Ahojte začal nam utekavat psik cez zahradu …A dost som z toho par dni zneprijemnena, znechutena….Aj na prechadzky snim chodime hrame sa snim …Zacal to robit ked sme neboli doma a teraz je to na dennom poriadku aj ked sme doma ….Prosim vedeli by ste mi nieco poradit popripade ci nema niekto podobnu skusenost dakujem
Treba poriadny plot, aby jednoducho nemal kade... ked ti ho mimo domu niekto zastreli, prejde autom alebo prijdu domov policajti a nasraty starosta, mate vymalovane... vela ludi sa psov boji a mimo vasho pozemku nema co robit sam.
Koterec, nie celodenne samozrejme, ale na chvíle neprítomnosti gazdov
Určite kastracia a keď nepomoze, tak žiaľ, voliera. Nie je to sranda. Keď bude zabehnutý, môže sa niečo stat. Poznam pripad, kde pes preskočil plot, uhryzol postara, policajti ho zastrelili, aj keď už v tom čase agresivny nebol. Prebehol sud a majitelia dostali 5000 eur pokutu a zákaz chovat psa na nejaké obdobie.
@angel2017 ahoj, rozumiem ti, kto nezazil, nepochopi. my sme mali krizenca spica a roky bolo vsetko ok, az raz tak nasnezilo, ze od susedov k nam preskocil jazvecik... preskocil plot, ktory bol povodne 160 cm vysoky, ale tym, ze bolo tak vela snehu, sused pravidelne odhadzoval svoju prijazdovu cestu do garaze na ten plot a za par dni ten plot uz nebolo vidiet. odvtedy nas pes bol ako vymeneny, jedine po com tuzil, bolo tulanie. my sme mali rohovy pozemok, cize plot do ulice bol 30 + 30 metrov, murovany so zeleznym oplotenim. pozemok vo svahu, cize vzadu vyska plota 160 cm postupne dopredu 50 cm a predny plot 50 cm, ale za nim bola cesta v hlbke 160 cm.
museli sme postavit najprv plot, ktory rozdelil pozemok na dve casti, cize pes bol uz iba v tej zadnej - vacsej casti, kde bol plot vyssi, ale on preskakoval aj tam. preskakoval na najvyssom mieste. dom bol spolocny s tetou, novy plot bol obrovska investicia, cize kym sa to riesilo, pes bol na retazi. retaz sa mu ale zvykla v noci omotat okolo stromu, budy, krika, pretoze to bol pes stale v pohybe a tak som musela niekolkokrat v noci ho chodit celu zimu odmotavat, pretoze ked sa zamotal, štekal. v skakani pokracoval potom aj ked zmizol sneh, robili sme vselijake docasne upravy na plote, novy plot neprichadzal do uvahy ako som pisala vyssie, navyse to bol plot, ktory desatrocia spevnoval klesajuci teren.
bolo to uplne hrozne obdobie, ktore ma stresovalo, pretoze som ho mala velmi rada a vzdy, ked usiel, tak som ho cakavala pri dverach, kedy sa vrati aj hodinu-dve, aby som ho mohla hned zavriet do zadnej casti. bala som sa, ze ho zrazi auto. nakoniec sme na plot znova natiahli zelenu tkaninu (co sme skusali aj predtym, ale nepomohlo), aby nevidel cez plot a on postupne nejak zabudol, ze utekal. vzdy, ked napadol aj najmensi sneh, tak sme sneh okolo celeho plota sneh odpratavali a pes zostal uz navzdy iba v zadnej casti zahrady, ale mal tam aj tak velky vybeh, plus prechadzky.
ale rodina tety aj tak nedbala na zatvaranie toho rozdelovacieho plota, cize psa nedbalo pustali stale do prednej casti, kde ten 50 cm plot okamzite preskocil a mna to uplne nicilo, nutilo ma to zasa na neho cakat atd.
teraz mame tiez spica, ten zije tiez v zadnej casti, je nauceny, ze nemoze prejst sam dopredu, ale opat nedbale zatvaranie branicky a ja som z toho na nervy. tento zatial neuteka, ale uz raz vybehol na ulicu, ale bojim sa tiez, aby ho nezlakalo tulanie.
susedom tak preskakovala border kolia, druhym vlciacica a dalsim taka miesanka a tiez sa ich nahladali, bali sa o nich.
preto vravim, kto nezazil, nepochopi, hlavne ak mu na psovi zalezi.
Elektricky ohradnik. Alebo obojok. My sme to vyriešili ohradnikom. Proste kto nezažil nepochopí.. kým sme to riešili bol na reťazi keď sme išli z domu ( ano mne to príde lepšie ako pes zavretý vo voliere). Aktuálne je ale v dome stale. A jasne meno, adresa a číslo na obojku :D kastracia by podľa Dr a ani mňa nepomohla. Ale na skúšku mu odporučia injekciu ako náhradu, že ma efekt ako kastracia ( na rok ?), a uvidim správanie ako sa zmeni, či to pomôže.
