Cirkevný rozvod

21. feb 2023

Po 15 rokoch rozvodu chceoj exmanzel cirkevný rozvod...mame 2 deti aký dopad to bude pre nich? Co budu môcť a co nie?

tosomja
21. feb 2023

A čo s tým majú deti? Naďalej zostávajú pokrstené, so sviatostami. Veriace, nie?

pribinak
21. feb 2023

Na deti to nemá nijaký dopad

sella38
21. feb 2023

cirkevny rozvod neexistuje,jedine anulacia a to je na dlhy "boj". Deti to nema ako "postihnut". Zeby sa ex chcel znovu zenit v kostole?

dianka555
21. feb 2023

Je to anulacia manzelsta, dá sa to. Musia sa splniť podmienky. Záleží čo bude chcieť ex , pravdepodobne bude chcieť aby ste boli by tá zlá, musí mať argumenty že ste nešli do manželstva s čistými úmyslami. Napr: boli ste alkoholicka, gamblerka, nevera atď. Že bol vami klamaní od začiatku vzťahu.

autor
21. feb 2023

Zaujíma ma ci budu sa môcť potom ženiť vydávať v kostole...ci budu môcť byt krstnými rodičmi keďže budu zapísané už ako deti cirkevného rozvodu

tosomja
21. feb 2023

Áno budú môcť všetko.

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
21. feb 2023

Ešte raz, deti sa toto nijako netýka.

ana82
21. feb 2023

a ako by sa to malo týkať detí, je veľa neveriacich, ktorý majú veriace deti a naopak a cirkevný rozvod neexistuje iba anulácia,no myslím, že keď má dve deti tak o tom môže len snívať, to by musel byť sakra dobrý dôvod, napríklad, že si mu zamlčala zdravotný stav pred svadbou, impotencia atď

jaskolka
21. feb 2023

Neexistuje cirkevný rozvod, lebo cirkev rozvod nepozná. Jedine anulaciu manželstva - čiže v cirkvi to bude brane, že manželstvo nikdy nebolo. Detí sa to nijako netýka, nikde nebudú písané ako "deti z anulovaneho manželstva"
A druha vec je ze ešte nie je vopred isté, že manžel anulaciu dosiahne. Na to sú isté dôvody, nie ze to ze iba on tak chce

euka210
21. feb 2023

Cirkevny rozvod neexistuje! Bud odluka ze len neziju spolu alebo anulacia...ale na to treba riadny dovod, aby bol sobas vyhlaseny za neplatny.
Deti sa to nijako netyka...oni nemozu za to, ako ziju ich rodicia...preto nas farar pokrsti dieta i slobodnej mamicke, ci nezosobasenym.

autor
21. feb 2023

@ana82 rozviedli sme sa preto lebo si nasiel milenku a odišiel kvôli nej od 7 ročnej a 4mesacneho syna....jeho dôvod co teraz uviedol na papieri pri žiadosti o cirkevnu anulaciu je ze nebol pripravený na manželstvo a rodičovstvo

hendikep
21. feb 2023

tak to mu nik nezozerie… na cirkevnu anulaciu treba dokazat ze manzelstvo nebolo platne.. niekto nieco dolezite zamlcal, alebo sobas nebol slobodnym rozhodnutim.. a dokazat to bude velmi tazke.. btw. naco toto ludia robia? ak mlada odoakala otca mladej rodine, preco sa zrazu chce brat v kostole? ( myslim jeho milenku ) aby to bolo pekne? nepochopim.. celkovo nepochopim prijimanie sviatosti neveriacimi ludmi,.. tak bud verim, a zijem podla toho alebo neverim a na kostol ani nepozriem🤦🏼‍♀️

dianka555
21. feb 2023

@autorka on má s novou ženou deti?

autor
21. feb 2023

@dianka555 áno jedno chlapca autistu

ana82
21. feb 2023

mám v rodine kňaza a preto určite viem, že toto neni dôvod na anuláciu manželstva, to je ale pekná kravina, na manželstvo a deti neni pripravený každý druhý chlap....to by bolo anulácii...no kretén ozaj, nerieš ho nech si robí čo chce neoberaj sa o energiu...opakujem deti to nemá žiadny dopad....iba to, že majú otca debila

tosomja
21. feb 2023

Bude potrebovať svedkov, aby dokázali, že sa neoženil slobodne, že sa ženil len z donutenia (partnerka bola tehotná a tlačili na neho aby sa dieťa nenarodilo do neúplnej rodiny) alebo počas vzťahu s partnerkou ktorú si vzal, mal ešte ďalšiu a zatajil to. Alebo niekto z partnerov zamlčal choroby. To že nebol pripravený na manželstvo a rodičovstvo neobstojí, veď nikto mu nedržal zbraň pri hlave. Nemusel ani deti robiť, ani sa ženiť, jediné, ak ho nedobrovoľne prinútili, čo musí dokázať.

