Má matka väčšie právo vybrať meno dieťaťu?

21. nov 2022

Máme v práci takú debatu, či má mama väčšie právo vybrať meno svojmu dieťaťu ako otec? Keď ti píšem samej mi to znie čudne ale celkom ma prekvapilo keď mi staršie kolegyne tvrdia že šak a čo? Že ty vynosis, trápiš sa 9mes a podľa nich má matka väčšie právo rozhodnúť o mene ak sa neviete rozhodnúť....

simsalabim
21. nov 2022

Asi to je na danej dvojici, nie? Ale pre zaujimavost, moja babka vybrala mena vsetkym detom, lebo ved aj tak maju dedove priezvisko...

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
21. nov 2022

@martina1985ba tak oni to očividne ako ženy pred 60tkou vnímajú inak. Proste staršia generácia, netreba byť hneď vulgárni...

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
21. nov 2022

Nemyslím,že je to o názore staršej generácie.
Je to o názore skupiny žien.

autor
21. nov 2022

@terezka1947 beriem tvoj názor, lebo ony spolu robia už 20r. A mám pocit že majú akési kolektívne vedomie

autor
21. nov 2022

@martina1985ba veď určite nie, diskusiu som založila len zo zvedavosti.... ja ich neobhajujem

terezka1947
21. nov 2022

No to môžu. Ja narážam na to,že tento názor určite nesúvisí so staršou generáciou. To máš aj u terajších 20,30r.zien. skrátka,niektoré typy žien mužov nepokladsju za nič.

paciko9
21. nov 2022

Tak toto pocujem prvy raz😉 Nech meno vybere,kto chce mama,otec. Hlavne nech su obe strany s menom ok. Mne vybrali meno moji surodenci, a do dneska ich terorizujem😃, ci krajsie nevedeli vybrat🤣

autor
21. nov 2022

@paciko9 ale to je pekné že ti ho vybrali súrodenci 😀

sense
21. nov 2022

Toto pocujem 1x . Aj ked teda vo vacsine pripadov je zena co vyplna papiwre a pytaju sa pri porode zeny. Ale malo by to byt zalezitostou paru.

malacibulka
21. nov 2022

Ked postudujes zakon a etiketu, nic take tam nie je. Takze nikto nema v rovnocennom pare vacsi narok.

autumm
21. nov 2022

U nás vyberal tatino meno😁 lebo mne sa nič nepáčilo.

autor
21. nov 2022

@sense ono je to myslené skôr keď si vyberáte medzi menami a neviete sa rozhodnúť...podľa nich žena má väčšie "právo" mať posledné slovo. Tiež som počula prvý krát

loyda
21. nov 2022

Ja som sa s týmto názorom stretla, keď sme sa s otcom dieťaťa dlho nevedeli zhodnúť. A kamošky, mladé baby, mi hovorili, že veď ty porodis, ty sa vytrapis, ty sa budeš 9 mesiacov obmedzovať. On si užil 🤦 akože ok, u nás to fakt tak dopadlo, keďže pár týždňov po pôrode zdrhol. Len som tým chcela povedať, že určite to nie je vekom. Je to proste názor žien, ktoré ani nie že nemajú chlapov za nič, ale podľa mňa stále musia samé seba presviedčať, že oni sú tie trpitelky. Ja napr.vnimam pôrod ako normálnu vec, ktorú musí žena podstúpiť, aby mala rodinu. Niektoré ženy sa na pôrod musia stále "obetovať". Tak toľko moja úvaha takto na ráno 😂

autor
21. nov 2022

@terezka1947 ved áno pochopili sme sa 🙂

btus
21. nov 2022

nie, nemá. U nás meno vyberal manžel. 🙂

anjelicek26
21. nov 2022

Pfu tazka uvaha, rozumni rodicia sa vedia dohodnut, pripadne daju dve mena a vsetci spokojny... Inak asi fakt - otec da priezvisko, mama krstne meno, ked uz to ma byt uplne fer no...

