Ahojte je tu niekto kto dlhodobo zil vo vztahu s clovekom s poruchou osobnosti alebo narcistickymi crtami komu by som mohla napisat sukromnu spravu, popripade zavolat? Potrebujem sa popytat nejake otazky cloveka ktory to uz ma za sebou a ma na to triezvy pohlad. Dostala som sa opat do stavu kedy pochybujem o vsetkom a najviac o samej sebe a uz neviem ako sa z toho vymotat.
Keď napíšeš sem, dostaneš viac odpovedí, než len písať si súkromné správy. Navyše ti ľudia veľmi nemajú ako napísať prví, keďže si ako anonym.
Ja by som len spomenula jednu knihu, ktorá vyjde a mohla by ti pomôcť zorientovať sa troška. Volá sa Gaslighting.
https://www.martinus.sk/2934699-gaslighting/kniha
@amonet ano lenze tu presne nastal moj problem.. ja mam pocit ze na sebe pracuje pretoze poslednu dobu je to s nim dobre funguje ako normalny clovek a my ako normalna rodina a nie je to s nim ako predtym na nevydrzanie. Mala som pocit ze si mnohe veci uvedomil. Lenze ja uz mam vnutorne obrovsky strach ze to na mna len hra aby som sa este viac k nemu priputala dalsimi zavazkami a ked sa tak stane zase sa vrati do starych kolaji. Chapete proste som az paranoidna uz neverim nicomu a preto si myslim ze je aj vo mne asi problem ze som taka nedoverciva uz a mozno sa v tom zbytocne rypem a analyzujem. Ja som si nedovolila uz dlhu dobu ist do toho na 100% proste som sa bala strasne co ak zase sa zacne spravat tak ako predtym. Neviem mozno to nedava zmysel ja som sa uplne zamotala do toho
V tom prípade treba dať tomu čas a nepripútavať sa záväzkami (svadba, deti atd..).
Ak to len hrá, prejaví sa to o nejaký čas.
@unicornlady mohla by som ti prosim napisat spravu? Teda ak sa v tej problematike kusok vyznas lebo nechcem tie osobne zalezitosti pisat sem..
Môžeš mi napísať
Kľudne mi môžeš napísať a uvidím, v čom viem poradiť.
Kľudne aj mne môžeš ,mám skúsenosti až -až .
Pretvarovat sa clovek nevydrzi vecne.Z mojej skusenosti najviac pol roka, ale casto ani tolko. Takze na tvojom mieste by som cakala s nejakymi zavazkami, potom uvidis, ci sa to skutocne meni k lepsiemu alebo mas stale pochybnosti. Hlavne sa nenechaj opit rozkom.
Si anonym, nikto nevie ani nezistí, keď napíšeš sem, kto si. Takto musíš písať každej osobitne.
Je to tvoja voľba, len som napísala poznámku.
Presne tak ,nikto nevie kto si keď to napíšeš tu ,budeš mať viac názorov na tvoju situáciu .
@cacianka
@retatka baby ja to chapem len tie veci su niektore tak specificke ze ak by niekto z nasho okolia alebo nebodaj on na to narazil bolo by jasne ze ide o nas. Neviem nie som na koni dlho ale predpokladam ze tema sa da dohladat aj po urcitom case a ze si to tu necita zrovna malo ludi viem ze profil tu maju napriklad 3 moje susedy
Dá sa požiadať adminov o zmazanie témy. Takže tu môžeš mať tému napr. deň, dva.. a potom zmazať.
autorka, dobre robis, ze si paranoidna.
tito ludia funguju ako sinusoida - moj ex ma 7 rocne fazy. Su obdobia, kedy je to s nim fajn, a su obdobia, kedy som stastna ze som od neho prec. Nikdy to nebude inak.
Oni inak myslia, inak prezivaju emocie - ak ich vobec maju, pretoze vacsinou to hraju. Ked ta nemaju istu, robia vsetko pre to aby ta ziskali - ale nie kvoli tebe, ale kvoli sebe - dokazuju si svoju moc nad sebou.
