Ahojte, celá rodina rieši dilemu ako vyhovoriť sestre zmenu povolania.
Jej manžel je architekt, ona právnička. Je už celkom zabehnutá a má peknú kariéru, špecializuje sa na rodinné právo. Vzala do hlavy, že čo si roky budovala odhodí a ide študovať pedagogiku. Chce učiť buď v MŠ alebo ZŠ prvý stupeň. Chápeme ju v zmysle, že aj na rodinné právo sa zamerala kvôli deťom. Vždy mala pocit, že má povinnosť chrániť a starať sa o malé deti. No môže robiť dobrovoľníctvo alebo vo voľnom čase pomáhať niekomu s dieťaťom, nemusí kvôli kompletne zmeniť dobrú prácu a život. V poslednej dobe sa aj celkom zmenila, doteraz kľudne išla do konfliktov, bola silná povaha. Teraz je dosť citlivá a zmäkčená. Argumentuje tým, že chce deťom ukázať, že sú v bezpečí a milovaní a nie sú sami aj keď nie je tam mama / otec (mala prípady kedy deti boli odobratí z rodiny, podľa mňa to malo dosť vplyv na ňu).
prečo jej to chcete vyhovoriť, ak to tak ona sama cíti? lebo v práve sa viac zaraba? to možno áno, ale aj rýchlejšie sa vyhorí po psychickej stránke.
A prečo sa do toho vlastne staráte? Je dospelá, sama o sebe rozhoduje ... proste to tak cíti, chce to, nech si za tým ide ... zvyšok rodiny je do toho skutočne h.vno.
Preto lebo celý život chcela robiť právo a veľa makala, toto je len chvíľkové niečo čo jej neviem odkiaľ prišlo ale čoskoro odíde. Ako sa hovorí pedagóg je poslanie a ak doteraz k tomu nemala vzťah zrazu nebude, len chvíľkové nadšenie alebo pocity
Ak sa tak rozhodla, tak jej to asi nevyhovoríte. Je dospelá, vzdelaná, vie do čoho ide. To, že bude mať 2 školy je v živote len výhoda.
Myslism si, ze mali by ste ju nechat. Uspesna kariera ju zjavne nenaplna, vybrala si inu cestu a vy by ste ju mali podporit. Vsak nechysta sa na horolezecku vypravu do Hindukusa, ona len chce naplnit svoj zivot tak ako to ona citi a chce. A popravde aj keby sa vyberala do Hindukusa, tak je to jej rozhodnutie, je dospela, svojpravna, za svoj zivot nesie zodpovednost ona. Vy si zite svoje zivoty, je nechajte zit ten jej.
Autorka, tvoja sestra, ked uz ma zabehnutu pravnicku karieru asi nema dvadsat, takze asi o chvilkove pobluznenie nejde. Vy jej vidite do hlavy? Co ked o tom uvazuje dlho a len teraz vas s tym oboznamila? A ak by to bolo aj nahly popud, tak ci tak je to jej zivot. Vy sa nejak moc drzite tej jej kariery. Je to jej kariera, nie vasa. Ona s nou nalozi ako chce
vôbec to nemusí byt len chvíľkové nadšenie. možno sa práve v tomto skutočne najde. a aj keby nie…vždy sa k právu môže vrátiť. možno ma len chuť práve teraz niečo zmeniť.
No dakujem pekne za taku rodinu 🙈 ale takto ti poviem, ze celu vasu rodinu je do toho prd, co sa rozhodne sestra robit. Akoze nazor jej povedat mozete a tam to konci. Ved je dospela svojpravna osoba a asi ani blba nebude kedze je pravnicka, tak nechapem co je na tom zle, ze pedagogiku vnima ako svoje poslanie. Ved k pravu sa moze zas vratit. Nechapem naco si napisala aj ze jej muz je architekt.
Je možné, že sa v tom práve nenašla, aj keď vy to možno nechcete vidieť. Nebude prvá ani posledná, ktorá nechá zabehnutú kariéru a pôjde za svojím snom, neboj sa. Ak ju manžel v tomto podporí, alebo aspoň to akceptuje, tak nevidím v tom žiaden problém.
