Prepáčte prosím za výlev, teraz mám také ťažšie obdobie, potrebujem zo seba vydať von môj problém, ktory sa so mnou vlečie už vyse polovicu života. Na základnej ma 4 roky šikanovali a ja na to doteraz neviem zabudnúť. Doteraz sa mi na to obdobie vracajú zle spomienky. Nikto nič neriešil, všetci od toho dávali ruky preč. Aj škola s čo je najhoršie aj moji rodičia. Ja som bola zrelá na skok z okna, a sa čudujem že som to neurobila. Nechcela som do nej chodiť, prosila som ich aby ma zapísali inde, odmietli to. Vyhrazali sa mi že pôjdem do detského domova keď nebudem chodiť do školy. V ničom sa má nezastali, ešte boli na strane tých spolužiakov a o mne hovorili že si len všetko vymýšľam. A keď som chodila každý deň zo školy s plačom som bola pre nich nepríčetna. Spolužiaci sa mi vysmievali z môjho výzoru. A aj moja vlastná matka. A nedávno sa mi narodilo dieťa. Je pre mňa najkrajší chlapček na svete, milujem ho najviac. A najhoršie na Tom je že všetci vravia že sa podobá na mňa a ja sa teraz strašne bojím že bude prežívať na škole také isté peklo ako ja. Teraz mi zaspinkal, ja píšem tento príspevok, popritom plačem, kvôli zlým spomienkam a aj z obavy o jeho budúcnosť 😭😭😭😢😢
Prepáčte za výlev, fakt som si musela vyliať srdce, a nemám sa komu zdôveriť, keďže s mužom sa o takých veciach nerozpravame.
❤️ skus nejaku online psychologicku poradnu, mozno ked miesto tohto fora napises niekomu tam, poradia ti, ako to v sebe spracovat. Ale isto budes lepsou matkou, nez aku si mala ty, neboj sa 🙂
@laura07 ďakujem... Ja som šťastna za to že mám syna, muža, ale neviem sa preniesť cez to moje detstvo. Stále sa mi vracajú spomienky na všetko zle čo sa mi stávalo.
@vanilkovazmrzka ja som nikdy nebola u psychologičky, ani psychiatričky a popravde nemám na to odvahu , ani osobne ani online. A ďakujem 🙂
tak za prve - nie je mozne, aby zazival na skole take iste peklo, ako ty, lebo ty sa k nemu nebudes chovat, ako k tebe tvoji rodicia..
za druhe - este sa len nedavno narodil a ty uz riesis, ci ho v skole nebudu sikanovat? to sa chystas teraz po veceroch plakat dalsich sest rokov? nepride ti to zbytocne? preco si to robis?
a za dalsie - pises, ze sa tvoj problem so sikanovanim s tebou vlecie uz vyse polovicu zivota.. tak preco ho konecne nezacnes riesit? napriklad tym, ze to vsetko odhodis a prestanes sa tym zaoberat? alebo ak ti to este nejak zasahuje do sucasneho zivota, tak s tym nieco urobit, nieco zmenit? miesto toho nezmyselne places z iracionalneho strachu o synovu buducnost.. ved tymto mu tu 'strasnu' buducnost pripravujes.. zasievas do neho svoje strachy..
vyliat si srdce je sice fajn, cloveku sa na chvilu ulavi, ale co dalej?
mozno si skus precitat
lebo nemáš inej roboty, len si vymýšľaš DG na koni. Hybaj zajtra von. Uprac byt, chood k susede na kávu..viac energie budeš ma večer po tom všetkom, ako keď ľahneš na gauč.
@autorka to je mi celkom jasne, ze si nebola, preto som hned pisala o online verzii. To je podla mna taka lahsia cesta, ako sa odhodlat 🙂 isto ti to neuskodi, popremyslaj nad tym 🙂
Buď rada za túto kolegyňu. Môžeš si vďaka nej trénovať odvahu, vedieť sa sama seba zastať, prekonávať samu seba. Ľahko sa jej smeje, keď Ťa vidí. A ty sa trápiš. Skús ako ona sa smiať s ľahkosťou. Na tej celej situácii. A keď máš problém sa zastať seba, skús si predstaviť, že sa Ta to netýka, ale nejakej úplne inej ženy a keď sa budeš brániť, odosobni sa a mysli na tú "inú ženu", ktorej práva sú porusované.
Autorka, nepokaz si kvoli styrom blbym rokom, a nepochopeniu rodicov, zvysok svojho zivota, co je iste vela rokov kedze mas male dieta. A urob to aj pre syna, dopraj jemu vyrovnanu mamu ktora je optimisticka namiesto iracionalneho placu kvoli jeho buducnosti.
už je neskoro ! Šikana sa musí riešiť ihneď...teraz myslieť pozitívne, stretávať sa s dobrými priateľmi, tešiť sa , že máš zdravé dieťa...prepáč, príde mi to dosť blbé, keď teraz ideš "riešiť" šikanu spred xy rokmi...
Ako ti pisali, ty prenasas to, co si zazila do predstavy, ze sa to bude diat synovi- je to iracionalne.