Inak mne sa pes vráti, chodi sa flákať do lesa, viac starosti mam s tými co ho odchytavaju. Čiže preto opatrenia 🙂
Spravit mu volieru a na noc ho zatvorit. Nic ine nepomoze. Kastracia by mohla pomoct, ale nemusi.
@angel2017 v prvom rade rozumiem, my mame tiež plot čo by si povedala že nie je šanca aby pes ušiel ( betónový 2m plot), no naša fenka keď bola sama doma nejako dokázala preskočiť 🙈 tiež labrador. Nás problém vyriešil druhý pes (ale my sme ho chceli , nekupovali sme len kvôli utekajucemu psovi 🤣) a ak musíme s tým druhým preč, napr veterinár, tak labradorka musí do voliéry. Inak by opäť ušla. Akonáhle je s ňou niekto na záhrade tak je spokojná. Za tie elektricke obojky moc nie som ale myslím, že psa neodnaucis utekať takze by pomôcť mohol. Naša je napr vycvicena, že keď sa otvori brána nesmie vyjst bez povolenia na ulici a rešpektuje to. No ako náhle je sama, zabudne na všetko 😀
Elektrický neviditelny plot sa to vola. Lacnejší kúpite za 40 € na bazosi, ale odporúčam drahší od 100€. Je to drôt natiahnutý okolo pozemku a pes má na krku obojok, vždy keď sa priblíži k plotu obojok najskôr výstražne zapípa a keď pes pokračuje ďalej tak dostane el. Výboj.
Keď sa pes raz naučí utekať tak to bude robiť stále a naučí sa aj lietať len aby plot prekonal. To ľudia čo nezažili nepochopia, že klasický pletivovy plot psa neudrží, preskočí, prehryzie, podhrabe...
@simca06022011 aj mne sa vrati ale chodi cez cestu kase tade a auta zastavuju a uz si ho chcel niekto aj nehat …. Ja chodievam hladat ak sme doma a vytrati sa idem …sa mu to zalubilo a ja mam vazny problem a co stoji ta inekcia na skusku prosim ta
@janetinka27 ved prave ja uz tyzden prezivam hororove stavy najlepsie je ze sa vybral aj ked sme doma a pred tym nehrozilo proste …rano som ho bola hladat po dedine o 7 no koniec …
Kupit mu koterec a na noc ho zatvorit
@angel2017 áno to je o zvyku, nauci sa a bude chodiť. Proste ty mu jedine prekážku vieš urobiť v tom, aby sa oducil. Neprestane... môj ma 6rokov, dva roky je vnútri, nepohne sa odo mňa ani na dvore a predsa keď niečo robím neustriehnem... ušiel mi aj na jar. Všimla som si to skoro čiže som ho našla rýchlo keby nie tak ho ani nehľadám, lebo on odíde cez horu kamkoľvek, posledne sme autom išli po neho no určite aj 40min ak nie hodinu, dookola... cez mesto. Do dediny za kopcom... prebehne si lesom za chvilu. Keby ho neodchytili turisti vráti sa mi domov. Nemala by som ho kde hľadať to je rádius aj 10-15km. Mam viszlu :D beha ako šiši.
Nepomáhal krik ani nič. Natiahli sme elektriku. Už nie je zapnutá roky ale bojí sa aj kábla. Nepriblizi sa k tomu. Niet nad kľudne dní doma :D vyhrazala som sa Ai bazosom, lebo podľa.mojho chlapa je to normálne.
Nakoniec pomohla náhoda, susedov pes.ho dohryzol (to nebolo prvykrat, ale.prvy vazny) a 6t som liečila psa. A skončilo sa flakanie.
@angel2017 inak suseda ma labradorku a ta im tiež veľmi intenzívne utekala. Ale teda plot neprekročí. Jedine ked otvárajú dávajú pozor.
@angel2017 joj, rozumiem.
moj aj do autobusu MHD so mnou chcel nastupit, otras, nervy v kybli.
Ahoj, nečítala som ostatné komentáre ale tiež nám toto začal robiť psík. Keď sme kúpili dom, nebol ešte dokončený plot, potom susedia menili ,stále mal kade utiecť, dokonca som.ho raz uviazla keď som šla do mesta aby ho nezrazilo auto a prehryzol ešte aj to voditko. Aj keď už bol spravený plot, bol tak naučený utekať ze si proste vždy našiel cestu, a keď už nemal kadiaľ, ušiel vždy keď sme otvárali bránu a šli autom dnu. S ťažkým srdcom sme ho nakoniec dali k svokrovcom, kvoli jeho bezpečnosti, ti neparkuju vo vnútri a majú dookola kamenný plot. A čuduj sa svete, na koľko svokrovci majú ďalších dvoch psíkov odtiaľ neuje, ani keď je otvorená bránka dokoran, lebo tam ma partakov. Takže mu nakoniec asi bolo len smutno samému 😀 skúste kastraciu, neviem co iné poradiť, keďže viem z vlastnej skúsenosti, že keď sa to raz psík nauci, už ho to neodnaucis, vždy si cestu nájde.
