Dobrý deň ,mám otázku na každého majitelka psíka.
Mám šteniatko a má menší problém s Ľudmi. Avšak musím podotknúť ,že nejde o to ,že by môj pes nemal rad ľudí ,práve naopak, miluje ich.
Lenže v tom je ten problém. Je to veľké plemeno ,takže mi nevadí ,že “miluje” každého ,som rada ,že je priateľská. Má 4 mesiace.
No ale problém je v tom ,že ju potrebujem odnaučiť ,že nesmie chodiť za inými ľudmi. Nemôžem ju pustiť z voditka inak ide za prvým človekom ,ktorého uvidí. Takže sa snažím aby ju nehladkali cudzí ľudia ,ale úprimne už som nahnevaná ,pretože sa snažím niektorým ľuďom vysvetlit ,že mi to je ľúto ,ale nesmú ju hladkať ,no oni majú svoj názor a zo slovami “je to len šteňa ,chce sa maznať” nedbajú na moje slová a hladkajú ju.
Mala som nemeckého ovčiaka ,bola v rodinnom dome ,bola naučená ,že musí strážiť dom a tak nemala rada ľudí a ani psov ,čo mne osobne nevadilo ,pretože som vedela ,že nikam neutečie ,bude stále pri mne. Lenže tato moja potvora je úplný protiklad a ja ju potrebujem naučiť ,že za cudzími ľudmi nemôže chodiť ,nemáte prosím nejakú radu ?
Pretože ,moja snaha povedať ľuďom ,že ju nesmú hladkať bola márna ,pretože podľa nich je to šteňa a potrebuje lásku. Áno potrebuje ,ale nie od nich na to ma mňa a takto ma nebude poslúchať. Neviem či je problém vo mne a musím byt trpezlivá alebo sú niektorý ľudia naozaj nechápavý.
Vopred ďakujem za radu a nechápte ma zle, som rada ,že môj pes je sociálny typ, ale takto nemám istotu a nemôžem ju pustiť ,aby sa vybehla.
My máme boxerku a bola taka istá, všetci ju chceli naťahovať a ona si tu pozornosť náramne užívala 😂 Teraz ma rok a prešlo ju to 🙏 Jedina jej slabá stránka sú deti - chlapci, doma má dvoch 6 rokov a 3 roky, a tak to ma asi nejak zakódované že každé potrebuje skontrolovať, olizat, pomojkat 🤦♀️ Ale už aj to je lepšie a lepšie, ako sa prvý krát harala, normálne ten pes aj rozumu trochu dostal 😂 A ľuďom môžeš vysvetľovať do aleluja, to nemá žiadny účinok, pol roka sme vysvetľovali až ju nenatahuju...teraz už sa neodvážia 😂
Skus ísť S ňou na nejaké miesto kde nieje veľa ľudí .nauč ju základné povely sadní, ľahni, a potom ju nauč zostan A pri mna.ak ju to naucis skus ísť niekde kde je zopár ľudí. Musí posluchnut teba .ak ťa poslúchne odmen ju za to .toto rob dosť často že ju za to budeš pochvalovat.
