Výlev z ihriska

13. jún 2022

Ahojte.Bola som s 4rocnym synom na oblubenom ihrisku,je zivy a este nerozprava/riesime to/,tak som stale v jeho blizkosti.Kvoli jeho bezpecnosti a inych deti taktiez.Neviem...asi som z inej planety...jedno dieta ho vytislo z hojdacky ,vzalo mu ju,tusim aj ho zasiahla.To si nie som ista,bezala som rychlo zo smykacky dole,cize som bola neskor tam.No a rodic?Dvihol hlavu,pozrel,co sa deje a dalej tuk tuk telefon.Koniec vylevu.

makakova
13. jún 2022

Vies čo,na jednéj strane ta chápem ale na druhej ,je fajn niekedy nechať deti nech si tieto veci riešia samé.. ale samozrejme mohla si druhému dieťatu vysvetliť ze to nebolo od neho pekné.

Rodičov ignorantov poznám aj ja na ihrisku a neriešim uz, riešim to s deťmi

autor
13. jún 2022

@makakova jasne...len sa mi nechce vychovavat cudzie deti.No viem,co si myslela.To ano.

hipuska
13. jún 2022

4 ročne dieťa je už dosť veľké, aby detské Ihrisko zvládlo samo. Musíš ho nechať tak, ublizujes mu tým. Situáciu nevedelo riešit, lebo čakalo na mamu, ktorá to bude riešiť zaňho. Nemôžeš predsa čakať, že rodičia budú stát nad deťmi a riesit každý konflikt svojich detí. To, že ho zhodil z hojdačky nebolo pekne. Ale, u detí pomerne časty prejav.

autor
13. jún 2022

@hipuska cakam,najma cakam,ze rodicia budu svoje deti usmernovat.Odkial maju vediet,ze brat inemu hracku sa nepatri,nehovorim o tom,ze mu pri tom este pripadne ublizi.

autor
13. jún 2022

@hipuska ako do istej miery mas pravdu,ale usmernovat a vysvetlovat treba.

pribinak
13. jún 2022

No to máš tak. To dieťa vysotilo tvoje dieťa z hojdacky, to dieta zasiahlo to hojdackou tvoje dieťa ……..Druhy rodič bez reakcie

Ak by sa jedno z toho udialo tomu druhému dieťaťu, tak vo väčšine prípadov by si sa dočkala ohnivej reakcie

makakova
13. jún 2022

Samozrejme ze by mal rodič napomenúť sboje dieťa alebo mu dohovoriť ak vidi ze robí niečo zle alebo ubližuje.. ale keďže ľudia su odjakživa j*bnuti toto musíš očakávať

h2
13. jún 2022

🤔 Čo si robila na šmýkačke, keď bol syn na hojdačke?

katkaba1
13. jún 2022

Mám 2 ročné dvojičky. Na telefóne na ihrisku nie som ale ani 100% času im za riťou, nechávam im voľný priestor a dozerám. Každopádne, aj keď som im už milión krát vysvetlila, že hračka sa neberie, piesok sa nehádže atď tak to proste občas spravia. A? Sú to deti. Aj mojim vezmú hračku z ruky, aj do mojich občas nejaké dieťa sotí..ale ja z toho rozhodne žiadnu drámu nerobím a ani nečakám, že matka nabehne ako divá. Pokiaľ nejde o vážne poškodenie zdravia, resp. o niečo čo je skutočne nebezpečné tak sa snažim nechať aby si to deti vydiskutovali/vyriešili medzi sebou. Nepovažujem tieto ihriskové malé šarvátky za nič tragické.
Myslím si, že posledné roky zaživame pandémiu precitlivelých matiek..

nwnw
13. jún 2022

Ano treba usmernovat,ale tiez uz sa krotim. Ja som dieta vychovavala anie len krmila a vies co? Mam pocit, ze tych vychovanych je malinko. Takze vecne doplatia na asertivne a sproste deti. Uz aj detsku hovorim, nech si zoberie hracku spat. Buchli ta? No takich buchni aj Ty.
Vacsinu casu sa snazim vyberat aj miesta kam pojdeme a som tam s nimi. Moj sa napriklad nevedel branit, ked ho ponizoval niekto. A ver mi ze 4-5 rocne deti vedia byt v tomto smere pekne spiny. Od komentov ze skaredo kresli, nevie nieco urobit, po skarede oblecenie a klasika mame doma lepsie vsetko 🤣.