Ako v diele myslim Kocurkovo- isli do pivnice postupne po vino otec, matka a dcera a potencionalny zat sa ich nevedel dockat, ze kde su. Pride tam, oni nariekaju, ze nad dverami je zatata sekera, ak ich buduce dieta pôjde po nieco do pivnice, spadne a zabije ho. On chytil sekeru a zlozil ju dole.
Aj ty zloz svoj bôľ dole a neprenasaj ho na syna, kedze on bude mat uplne inu situaciu v zivote- lebo ty ako matka a tvoj muz ako otec budete stat za nim- trauma, ktora ti to vratila väcsia ako to sikanovanie je ta, ze tí, co ti mali dat najviac lasky ta nechali v tom samú a neochranili ta a este ta nepocuvali a obvinovali, ze ty si na vine. Cize neveris sama sebe- kedze si teraz tym rodicom- ze ty budes ina, lepsia. Ver si a tes sa zo zivota- z okna si nevyskocila, uz tam si ukazala silu. Prajem ti vsetko dobre🙂
Na jednej strane ťa chápem, na druhej nie. Šikana ťa musela posunúť ďalej - verím tomu. Tiež som bola šikanovana, vysmievali sa mi kvôli mojej výške, veľkým ušiam a farbe vlasov. Mňa osobne to urobilo silnejšou. Pri deťoch som bola na ihlách kvôli ušiam ( áno aj im odstavaju ale neriešia to na šťastie). No a mne mi j muž vlani zaplatil plastiku uší. Nikdy som o tom áno nesnívala, len som si uši schovávala a teraz som úplne iný človek - mne to dodalo sebavedomie. Čo presne na tebe ostatný riešili?
.. ake neempaticke prispevky.. trauma vam, mile damy, asi vela nehovori.
Autorka, hlavne ziadne ospravedlnovanie sa za to, co citis (hned tvoja prva veta). Tvoje pocity su legitimne a aj prirodzene. Narodenie dietata je emocne obdobie a ty , kedze mas neliecenu traumu, je zial prirodzene, ze to vyplavalo na povrchom prave teraz..
Prvy krok je uvedomit si situaciu. Ano, bolo ti ublizene a tie pocity len tak same od seba nezmiznu..
Druhy krok je vyhladat odbornu pomoc. Nie je to nic, za co sa mas hanbit. Potrebujes to, inak sa v tom budes motat do konca zivota. A z casu na cas to vyplava na povrch tak intenzivne ako teraz..
Pozri nebola to to tvoja vina, ty si to nejako nesposobila. Ty si nic nevycitaj.. Ale teraz je rad na tebe, ries to. Kvoli svojmu synovi a najma kvoli sebe! Da sa to a ty to zvladnes!
Drzim ti palce!
@laura07 neviem aké diagnózy si tu vymýšľam. Keby si zažila také peklo na škole jak ja tak pochopíš. A keď ma chces len kritizovat tak viac prosím ta nekomentuje
@micusa2222 tak to je tak vieš, nič sa neriešilo. A nejak som sa cez to nedokázala preniesť doteraz. Je to hlúpe že teraz sa tým budem zaoberať, 17 rokov to je čo som vyšla zo ZŠ a stále som sa s tým nevysporiadala
Nie je to hlupe!
A take bagatelizovanie tvojho psych.stavu, ake sa tu objavilo v niektorych prispevkoch, je uplne cez ciaru.
Pozri, sama si s tym neporadis. Ale to nevadi, moznosti su. Opakujem sa, ale psycholog, kt.ti ale musi sadnut, ti pomoct dokaze.
Aj ty mozes mat stastny zivot, napriek tomu, ze dospeli, ktori ta mali chranit, v tvojom detskom zivote brutalne zlyhali!
Ja som si v detsve prešla tým istým. U mňa to skončilo PPP, s ktorou som bojovala až do prvého tehotenstva. Mňa však šikana posunula. Začala som na sebe makať. Začala som cvičiť, venovať sa svojmu vzhľadu, šla za svojimi cieľmi a vďaka tomu si urobila neuveriteľne úspešnú kariéru, ktorú mi nejeden človek závidí. Keď teraz vidím tie tyranky, tak mi je ich ľúto. Úbohé, tučné, zanedbané ženské žijúce na prídavkoch a v hrozných podmienkach. Karma je zdarma. Ži svoj život. Ak je to pre teba ťažké,vyhľadaj psychológa, ale hlavne sa nastav v hlave tak, že ony sú chudery, nie ty.
hlupe je, ze to nechces odlozit, len nad tym places.. vtedy si bola dieta, nebola si v situacii si pomoct sama, rodicia to posrali.. ale teraz si dospela, uz nie si odkazana na rodicov, dokazes si pomoct sama, tak si pomahaj.. alebo si nechaj pomoct.. sebalutost a strach z buducnosti ti nepomoze
@dizajnerka ty na aky prispevok, prosim ta, odpovedas? aka kolegyna?
nejak mam dojem, ze viacere tu odpovedate na nieco ine, ako na to, co sa pise v uvodnom prispevku..