Vy ste chora rodina🤦🏼♀️ bezne si rozkazujete kto ma co robit? Alebo ste sa zamerali len na nu?
Ja som mala spolužiačku inžinierku, ktorá sa rozhodla učiť v MŠ a urobila si VS pedagogickú. Prečo jej chcete vyhovoriť niečo, po čom ona túži a čo chce robiť?
Učiteľstvo je poslanie. Materské školy potrebujú učiteľky, ako je tvoja sestra. Prosím nechajte ju na pokoji a podporte ju v tom.
Nie je nič uzasnejsie, ako keď ide za učiteľku niekto preto, lebo to tak cíti❤️
Vieš ze toto sú najlepší učitelia? Môj strýko zmenil kariéru za učiteľstvo... už robí kariéru tam. Zbožňuje svoju prácu a aj deti jeho. Myslím... ;) nechajte nech si svoj život riadi sama. Ma byt hádam šťastná, nie plniť niekoho priania... všakže? ;)
Však ten pravnicky diplom jej ostane môže sa k tomu aj za pár rokov vrátiť keby chcela
Pri najhoršom sa predsa bude môcť ku právu vrátiť..ale asi nie je šťastná keď chce zmenu a vy ako rodina by ste jej mali dôverovať a v prvom rade by ste mali chcieť jej šťastie a uvedomiť si, že šťastný človek môže byť aj s málo peniazmi... keď zarobí dosť na to aby poplatila všetko čo treba a kľudne si mohla občas urobiť radosť tak to stačí.. ja som už robila robotu, ktorá má nebavila a môžem ti povedať, že do 6 mesiacov som bola v depresií z toho.. každý deň ísť niekam, kam nechceš a robiť niečo, čo robiť nechceš.. nestoja za to tie peniaze.. radšej nech má peňazí len tak akurát a nech je šťastná ako mať veľa a byť nešťastná...porozprávaj sa so zvyškom rodiny nech ju nechajú a ty ju podpor v jej šťastí ako dobrá sestra..
@milanemila ozno cela rodina zije z toho, ze maju dceru pravnicku, teda dcera je "niekto", s ucitelkou MS sa nebudu moct babky chvalit na tri chotare
Pohybujem sa v pravnickom prostredi a mam par znamych, ktore vyslovene nechcu robit rodinne pravo, hoci to vystudovali. Tam sa obcas vyskytnu take pripady, ze citlivejsie povahy (obzvlast zeny-matky), to po case prevalcuje a rychlo dojde k vyhoreniu. Nechajte ju, nech ide vyskusat tu pedagogiku. Vy do jej rozhodnutia vobec nemate co kecat. Jediny, kto sa k tomu moze vyjadrit, je jej manzel a aj to neznamena, ze ho musi posluchnut.
Preco saty a rodina do toho vobec montujete,ze si chce ona plnit svoje sny a zit podla seba???
@viestta tiez mi to tak prislo, medze uviedla, ze mamzel je architekt ako keby ked bude ucitelka to bolo podradne alebo co 🤦🏼♀️
Ak máš sestru naozaj rada a záleží ti na nej, tak ju skús podporiť a povzbudiť, prípadne nadhodiť PRE a PROTI.. chápem ťa, že jej chces určite dobre, ale čo ak práve zmena povolania ju naplní až po okraj? Ona sa musí sama rozhodnúť..kým neskúsi, nezistí či to za to stálo..
Ved preco by si nemohla doplnit vzdelanie? Na tom predsa nic zle nie je... neskor to moze zuzitkovat a nejak prepojit i s tym pravom, alebo sa viac venovat pedagogike a popri tom pravu...ak citi, ze chce studovat, nech studuje..aj ked zivot je dolezitejsi v inych oblastiach nez je praca
Vy co ste za rodinu?? Sestra keby sa aj hned teraz hodila na urad prace tak to nie je vas problem, vy ju zivit nebudete… ale asi bude problem, ze sestricke klesnu prijmy a uz vas nebude dotovat a nebudete sa moct kazdemu vychvalovat, ze mate v rodine pravnicku 😂 ved vystuduj pravo ty a nech sa paci, mozes ist na jej miesto.
