Ústne posúdenie invalidného dôchodku.

11. feb 2020

Pekný deň. Kto má skúsenosti s ústným pojednávaní o posúdení invalidity?? Ako to prebieha a čo sa tam deje a či je istý dôchodok alebo ho môžu ešte zamietnúť?? Ďakujem.

mogaa
11. feb 2020

Nie každý stav sa dá posúdiť "od stola"....Diagnóza na ID je pevne daná ale je tam rozpätie pri určovaní % a nie vždy vie lekár zhodnotiť či je to ťažký stav, stredný alebo mierny keď pacienta nevidí.....ak ti bolesť z chrbtice vystreľuje do nôh - môžeš krívať - ale môže to byť mierne krívanie s ktorým vieš normálne chodiť ale aj bolesť že sa ti noha pri chôdzi podlamuje.....preto revízny lekár potrebuje pacienta vidieť a zhodnotiť ako to ovplyvňuje napr.tú chôdzu...

autor
11. feb 2020

@mogaa Už mám predvolanie len neviem ako to tam prebieha. Na tom pojednávaní bude už len o percentách ktoré rozhodly či aj ešte aj zamietnutie môže byť,

mogaa
11. feb 2020

ale veď tie % rozhodnú o tom či bude ID platený a koľko - suma sa tiež odvíja od priznaných %, nie je rovnaká suma pri ID ak má niekto priznaných 50% a 75%

autor
11. feb 2020

@mogaa Ale mám na mysli že čo tam vlastne budú chcieť odomňa.

mogaa
11. feb 2020

Rovnako ti môžu priznať najnižšiu hranicu pri percentách a samotný ID je vyplácaný len od určitej hranice percent.....každá diagnóza tam má určité rozpätie percent.....teba budú chcieť len vidieť prípadne sa ťa spýtajú na konkrétne ťažkosti.....napr.suseda bola teraz u revízneho lebo bola po druhej operácii chrbtice takže jej mali navýšiť percentá....nakoľko ale stále nebola po rehabilitáciách tak musí prísť k revíznemu ešte raz na posúdenie, lebo stav po rehabilitácii môže ovplyvniť celkový stav napr.prejdú bolesti alebo budú už len mierne

autor
11. feb 2020

@mogaa oki. Ďakujem

lucyluv
11. feb 2020

Jasne, ze mozu zamietnut. Moj otec bol na posudeni predminuly rok, celeho ho prelustrovali od hlavy po paty. Akurat mal mierne zlepsenie stavu, ze nebolo vidiet opuch, lebo on vacsinu casu ani chodit nevedel a zrovna v ten den bol ako rybicka a zamietli mu to. Ale on je taky tichy neasertivny, nic im nepovedal, takze treba vseetko hovorit a stazovat si :D on si potom "nastastie" zlomil hned stavec, tak to mal body navyse a nakoniec mu priznali polovicny. Velmi zalezi, kto ta bude posudzovat, jeho riesila taka mlada nova.

autor
11. feb 2020

@lucyluv tam su Lekári či z poisťovne pracovníčky?

lucyluv
11. feb 2020

Toto neviem, dufam, ze poradi niekto iny, ale ocina normalne povyzliekali.

autor
11. feb 2020

@lucyluv Oki Ďakujem

pelopeia
11. feb 2020

Je tam revízny lekár Sociálnej poisťovne a ty.. V mojom prípade si lekárka najskôr preštudovala všetky lekárske správy a potvrdenia, ktoré som mala v zdravotnej karte. Potom ma prehliadla a zhodnotila stav. Nakoniec sme sa dosť dlho rozprávali o tom, ako mi ochorenie ovplyvňuje bežný a pracovný život, akou liečbou som si už prešla, ako sa ochorenie vyvíja atď. Samozrejme, treba sa do určitej miery sťažovať ale netreba to preháňať, aby to nebolo príliš okaté. Nakoniec mi lekárka oznámila na koľko % ma posúdila, čiže hneď som vedela či mám alebo nemám nárok na invalidný dôchodok. Potom už len počkať na rozhodnutie v ktorom ti vypočítajú sumu.

aniele
11. feb 2020

Mne na prvýkrát posudková zamietla. Mám pľúcnu fibrózu, nie je to bohviečo, ale ani to na prvý pohľad nevidieť. Jasné, že mi sťažené komplikovalo život a prácu. Bola veľmi protivná. To nevadí, že keď vyjdem po schodoch, nevládzem poriadne dýchať, tobôž rozprávať (učím). Invalidný nie je vraj na to, aby sa človeku zlepšil stav, prípadne uľahčil život. Našťastie ma muž dokopal k tomu, aby som podala odvolanie. Pozrel v tabuľkách, že má zle zaradila. Potom ma zavolali znovu, opäť ona, ale musela to posunúť vyššie, aj keď sa jej to nepáčilo. A potom som čiastočný dostala.

