Prišla som si sem po radu.
Pracujem u telefónneho operátora (nebudem špecifikovať) a ako zamestnanecký benefit mám niektoré služby s výraznou zľavou. Napr. mám možnosť na dva paušály s 50%tnou zľavou. Jeden z týchto paušálov by chcel môj otec.
Problém je v tom, že som zistila, že zľavu mu môžem uplatniť len ak bude paušál napísaný na moje meno s tým, že faktúry oficiálne platím ja. "Normálne" by to nebol problém no u môjho otca nemám záruku že by mi faktúru reálne preplatil. V minulosti sme nemali dobré vzťahy, pretože tatko má absolútne príšerný vzťah k peniazom, minie aj to, čo nemá. Problém je, že ja som mu už povedala, že mu to vybavím. Pred rokom som takto pre brata riešila internet a tam sa to dalo normálne na jeho meno, teda nevedela som, že tu to bude musieť byť napísané na mňa. Otec si vybral relatívne vysoký paušál (po zľave stále cez 40 eur) s ročnou viazanosťou a ja proste nechcem podstupovať to riziko, že on to prestane platiť a ja s manželom budeme rok platiť 40 eur mesačne "z vlastného". Otázka je teda ako z toho von. Pravdu otcovi povedať nechcem, lebo z toho urobí aféru ako mu nedôverujem. S manželom sme sa bavili, že by som mu povedala, že sa nám zmenili podmienky a benefity a už sa to "nedá". Ako by ste to prosím vás riešili na mojom mieste?
A keby ti zaplatil nejaky podiel z toho roka vopred? Nejako to zdovodnit tou viazanostou, ze taka velka zlava je za podmienok takych a takych? Keby pat splatok nezaplatil, tak tych 40€ do konca rocnej viazanosti prezijete (pre ako-tak dobre vztahy s otcom).
Čo za paušál je 40 eur aj po zľave? 🫣
Možno ťa prekvapi ked mu povieš pravdu a ak urobi dramu, drama prejde... ale ak to budeš držať v sebe zbytočne sa koli tomu budeš trápiť
Potrebuje clovek "s prisernym vztahom k peniazom" 40 eurovy pausal? 🙂 Je obchodaak? Vela cestuje? Hlava mi to jaksi neberie.... Na telefon mesacne miniem tak do 10-15eur a som na nom prilepeny pol dna.
Po tvojej 50% zamestnaneckej zľave je to 40€? Čiže bez nej 80€? O takom paušáli som ešte nepočula.
V každom prípade, odpoveď na tvoju otázku: ak by som to otcovi sľúbila, neexistuje, že by som to nesplnila a už vôbec, že by som si vymýšľala nejaké polopravdy. Aj keby mi nemal zaplatiť ani euro.
Otec pracuje veľa v zahraničí a potrebuje paušál aby mal zahrnuté aj zahraničie. Ja neriešim či to potrebuje/nepotrebuje je svojprávny a keď si bude platiť niečo čo nepotrebuje je to jeho problém. Ja sa len nechcem dostať do situácie kedy to budem musieť platiť ja.
@h2 Povedala som, že sa opýtam a skúsim vybaviť. Potom som zistila, že by to muselo byť napísané na mňa.
A keď prestane platiť a ty paušál zrušíš, budes mať sankciu?
Tak to presne tak povedz aj otcovi. Že by to muselo byť napísané na teba, tak nech sa rozhodne , či mu to tak vyhovuje.
Mimochodom, vlastnému otcovi by som nemala problém ten paušál zaplatiť, ak by bolo treba.
Ja by som otcovi povedala, že sa zmenili podmienky a na svoje meno to nezoberieš. Ak nemám 100% spolahnutie na otca, by som neplatila za neho nič. Lebo jedna vec je paušál ale on si vie platiť nejaké veci aj cez paušál. Ja si tak napríklad platím kalorické tabuľky a mám to na faktúre za paušál. Čiže na konci dňa ti môže prísť faktúra na úplne inú sumu ako len 40€.
Veď mu povedz, že by to muselo byť na teba a to ti nevyhovuje, bodka. Alebo si vypýtaj polovicu splátok dopredu, tak nebudeš príliš stratová keby niečo.
@anos18 Platí sa celkom vysoká pokuta, odvíja sa o ceny toho paušálu PRED zľavou.
@h2 Myslím, že by si zmenila názor, keby si musela platiť tisícové dlhy, ktoré tvoj otec predtým narobil.
@betulinka1 Fuha, tak toto mi vôbec nenapadlo, že on vlastne môže robiť. Tak to v žiadnom prípade to na moje meno nebude.
