si predstav ze si na materskej, babo vam reve den noc takze ste nevyspati obaja, on chodi do prace, vsetky jeho zarobene peniaze sa minaju na vase spolocne veci a vela neostane, doma neporiadok lebo upratovat nestihas, on pride unaveny z prace, doma neporiadok a reve dieta ktore sa neda utisit.
Ako myslis ze sa bude k tebe spravat v realne stresujucejsich situaciach? Ako taky despota. Ked toto je schopny vycarovat na cudzieho cloveka kvoli somarine...

Nevychovany, primitivny, hanbila by som sa. A nie ze "uz nebudeme chodit spolu medzi ludi", to ho ako chces drzat cely zivot mimo kamosov a rodiny? Toto co si zazila a nie prvy krat, je jedna velka svietiaca kontrolka.

katkati
25. júl 2023

Nie je to človek do života. Problémy sa nevyriešia hulákaním a agresiou.

kiwi3
25. júl 2023

nebola by som s takym clovekom, fakt nie. ja si svojho partnera potrebujem vazit a mat o nom tu najlepsiu mienku. nenarodila som sa na to, aby na mna a vobec v mojej pritomnosti niekto vyvolaval zbytocne konflikty a robil mi v zivote zle. ty ano, autorka? staci, ze viem takeho blbca stretnut (napriklad vo vytahu), nie s nim este zit...

majlo1234
25. júl 2023

Ked ti jeho mama povedala, ze vie kedy ma byt ticho, dala ti radu k reltivne pokojnemu spolunazivaniu s jej synom. Takze sa jej bud budes drzat, alebo ho dotlacis na nejake terapie, kde sa nauci zvladat svoj hnev a frustracie, alebo sa rozides, a budes mat klud.

viestta
25. júl 2023

Mila autorka, ked chces okolo neho chodit po spickach ako okolo neho chodi jeho mamicka, ked budes musiet dzŕzat jazyk za zzubami len preto aby ho nevydrazdila, tak s nim ostan. Casom nabobudnes take zrucnosti v tomto smere, ze sa sama budes cudovat aka si sikovna.
Ak chces byt vo vztahu, kde su dvaja ludia pretoze chcu byt s tym druhym, pretoze sa lubia, maju vzajomnu uctu, vedia komunikovat o vsetkom, kazdy ma svoju slobodnu volu, sebeuctu a su si rovnocenni, tak tento exemplar na taky vztah nie je vhodny. Tohto prenechaj mamicke, nech ho ofukuje a nedrazdi. Uz to zvlada brilantne

stanulienkat
25. júl 2023

Aspon si videla, co o par mesiacov caka teba. Taketo spravanie+vulgarizmy ako bonus.

negymama
25. júl 2023

@majlo1234 casom to nebude stacit. On bude hladat coraz nepatrnejsie zamienky na vybuch zlosti a arogancie. Je to o snahe mat nad druhym clovekom kontrolu a moc. Vyvolat strach. Jeho vybuchz zatial mimo nej - su demostracia moci. "pozri co ma vie na*sr-dit, pozri co dokazem urobit.
Ak by aj ona pasivne znasala jeho prejavy na sebe ci voci cudzej osobe - pri dietati to uz nedokaze. Kazde, kazde dieta dokaze vytocit aj pokojneho cloveka, nieto nervaka.
Takze aj vtedy bude podla rady svokry ticho? dopusti ublizenie dietata?

vesimelonimarsista
25. júl 2023

Nie kazdy muz je vhodny na spolocny zivot. Vela zien vstupuje do manzelstiev s predstavou, ze muz zmeni svoje spravanie bud zazrakom alebo bude na sebe pracovat aj s odbornou pomocou. Povacsine to vsak konci prave zhorsenim sa spravania. Ale to si musis sama rozhodnut, ako chces prezit svoj zivot. Ci v pohode alebo v strese z asocialne sa spravajuceho manzela. Len tak mimochodom, moj syn praxoval na cudzineckom oddeleni v jednom state v EU, zostal mu obraz jedneho otrasne spravajuceho sa manzela , o ktorom toto oddelenie na zaklade jeho kriminalnej cinnosti rozhodlo o jeho odsunuti do vlasti. Jeho zena len sklesnuto sedela na stolicke, tvar si od hanby schovavala rukami.

vafinka
25. júl 2023

Aspoň sa ukázal aký je autorka,dobre si rozmyslí či s takým človekom chces byť do budúcna,bude to už iba horšie,buď rada že nie je manžel,fakt,aspoň vidíš aký je a ver že on sa nezmení nikdy iba sa viacej vyfarbi aký je

ruxandra
25. júl 2023

Pre mna je dost dolezite na zaciatku vztahu si odsledovat ako sa patner sprava k cudzim ludom. Predpokladam, ze podobne sa totiz bude spravat aj ku mne, ked zamilovanost opadne. A toto co si tu opisala by pre mna bolo dost na ukoncenie vztahu.
A jeho mama ti aj pekne naznacila, ze to nie je len chvilkova zalezitost, ale ze to zrejme uz trva roky. Takze pre mna by toto bola absolutna stopka

ahhola
25. júl 2023

Ak si nebola na gynde s tehu, tak si daj spiatočku.
Explozivneho psychopata nepotrebuješ, ci?
Keď sa v tom chceš prplat, výber sa na prieskum jeho rodiny. Vybav to na víkend a v pondelok sa rozhodni. Máš snáď nejaký ten pozorovací talent a vieš vysliedit ci sú všetci mešuge, alebo len to ich hnile jablko 😨

vafinka
25. júl 2023

@ruxandra presne tak ako pises

vevesh
25. júl 2023

Nie je nahodou pod velkym tlakom v praci? Aj toto moze sposobovat taketo spravanie. Na to, aby takto nereagoval, pomaha predist hadke (co sa nie vzdy da- a mama ti dala navod) a (aj) nejaky sport, kde tu agresiu vybije (bojove sporty) a potom bude reagovat s chladnou hlavou (a menej sa hadat). Ak je to nezvladanim stresu, da sa a tym pracovat vo vztahu. Ak je niekto hulvat od narodenia, tak s tym vela nenamozes....

hopsadobrandejsa
25. júl 2023

@dzulli1980

Ja sa pripajam k dzulli v tomto. Ziadna sebareflexia a to spravanie vo vytahu cista burania. Kazdy je z casu nacas nervozny, ale je ocividne, ze vobec nezvlada urcite situacie a to sa este nejednalo o nic kriticke.

Obvykle tieto pripady koncia domacim nasilim. Ked verbalny ventil casom nestaci, prichadza na rad hod telefonu alebo naradia o zem a casom fyzicke nasilie. Najprv len "nevinna facka" ktoru dotycny "lutuje", potom monokel.

rorino
25. júl 2023

Ak s ním ostaneš,musíš sa pripraviť na to,že sa to rokmi môže len stupňovať,ak to on sám nebudem mať snahu zmeniť,a podľa toho čo píšeš,už teraz snahu nemá,veľa stastia

majlo1234
25. júl 2023

@negymama samozrejme s tebou suhlasim. Dviha ma zo stolicky, ze vlastna matka povie, ze sa naucila byt ticho. Cast mojho komentara bola sarkasticka, neviem si predstavit, co za povahu musis mat, aby si zvladala taketo nieco(a je kopec zien, co to preziva cely zivot)