Prejde ju to. Neviem celkom dobre, co chceš dosiahnuť nehladkanim. Ak je to.plemeno co vyžaduje pozornosť a ma rada ľudí, tak si to proste vynuti😂 môj skočil do náruče hocikomu, kto sa k nemu nezohol, aby ho pohladkat a mohla som si pľúca vykricat. Treba trénovať odvolanie, aby si nevšimala ľudí okolo vymyslieť nejakú fintu na ňu. A mne odporučili nepustat z vodítka vôbec. Zvykne si na to ze chodí pri tebe a nebude zaujímavé pre ňu všetko okolo. Ale to príde neskor. Stena je zvedavé a pojasene 😂 môj ma teraz 3 roky a konečne sa skludnil. A to je poslušný, keď mu niečo pan povie, neskutočne ľahko sa trénuje... Ale pojasenost ma v krvi. Ľudí zbožňuje, najradšej by bol keby ho všetci na rukách nosili(co bohužiaľ nejde). Už konečne prestal skákať na návštevy a utekať za každým turistom. Keď mal rok, bežne sa pridal v lese k turistom a musela som im ho z auta ťahať 🤦♀️ naozaj pomohlo len voditko, púšťať ju vybehat tam, kde nie sú ľudia a postupne trénovať. Ešte je malička 🥰
Ahoj, vôbec nieje problém v tebe a keby si to niekdo myslel tak tým pádom by bol asi aj vo mne. Z tvojho textu ako keby čítam o mne ☺️
Tiež som proti tomu aby chodila za cudzími ľuďmi. LENŽE keď si niektorí ľudia tak ako dnes keď som bola v naprechsdze a pani s chlapcekom v parku mohol mať asi tak 2 roky a v kľude ho nechala utekať za tou mojou potvorkou, lenže oni si neuvedomujú že sidce aj keď je toto moje malé tiež šteniatko (francúzky buldog) skoro 5 mesačne 8kg, že také malé dieťa môže aj zhodiť alebo pokúšať a tým pádom to dieťa môže mať traumu ak sa lakne, lebo také dieťa nevie ci ten pes to spravil z agresivity alebo ze sa chcel hrať že je to šteniatko a všetko chce kusať.
Tak keď si neuvedomujú a neberú ohľad na SVOJE tak prečo by brali vlastne na tvojho psíka ci si ho nejako necvičíš, či ti tým správaním že to nevedia pochopiť nekazia výcvik ktorým sa ty snažíš ho niečo učiť.
Toto nemám veru rada, lebo tiež sa snažím ju nepúšťať za cudzím človekom a barkdo ide okolo a ani sa nepýta a už ju hladká a mojka... Ťažko vysvetliť im to je a tým pádom aj psík to o to tahsie sa naučí :/
Som dobrovoľník v KS a dlhé roky som docaskovala velkych psov(čiže nie som amatér). Podľa mna postupuješ absolútne zle a takýmto pristupom psa len pokazis. Práveže teraz by si ho mala nechat “ohladkat” najväčšiemu počtu ľudí a pustat ho za inými psami, aby pes nabral k ludom/psom doveru a v budúcnosti sa v ňom neprejavili crty agresívneho spravania, či stekanie na ľudí/psov z neistoty. Normálne ho maj na voditku a už postupne začni ucit privolanie, druha vec je, že časom ho to prejde a nebudu ho tak ľudia zaujimat ako ani on ich, keď už nebude to krasne zlate steniatko. Ak máš veľkého psa, určite sa prihlás aj na cvicak. Mám znamu, ktorá nezvladla socializáciu, pes jej preskočil plot, zakusol okoloidúceho a na súde dostala pokutu 5000eur a zákaz chovu na 2 roky, čiže aby si si uvedomila, že pes nie je hracka a budeš znášať konzekvencie, keď ho pokazis a niečo sa zomelie.
@taskataska moc dakujem ,zatiaľ vie základne povely (sadni ,lahni ,zostaň no v jej prípade skôr čakaj, popros ,daj labku ,prines a momentálne sa učí zaštekaj) áno učila som ju aj povel ku mne, príde ale len ak vie ,že mám pamlsky a nikto iný nieje na okolo inak vie ,že ak je, tak môže dostať niečo od neho, pretože sa mi stalo ,že mi ju nejaký pán kŕmil keď za ním utiekla a ja som v nemom úžase zostala naň pozerať ako si to vlastne môže dovoliť ,keď majiteľ jasne kričí ,že nesmie. Už som stretla aj pana ,ktorý na mna nadával ,že nemám mat takého psa ak s ním neviem zaobchádzať ,pretože utiekla za ním a za jej psom a on je bez povolenia začal hladkať a keď som to zakázala opäť začal s tou vetou “je to len šteňa”
A áno bude to veľký pes cca 60kg čo nieje málo.
Moc Vám dakujem za radu ☺️skúsim byt trpezlivá a dúfať ,že sa mi to podarí a že ona aj z toho trošku vyrastie.
