Asi ma tu niektore ukamenujete, ale nevadi... Tak rozmyslam nad tym, ze cim to je, ze sme my Slovaci taki poddajni, a nevieme sa postavit za svoje prava.
Dnes uz pomaly aspon jeden clen rodiny musi ist driet do zahranicia, aby si usetril nejake to Euro na hypoteku, rodinne vazby sa pretrhavaju, prehlbuju sa socialne vrsty (bud ma niekto vela alebo tolko, ze nevyzije). V parlamente si volime stale rovnakych darmozracov, ktori slubuju hory doly.. Nase podniky skupuju zahranicni investori, tovar, potraviny dovazame zo zahranicia miesto toho, aby sme podporovali svojich farmarov a pestovatelov. Platy su strasne, neviem ako v Bratislave ale zvysok Slovenska to je bieda.. Mnozstvo ludi nezamenstnanych.. Ludia si beru pozicky zo zufalstva, nevedia ich splacat naco su nasledne exekuovani. Sme v Europskej Unii a platy mame niekolkonasobne nizsie, ceny za potraviny takmer rovnake. Moze mi niekto vysvetlit, preco si toto nechame a nejdeme ich uz konecne hnat z parlamentu tych hlupakov co tam sedia? Alebo kde je vlastne problem?
@angela5
jasne, neda sa to povedat vseobecne na vsetkych, ale velmi vela ludi tak funguje, kupuju absolutne nepotrebne veci. Staci to citat aj tu, kde si zeny beru pozicky na nabytok a podobne kraviny a ked im napises, nech pozru v bazari (castokrat je mozne dnes zohnat nabytok za odvoz, ci este ti ho prinesu a zadara vsetko, chcu sa toho zbavit), tak ta tu vysmeju...
Ja sama som bola prekvapena, a to chodim po slovensku, kedze rodiny mame aj v dost biednych regionoch (Rimavska Sobota a pod, vychod..), ze v kazdej domacnosti najmodernejsi telkahc s neviem akou uhloprieckou...
... nehovoriac ako ide u tychto ludi na draku alkohol a cigarety....
je to smutne, keed si to porovnam s tym, ako ziju ludia napriklad tu, kde zijem, .. z jedneho priemerneho platu si dokazu zaplatit najom, potraviny a aj nieco odlozit. Je mi to velmi luto, ze aj napriek tomu,ze sme v EU, na Slovensku to tak nefunguje. A co ma mrzi najviac, ze pomaly prichadzam o vela dobrych znamych, ktori odchadzaju kvoli tejto situacii za hranice... 🙄
@mima4 mima odpust, ale si trosku mimo s tymi zahranicnymi investormi. Ako Ti to moze byt jedno kto vlastni podnik? Preboha vies kam plynu zisky z tych podnikov? Ve tato krajina, tento stat z nich nevidi ani vyndru! Tento hlupy stat zahranicneho investora zvyhodnuje kadejakymi ulavami na daniach ci mu podsuva lukrativne pozemky, za vidinou zopar pracovnych miest za almuznu! Zisky vsak tecu prec! Do krajin povodu milych investorov, ci si vazne myslis, ze investor sem pride altruisticky zveladovat cudzi stat a jeho ludi? Jezisi sa zobud! Ziaden normalny stat nie je taky hlupak, aby rozpredal vlastne podniky, to je bezne len v Ost bloku, ved nas tu rozoberaju na suciastky lebo sme debily debilni, predajni, bez hrdosti co si odprezentoval aj sama, ked pises, ze je ti fuk kto to tu vlastni! Je mi smutno....
@jabadaba
a myslis si, ze kde idu zisky z domacich investorov? pekne do ich vačku!
je jedno, kto vlastni podnik a kam idu zisky...moj zisk=moje rozhodnutie, podstatne je, ci podnik posuvam dopredu, investujem tam, zvysujem kvalitu vyroby, pripadne riesim tam aj vyvoj...
Co si myslis, kam idu "zisky" zo statnych firiem, tiez do vačku a politickym predlzenym paprciam, ..ktore su dosadene do statnych dozornych a neviem akych organov...za par rokov sa nabalia a nechaju po sebe potopu...
pre mna je podstatne, aby podnik fungoval...rozvijal sa, daval ludom pracu...a to ze nejaky John si zo zisku kupi jachtu mi absolutne nevadi...
