Uvoľňujete niekomu miesto vo vlaku, keď cestujete?

16. feb 2024

Ahojte,
uvoľňujete niekomu miesto vo vlaku, keď cestujete? Ja som bola tak vychovaná, že som vždy ponúkla miesto starším ľuďom alebo tehotným ženám, ale teraz cestujem každý týždeň 3 hodiny, kupujem si lístok plus miestenku, aby som mala na 100% kde sedieť lebo je to dlhá cesta, mávam veľkú batožinu a chcem si cestou čítať knihu alebo porobiť niečo do práce. Teraz však zase začínajú chodiť študenti a vlaky sú nafullované na 100%, ľudia sú po uličkách a na zemi a koľkokrát mi je ľúto, keď vidím niekoho stáť, hlavne dôchodcov, je mi hlúpe keď na mňa ľudia zazerajú že mladá sedí nevychovaná, ale tak platím si za to navyše a neviem sa pred sebou zbaviť toho zlého pocitu…

zobaka
16. feb 2024

kazdy ma moznost kupit si miestenku, keby bolo niekomu zle pustim ho

letfenixa
16. feb 2024

Pozri, dôchodci idúci zadarmo si mohli aspoň miestenku kúpiť.

marsmykkok
16. feb 2024

@zobaka
@letfenixa zase ak idú napríklad k lekárovi nevedia kedy pôjdú naspäť. A ak prídu pár minút pred odchodom vlaku alebo idú z inej stanice ako východisková miestenka možno už nie je. Teda takýto argument mi príde výhovorka.

siska53
16. feb 2024

Mam miestenku, mam pravo tam sediet. Neuvolnila by som. Len v pripade, ze nemam miestenku a sadnem si na miesto niekoho, kto tu miestenku ma.

dominikamacakova
16. feb 2024

Sedenie je nezdravé, veď nech trochu potrénujú tí dôchodci. Minule som videla taký dokument o 100 ročných ľuďoch a veru našich dôchodcov odvtedy beriem ako mladých a neschopných 🙈🙈

marsmykkok
16. feb 2024

A k situácii, no je to blbé, to je iné ako ak ideš mhd a sedíš a pustiš dôchodcu a o 3 minúty vystúpiš. Niekoľko hodín sa ani tebe nechce stať čo chápem. Chyba hlavne železníc, že nepridajú vozne.

sintra
16. feb 2024

Ked mam miestenku, nemam ziadne vycitky ze sedim. Zaplatila som si to.

dzejny656
16. feb 2024

No ja osobne si neviem predstaviť sedieť a nado mnou stojí dôchodca, bolo by mi to trápne. Ja púšťam starších vždy, aj keď mám miestenku.

gabriela2952
16. feb 2024

Takto vo vlaku nie, keď si kúpim miestenku. Ale v autobuse bežné uvolnim keď ide niekto starší alebo tehotná žena.. sama keď som bola v 9m mi nikto neuvolnil miesto, takže mi bolo trápne aj za nich :D

annm81
16. feb 2024

Ak idem vlakom na dlhšiu vzdialenosť (viac ako 45 minút), vždy si kupujem miestenku. A ak už mám miestenku, nikdy neuvoľnujem miesto a nemám problém požiadať o presadnutie ani staršieho človeka ani tehotnú ženu, ak sedia na mojom mieste. Vo vlakoch býva vyznačené, ktoré miesta sú rezervované a každý má možnosť si tú miestenku kúpiť. Ak niekto vie, že má problém postáť v diaľkovom vlaku, má sa podľa toho zariadiť. MHD je samozrejme o niečom inom.

panonia
16. feb 2024

Vo vlaku sú vyznačené miesta pre tehotné a invalidov môžu ísť tam.