@syslik81 áno to sa ja snažím ,no keď idem do práce ,tak zistím ,že brat ju zobral na prechádzku a tam si s ňou jeho kamarati robili boh vie čo a moja snaha je k ničomu. Veľkých psov sme mali, som na ne zvyknutá ,ale my sme ich mali v rodinnom dome. To platí aj pre vlčiaka čo som mala a tam sa to cvičilo ľahšie ,než na sídlisku kde sú ľudia. Ale skúsim cvičák ako ste mi poradili ,aspoň sa tam vyblázni. Moc Vám ďakujem.
@erikissima poznám to 😂ja si niekedy želám ,aby nemala ľudí a tých čo sa bez rozmýšľania a hlavne opýtania za ňou rozbehnú s úmyslom hladkať ju ,aby po nich zaštalala, neuškodilo by to. 😂no uvidím teda ,ona bude mat cca 60kg takže dúfam ma budú ľudia obchádzať oblúkom.
Predsa len by mala byť samozrejmosť spýtať sa ,či môžeš pohladkať cudzieho psa ,nikdy nevieš aký bude. Ja to robím do dnešného dňa ,nenatiahnem ruku ku psovi ,pokým sa nespytam majiteľa ...
Ale uvidíme za pár mesiacov teda. 😂
@lula313 mno ,ja som zvyknutá na veľkých psov ,vyrastala som medzi nimi. Áno isto je to dobrá vec ak je priateľsky ,lenže nie vždy. Áno bude to 60kg hovado ,ale naozaj nemám rada ak ju každý hladka a hlavne bez povolenie ,to sa nemôže len tak prist a mojkať sa.
To či ju to prejde je otázne. Otec mal pitbula ,ktorého sme dali preč ,pretože sa mu nevenoval ,nebol vycvičený. Bolo to take tupelo ,ale každého miloval ,jak ľudí tak aj psov, ale každý sa ho bál. Bol neohrabaný ,skákal ,ťahal a úprimne ak raz potiahol ,letela som za ním.
A to len preto pretože ho každý hladká keď bol šteňa ,išiel za každým a to úplne každým. Mal 3,5 roka keď musel ísť preč ,pretože stara mama ,ktorá sa on starala miesto otca ,ktorý na to kašľal alebo “nemal” čas.
Toto je presne dôvod prečo sa mi nepáči tento prístup ľudí. Vidím psa a utekám ho hladkať ,bez ohľadu na názor majiteľa. Ak by náhodou nemala rada ľudí ,čo nemusela ,pretože ako menšia ani psov a ani ľudí nemusela ,tak čo by som spravila ? Vyletela by po nich a čo poviem ? Oni sa majú spýtať v prvom rade ,neviete aký je ten pes.
Isto teší ma že každého miluje ,ale nesmie ísť za každým ,chcem jej veriť ,že keď ju pustím ,tak mi na nikým neutečie.
@sandytekely áno základne povely ovláda a aj take pre moje potešenie skôr (sadni ,lahni ,čakaj, domov ,daj labku ,popros a momentálne sa učí zaštekaj. Samozrejme vie aj povel ku mne ,ale len v prípade ,že sme niekde sami.)
Budem musieť skúšať ďalej a dúfať ,že ju to prejde.
@simca06022011 mno ja mám práveže celkom nezvyčajne plemeno ,ktoré bude a mal rešpektovať iba svojho pána😅lenže to sa nestane ak sa naučí ,že od každého niečo dostane.
Taktiež je to hovädo alebo skôr bude. Áno som rada ,že ke sociálna ,ale nie až takto ,že keď ju pustím tak ju neuvidím.
Čo sa voditka týka. Osobne to nemám rada ,obmedzuje to psa a aj mna ,preto ju chcem naučiť chodiť bez toho. Čo sa jej aj darí a sama si to nosí ,ale potom sa k nám rozbehnú deti čo ju okamžite začnú hladkať ,ale s tým som sa zmierila im to nevysvetlim. Lenže dospelým ľuďom som to skúšala a nepodarilo sa.