... hadam si si nemyslela, ze ked ostane zisk v krajine...ze pojde pre dobro a lasku 😀 nie, nie... rozdeli sa par jedincom..pripadne skonci na uctoch vo svajci ci v nejakom danovom raji.... to ze ich ma v rukach slovak je pred platne 😉
zámerná genocída ?
bohatstvo aj šancu nám zobrali komunisti ("bratia" Rusi)
a ako národ ohýbame chrbty viac než tisíc rokov
@mima4 to je otazka korupcie, inak zisky idu presne tam kde pises - vlastnej krajine. Vymenuj my kde na Zapade vlastnia strategicke podniky cudzinci? Je ti jedno kolko ludia zarabaju v tych cudzich podnikoch? Preco nemaju platy ako v krajine povodu daneho podniku? Napr. nemecke ci francuzske? Hm? Takze, aby nekorumpovali nasi, tvojim riesenim je odrb nasincov z cudziny, hej? Mimka, zacni uvazovat v sirsich intenciach a suvislostiach nez to robis teraz, pretoze Ti unikaju zasadne veci.
@angela5 suhlasim!!! Uz 5 rokov zijem v skotsku a az teraz si uvedomujem ake je slovensko ubohe. Dotiahla som si sem aj sestru obe sme si zalozili rodiny a je nam tu dobre. Na slovensko nechodim ani na dovolenku. Nemyslim si ze sa to niekedy zmeni k lepsiemu skor k horsiemu kazdy vidi ze v zahranici je lepsie.
@jabadaba
neutekaju, pretoze do tychto veci vidim Bohuzial viac ako ty...a realita je taka, ze aj ked ostanu zisky v nasej krajine...ty mas z nich prd, stat ma z nich prd, spolocnost z nich ma prd... od dani su tieto peniaze oslobodene cez rozne politicke dohody a taktiez korupcie...
absolutne nie je ziadny rozdiel medzi tym, ci zisk skonci tu alebo vonka....
a preco su tu take nizke mzdy? pretoze nam vyrastaju akurat fabriky s tou najprimitivnejsou vyrobou. Chybaju nam kapacity co sa tyka ludskeho kapitalu. Vies aky je problem ziskat kvalitnych a sikovnych ludi niekde u riti na juznom slvoensku? Mozes ponukat aj 1200 v cistom...ale ti ludia proste tam nie su... vacsina ludi max na spajanie kablov a za toto jasne, ze je minimalka...
@jabadaba
ako rozpredaaaaaaaaat?!!
sorry, ja zasnem nad tvojim uvazovanim.
krajina je zdevastovana prave slovakmi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...bud rada, ze nemas ani sajn, co sa v tejto krajine deje..a robia to ti suprovi najvacsi slovaci...
ved slovaci si rozkradaju a devastuju krajinu...
@pes123456 teraz nam kto berie to bohatsvto? Mame 25 rokov po revolucii, sance sme hadam mali, ci? Alebo je to inak ako tvrdis? No kde mame ten blahobyt? Za tolke roky mi nevrav, ze sa neda nadobudnut...Aj teraz nas rusi okradaju? Sedia nam na mozgoch, aby sme sa nikam neposunuli? Vycisli mi prosim ta ako sme boli sebestacni pred rokom 89 a ako sme dnes, dobre? Prezradim Ti k tomu maly hint - z logistickych centier a montaznych liniek sa este nikto nenazral. Leda, ze by sa pretransformoval na plechy!
Vie vobec niekto co robi fico? Ked som zo slovenska odchadzala pred 5 rokmi sa pametam ze ho mali radi a teraz je to ako uz to nesledujem...
@lexilaracroft je premierom... 😀
@jabadaba
pozri, nebudem ti vysvetlovat pozadie, na to tu nie je priestor a ani nemozem.