diewcatqoo
16. feb 2024

Ano, ak idem v MHD v ramci mesta busom alebo elektrickou, vzdy pustim starsieho sadnut. Ak idem len par zastavok, tak si ani nesadam. Ak cestujem dlhsiu trasu, vzdy si vo vlaku kupim miestenku a ak mam miestenku, neuvolnujem miesto nikomu. Nemam problem z mojho miesta vyhodit aj dochodcu, lebo tam mam miestenku. Dochodca ma rovnaku moznost kupit si miestenku ako ja, je to jeho problem, ze tu moznost nevyuziva.

mamina7070
16. feb 2024

dochodcovia maju moznost si kupit miestenku,cestuju zadarmo

Neuvolnujem miesto , miestenku si kupujem som ZTPS, ID ak na nom niektomsedi poziadam o uvolnenie

kristinapetronela
16. feb 2024

Opytam sa a uvolnim ale nie vždy .podľa situácie

lelelienka
16. feb 2024

Kupujem si miestenku, moze si kazdy, nevidim jediny dovod uvolnovat miesto…

sense
16. feb 2024

Na krátku cestu nemám problém, na dlhú cestu ak si zakúpi miestenku tak nie. Každý má moz ist si miestenku zakúpiť.

angeli121212
16. feb 2024

Ak mám miestenku nie ak nemám áno

laurika999
16. feb 2024

Ak máš zaplatenú miestenku nie je o čom. Nech zazerajú koľko chcú. Oni tiež mali možnosť si ju zakúpiť.

sandrasstini
16. feb 2024

V mhdcka sa vzdy zdvihnem, aj vo vlaku, ale to max cesta hodinova. Akoze tri hodiny by sa mi stat nechcelo. Viem je to blbe, ale zas preco by si mala ty trpiet, vsetko si si riadne zaplatila a tri hodiny je dost

nikpa
16. feb 2024

Chodila som tehotná niekoľko mesiacov do práce vlakom a busom každé ráno. Čakala som dvojičky, brucho ako balón a stávala som pravidelne každý deň. Bolo leto, teplo že aj niekto kto nemal 20kg navyše a nenosil 2 deti, mal čo robiť. Naozaj si nepamätám, že by ma bol niekto aspoň raz pustil sadnúť.
Teraz pokiaľ nevidím trasuceho sa dôchodcu co nevie stát alebo tehotnú ženu, nepustím nikoho. A nie, nemám výčitky, hovorte si co chcete. Rovnako to od nikoho neočakávam, duplom nie vo vlaku, kde sa kupujú miestenky. Nerieš.

zobaka
16. feb 2024

@marsmykkok pozri, ja ak idem vlakom tak raz za 3 roky na 5-6 hodinovu trasu vylucne s kupenou miestenkou, zijem vo velkom meste a nebruzdam sa po dedinkach, takze urcite by som tolko hodin nestala, ale este sa mi nestalo, aby v rýchliku boli poskladani chudaci dochodcovia, ktori nemaju kde sediet

karolinakr
17. feb 2024

Prečo na teba zazeraju? To je vozeň na miestenky, mohli si kupit tiež, nie?

marsmykkok
17. feb 2024

@zobaka Ja som chodila vlakmi len dávnejšie, vtedy neboli zadarmo, takže situáciu som nezažila tiež, ja som miestenku mala vždy. Akurát som chodila Zvolen-Bratislava a tam sa stalo, že v Galante nastúpilo veľa a bola plná ulička, tam sa vždy niekto odstúpil starším a možno aj ja niekedy-neviem, ale to zase je ok, lebo, to je chvíľka do BA a človek postojí. Ja nie som dobrá v komunikácii, ale v situácii že nastúpim napríklad v BA a idem do Košíc a mám miestenku a v uličke stojí starý človek, tak možno sa mu prihovorím, kde cestuje. Ak napríklad do hodiny vystúpi, tak pustím, ak ide napríklad tiež do Košíc, skôr sa snažím nejako ho informovať o možnosti miesteniek a o tom, že ani ja nechcem celú cestu stáť, že ak sa uvoľní napríklad v kupé miesto, nech si presadne a ja idem na svoje miestenkové alebo možno že sa prestrieda so mnou alebo ostane stáť. Proste vysvetliť situáciu, nich nechce stáť pol dňa vo vlaku. Neviem aký je systém na tieto bezplatné lístky, dajú sa kúpiť aj online? Možno by som vedela z mobilu kúpiť seniorovi miestenku od nasledujúcej stanice, netuším?

