Dobrý deň, v máji som začala chovať sliepky. Doteraz som s nimi nemala skúsenosti, takže som chovateľ začiatočník. Na začiatok som si kúpila sliepky, sú také hnedé neviem akého plemena. Sliepky po 2-3 týždňoch začali znášať vajcia. Všetko bolo v poriadku, ale ja som sa rozhodla od toho istého dodávateľa dokúpiť ešte dve mladé sliepky, + známi ma presvedčili, že potrebujem aj kohúta. Takže teraz mám sliepky 7ks, vrátene toho kohúta. Nastal však problém s tými dvoma dokúpenými 2ks. Prešli 3 mesiace, a stále žiadne vajce. Tie prvé sliepky kúpené skôr dávajú vajíčka, ale tieto dve vôbec. To jedno z nich sa ťažko zapája do kolektívu, a celkovo som si všimla, že tie dve sú väčšie sliepky ako moje prvé. Chcem sa opýtať, je možné, aby boli nejakého plemena čo je na mäso? A nedávajú vajcia? Alebo kde je problém? Mám počkať alebo ich zarezať ?
Sliepky majú veľký kurín, stravujú sa pšenicou, suché krmivo pre nosnice, posekanou žihľavou, niekedy zvyšky zo stola a vždy ich počas dňa pustím von, aby sa popásli. Priložila som fotky svojich sliepočiek.
Ako vieš ze práve tieto neznášajú? Ja mam sliepky s ani za oneho nevieme určiť ktorá znáša a ktorá nie a duplom nie každý deň.
Niekedy keď majú stres neznášajú. Nminak skôr či neskôr začnú všetky, už sme pár aj zjedli, lebo vraj neznášajú a pekne krásne boli plné vajíčok z vnútra. Čiže fakt sa to nedá úplne odsledovat
@simca06022011 Dobrý deň, áno ja viem, že sa to nedá určiť , ale ja mám flexibilnú prácu a som väčšinu času doma, počas dňa sa prejdem ku kurníku a vidím ktoré sliepky sedia v hniezde, tieto dve tam nikdy nesedeli. Ja mám kurník väčší + výbeh, čiže keď prídem vidím že sú vonku vo výbehu.
Môžu znášať inde.do kríkov.k susedom pohladaj.
Tie dve vyzerajú podľa peria o dosť mladšie ako ostatné,daj im čas,určite začnú znášať aj si zvyknú na seba
Nie sú to hempšírky ? Ale aj tie nosia. Len sú kombinované maso-vajicka.
Podľa mňa by predajca vedel čo vám predava
Len im treba čas;) neboj
nase tiez zacali znasat okolo 30. tyzdna, takze este by som pockal. a treba aj odsledovat, ci neznasaju niekde inde. jedna vzdy preletela plot a chodila znasat pod dosky pri garazi
no....nemala si naraz kupovat kohuta aj sliepky, ono nie vzdy je kohut prospesny, znamej zacali znasat az ked isiel kohut na polievku
@monsterablue a prečo by nemohla mať malého kohúta? Zlé by to bolo, keby to bolo naopak.
@monsterablue kohuta som dostala prednedávnom preto je este maly,
Skus vygooglit úplne bez srandy teraz nejaká študentka vyhrala medzinárodnú súťaž a skúmala vplyv prostredia hlavne vody na pohodu a znslanie sliepok. Spolupracovala s veterinou
@urusla Dám ti radu:
Máš čas a flexibilnú prácu, tak si všimni, čo robia sliepky, keď si ty pri nich.
Učupia sa akoby pred kohútom?
Keď áno, tak sú pohlavne dospelé a začnú znášku.
Keď nie, sú nedospelé, treba počkať.
Nasla som. Tu je link https://nadaciadi.sk/zo-sveta-mladych-vedcov/an...
@urusla dobrá téma dnes sa mama sťažovala, že sliepky čo znášali ako divé tak teraz ma jedno vajíčko.Vraj na jeseň menia perie a vtedy neznášajú plus, keď je tma tak im treba svietiť, lebo vraj?znášajú len, keď je aspoň 10 či 12 h svetlo, takže im večer na jeseň svietia.
Nepočúval som ju dôkladne, lebo mám z nej hlavu ako balón, lebo chcela koláč a z kupovaných vajec neupecie🤪doteraz mi zase volavala, že má 50 vajec a mám ich predať.Daj im čas uvidíš ..
Prosím ta a ako vieš že práve tieto dve neznášajú ? Toto určite nie sú sliepky brojlerového typu .Nmeôžu ti zanášať niekde inde ?