Vnímate Českú republiku ako zahraničie?

pupavka234
14. nov 2023

Vnimate Cesko ako zahranicie? Citite sa v Cesku ako cudzinci? A co si myslite, ako nas vnimaju cesi? Myslia si o nas, ze sme cudzinci?

Ja Cesko ako zahranicie nevnimam, ani sa tam necitim ako cudzinec. Ako to vnimate Vy?

Dakujem

moonlight1210
14. nov 2023

Vnimam ho ako zahranicie, ale ako cudzinec sa tam necitim. Aj preto, ze tam mam rodinu.

Podobne nas vnimaju oni ako cudzincov, ale v podstate nie az takych cudzincov.

Este to potrebuje par generacii, nez sa zacneme vnimat ako dva uplne ine narody, ktore nemaju nic spolocne. Zatial tu urcitu vzajomnu prislusnost este citime, lebo este zije dost ludi, ktori vyrastali v spolocnom state.

viestta
14. nov 2023

Odkedy odo mna chceli na letisku v Prahe pas, ked som priletela z KE, tak som si uvedomila, ze uz je to naozajstna cudzina. Dovtedy mi to akosi nedochadzalo...

la_dolce_vita
14. nov 2023

Sme navzajom prepojeni cez rodinne vztahy. Sama pochadzam z Ciech a nepripadam si tu ako cudzinec. Moja rodina tiez berie Slovakov ako bratov 🙂. Ale som generacia, co vyrastala v spolocnom state. Mladsie rocniky uz to mozno vnimaju inak a aj menej rozumeju vzajomne nasim jazykom.

la_dolce_vita
14. nov 2023

@viestta to vazne? Vsade v ramci EU sa predsa akceptuje obciansky preukaz.

viestta
14. nov 2023

@la_dolce_vita to bolo este pred Shengenom

la_dolce_vita
14. nov 2023

@viestta tak to ano.. casy sa nastastie zmenili. Zazila som casy tesne po rozdeleni, ze cestujuc vo vlaku s malym dietatom sa mi colnici hrabali v zavazadle. Zrejme som vyzerala podozrivo ☹

januska12323
14. nov 2023

Áno je to zahraničie s podobným jazykom.

majlo1234
14. nov 2023

Samozrej e

tiezjedna
14. nov 2023

Nie, nevnímam. Ale veľa Čechov vníma Slovákov ako cudzincov. Niektorí vedome kvôli akejsi averzii, iní kvôli prirodzenej generačnej obmene.

suzitok
14. nov 2023

Pre mňa to nie je cudzia krajina, kedže som vyrastala ešte v Československu

babulkomale
14. nov 2023

@pupavka234 som made in Czechoslovakia, takze sa tam citim ako doma.

snehulak77
14. nov 2023

Vnímam nás ako jeden národ. Máme tam rodinu, jazyky sú si veľmi blízke. Nemyslím si, že niekedy sa budeme cítiť ako cudzie národy, vždy sme mali k sebe veľmi blízko. Napr ja ako iný národ vnímam Maďarov alebo Poliakov, určite aj kvôli jazykovej bariére (aj keď Poliaci menej). Ale niekto na maďarskom pohraničí by zrejme nesúhlasil. Ale Čech, je jedno či príde do Žiliny alebo Košíc, vždy mu budú rozumieť.

thereisabear
14. nov 2023

Vnímam ho ako zahraničie a cítim sa tam ako cudzinec.

tiezjedna
14. nov 2023

@snehulak77 Slovák Čechovi áno, Čech Slovákovi už nie. Jednak sme ako Slováci prichádzali do kontaktu s češtinou oveľa intenzívnejšie ako naopak (vďaka TV) a jednak zo strany mladších Čechov je len mizivý záujem o slovenčinu. Na čo aj, že... Slováci sú najpočetnejšia národnostná menšina v CZ, zatiaľ čo na Slovensku sú to Maďari.

simsalabim
14. nov 2023

Nie… mala som cez 20, ked sme sa rozdelili na dve republiky a mne to za tie roky este stale dako nedochadza 🙈