kate_cs
13. jún 2022

Môj syn ma 3,5 roka, oneskorený vývin reči a je hyperaktívny. A aj tak za nim na ihrisku nebehám. Sledujem ho, ale zasahujem až keď je to naozaj potrebné, podľa mňa je dobré, keď si deti riešia veci medzi sebou samé.
Čo si čakala, že rodič dieťaťa urobí? Aká by bola podľa teba vhodná reakcia?

lenka188
13. jún 2022

Ja s tebou suhlasim. Ked sa niekto pyta, ze co mal druhy rodic urobit, tak podla mna mal rodic dietata prist za svojim dietatom a povedat mu, ze sa nepatri druheho vyhadzovat z hojdacky. Ze ked sa chce hojdat, tak ma cakat. Podla mna uplne prirodzena reakcia. Ako sa maju deti same naucit riesit konflikty, ked im nikto neukaze ako je to spravne? Ucime ich rozpravat, samostatne jest, pomahame im s prvymi krokmi, ale ked ma prist na to, aby sme ich ucili ako maju fungovat medzi sebou, tak tam uz sa tvarime, ze nech si to vybavia same. Potom to tak na tych ihriskach a v kolektivoch vyzera.

gabika128
13. jún 2022

Mám 3 ročného a na ihrisku za ním nebeham, sledujem z diaľky, ako sa chová, ako reaguje. Občas ho upozornim aby dával pozor, veľa krát už len sledujem ako si konflikty s deťmi rieši sam. Keby inému dieťaťu ublížil tak to samozrejme riešim, ale nemám oči všade a tak nebudem po ňom kričať keď som nevidela o čo v tom konflikte išlo a čo sa stalo. Ak sa niečo vážnejšie stane a ja to nevidím, tak tam prídem a opýtam sa čo sa stalo atď. Ak rodič videl že si tam ty, možno predpokladal že situácia je pod dohľadom a nič vážne sa nedeje. 4 ročný je už proste veľký a mal by si vedieť konflikty riešiť.

marzuz89
13. jún 2022

K ihriskovej situacii uz bolo popisane, skor ma zaujalo to, ze tak velky este nerozprava. Zaujalo ma to v kombinacii s tym, ze si stale pri nom a riesis za neho, lebo "ved nerozprava". Dieta potrebuje svoj priestor, nechat ho vyjadrit sa, spolahnut sa same na seba (pod bezpecnym "vzdialenym" dohladom rodica). Mozno ho tvoja vecna pritomnost tak udusila, ze nema potrebu komunikovat, lebo ved vybavis... Dopraj mu dychat, komunikovat..

nafka0483
13. jún 2022

Bola si jeho blizkosti. On sa ale hojdal a ty si bola na smykacke - a preto si prisla neskor. Cize bola si blizko ci nie?
A co si robila na detskej smykacke?

petricka22
13. jún 2022

Aj mne sa stalo, ze som musela pytat nase lopatky od cudzieho dietata na pieskovisku, ked sme uz isli domov. Samozrejme mi ich nechcelo vratit, ved ok, su to deti. Hlavne, ze matka stala nad nami a nepovedala svojmu dietatu vobec nic.

joesvk
13. jún 2022

@marzuz89 Tiež ma to napadlo...

zojazoja
13. jún 2022

no a co sa dialo? nič. jeden zobral druhemu hojdacku a bolo vybavene. za éry mojej mladosti, ked sme na sidlisku opatrovali vsetky male deti z okolia, chodilis nimi na ihriska, taketo situacie co popisujes patria k ihrisku. keby nebol MK, ja ani neviem, ze toto vlastne treba rozoberat :D :D

zuzuliennka1
13. jún 2022

mam rovnako stare a tiez nerozpravajuce dieta a taketo veci riesim podobne ako @kate_cs
ze nerozprava, v tomto az tak velku rolu nehra, deti si tieto veci medzi sebou aj tak vzdy riesia “rucne”, v akomkolvek veku, ale suhlasim, ze ich k tomu treba viest, jemne.
parkrat som zasiahla, ked to bolo potrebne, ale syn uz vrati hracky aj sam a pozicia si, ked to lezi osamote (neberie detom z ruky)
zasahujem v opacnom pripade, ked ine dieta pride k synovi a berie mu hracky z ruky a uz vidim, ze sa schyluje “k nasiliu”😁
a tiez suhlasim s vyjadrenim “pandemia precitlivelych matiek”, nechaj to na deti, nech si to vyriesia, zasiahni az ked by to fakt bolo potrebne

kvetinka75
13. jún 2022

a kedysi to bolo iné? aj my sme pozažívali všeličo. Ke´d mi mama rozpráva čo sme vystrájali na ihrisku a nikto nám nesedel za riťou. Aj sme sa pohašterili, hračky si brali, nepožičiavali. A naučili sme sa riešiť situácie. len teraz treba riešiť každé jedno zobratie, drgnutie, posmech.