Kokos, vidno ze ty aj s rodinou mate emoatiu pod bodom mrazu. Mne stacilo dojst po vetu o rodinnom prave a vedela som kolka bije a preco chce tvoja sestra zmenu.
Tovnie z rozmaru! Ved chod ty po sudoch a prezi si vidiet osudy tychto deti! Peniaze nie su vsetko, tvojej sestre fandim a prajem rychlu zmenu a psychicku pohodu.
Vy ste teda zvlastna rodina. Sestre Drzim palce nech si nenecha kecat do zivota a zije ho spokojna podla seba .
Stava sa, ze clovek po budovani uspesnej kariery jednoducho vyhori. Toboz, ked sa ako zena este stara o deti a domacu sudrznost. Jednoducho sestra toho moze mat fakt dost, nevidi uz vyznam v tom, co robi a chce sa realizovat inde. Ja som si tiez budovala karieru, ale veru po tretej materskej som tiez tuzila ist pracovat ako ucitelka do MS. No u nas su tieto miesta po znamosti, tak som to nechala tak a zasa budujem karieru. Ale tento nesplneny ciel vo mne stale drieme. Ja uz nechcem ist karierne vyssie, prestalo ma bavit sutazit s muzmi. Verim, ze aj tvoja sestra moze mat taketo pocity a tuzi po zmene, predpokladam, ze u nej to nie je aktualny rozmar, ale uvazuje nad tym uz dlhsie. Ved nech skusi, ja viem, ze je to za ovela menej penazi, ale snad su po jej uspesnej kariere zabezpeceni. Prinajhorsom sa k pravu moze vzdy vratit.
Ani teba a ani vašu rodinu do toho nič nie je. Sestra je dospelá a svojprávna, tak ju nechajte žiť si život po svojom.
@milanemila
no predsa nebude mat architekt "obycajnu" ucitelku, to sa predsa nehodi. Architekt a právnicka - to znie luxusne ale ucitelka? O je o je...
Smutne.
Preco by ste jej to mali vyhovarat? Clovek ma robit to,co ho naplna. Pravnicina nie je pre kazdeho. Poznam par pravniciek,ktore po rokoch museli zmenit smer,inak by sa zblaznili. Je to velmi narocna praca na psychiku. jedna kamoska pravnicka si otvorila kvetinarstvo. Druha si tiez spravila pedagogicku a uci v skolke,je zastupkyna riaditelky. Praca ich naplna
Ty si fakt myslíš, ze pravnicka s rozbehnutou karierou si zrazu zmysli byt niecim inym bez patrineho dovodu?
Ona uz davno nasla poslanie vo svojom zivote a tym je pomoc detom. Len urcite lutuje tie deti a je presvedcena, ze v priamom kontakte s nimi im je schopna pomôct na inej urovni. A to na urovni lasky, vludnosti, milych slov, posolstva - som tu pre teba aspom tu v skolke, skole.
Vies ako velmi to dokaze tym detom pomoct v zivote, ked maju pri sebe laskaveho človeka?
Takze u nej to nie je rozmar, ktory ju bude bavit chvilku. Ona len hlada cesty ako najlepsie sa dotknuť dedskeho srca a zanechat v nom stopy lasky.
My sme kompletna rodina, vsetko v poriadku a maly si velmi oblubil jednu vychovavatelku. Az tak, ze ako chory chcel ist naobed do skolky, lebo ju chcel vudiet. Ja som rada, ze tam ma taku dobru dusu - a ona je ozaj anjel. Takze pre utrapene deti je to úplný balzam na dusu.
Podporte ju. Mozno bude nadalej hladat cesty ako co najviac detom pomáhať. Nechajte ju ist svojim smerom.
Prepac, ale toto podla mna nie je nieco, do coho by si sa mala ty starat. Tvoja sestra je dospela a svojpravna a moze sa rozhodnut sama, ako nalozi so svojim zivotom.