ahojte.
mojej kolegyne dcéra 15ročná asi rok chodila na pravidelné štúdia biblie so spolužiačkou tohto vyznania. Včera oznámila, že sa ide pokrstiť, vzdať svojej viery a žije v pravde. kolegyna je zúfalá . Nevie čo robiť, nespí s dcérou sa nedá a zž ju aj navštivili z tejto sekty a poprosili aby jen nerobila prieky.Nemáte názor, rady, skúsenosť
ťažko radiť, neviem či si ty veriaca, ale keby si sa rozhodla niečomu veriť, tak predpokladám, že ťa tiež tak ľahko nepresvedčia o niečom inom....podľa mňa nech sa s ňou skúsi porozprávať, prečo sa jej páči práve táto viera a tak a snažiť sa ju pochopiť, možno keď bude vedieť prečo, tak bude vedieť ako reagovať Ďalej, ale celkovo si myslím, že rodičia by do vyznania detí zasahovať nemali, je to ich život a ich voľba čomu budú veriť...
Svedkovia nie su zli ludia, ziju podla prikazani viac, nez krestania, mne by to bolo jedno
@mamulka211 mne by napr. nebolo jedno, že sa moje dieťa rozhodne radšej zomrieť ako podstúpiť transfúziu krvi... Aj keď ešte tri roky o tom rozhodovať nebude... Svedkovia Jehovovi sú sekta, nie je to len o živote podľa prikázaní...
@alchimistka2 neviem... Ešte tri roky do plnoletosti, ale s vymytými mozgami ťažko bojovať ☹
dakujem za odpovede nechcela som tu riešiť príčiny zlýhania výchovy nemám na to právo ani to nechcem. Denne stretávam drogovo závislé deti problémové a nikdy si nedovolím kritizovať sami nevieme čo pride.
Poviem vam to tak....mnohí ste ,,akoze,, krestania, do prs ste sa bili ako budete svoje dieta vychovavat v krestanskej viere tam kdesi pred oltarom len aby vam farari deti pokrstili. Ked sa ceremonia skončila,káva vychladla a zakusky sa dojedli, tak skončil aj cely zaujem o vieru...a často počuvam ako ,,ved nech si neskor dieta same vyberie či chce verit alebo nie alebo čomu chce veriť,,. No tak tu to mate. Vybralo si.
Mala som tam kamošku a svojho času chodila ku nam hovorit mi o svojej viere a lanarit ma...ja som sa ale na ten rozhovor s nou dobre pripravila a pomohla mi tato stranka, je tu vela tipov ako svedkom jehovovym odpovedat na to ich učenie, ako s nimi komunikovat, rozne otazky na zamyslenie...proste ako im kontrovat.
http://www.rozcesti.org/index.php/82-rozcesti-o...
nemam skusenost, ale kolegyna by mala byt trpezliva, nastudovat si poriadne o SJ na rozhovory s dcerou. Nemala by jej nic zakazovat alebo sa vyhrazat. Mala by ukazat dcere, ze je tu pre nu aj nadalej.
15 ročná je ešte decko,podľa mňa keď sa nedá po dobrotky,tak by som bola naňu tvrdšia,keď bude mať 18 a bude samostatná,tak nech sa rozhoduje,ale v 15.rokoch nie,ja by som bola v tomto hnusná,máme v rodine dvoch svedkov Jehovovích a poviem je to SEKTA!!!!oni žijú v inom dimenzionálnom svete a navonok pôsobia milo,slušne,ale inak sú to strašne zákerní ľudia k svojím príbuzným,pokiaľ nezdielaju ich záujmy.
@alchimistka2 ved je to tiez viera a celkom podobna krestanstvu.
@lucinka511 nie je podobna krestanstvu...bohuzial a nie je to iba viera,oni maju svoje komunity a pravidla komunity,kt.so slobodou nemaju nic spolocne
krestanstvo ako take je zalezene na slobode...nie si viazani nicim...iba svedomim
teda ak chces,prikazania plnis a zijes podla nich...a chces,prispievas,trebars na obnovu kostola,atd,atd
tam to tak nie je
a neda sa od nich len tak lahko odist...
teraz nestrasim...ale nemam dobre priklady z blizkeho okolia 😒
Mne sa zdá, že aj majetok musia odovzdať do spoločenstva.. Ak niečo vlastnia, zdedia, tak to buď prepíšu na nich alebo to zdedia oni.. Tam je to celé zlé.. To nemá s vierou nič spoločné podľa mňa..