kvetinka75
13. jún 2022

@zojazoja presne tak. Ja si pamätám, že som na jednom opustenom ihrisku našla loptu. zahrali sme sa a chcela som si ju zobrať domov. Vtedy kámoška o 2 roky staršia tže patrí jej, lebo je staršia a moja aj tak nie je. A bolo. Mala som to žalovať? Teraz by tu bol z toho román na 10 strán.

rainee
13. jún 2022

Ja mam pocit ze už málokto usmerni alebo napomenie svoje dieťa... úprimne, nemusím moc ihriska, nemozem sa na to niekedy ani pozerat 😉 Minule sme boli tiež na ihrisku, deti čakali v rade na šmykľavku, niektoré drzejsie sa aj predbiehali a potom príde mamka ktorá decko posadí rovno na šmykľavku a predbehne úplne všetkých, opakovane. Tak aký má to dieťa vzor a kde sa nauci spravaniu..

h2
13. jún 2022

@rainee A povedala si jej niečo? Alebo niekto iný z prítomných rodičov?

bluka2
13. jún 2022

Možno práve ťukala niečo dôležitejšie na tom telefóne, než sú konflikty 4 ročných....

nerya
13. jún 2022

Záleží aj na dieťati, nás malý tiež nerozpráva a ihriská miluje, stále mu musíme byť za zadkom, nikdy nevieme co od neho môžeme čakať, je schopný sotit dieťa z preliezky, postrcit na smykacke alebo vbehnúť rovno pred hojdačku s iným deckom... Nie je zlý, je len iný, neuvedomuje si nebezpečenstvo, žije trochu vo svojom svete. Niekedy sa snažíme nezasahovat keď sa niečo deje s inými deťmi ale niekedy je to nevyhnutné prísť a povedať mu, oddeliť ho od detí. Nemusí byť nutne dôvod, ze dieťa nerozpráva lebo mama vyrieši veci za neho 🤷
Neschvaľujem rodiča na lavičke s telefónom, len sa chcem zastať mamičky, ktorá obieha okolo dieťaťa aj keď podľa iných nemusí...

kate_cs
13. jún 2022

@rainee ja som napríklad na moje deti prísna, lebo sú naozaj divoké a ja som si toho vedomá. Ale nebeham na ihrisku za nimi ako helikoptéra. Ja si myslím, že každý robí ako uzná za najlepšie. Mne extrémne vadí, ak sa do všetkého zapájajú matky. Môj 1,5 ročný syn vezme 5 ročnému dieťaťu hrabličky. Neriešim, ale sledujem. Staršie dieta začne pištať a uteká za matkou, tá dobehne a rieši. Nie je lepšie naučiť dieta, aby si tie hrabličky jedoducho vzalo späť? 🤷🏼‍♀️ Načo to riešiť za dieta a ešte ho podporovať aby pri všetkom pišťalo a utekalo za mamou?

orangiiina
13. jún 2022

Môj 2ročák mi ukáže lavičku, na ktorú si mám sadnúť a ide sa šmýkať na šmýkačku. To vážne beháš za 4ročným dieťaťom?? Tiež neskáčem zakaždým, keď sa niečo udeje, nechám, nech si to skúsia deti najskôr vyriešiť sami. Tak sa to totiž má robiť. Tvoj syn nebude schopný riešiť rôzne situácie, lebo nebude naučený, kedže si to doteraz robila za neho. Skodíš mu tým.

lily14
13. jún 2022

Kto chce nech za dieťaťom behá ,kto nie nech nie! Každého voľba...nech si menšie konflikty vyriešia ako zobral mi formičky atď ale sotiť z hojdačky to by som riešila s materou!

hennyinnsbruck
13. jún 2022

A ty usta nemas ? Ci tam je rodic ci nie ja sa stale ozvem ked to treba🤷🏼‍♀️Myslim cudziemu dietatu poviem

lilly16
13. jún 2022

Ako ja by som išla dohovorila dieťaťu aby sa slušne spravalo.neublizovalo druhým.. prípadne povedať matke