ana82
21. feb 2023

@tosomja aj keby na neho tlačili ak bola tehotná bol dospelý a svojprávny....

autor
21. feb 2023

@ana82
@tosomja nebola som tehotná....dcéra sa narodila 10 mesiacov po svatbe..mal 24 rokov keď sme sa brali

bylinka25
21. feb 2023

Ako píšu dievčatá, cirkevný rozvod neexistuje, jestvuje len anulácia manželstva, ale aj to má svoje pravidlá .
Nemôže niekto len tak prísť, že chce anulovať svoje manželstvo.
Na to, aby bolo vaše manželstvo anulované je treba splniť podmienky, ide o manželské prekážky:
Manželstvo uzavreté pod nátlakom.
Ak jeden z manželov zatajil niečo o svojom zdravotnom stave, dlhoch.
Ak jeden s manželov už je ženatý, vydatá.
Ak manželstvo pred Cirkvou a Bohom nebolo úprimné.
Neviem, či ste sobáš uzatvárali pod nejakým nátlakom, niekto v tom čase bol maloletý, nebol si vedomý svojho poslania v manželstve? Alebo ste urobili nedostatočný manželský súhlas, to značí kto:
nemá dostatočné užívanie rozumu
kto si nevládze uvedomiť, to sú manželské povinnosti
kto nie je schopný vziať na seba podstatné manželské záväzky
kto si myslí, že manželstvo nie je väzba na jedného človeka
To sú len niektoré veci, pre ktoré je možné anulovať manželstvo.
Pre uzavretie cirkevného manželstva je potrebný obojstranný súhlas , ak ste tak neurobili, vaše manželstvo bolo pravdepodobne už vtedy neplatné.
Pozri si Podmienky nulity cirkevného sobáša, tam je to krásne a jasne napísané.
Tvoj manžel bude musieť dať žiadosť na príslušný diecézny biskupský úrad, kde patríte, a vašou nulitou manželstva sa bude zaoberať cirkevný súd.
Teda, on vás nerozvedie, ale anuluje manželstvo, po tomto úkone, kde musíte dokázať, že ste splnili tieto podmienky, vyhlási cirkevný súd vaše manželstvo buď za neplatné, v tom prípade sa na vás prihliada, ako keby ste nikdy neboli svoji, to značí, ti budeš slobodná a manžel tiež.
Ak tak súd neurobí, že anulácia nebude, stále ste cirkevní manželia.
Dúfam, že som ťa až tak nezaťažila svojou odpoveďou.

autor
21. feb 2023

@bylinka25 nikto nikoho k svadbe nenutil brali sme sa lebo sme sa lúbili....deti sa narodili preto že sme ich chceli neotehotnela som bez jeho vedomia robili sme to s úmyslom mať dieťa deti...mne je teraz šum a fuk ci si to anulovanie vybaví alebo nie...16 rokov si žijeme svoj život on svoj ja svoj s druhým mužom...mňa len zaujíma ci budu deti nejako postihovane tou anulaciou...ci nebudú brane ako nemanželské keďže po anulacii manzelstvo nebude formálne už brané...cj nebudeag dopad na ich neskoršie sobáše krsty...len toto na zaujima

ana82
21. feb 2023

nie o deti sa nemusíš báť a som si istá, že to ani neanulujú....

bylinka25
21. feb 2023

Nie, na deti to nijaký vplyv mať nebude, ony, keď budú dospelé a budú chcieť sobáš v kostole, nič im v tom nebráni.

tosomja
21. feb 2023

Ináč, ja mám nemanželské deti, a sú pokrstene, dcéra má aj prvé sväté prijímanie.

dagmarovita
21. feb 2023

Zalezi ako myslel slub ked ste si dávali, aky postoj mal vtedy ci ho naozaj chcel dodrzat, myslel ho vážne?neklamal o svojej laske? Podla mna to je dovod na anulaciu, ze klamal pri slube.

dianka555
21. feb 2023

Možno to dosiahne ako pán Majerský z KDH tiež anuloval svoj prvý sobáš v kostole a druhý krát sa oženil tiež v kostole.

tykat
22. feb 2023

Preco chce anulaciu?

autor
22. feb 2023

@tykat vraj aby mohol byť krstný alebo birmovny chodit na prijímanie co sa mi zda zvlastne kedze nikdy nechodil do kostola...a možno sa chce oženiť v kostole ešte raz

tykat
22. feb 2023

A to teraz nemoze? Nevyznam sa.

autor
22. feb 2023

@tykat nie rozvedený nemôže

tykat
22. feb 2023

Ved nie je rozvedeny, podla cirkvi. Ci ano?
Pytam sa aj preto lebo mozno toto caka aj sestru (ale tam anulacia nebude problem), ci ona teraz ako rozvedena (ale nie cirkevne) nemoze byt krstna ani ist na prijimanie. Lebo ona to zatial neriesi ale toto by asi bol dovod pre ktory by anulaciu chcela.