Prva vec, co chcem povedat na margo tejto situacie je, ze je fakt na polutovanie, ze sa nestitia lanarit k sebe aj neplnolete deti. Mohli by pockat aspon do tej 18tky (aj ked uprimne, aj v tom veku su mnohi este viac telata ako dospeli).
Ke pises, ze slecna sa chce vzdat svojej viery - to je aka? Bola vychovavana v krestanskom duchu? Ak aj ano a napriek tomu odchadza k Jehovistom, zrejme v tej rodine islo len o formalny nabozensky zivot. To len dedukujem, mozes vyvratit kludne.
15 rocne dievca je neskutocne manipulovatelne, kludne to nakoniec moze byt aj tak, ze nejde ani o samotnu vieru, ale sa len nechala ovplyvnit kamoskou. Ja by som na mieste matky nepanikarila, normalne s kludom by som s dcerou o tom viedla rozhovory. V tomto veku, ak jej to zacne direktivne zakazovat, dosiahne presny opak.
Zasa Jehovisti nie su nijaka apokalypticka sekta, co sa chce zamurovat niekde do protiatomoveho krytu, v zasade v tejto faze si myslim ze su pre slecnu neskodni, trosku jej povymyvaju mozog (ktore nabozenstvo nie? ), ja by som sa ohradila akurat v pripade, keby ze nedajboh nastane nejaka vazna situacia a bude potrebovat tu transfuziu, ale aj tak, tam ma rozhodujuce slovo stale zakonny zastupca.
@limetka55 nemas pravdu co sa tyka majetku...bola som u JS odisla som od nich kedze som sa nechcela tvarit ze som krestanka a nebudem dodrziavat zasady (vtedy som spoznala svojho teraz uz manzela)...takze vidim dost do vnutra JS...
@terezka1947 preco tu davas informacie ktore sa nezakladaju na pravde...este si zabudla napisat ze potajme sa syretavaju,sexuju medzi sebou a bla bla bla...to su vsetko komunisticke nazory na JS...nie su to zli ludia,ziju podla zasad ktore im v zivote pomahaju,jedine co mi na nich vadi je to vyklopkavanie na bytoch...
@terezka1947 tak neviem. @mandy29 to opisala z vlastnej skusenosti.Ja som v tom spolku nebola ale tak beria tiez b Jezisa.co je skoro to iste ako krestanstvo. ved kedy aj krestania boli sekyari a dnes je tobuznavana cirkev .cize ked to dievca chce byt jehovistka.ved nech je.
@alchimistka2 neviem, či zlyhanie vo výchove, ale zrejme bolo zanedbané to, o čo takmer každé dieťa v istom veku prejaví záujem a síce duchovno, ako vznikol život, čo je jeho zmyslom, kto "vyrobil" ľudí...atď. Klasické otázky každého dieťaťa. Je úplne jedno, či sú rodičia katolíci, alebo budhisti. Ak dieťa dostane v tomto smere oporu, vysvetlenie a vidí naplnenie určitých princípov aj v praxi, pochopí viac, než si myslíme. Sekty obvykle u mladých ľudí zneužijú len nevedomosť, tápanie, neistotu a nejaké chýbajúce vzory. Možno by pomohlo dohnať zameškané a začať s dcérou úplne vážne riešiť náboženské otázky, ktoré ju zaujímajú, vysvetľovať a argumentovať. Otázne je, či je na to kamarátka dostatočne vzdelaná a zrelá...Žiaľ, často rodičia sami nemajú žiadny svetonázor, žiadne presvedčenie a to potom ťažko.
@alchimistka2 Jehovisti sú sekta, správajú sa ako sekta a očakávajú to isté aj od svojich nových členov. Tá matka sa musí s dcérou čo najskôr úprimne porozprávať, dodať jej informácie o ich histórii a ponúknuť samozrejme alternatívu, pretože jej ako to píšu kočky duchovno chýba. Je to dlhodobý proces ale má ešte vek s ktorým sa dá pracovať.