Nehladkanim chcem skôr dosiahnuť to ,že nech vie ,že keď k niekomu príde nič nebude a tým pádom tam ani nemá význam chodiť.
@natynatt psa naučíš na to chodiť pri nohe práve voditkom. Je to 4 mesačne stena... To ešte naozaj musí trochu aj dozrieť na to počúvanie. A neboj ak je to taky obor, tak už o pár mesiacov ju nik hladkať len tak nebude. A zase tu je znovu dôvod na to aby bola náučná na viditku, lebo medzi ludi bez toho nemôžete ísť.
A inak mne sa nestalo ešte, že poviem nechytat a zoberiem psa, že by sa mi po ňom liepali deti. Práve tie keď som Povedala, nech mu dajú pokoj tak zduplali prvé (išiel s nami na rozprávkový les na deň detí pár krát, takže viem co myslis, že deti idú oproti a pes je celý bez seba... A deti tiež)
@daili áno presne ,lenže u mna je problém ,že ma 4 mesiace a skoro 25 kg a budem mat v dospelosti asi 60kg. Úprimne ešte jej zuby idú a keď mna kúše bez citu v zápale hry ,ľudia nemôžu čakať ,že nekusne cudzinca pri hre a ešte o to viac ,keď pri ňom neviem čo si môže a nemôže dovoliť.
A hlavne pri tých deťoch ,áno ja mám 1 ročnú sestru a pri nej vie ,že musí opatrne a hlavne keď som pri nej ja. Inak vie ,že by bolo zle ak by kusla. Lenže pri iných deťoch nevie čo môže ako silno ,nepozná ich.
No a keď bude veľká v plnej váhe ,rozbehne sa za niekym kto ju hladká a skoci naň lebo sa teší ,čo potom ? Práve preto ju potrebujem naučiť ,že ak pôjde za niekym ,nepožiadal ju ,tým pádom tam nemá iná význam chodiť.
To by museli ale ľudia najprv chápať ,že nesmú hladkať.
Ako mam čivavu už 10 rokov ,ale tak je to malinké ,ale no aj napriek tomu ,chodí bez voditka ,po ceste ,po parku. Vie ,že sa musí vrátiť ,prist keď jej poviem ,nikto ju nehľadiac ako malú ,protoze sa bala a to je dodnes ,príde iba k niektorým ľuďom ,čo neviem ako si vyberá. Ale keď ju zavolám hneď príde. Vie sadni ,lahni ,popros ,zostaň ,ku mne...je to od výchovy ako sa tu už povedalo.
A takto si chcem naučiť aj tu veľkú.
Ale mám pocit ,že ak tu veľkú bude každý hladkať ,tak sa z nej stane tupelo ,nebude vedieť ,za Ktorým má ísť skôr a mna potom bude môcť šľak trafiť.
@natynatt ja ti radím nejakého cvicitela lebo ideš na to zle, zbytočne obvinujes všetkých okolo a také povely ako stekaj sú úplná zbytočnosť, hlavne by si mala na 100 percent vedieť tú privolavacku a potom môžeš skúsiť cvičiť rôzne triky. Tá je základ ak ju chceš mať na voľno.
@natynatt veľmi veľmi zle a som z toho smutna, čo citam. Tie tvoje vyjadrenia, že bude mat 60 kil a chcem, aby sa jej každý oblúkom vyhol(čo sa jej kvôli velkosti aj každý bude), tak to nie je správne nastavenie majitela psa, ktorý si zaobstaral psa ako psieho miláčika, ale skôr ako módny doplnok. Rovnako si myslim, že tvojim pristupom výchovy naozaj nebude môcť byvat pes bez voditka, lebo bude otázka casu, než sa niečo zomelie a budeš mat problem. Predpokladám, že si ešte mlada, okolo 20 rokov a nedozreta na výchovu, prosím zver sa do rúk skúsenému cloveku, čo ti poradi a nasmeruje ta, lebo ako opakujem, taký velky pes je zbraň hlavne v neskúsených rukach. V 3-4 mesiaci sa síce vymieňajú zuby, ale takéto stena už nema čo kusat do rúk v zápale hry.. z tvojho opisu predpokladám, že budeš mat nejakeho molossa typu cane corso, naozaj zmeň svoj prístup, než psa pokazis..