@laura07 tebe by zas mozno pomohlo si lahnut na ten gauc a radsej nic nerobit, ako pisat niekomu taketo hovadiny 🙄
Vyhladaj psychoterapeuta. A nepocuvaj reci od druhych, ze si precitlivela a riesis blbosti.
Ach bože môj. To ma mrzí. Podľa mňa tu pomôže len dlhodobejšia práca s psychológom alebo terapeutom. Evidentne to nikto z tvojho okolia nikdy nepochopil a asi ani nepochopí (ak sa nemôžeš zdôveriť so svojimi pocitmi ani manželovi). Najhoršie, čo môžeš spraviť, je držať to v sebe a tutlať a myslieť si, že to nič. Stále sa to bude vracať a dosť negatívne to môže ovplyvniť tvoj vzťah/výchovu k dieťaťu. (Napríklad budeš precitlivelá, keď budú nejaké posmešky v škole, budeš extrémne riešiť jeho výzor, atď., alebo naopak, budeš ho presviedčať, že je krásny, aj keď bude mať 100kg a prežierať sa, ťažko povedať, nechcem nejak prorokovať, lebo to sa ani nedá). Najlepšie by bolo, keby si vyhľadala naozaj odbornú pomoc a venovala tomu čas a financie, pre dobro celej rodiny. Ináč sa v rôznych situáciách môžeš správať precitlivelo a nikto tomu nebude rozumieť.
@katkaseiner nie každého to posunie, zato, že teba to posunulo. Poznám šikanovaných, ktorí majú v dospelosti depresie a úzkosti a celý život s tým bojujú a jednoducho nemajú dosť sily to vyriešiť. Netreba hádzať do jedného vreca.
pozri si nieco o traume, mala by po terapii boliet menej, take nejake videa,
https://www.youtube.com/watch?v=ofhezB3zSbI
dobry psycholog ajterapeut sa hlada dost tazko, hlavne ked to klient hned nevie rozoznat, ale mala by si skusit, uz budes vediet po jednom sedeni, ci Ti vyhovuje, ked si po sedeni rozoberies ako reagoval, ako si sa citila, co hovoril, nemala by si sa urcite citi zle, mala by si dosiahnut to aby si sa citila menej uzkostne, je tam aj ten nevyhovujuci vztah s tvojou matkou
Podla mna to bez psychologa nedas. Ak hovoris vety,ze si zrela na skok z okna,neviem ci aj psychiater nie je na mieste. Zvaz to kvoli dietatu.
@denithestrange1993 ona spomina na zakladnu skolu, ze sa cuduje ze to nespravila, ze tak zle jej bolo zo sikany co zazivala
@katkaseiner @mamamasama tak mozno vas sikana niekam posunula, otazne je ale, ci je to zrovna posun, ktory treba davat niekomu za priklad.. mne nepridete, ze ste sa zo sikany vymanili, skor ste prijali jej vzorec, len ste sa presunuli zo strany obete na tu druhu, kvazi lepsiu poziciu.. teda aspon ako pises @mamamasama, ze si si vybudovala karieru, ktoru ti mozu tie 'ubohe tucne chudery' zavidiet - v podstate ako ony odsudzovali vtedy teba, teraz odsudzujes ty ich, aj ked len v duchu, ale moc velky rozdiel v tom nie je.. a svoju hodnotu stavias na kariere.. o ktoru, keby si prisla, tak asi odide aj cele tvoje 'sebavedomie', co na nej stoji.. podobne, ako @katkaseiner, ktora si musi dodavat sebavedomie plastikami.. skutocne sebavedomie ale nestoji na tom, co mam, co zvladam alebo ako vypadam.. a pokym toto clovek nepochopi a prijme, ze treba na sebe nejak pracovat a nieco menit, aby sa mu nebolo za co vysmievat, tak sa za mna nijak velmi neposunul.. a vzdy bude trpnut, ci na neho nieco odniekial zase nevyskoci, s cim bude treba bojovat a comu sa branit.. a so strachom sa bude drzat ako kliest toho, co si vybudoval a na com svoje 'sebavedomie' postavil.. to mi nepride ako zivot v dusevnej vyrovnanosti, slobode a stasti.. co teda za mna je ten ciel, kam je idealne sa 'posunut'
@reanda aha to patrilo do inej témy, kde autorku šikanovala kolegyna, ktorá jej to robila už na ZŠ.. neviem ako sa mi to dostalo do tejto témy
@reanda a mozno mas pravdu, ze ich šikanujem, aj ked v duchu. A? Minochodom. Aj keby som o karieru prisla, stale mam a budem mat lepsi zivot ako ony. ☺️ Nejde len o pracu. Ja som makala vdaka nim na vsetkom. Na vzdelanani, na vyzore, precestovala som svet a zazila veci, o ktorych by sa inym ani nesnivalo. To nie je o kariere. Vzdy ide o to ako sa k zivotu postavis. Ak mne pride do cesty citron, tak si z neho urobim limonadu. 💪
nerev! :D to ti hovorím ako matka 15stky :D
máš zdravé dieťa, máš partnera! prestať myslieť nad debilinami.
Hlavne buď tou matkou, akú si chcela mať ty a nemala :/ silnú!
Snaž sa 🙂