Na slovensku si kazdy sluzi sam sebe a svojim zaujmom. Co si myslis, ze tie vilove stvrte okolo BA vyrastli za realne zarobene peniaze?
toto nema nic dokopy so zahranicim, sorry, ale som alergicka na kecy ako nam vsetci skodia - amerika, zidia, madari, cigani...!!!!!
v prvom rade si skodime samy sebe my slovaci... nehovoriac, ze si volime tych co si volime... co chceme teda????
stat a vsetko v nom je len obrazom slovenskej reality a to teda nas!
@mima4 k tomu poviem len jedno aj keby to niekto zmenit mohol na co by to robil ked sa stara len o seba a svoj vacok
@lexilaracroft no je to tak... keby kazdy zacal sam od seba..ale cestnost je dnes na smiech... a cielom zivota je mat majetok, auto, super dovolenky...
@jabadaba
no nie tie tony uránu čo sme mohli po vojne (2.sv) predávať západu a prijatie marshallovho plánu ktorý by naštartoval ekonomiku a priemysel by posunul na svetovú úroveň si teraz sami berieme (sarkazmus)
a to nie sme jediná krajina z bývalého ZSSR čo je takto v pixli, každá krajina z rozpadnutého ZSSR malá celkom búrlivé 90. roky čo neprospelo štátu a spoločnosti
@mima4 do istej miery mas pravdu, do istej sa mylis, pokial ide o skodenie niekoho....vezmi si ako su na tom krajiny Ost bloku, scenar je identicky, opakujuci sa. Miera korupcie plus minus rovnaka, tah so strategickymi podnikmi detto, postupne likvidovanie sebestacnosti tychto statov a ich premena na montazne linky s lacnou pracovnou silou. Nie je to To napadne? Nicim podozrive? Tebe neprekaza, ze si z nas robia odpadkovy kos? Tak v prenesenom ako aj realnom vyzname? Jednu chybu robime, tu mas teda pravdu, ze si skodime sami a to je, ze nemame zastupcov hrdych, ktori by hajili nase vlastne zaujmy, nenechali sa kupit za lacne fleky v kdejakych instituciach ci mimovladkach. Bohuzial. Ti co nas zastupuju nas predavaju ako stence na trhu. Akonahle je pokus o kritiku uz aj pridu nalepky hej slovak ci nacek! Ty to nevnimas? Kazdy jeden uplne elementarny pokus "bit" sa za vlastnu krajinu je pranierovany. Je zaujimave, ze poniektore krajiny s vyvesenymi vlajkami este aj na vianocnych stromcekoch za nackov oznacovani nie su, to Ti tiez nedochadza? Ten rozdiel?
@mima4 tato situacia sa da parafrazovat na nasu firmu kde som robila dlhe roky a vedenie zlyhalo niekolko krat a furt tam robia ty isty blbci za stale mensi plat... Ak nepodpises novu zmluvu dovi... Dbaju na efektivitu prace ze makaj makaj makaj a vyhrazaju sa ti ze ta vyhodia ale robia to len preto ze za tvoju kvalitu maju premie im je jedno ci firma prosperuje ale bo krachne nahrabu sa a idu prec lebo vidia ze spolocnost upada a ty blbci tam robia dalej a manazery su davno v tahu a tebe sa idu vyhrazat ze ta vyhodia
@angela5
spytaj sa skor, preco ludia volia fica a spol...
Inak, osobne si myslim, ze na slovensku nie je az tak zle... ano, vela zien vyzenie chlapov do zahranicia, ale postaveny novy dom, domace kino XXL, a neviem ake hovadiny...
zivot je otazkou priorit... a pre slovakov su to vacsinou majetky...
ludia si neberu pozicky iba zo zufalstva, vies kolko je takych, co si ich beru na dovolenky, auta nad ich zivotny standard, nabytok, telkace, notebooky,..???
som rada, ze podniky skupuju investori a je jedno ci su zahranicni, ci domaci, dolezite je pre mna aby vlastnikom nebol stat (stat najhorsi vlastnik) a aby to bol investor,ktory chce investovat do vyroby a niekam to potiahnut..
a ked vyzenies poslancov z parlamentu, si si ista, ze najdes tych, co budu sa rozhodovat "nepoliticky"...
nehnevaj sa na mna, ale nemas sajn o fungovani politiky... mas taky najivny pohlad krcmoveho stangastu...