U nás je to opačný prípad. Mali sme psíka socializovať do štvrtého mesiaca. Bola len chvíľu s ľuďmi pred Koronou a len veľmi málo ľudí si ju chcelo ako šteniatko pohľadať. Prišla Korona a boli sme len doma a v prírode. Keď prišlo k uvoľneniu už mala 4mesiace a výzorom je dosť veľká tak sa jej ľudia boja a nikto ju nechce hladkať.
Musi jej dat stopovacku, ktoru bude mat stale. DOSLEDNE ucit privolanie. Musi prist VZDY a za kazdych okolnosti. Pises, ze pride k tebe len niekedy. To znamena ze privolanie nema.
Bez voditka neexistuje aby chodila! Bez voditka moze ist az ked ma 100% privolanie. Toto si vsetko ujasni! Ty riadis kam ide a nie pes... ked dospeje nebude sa cpat k ludom. Aka je to rasa ak sa mozem spytat?
Ked ju mas bez voditka pes je velke hoviadko, si nezodpovedna a nevies viest psa!
A prepac, ale absolutne vobec nechapem, ze mas psa, krory ta neposlucha a tebe vadi, ze KED SA ROZBEHNE za cudzimi tak ho hladkaju. Ked nechcem aby mi ho hladkali bez opytania, tak nedovolim psovi aby sa k nim rozbehol, nie?🤦♀️ Rady si tu dostala celkom slusne. Tak sa podla nich riad. Ale stale nezabudaj socializovat, ale pekne pod dohladom a na voditku!
@natynatt z toho psa nebude tupelo. Ak ho nepokazis. Práve preto, ze je to veľký pes musí byť socializovana a dobre vychádzať s ľuďmi, deťmi... Tvoja obava z uhrytnutia pri hladkaní je neopodstatnená. Ty máš byť na blízku a máš mať psa na voditku, ak teda nejaké dieťa dobehne si tam a pohladkat pod dohľadom, nehrat sa...
@jankaovecka pardon áno je to hovoadko bez voditka ,ale treba aj vedieť ,že sa musí naučiť bez neho chodiť ,pokial ju chcem niekde nechať vybehať (napr.les)
Nezodpovedne je odomňa akurat tak to,že ju púšťam ,keď nemám istotu ,že nikam nepojde ,viem že je stále neohrabaná. Slušné rady som dostala áno a budem sa tým riadiť,cvičím si ju a budem len dúfať ,že sa odnaučí chod za ľudmi a opäť podotýkam “ZA CUDZÍMI”
Hm.. Do istej miery ťa chápem. Som introvert a hladkanie môjho psa, prihováranie sa mu atď. je pre mňa zásah do môjho introvertského súkromia 😀 Ale.. Mám dojem, že len kopeš okolo seba ako sú všetci zlí a len ty si lietadlo..
Je to šteňa. Momentálne sa má čo najviac socializovať - cudzí ľudia, cudzí psi, ale aj nové prostredie, nové povrchy, atď atď. Aby z neho mohol vyrásť vyrovnaný pes a nie ustráchaný, príp. agresívny.
Zároveň ten pes má mať vodítko/stopovačku - za 1. nebude teda odbiehať kam nechceš, budeš to mať viac pod kontrolou, za 2. psa je potrebné naučiť poslúchať aj bez vodítka keď je na voľno. aby vedel, že je jedno či má alebo nemá vodítko, treba poslúchnuť.. ale to ho treba naučiť. Až potom je rozumné psa pustiť, zvlášť v miestach s vyššou frekvenciou ľudí/psov.
