Dievčatá ako spoznám, že už som závislá od nakupovania? Nakupujem si stále nové a nové oblečenie, hlavne cez internet, niektoré veci som mala na sebe len raz, iné vôbec alebo sa mi už nepáčia. Strašne sa teším až mi to príde, chvíľu mám z toho radosť a potom znova prázdno v duši aj na účte. A tak zase snorím na internete čo by som kúpila. Som veľmi zaťažená na oblečenie. Neviem prečo, ale vadí mi, že nič nešetrím lebo všetko miniem na handry. Našťastie to nedošlo tak ďaleko, že by boli handry dôležitejšie ako inkaso alebo nájom. Ale veľmi veľmi málo jem, radšej si za peniaze, ktoré by som minula na jedlo nákupim oblečenie.
@kengurica Nie je mi to u zadku, ale neodradí ma to. Chcenie to mať je väčšie.
Tak chod k psychologovi, snad ti niecom pomoze.
tak už si si odpovedala, si ZÁVISLÁ, smer psychológ
Možno to bude aj tým, že sa chcem páčiť a v "starých" veciach sa už necítim sebavedomo, tak zháňam stále nové.
Poznam to a mala som to rovnako, síce to nebolo na úkor ničoho iného našťastie, ale veľa som míňala na oblečenie, značkové kabelky, topánky a skraslovacie procedúry..Od nového roka som si povedala, že stačí, minimalizujem čas v nákupných centrách a ak mám potrebu si zase niečo kúpiť alebo sa mi niečo zapáči vo výklade, poviem si, že ak má to neprejde do 3 dni, vrátim sa preto..Zatiaľ má to vždy prešlo. Pomáha aj pozrieť sa do šatníka a na všetky kabelky, vždy zistím, že kebyže mám 3x menej, stále viac než potrebujem a nosím a chuť na nové veci má prejde...
asi by si ten zmysel "pacit sa" mala hladat v niecom hlbsom, a nie v plytkosti handier. Chces sa pacit muzom? Vies aki su muzi, ktori na zene ocenia len pekne a vyzyvave oblecenie?
Tvoje sebavedomie závisí od handier???
@lucinka1988 Ja to nevydržím, keď niečo vidím, čo sa mi páči, okamžite to kupujem aby to náhodou nevypredali. U kuriérov som už známa..
@tenerifka Ale ja sa neobliekam ako lacná stetka, ani vyzývavo, ale pekne, elegantne.
@kengurica Závisí od handier, vizáže, vlasov . Smutné, ale je to tak.
ok, tak asi ta to naplña. Kazdeho naplña nieco ine. Ak to ale pocitujes ako problem, skus si vyclenit postupne mensiu a mensiu sumu na mesacnu utratu, a to, co usetris, odkladaj napr.na dovolenku, ci lepsie byvanie, na to, co je to druhe pre teba hodnotne hned po handrach
@tenerifka Ja to vnímam ako problém, rozhodne to nie je normálne. Pracovala som v Holandsku a nič som si nedoniesla, myslím žiadne peniaze, lebo aj tam som stále nakupovala alebo objednávala cez net. Aj som si odkladala peniaze, ale aj do úspor som išla a potom pozerám, že úsporám je koniec.
kolko minies mesacne na handry? realne...
Mne inak napadlo, že asi si začnem s niekym to oblečenie a kabelky vymieňať, to čo sa mne zdá okukane, niekto iný ocení a naopak a ušetrím veeela peňazí, pomôžem planéte atd..Tiež mi pomáha si uvedomiť, že keď stále nakupujem nové veci tak podporujem biznis niekoho iného resp. dávam peniaze do vrecka obchodníkom na úkor vyššej sumy na mojom sporiacom úcte..
@kofollka242 Veľa nezarábam, takže len to, čo mi zostane po zaplatení nájmu. Je to okolo 300-350€ mesačne. Ak by som zarabala viac, tá suma by bola vyššia.
ja tiez minam vela ale povedala som si, ze kym nemam deti mozem si doprijat, kazdy tyzden si kupim nieco raz kozmetika raz topanky raz tricko. podmienka ale je odlozit si 100e mesacne, zaplatim telefon, vzdy ma niekto narodky meniny takze kupujem darcek, obcas jedlo a nakup...si zadana?
tak si daj strop 50 - 100 eur kazdy mesiac na oblecenie, aj si nieco kupis, aj usetris, zvysok odkladaj na nieco zmysluplne, kupu nehnutelnosti v buducnosti, dovolenku atd...
@kofollka242 Áno, mám priateľa.
a co ti na to hovori on?
@zuzana76 Lenže to neviem. Už som si strop dávala miliónkrát, ale keď som videla niečo pekné, musela som to kúpiť.
@kofollka242 On o tom nemá páru.
vyhybaj sa obchodom, najdi si ne na internete a uloz si to medzi oblubene, ak s tym nie si spokojna a naozaj minies vsetko okrem povinných platieb, tak to nie je asi ok a treba s tym nieco robit
a si stastna? mne raz spoluziacka povedala ze samotu maskujem nakupovanim alebo teda nestastnost nakupovanim...mala v tom case pravdu...alebo cast ktoru si chces odlozit daj priatelovi aby ti odlozil ok alebo nejakemu clenovi rodiny ktoremu doverujes...ja by som to takto zufalo nevidela ak nikoho neobmedzujes nemas dlzoby...
Vidíš ja mám aj manžela aj dieťa a aj tak potrebujem nakupovať pre seba..ale našťastie si vždy odložím, aj malému šetríme a nikdy to nebolo na úkor ničoho v rodine..Možno keby si si ostatne peniaze dávala na termínovaný vklad a nemohla vyberať vyššiu čiastku len nižšiu čo si odložis, to by pomohlo. Alebo si nájdi nejaký iný koníček l, čo ta bude napĺňať..
kolko mas rokov?
je dost mozne, ze keby vedel, ako rychlo a neuvazene minas peniaze, tak by sa s tebou aj roy zisiel a buducnost by s tebou neplanoval, tak mozno aj kvôli tomu by si mala chciet zmenu.
A co keby si tie veci, ktore sa ti uz nepacia predavala?
Založ si sporenie, kam nebudeš môcť len tak siahnuť a odíde ti hneď po výplate istá suma. Na oblečenie si stanov nejaký rozumný limit (ja mám 50€ mesačne na seba a niekedy to ani neminiem) a nad to nechod. Snaž sa nechodiť na stránky s oblečením, treba si odhlásiť newslettre, odstránit zo záložiek Ak to nedokážeš, smer psychológ.
a mas tie veci kde doma davat? tiez skrine nie su moc nafukovacie 🙂
Skús si pozrieť rôzne dokumenty o plytvaní, o Tom, ako to šiju deti, za úbohú mzdu, a hlavne ako to ničí prostredie, koľko vody sa minie na výrobu jediného trička, a celkovo, ako to záťaží našu planétu.
Ak sú tí takéto veci u zadku (😕), tak si daj nejaký cieľ , napríklad cestovanie a pod....