lentilkaxxx
11. feb 2020

@pelopeia. Presne ako píšeš. Ale dosť podstatné je to, čo lekár napísal k žiadosti o ID. Často to lekari odflaknu a potom dotycnemu nepomôže, ani keby ho doniesli na rukách, čo ani s barlami nevie chodiť. Z práce som zažila dosť tých prípadov a tiez som v jednej organizácii telesne postihnutých. Ak máš ešte ďalšiu diagnózu (alergia, vysoký krvný tlak, zažívacie problémy a pod), môžu ti percentá navýšiť, max.vsak o 10. Bývalej kolegyni na výmenu bedráča dali len 30%, takže smola. Po operácii chrbtice a vkladaní súčiastky tiež sa ledva vyškrábali na 45%. Veľa záleží od posudkoveho lekára. Počula som už o prípadoch, kedy si kvôli tomuto menili ľudia trvalý pobyt

autor
11. feb 2020

@pelopeia Ja mám epilepsiu so zachvatmi potvrdené vyšetreniami. Neviem si najsť žiadnú robotu a od úradu Práce nič nedostávam. tak mi to dr navrhla si vybavit. Ona s posudkovým Dr dali diagnozu (skryté v číslach).

mogaa
11. feb 2020

no ono záleží ako často a aké si mala záchvaty....ale ak to nebýva často a bolo to len pár krát tak ti to môžu zamietnuť

autor
11. feb 2020

@mogaa tak uvidím.

kvevka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
11. feb 2020

@kvevka Ďakujem. Pozriem

vulka
11. feb 2020

Sú tam revízni lekári.

kacenocka2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacenocka2
13. máj 2020

Dobrý deň.. Vybavila ste ID s touto diagn.? Mne tiež Dr.odporucila,neviem ci by to stalo zato skúsiť podať. mávam 6- 8 záchvatov do mesiaca

autor
14. máj 2020

@kacenocka2 Dobrý deň. Áno už mám vybavený ID ale na dva roky. Každé dva roky sa predlžuje podla zdravotného stavu. Mne to tiež odporúčala moja Dr a aj sa oplatilo. Vybavovacky trvali cca 4 mesiace.

kacenocka2
14. máj 2020

Na koľko %vám schválili?v rozhodnutí vám prišlo, že po 2 rokoch na preposudenie?ja od 4.2 to riesim, potom sa to zastavilo kvôli korone a teraz 5.5.som bola na posudkov.som zvedavá na vysledok

autor
14. máj 2020

@kacenocka2 Mne len polovičku schválili. Takže 50%. Ale aj povedal že si môžem nájsť aj brigádu preto len 50%. To má každý na 2 roky len.

kacenocka2
14. máj 2020

Aspon niečo. Ja si myslím ze ak schvália, viac mi nedaju..sumu vypočítali z vašich doterajších príjmov?

autor
14. máj 2020

@kacenocka2 suma sa ráta z piatych najvyšších zárobkov. Neberú sa do úvahy posledné zárobky.

tutabd
6. mar 2021

Zdravím neviete mi poradiť bol som uznaní invalid na 50% len že nespĺňam dvochodkove poistenie chibalo mi niejakich 77 dni včera som ich doplatil a chcem sa opitat ked som ich teraz doplatil či mi už teraz uznajú invalidný dakujem

martin122
13. apr 2021

Zdravim ,potrebujem správne poradiť mám 23rokov žiadosť mám podanú od 20 aj keď nálezi mám na sociálnej od veku 18rokov trz mám 23za mesiac mi príde rozhodnutie komisia nebude kvôli opatreniam a teda ak ide o poistenca do 20rokov a mám odpracované menej jak rok mám nárok na invalidný ? Alebo za poistenca do 20rokov sa berie ten ktorý ešte nedovŕšil teda má Max 19? Ako 19 ročný som skončil školu a vtedy som bol v nemocnici medzi 19 a 20 v apríli a v októbri som si dal žiadosť

martin122
20. apr 2021

@mogaa Dobrý deň ja mám diagnózu duševnú od 18 už mám 23 mám podanú žiadosť od 20 no nemám odpracovaný len skoro rok nemal by sa mi posúdiť ID z mladosti keď som bol ešte študent ? Už pred Maturou som bol na otvorenom v KE a ptm v 21 keď som nevydržal už v robote s ľuďmi nemôzem nočné vo výškach nemôžem robiť to čo som sa učil ták nemáte skúsenosť s mojím vekom ,komisia nebude len mi príde rozhodnutie to je asi len výhoda čo myslíte ?

mogaa
20. apr 2021

@martin122 no ID sa dáva hneď po škole a ak už sa začne pracovať, vtedy by tam mal byť odrobený pri každom veku určiť minimálne obdobie, aby ID vznikol....samozrejme sa prihliada aj na konkrétnu diagnozu....treba počkať na rozhodnitie zo SP , prípadne sa následne odvolať s tým že nie ste schopný pri uvedenej diagnoze pracovať....alebo si nájť prácu ktorú uvedená diagnoza neovplyvňuje , odrobiť to minimálne obdobie a podať žiadosť opakovane....samozrejme doložiť nové lek.správy od psychiatra že sa liečite...revízny lekár si vie pozrieť či ste v danom období boli hospitalizovaný alebo ako často ste boli z danej diagnózy na PN....