autor
21. nov 2022

@loyda tak od mladých báb by som to nečakala

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dusankomoj
21. nov 2022

Ja si myslím,že keď ho spolu robili,tak by sa mali aj zhodnúť na mene. Aj keď je pravda,že môjmu som povedala,že čo si porodí,to si môže pomenovať! Keď sa spamätal zo šoku a radosti,tak vyberal mená typu:Sediaci Byk a pod.🤣 ale bez srandičiek sme sa dohodli.

vroni
21. nov 2022

Podľa mňa je meno vecou dohody rodičov. Žiadne väčšie či menšie právo neexistuje. Tak ako si neviem predstaviť, že by som rozhodla o mene ja a chlap nech aj pukne, tak isto nerozumiem ženám, ktoré dajú meno, ktoré sa im bytostne nepáči, len preto, lebo chlap trieskal do stola.

negymama
21. nov 2022

my sme to mali pol na pol. prvemu a stvrtemu som vybrala ja, druhemu a tretiemu muz. s tym ale, ze s tymi menami sme suhlasili obaja, nebol to vyber natruc ci proti voli druheho rodica.

sense
21. nov 2022

v podstatw ano ked ho ona nahlasi v nemocnici. 2 rozumny dospeli ludia vedia najst riesenie ked chcu ak nechcu tak potom to nie je vztah len ja a ty...a je jedno ci je to vyber mena alebo cokolvek ine.

vevesh
21. nov 2022

Je to vec kultury. My sme s muzom dali menom dvom detom, ktorych rodicia nas o to poprosili (z toho jedna neter, jedny znami). U viacerych znamych naopak rozhodovala o menach svokra, akoze natvrdo bez makkeho fn rodicov😀. Ja by som napriklad nerozdychala, ze mojmu dietatu da meno nejaka osoba, ktora ma nebodaj vidi prvykrat, toboz svokra (a to tu svoju milujem a mame super vztah) bez moznosti akejkolvek intervencie. Meno je/malo byt podla mna na rozhodnuti paru, ak chlap spakuje skor kufre, tak len na zene (a aj jej priezvisko)...

barboraalexej
21. nov 2022

Tak ja si myslím, že by sa mali hlavne rozumne dohodnúť. Matka by tiež nemala presadiť meno, ktoré sa otcovi vyslovene nepáči. U nás som prvorodenému vybrala meno ja a druhému vybral meno otec. Keď manžel prišiel s menom pre druhého, poviem úprimne, že úplne nadšená som nebola (nie preto, že by sa mi vyslovene nepáčilo, ale preto, že je to veľmi časté meno). Súhlasila som, keďže on bez rečí súhlasil pri prvom, prišlo mi to fér.

zuzulka558
21. nov 2022

My sme sa pri prvej dohodli hned,, pri druhej az na pôrodnom stole dala som podla muža meno ako chcel 🥰

777januska777
21. nov 2022

Ono generácia žien s ktorými pracuješ vychovávali deti v inom prostredí. Tam deti a domácnosť bola často starosť ženy, tam neexistovalo také spoločne rozdelenie domácnosti a starostlivosti, takže úplne rozumiem ich názorom. Dnešná generácia je už inde, rodové stereotypy sa zmyvaju a teda nastáva aj akási rovnosť v rozhodnutiach. Toto sú zložité veci a názory sa často odvíjajú od prostredia v ktorom tie ženy žijú. Takže aj mladá generácia môže mať také nazory ako ich rodicia.

mirkasan
21. nov 2022

My sme sa s mužom dohodli že dievča vyberá on a chlapca ja. Do 32 mi doktor tvrdil že je to dievča. Muž vybral meno a bol spokojný. Zrazu sa objavil pipik 😂 ale nedalo mi to, že vyberiem aké chcem ja. Spišský som si, ktoré sa páčia mne a potom spolu sme vybrali.

autor
21. nov 2022

@vevesh svokra 😂😂 mne mama vravela že keď bola v pôrodnici tak jej spolubyvajucej tam nabehla svokra a mladá mamička musela zmeniť meno podľa svokrinho želania....