diewcatqoo
17. feb 2024

@marsmykkok ale ved dochodcovia vedia o moznosti miesteniek. Nech mi nikto nehovori, ze nie. Len nie su ochotni si ich kupit a spoliehaju sa na to, ze ich niekto pusti sadnut. A zas nestoji majland, aby to dochodcu zruinovalo.

mamina7070
17. feb 2024

@marsmykkok senior si bezplatny listok musi kupit vud na pokladninalebomcez aplikaciu a vzdy k nemu ponukaju aj miestenku za euro tj senior sa vie odviezt BA-Kosice za 2€ spiatocny miestenku si vie dokupit aj dodatocne vzdy sa nejake najdu

ja som zazila babku s vnucatom sli trnava -lipt mikulas a bez miestenok a nie nepustil ich nikto sadnut jej problem mohla miestenky kupit

annm81
17. feb 2024

@mamina7070 Ja som zažila vychcanú matku, čo si kúpila jednu miestenku pre seba v rade štyroch sedadiel (2+2 oproti sebe). Bola to diaľková trasa IC medzi dvoma veľkými mestami. A potom sa celú cestu veľmi hlasno ponosovala, že nik na zvyšných troch sedadlách (tiež mali kúpené miestenky) neprepustil miesto pre jej dve deti. Človek mal chuť vyšplechnúť jej medzi oči kávu, čo práve pil.

katka2510
17. feb 2024

My chodíme vlakom s deťmi na druhy koniec Slovenska 1-2 x do roka. Kupujeme miestenky a poviem aj dochodcom, ze tam sedíme my ,pretože máme miestenku ( kupujem pravidelne do detskeho vozna -tam nemaju dochodci co robit) . Každý má možnosť kúpiť si miestenku. Ja tiež nenechám svoje deti stáť 3 hodiny vo vlaku. Samozrejme keď by sa niekto cítil zle nemám problém uvoľniť miesto.

sense
17. feb 2024

@annm81 trebalo jej povedať ze kľudne nech nechá sedieť jedno zo svojich detí na striedačku a ona nech stojí keď kúpila len jednu miestenku... Lebo len sebecká matka kúpi sebe miestenku a na deti sa v kašle len preto ze môžu cestovať grátis ak boli v takom veku. Odjakživa som kupovala 2 miestenky bez ohľadu na to ci moje dieťa muselo mat lístok alebo nie

sense
17. feb 2024

@marsmykkok aj dôchodca si musí zadarmo lístok "kúpiť" na stanici, pretože nie na každý vlak. Majú lístok zadarmo, aspoň čo mi mama vravela a. Miestensku si môžu kúpiť vždy. A áno vies dokúpiť aj miestenku online. Dokonca ak je volne aj od ďalšej stanice ako expres rezervaciu

annm81
17. feb 2024

@sense Ona jednoducho vedela, že na svoje miesto sa prebojuje, lebo má naň nárok vďaka miestenke a spoliehala sa, že ostatní nenechajú deti stáť a prepustia im miesto. Najprv požiadala ostatných troch, že tam má miestenku, či si môžu jej deti sadnúť na ich miesto. Ľudia to odmietli s tým, že si za miesto zaplatili. Takže dve deti sa tlačili na jednom mieste pri okne, ona stála v uličke nad nimi a cez pána, čo sedel v uličke trápne rozprávala deťom, ako sa musia chúďatká dve tlačiť a mamička musí stáť, lebo ľudia sú zlí... všetci prekrútili očami, dali si slúchadlá a čumeli do telefónov. Takýchto hlupákov človek bohužiaľ dnes stretne veľmi často.