Utekaj kade lahsie a nevracaj sa. Vzdy pamataj na to zle, co si s tymto clovekom zazila - a vzdy sa to zle proste vrati. Ci o rok, ci o tri - ale vrati.
@kandelabra tito ludia sa prave vedia pretvarovat roky - kym neziskaju co chcu.
Už si s nikým nepíš. Smer psycholog a odchod od narcisa. Ak sa teda nechces zblázniť co dúfam nechceš 🙏
Ahoj. Ja som žila s narcistom dlho. Títo ľudia sa nemenia. Možno chvíľu vydržia pretvárky, ale majú sa príliš radi na to, aby vedeli mať úprimne radi niekoho iného.Ja už teda nikdy viac.
Utekaj prec. Nie, nezmeni sa. Nikdy. Bodka. (7r skusenost)
Vo vzťahu som s takým človekom nebola a ani by som si netrúfla.
Ale mám kamosku s hraničnou poruchou, mne celkom pomohlo pochopiť a naučiť sa akceptovať niektoré veci a to prečo občas reaguje tak ako reaguje.
Taký človek aj ked veľmi chce a napríklad aj navštevuje terapeuta nikdy svoju osobnosť nedokáže úplne zmenit.
To treba akceptovať a v niektorých situáciách si nebrať jeho správanie osobne, mať odstup a nadhľad - co sa ešte v kamarátskom vzťahu dá no v tom partnerskom kde je aj veľa citov je to ovela ťažšie.
Je potrebne vedieť ako v niektorých situáciách s týmito ľuďmi komunikovať, ako sa správať lebo niektoré tvoje reakcie vedia potom vyvolat určitý zažitý vzorec správania u nich.
Často za poruchami osobnosti stoja traumy z detstva a to vie byt veľmi silne a vžité v človeku.
Ahoj, ak máš záujem, tak mi pokojne napíš. 🙂
@lujza123 presne si to vystihla
Napis spravy..mam bohate skúseností. Ach jaj .utekat
Ak chces, napis.
@amonet Napísala si, že sa s takým človekom dá žiť, keď sa lieči. Liečba na tom nič nezmení. Ten človek ostane rovnaký. On sa mení len podľa okolností, pretože reálne nemá žiadnu osobnosť. Keď sa napr. vyskytne taký človek v kresťanskom prostredí, je veĺký kresťan, medzi bitkármi je bitkár..
Ale robí len, čo sa hodí a vyhovuje jemu.
On ostane toxický pre okolie navždy.
Autorka, škoda, že nepíšeš do diskusie viac. Ale k tvojim pochybnostiam, patrí to k tomu. Ak človek zistí, že má vzťah s narcisom, vždy príde fáza pochybovania. Je dobré mať pri sebe niekoho, kto ťa podporí. Je dóležité si situácie s takým človekom, ktoré si zažila zanalyzovať, keď nie si s ním, dať si fyzický odstup.
Určite sú aj ,,krajšie chvíle, fázy s takýmto človekom, ináč by s niekým takým nikto neostal.
Ja osobne som si touto fázou prešla s každým narcisom v mojom živote otcom, matkou, bratom, exmanželom. Úplne vždy je tam fáza pochybovania..
@amonet On si neuvedomuje poruchu, on nemôže mať poruchu. Pre neho, vždy sú vadní ostatní. Narcis sa nikdy nebude liečiť a pracovať na sebe. On bude miesto toho klamať, manipulovať, projektovať a špiniť tých, ktorým ublížil. On je v jeho hlave lepší, ako ostatní a má právo na to čo robí.
Ak by musel čeliť pravde o sebe a nemal narcistický zdroj nebude môcť svoje zlé vlastnosti a skutky projektovať na niekoho iného, hrozí mu narcistický kolaps.
autorka sa na diskusiu vykaslala, neviem naco ju potom zakladala :D
s takym clovekom sa da zit iba v pripade že na sebe pracuje a lieči sa. inak ta to zniči