@mandy29 no...neviem,niekde som pisala,ze su zli ludia???????
nikde
a co sa veci,o kt. som pisala tyka....skusenost s mojou sestrernicou....a nejdem pisat nic viac-radsej...a ani som nechcela
ale nema to nic s krestanstom ako takym
@lucinka511 ...tu nejde iba o vieru...ale aj o nieco viac
a pisat konkretne veci,kt.sa diali a este deju pri sesternici nejdem,ani som v plane nemala
bohuzial,su veci,kt.si zrejma musi vyskusat a zazit kazdy sam,lebo slova a rady nepomahaju
@mandy29 no tak neviem čo je dobre na tom ze sa nestretavaju s tými, ktorí nie su SJ....mala som to doma v obyvačke..akonahle im ich učenie biblicky vyvratiš...tak odidu...
Nie su to zlí ludia to mas pravdu, ale veria ZLE...je to nebiblicke učenie...
kto ma rad svedectva prečitajte si...toho pana som aj kontaktovala uz je to tam ok...
@sardinka336 co myslis veria zle? kazda viera je zalozena na niecom.tazko povedat kto veri dobre alebo zle.aj cirkev si presla svojim.temnym obdobim a mozno niektri pretrvavaju v temne stale.Dolezite je zit a nechat zit.jl neublizovat inym..a kazda vjera moze byt ta "prava"..Idem si precitat ten clanok.
@sardinka336 a este nebibikicke ucenie.to je ake? keby cirkev prijala vsetko co sa pise v biblii a nie tej kt vyhivuje ale tej kt vznikla tak ako vznikla a prijala tie najdene zvytky z mrtveho mora.tak by skrachovala☺ pravda je niekde v strede ani co nam prezentuje upravena biblia nie je celkom pravdiva.lebo bola prepisna tak.aby hl vyhovovala cirkvi.
@lucinka511 pozri to by sme museli rozobrat ich konkretne tvrdenia a tvrdenia biblicke. Vieš to ťažko takto vysvetlovat nezainteresovenemu, ale ked to vyjadrim tovjim jazykom, tak cirkev si bibliu prekrutila a oni si ju prekrutili na entu...
@sardinka336 napisem to tak.ze pravda nie je nikde. to sa dozvieme vsetci az po smrti.
Ahoj su to naozaj svedkovia jehovovi alebo ina cirkev ktoru si mylia s nimi ? Ja som v ac a ked som to povedala rodicom tsk hned ze jehovisti sekta a podobne ale vobec nie je to celkom ine ... ake ma to dievca spravanie po vstupe k nim ? ako ju to zmenilo ?
@terezka1947 svedkovia jehovovi teda nie su podobni nikomu ... maju vlastne "pravdy" vlastnu Bibliu ved kde Boh zakazuje transfuziu? Brala som ich ok ale ked som jednemu z nich povedala svedectvo ako.ma Boh postavil na nohy z choroby tsk ma presvedcoval ze to bol satan a tym si to u.mna riadne pomrvili. To by zdravy clovek.z ust nevypustil. Ducha Svateho.nepovazuju za Radcu za Tesitela za Osobu ale za akusi hybnu silu a teda akykolvek hriech proti osobe Ducha Svateho je neodpustitelny to pise aj samotna Biblia 🙂 su ini ako.ktorakolvek viera a teda ani tych co.poznam tak.nie su ani zdaleka taki dobri ako prinajmensom ateisti
@terezka1947 máš pravdu mení to podobne kresťanstvu je to sto krát lepšie keď nevieš ozajstnú pravdu o Jehovových svetroch tak sa nevyjadruj a je na každom ako sa rozhodne aj to dievča má právo lebo vie že to je jediná pravda akú našla a nieke pravda že sa nedá odísť je na každom či tam chce ostať alebo odísť a ty keď ich nepoznáš tak nesúď ja som jehovova svedkyňa a v živote som to neoľutovala a som na to hrdá
@sissy27 to dievča sa rozhodlo správne je to jediná pravda a otom aj svedčí že je múdra ja sama som jehovova svedkyňa
@limetka55 to nie ke žiadna pravda o majetku ja som jehovova svedkyňa a nič take nemusíme robiť tak keď to nevieš tak tu neklam
@liviaantolova26 nuž dúfam, že za toho 3,5roka, ktoré uplynuli od tej pôvodnej diskusie, to dievča okrem plnoletosti dospelo aj k zdravému rozumu a teraz žije normálnym životom a teší sa dobrému zdraviu - fyzickému aj mentálnemu.
Neviem odkiaľ teba kto poslal, ale vráť sa späť.
@alchimistka2
Tazka tema..
Matka si nala dceru ustrazit skor...teraz nech sa nestazuje