Ja som písala zo svojho pohľadu, ako by som to urobila ja. Keď máš otca, čo robí tisícové dlhy, načo si mu to vôbec ponúkala? Ak máš možnosť zobrať tie zvýhodnené paušály dva, tak určite máš aj niekoho iného, komu si to mohla ponúknuť. Manželovi, mame, súrodencom... Otcovi povedz pravdu: že si si to rozmyslela a berieš ponuku späť.
a keby ste povedali, že už neplatí 50 % zlava ale len napr. 25 a posielal by Vám viac? ak by prestal platiť mali by ste nejaké dopredu nazbierané peniaze a ak by všetko pekne platil, mohli by ste to zahrať na odmenu za vernosť a zvyšok mu vrátiť? ale najlepšie povedať pravdu.
Tak by som povedala pravdu, že sa to nedá so zľavou na jeho meno a ty si na seba nič brat nebudeš, keďže máš zle skúsenosti
Ved to nejde napisat na jeho meno, takze iba povies pravdu. Moznost ze by si to brala na seba vobec nemusis spominat. A keby sa na to opytal - ty uz na seba mas svoj pausal a neda sa mat viac na jednu osobu a na benefit.
úžasná výhoda paušál po zľave 40 eur to kde taký výhodný skvelý paušál dávajú aby sme sa aj my išli postaviť do rady.😂
Neklames,zmenili sa podmienky. Proste pre neho ta zlava neplati. Plati len pre teba. Bodka.
@alickapusinka nuz ked si dakto kupi napr iphona od telekomu za 1500 plus pausal tak platil by 80 takto bude 40.asi tak nejak si mysli..
Ja tak trošku z cesty. Tiež som v zahraničí a mám slovenský paušál v ktorom mám všetko zahrnuté, neobmedzene volania a SMS a nejaké dáta a platím 35-40e/mes a nemám na to žiadnu zamestnaneckú zlavu. Tak si teda neviem predstavit o aký to paušál sa jedna pri platbe 40s/mes a ešte aj 50% zľavou zamestnanca. To je nejaké sci-fi. A teraz k veci, keď je oco problémový platič, jednoducho mu povedz, že to už nieje možné, benefity sa zmenili a hotovo. Žiadna dilema.
@betulinka1 no toto je pravda. Muž si tak zvykol platiť, keď tipoval zápasy cez Tipsport (tiež sú paušály na mňa), ja som to blokla, ale on si to potom aj tak cez aplikáciu aktivoval späť. Ale teda, po vzájomnej dohode to prestal platiť cez paušál 😅 čiže aj toto je veľké riziko autorka. My máme s mužom Orange a myslím, že až do 300 eur sa dá takto navýšiť faktúra (aspoň tak mi to povedali ale rok späť na infolinke).
a doverujes mu? nedoverujes.. mas na to dovody.. tak aka afera? vsak mu kludne potvrd, ze mu nedoverujes a nech si robi aferu, aku chce, preco sa ta to dotyka? ja by som ho, ked je, aky pises, odmietla uz pri otazke, ci mu nemozem vybavit nejaku zlavu.. nie, nemozem, hotovo.. s takymi ludmi lepsie nic nemat, lebo ak z teba necicaju peniaze, tak aspon energiu.. ako aj teraz.. trapis sa kvoli nemu a mohla si byt bez toho
ja by som sa vyhovorila na zmenu podmienok... je to možno klamstvo, ale zas ak nechceš na neho doplácať tak nič iné ti nezostáva...
Jq by som mu dala v banke pravidelný príkaz k úhrade, ktorý nemôže zmeniť, a dala mu ten paušál.
Klamať by som nesklamala ale povedala pravdu. Ak pracuje v zahraničí, nech ti dá vopred 500 eur a vybavené.
@vilma7 ty by si jemu dala pravidelný príkaz, a ešte k tomu že sa nedá zmeniť? V prvom rade by ten príkaz musel zriadiť on zo svojho účtu. A v druhom rade, každý trvalý príkaz sa dá zmeniť, zrušiť. A nikde nemáš záruku, že by na účte mal vtedy dostatok peňazí, aby ten príkaz prešiel.
Nerob to lebo môže cez to financovat aj iné veci a nakoniec bude mať faktúru dvesto eur mesačne a teba z toho slahne. Povedz ze sa to nedá.
Suma je normálna,,bežné platím faktúry okolo sto eur , lebo na paušál platím aj nejaké inzercie a iné veci k práci tak sa stane , ze mi príde faktúra aj 150 eur. Preto ak nie je na neho spolah, určite to nerob.
Vsak nebudes klamat, ze sa zmenili podmienky..