Tak isto.. chápem radosť z učenia nových povelov. Ale okrem "zbytočných" povelov typu daj labku, má mať pes zvládnutý základ ako je privoláčka. Nie je chyba v tom, že ti cudzí ľudia hladkajú psa, ale v tom, že ten pes ťa zatiaľ neposlúcha, tak ako by mal. A nie, nekazia ti to cudzí ľudia a bodka. Nauč psa privolávačku na 100% v kľudnom prostredí bez rozruchov. Aj s vodítkom aj na krku, aj bez vodítka.. Potom pridaj v tom kľudnom prostredí nejaké rušivé elementy (niečo voňavé alebo niečo inak zaujímavé, hračku hoď na zem, čokoľvek, kreativita) a trénuj. A zvyšuj pomaličky postupne nároky, choďte do náročnejšieho prostredia pre psa na posluch, atď.. tak až by ťa mal pes poslúchnuť na privolanie, aj keby mu niekto mával so salámov pri ňufáku. Vtedy si môžeš pogratulovať.. Ale ešte raz - výchovu ti nekazia cudzí ľudia nech robia čokoľvek.
Spomínaš, že pes príde len keď vidí pamlsku. Nefixuj ho takto na pamlsky. Je síce normálne, že pes chce poslúchať len pri vidine odmeny 🙂 Ale je výhodné ho naučiť, že to, že nemám odmenu práve v ruke neznamená, že žiadnu nedostaneš. Tj. nemaj pri výcviku pamlsky vždy v ruke. Ak už je na to fixovaný, snaž sa to odbúrať. Polož si pamlsky niekde kde ich vidí, zober odtiaľ jednu, povel, daj mu. Následne skús len predstierať, že si si odtiaľ zobrala pamlsok, povel, naozaj ho odtiaľ zober, daj mu. Choď od pamlskov trošku ďalej, atď atď.. znova - sťažuj pomaly podmienky, až tak, že nebude fixovaný na to, či máš alebo nemáš odmenu v ruke... Lebo bude vedieť, že nemusí byť v ruke, ale príde (a mimochodom, odmena môže byť aj hračka, pohladkanie, hra,....). + k tomu patrí to, že pes by mal byť pri výcviku odmenený len keď sústreďuje pozornosť na teba a nie keď celý čas čumí na pamlsok/odmenu, kt. ho čaká. Aj na tom je fajn popracovať.. Celkovo je treba vedieť spoločne komunikovať, pracovať so svojim psom.. A nie kopať okolo seba ako malé dieťa, že ti to všetci kaziaaa... Hm.. Držím palce.
@natynatt este raz, chapem, ze ho chces bez voditka, ale stale plati, ze najprv musi byt privolavacka a potom bez voditka. Maj ju na stopovacke 10m tam ma pohybu dost. Pustaj ju len v lesoch ci na poliach kde nikoho nestretnes. Inak VZDY na stopke. My ti tu chceme poradit. @estrella5 ti to pekne napisala. Neurazaj sa a pracuj so psom. Stoji to za to😘 pomohlo by keby napises aka je to rasa. Mozno ma svoje specifika. Kazdy robil vo vychove more chyb, ale nejlepsie ked si zoberies ponaucenie prave od inych👍
@lula313 mno nieje to tá rasa ako ste povedali. Je to americký vlčiak. Áno nemala by kusať do rúk v zápale hry ,no bohužiaľ neviem ako ju to odnaučiť ,bolo mi povedané ,že musím počkať ,že ju to prejde. Pýtala som sa na to.
Psíka naozaj nemám ako módny doplnok ,v živote by som si nekúpila psa len koli tomu. Mám ju ako spoločníčku ,kamarátku ,terapeuta ,prosto ju mám preto ,pretože psov milujem a moc dobre si uvedomujem ako nebezpečný môžu byt pri nesprávnej výchove.
Ale taktiež viem aký oddaný a inteligentný dôkazu byť. Ako každý pesíčkar niekedy stratím nervy a zanadával si ,aké tupelo to je ,ale aj napriek tomu to s ňou skúšam ďalej.