@angel2017 ja by som mohla román napísať o výletoch nášho psa. Kastracia pomohla nachvíľu, on si potom našiel iné "zábavky" a dôvody k úteku. Napríklad vyžieranie smeti, vždy keď chodili smetiari a ľudia vykladali pred bránky vrecia s plastovým odpadom pes zdrhol a podla roztrhanych vriec a rozhadzanych smeti si pekne videla kadiaľ šiel... Hádaj kto to potom upratoval 🙃
Raz ho niekto pri vyžierani smetaka odfotil a dal na fb s komentárom "vyhladovaný, uzimený, kŕmi sa odpadkami". Príspevok si začal žiť svojim zivotom, ľudia ho zdieľali, ľutovali "opusteného" čokla, preklinali nas majiteľov, až mi to preposlal kamarát z iného mesta ze "nezdrhol vám náhodou pes?"
Potom objavil sudy s pomyjami ktoré vykladali kuchárky zo školskej jedálne. Prišiel, prevrátil ich, zožral co mohol, potom sa z toho povracal, potom to znova žral, podupal po tom a rozvlacil po celom parkovisku. Najskôr vždy volali policajtov, potom som im dala číslo na mňa tak volavali rovno mne. Síce som sa vyhla pokute od polície ale musela som to všetko upratovať.
Psa poznala celá dedina, niekoľkokrát ho vyhlasovali v rozhlase (našiel sa pes) susedia sa ho pokúšali chytiť, ale on im vždy preskočil plot (pripadne rozkusal lano ktorým ho uviazali) tak to vzdali.
O pokutách od policajtov ani nehovorím. Najskôr sa to s nimi dalo ukecat, časom sa im pes začal vyhýbať takže ho nevedeli chytiť. To mi volali, prídem domov čistá kriminálka Las Vegas, pes pri bráne a okolo 2 policajné autá, policajti s odchytovymi tyčami ze hodiny ho nahanali, policajt vytoceny do nepricetna najvyssiu pokutu sme vtedy dostali.
Na pokuty policajtom šli stovky eur, návštevy veterinára a diétna strava po smeťožraní ani nehovorím. Neustále opravovanie a vylepšovanie plota. Dookola.
Odkedy mame ten neviditelny plot je pokoj. Ale ten drahší, najskôr sme kúpili nejaký lacný tam nešlo vypnúť to pipanie (upozornenie ze ho môže kopnúť) takže pes asi po mesiaci prišiel na to ze keď sa priblíži k plotu do zóny kde to len pípa tak si počka kým dôjdu baterky v obojku a ked uz nič nebude pipat cestu ma voľnú. Teraz ma taky ktorý ho kopne bez upozornenia keď sa snaží preliest plot tak odvtedy už vôbec nespekuluje
Ináč labrador, poľovné plemena (hlavne stavači) a jazvečici to sú top plemena ktoré budú zaručene zdrhat. A ešte aj pastierske plemena keď sa nudia na dvore a nemajú koho "pásť"
@lujza123 inak presne toto som pocula, ze sa postavi k tomu ten pes a vybije sa baterka a ide... a k povahe, u nas velmi k utekaniu pomohol prave "gazda" od mala s nim chodil aj 6-8hodin po lese. Minimalne 2-4hodina na 100% kazdy jeden den. Navolno. Ten pes sa naucil neskutocnej aktivite, od malicka, aj ked som to aj zo zdravotnych dovodov psa zakazovala. a potom po cca 1,5-2r prestal. K tomu okolnosti ako neboli susedia, neboli v podstae ploty, a chodil ten pes na navstevy na volno, zatial behal po lese, luke, okolo kazdeho.. fakt ans tu bolo par a nebol probelm. Ale zastavalo sa a problem je. Skoro nikam sa nechodi, s vyletmi gazda prestal a pes sa nudi. Strasne dlho mi trvalo naucit ho chodit na voditku, chodit von v urcitych casoch (tak aj ja ho beriem von sa prejst, do lesa ho pustim ked nie su okolo ludia, atd),... ale utekaniu som ho nevedela oducit.
My mame ohranik viditelny, normalne ako na zvierata. Mojmu chlapovi pride nehumanny ten obojok :D A zvykla som si, aj pes. Teraz je fakt len ten drot natiahnuty pred plotom z vnutra :D jeden sused ma viszlu, druhy setra irskeho a to je uplne ine povahy, nepohnu sa od nich, jeden nema ani len plot. A neodide im :D Mojho draheho otec, tiez takto uteka :D a to je trenovany polovnicky pes, majster vsetkeho mozneho, tak mozno geny v tom tiez budu :D
MOj ina preskoci aj branu ak chce, hocico. 1,5m preskoci ako nic. Musela by som si obohnat dom 2m plotom, po ktoroom sa nevie vystverat, cize jedine rovna stena... tak ten ohradnik je naj riesenie. Ale pre jeho pokoj, ako stavaca, co snori, a nucha a beha, je najlepsie ked je so mnou vnutri, nerusi ho nic a moze spat. Lebo vonku je v pozore stale, zvierata hocijake, macky...
Kade uteka?
Prepac ale elementarna vec, zapezpecte si riadne zahradu, oplotit, zalatat diery. Skor nez to niekomu zacne vadit alebo nez ho prejde auto... Ved to je zaklad ked mam psa na zahrade.