1andrea111
14. nov 2023

@pupavka234 syn sa presťahoval do Prahy a vraví že sa tam cíti ako doma. Našiel si veľa kamarátov Čechov a nevníma žiaden rozdiel. Aj prenájmy bytov keď sa riešia Čechov a slovákov berú ako jednu skupinu a ostatní sú cudzinci.

diewcatqoo
14. nov 2023

Zijem v CR uz dlho. Teda na Morave. Nikdy mi nikto nedal pocitit, ze som menejcenna kvoli tomu, ze som Slovenka. Citim sa tu ako doma, mam tu zazemie, pracu, byt, kamaratov.. uz si neviem predstavit, ze by som sa znovu natrvalo vratila na Slovensko.
A ano, po covide, kedy nas kontrolovali na hraniciach, to vnimam ako zahranicie. A vnimam aj dost velke rozdiely medzi ceskou a slovenskou mentalitou.

abbey1
14. nov 2023

ČR je plná Slovákov. Nemám skúsenosť, že by nás vnímali ako cudzincov a ani sa tam ako cudzinec necítim. Našťastie staršie generácie stále rozumejú obom jazykom, veľa mladých študuje v Brne, v Prahe. Tak dúfam, že tieto nadštandardné vzťahy medzi národmi zostanú.
Ale v podstate sa ako cudzinec necítim tuším v žiadnej krajine. ;)

hortenziaj
14. nov 2023

Áno pre mna je to zahraničie,cesi sú od Slovákov aj mentálne inde, žiaľ.

olimuc
14. nov 2023

Nie, narodila som sa v CSSR a do Prahy sme chodili ako na klavir. Ale ten pocit byt cudzinec v inej krajine vychadza aj trochu zvnutra … clovek sa moze citit ako domaci v hociktorej krajine a ako cudzinec vo vlastnej

katkaseiner
14. nov 2023

@viestta to som prekvapena, nam pasy z Ba na Kretu ani cestou spat vobec nikto nekontroloval - dost ma to prekvapilo, ale vraj Shengen

viestta
14. nov 2023

@katkaseiner vsak pisem, ze to bolo pred Shengenom. Kreta je Grecko a to do Shengenskej zony patri

valeria_h
14. nov 2023

Som tu doma, nedal mi nikto pocítiť, že som cudzinec. Manžel je Čech, kamošky a kamarátov mám Čechov a aj keď je tu veľa Slovákov, tak sa so Slovákmi vôbec nestretávam. A muži milujú slovenčinu 😁

vler
14. nov 2023

@pupavka234 nie, nevnimam; dokonca je mi luto ze sme sa rozdelili. Podla mna sme mali ostat Ceskoslovensko.

lelelienka
14. nov 2023

Nevnimam ho ako zahranicie a v zivote by mi ani nenapadlo uvadzat si cestinu ako cudzi jazyk 😂 hoci to uz dnes je bezna prax, lebo pre mnohych to uz naozaj cudzi jazyk je. Ani sa tam necitim ako cudzinec.

panonia
14. nov 2023

Čechy mám za rohom, sme tam dosť často, cítime sa tam ako doma.

bloger
14. nov 2023

Vôbec nie však kedysi sme boli československo. Vôbec ich nevnímam ako cudzincov. Sú to naši bratia. Máme tam aj rodinu.

226lenka
14. nov 2023

Pre mna je Česko cudzia krajina ako každá iná a aj čeština je cudzí jazyk. Bola som jeden víkend v prahe a ti česi má brali akokeby som bola z tretej krajiny. Po tom víkende som ich začala dosť nenávidieť. Môj názor je taký že česi nás nemajú radi, to len my Slováci ich máme za bratov a veľmi sa im pchame do zadku

diewcatqoo
14. nov 2023

@226lenka ehm, Praha nie je dobry priklad. Prazaci su z inej galaxie 🙂

226lenka
14. nov 2023

A už ani nehovorím o tom že sú totalne vymleti a nerozumia po slovensky. Som sa ich niečo opýtala tak pozerali na mňa akokeby som rozprávala po azerbajdžanský. Stredná generácia a boli to česi, nie turisti zo zahraničia