Áno ,hovorila som že dúfam ,že sa nám budú vyhýbať oblúkom ,ale nemyslela som to nijak zle. Skúste sa vžiť do mojej kože ,včera som ju večer venčila a naprosto neznáma pani k nám prišla a začala sa s ňou mazať. Zostala som stať na mieste ako soľný stĺp.
Okamžite som povedala ,že ju nesmie hladkať a to už len z toho ,že sa najpr neznámi človek nespýtal. Nemám problém ak sa ma niekto spýta ,v tom prípade áno dovolím a pes vie ,že musí čakať a pekne si sadnúť. Mám ju na vodítko pri nohe a až keď si sadne a čaká ,v tedy ju uvoľním nech sa pomojká. Ale je to zcela iné keď sa človek nespýta a rozbehne sa za psom a ešte k tomu dospelý.
Ako som už hovorila mala som nemeckého ovčiaka ,bol to strážny pes ,mna chodieval odprevádzať na zastávku každé ráno ,keď som šla do školy a vrátila sa domov. V tedy som mala okolo 15 ,vycvičili som si ju ,že musela byt pri mne ,chodila ne voditka ,ale vzhľadom k tomu že bola strážny pes na dedine ,nemala rada ľudí, nemala s nimi nejaký kontakt.
Lenže som ju pravidelne vracala na víkendy k starej nanesený do Ba, kde sme boli v paneláku. Pokial sa človek spýtal ,či ju smie pohladkať dovolila som. Psík s tým nemal problém ak išiel človek pomaličky. Lenže sa mi pri jednej prechádzke stalo to ,že starší pán ,nadšený mojim psikom ju išiel pohladkať okamžite bez opýtania ,lebo on mal taktiež vlčiaka a zaľúbila sa mu.
Psík pri náhlom pohybe začal vrčať a ak by som ju nepotial ,možno by pána kusla. Nemyslím ,že toto bola moja chyba ,bol to strážny pes a hlavne ,k psovi by sa nemalo ísť prudko ,hocako je kľudný ,nikdy neviete či sa zľakne alebo sa mu nemusíte ľúbiť.
Mne ide hlavne o to spýtanie sa. Chcem si tuto malú slnečnú čo teraz mám naučiť ,že nesmie chodiť za ľudmi ktorých nepozná ,že ak sa chce nechať pohladkať musí počkať.
Ako som povedala ,pre mna sú voditka obmedzujúce ,chcem si ju vychovať tak ,aby si pekne počkala ,nie aby každého chcela zjesť.
Treba chápať ,že aj ľudia by sa mali spýtať a nie pozerať len aha havinko a idu si. Som rada ,že ma rada každého To áno ,ale musí sa naučiť ,že nesmie chodiť ku každému ,nikdy neviete čo sa môže stať. Jednak neviete čo môže spraviť psík vo chvíľkovom skrate alebo človek ,ktorý sa môže zľaknúť.
Áno už som uvažovala aj o profesionalovi ,ale tý nejsi najlacnejší a ako som povedľa ,vyrastala som s veľkými psami a ja svojich psov beriem ako kamarátov ,nie ako niečo. Isto musia mať pravidla a obaja moji psi ich majú a samozrejme ak splnia čo od nich vyžadujeme dostanú odmenu. Ja ten povel zopakujem kludno aj 5x
Ale to nejde ak volám psa a človek ho hladká hlavne ak sa len učí ,že musí byt u mna a prísť keď ju zavolám.
@simca06022011 áno o viem ale ako som povedala ,mne skôr vadí ,že ľudia hladkaju bez opýtania. Mám 1 ročnú sestru, pes je jemný vie ,že musí ,že je to dieťa a mala psíka miluje. Mám ju na vodítko to je samozrejmosť ,ale chcem ju aj púšťať z voditka a to nepojde ,ak bude vedieť ,že keď k niekomu príde ,bude sa hladkať. Nesmie si takto chodiť a mne tiež nieje príjemné ak ňou pôjdem do lesa alebo hocikam a nebudem ju môcť pustiť ,pretože je naučená len na vôdzku a viem ,že bez nej jej nemôžem veriť.
Ved ju nauč privolavacku a máš po probléme.