Problém s priezviskom pred štátnicami

22. apr 2020

Ahojte žienky. Sama som si trošku skomplikovala situáciu a bojím sa, aké to bude mať následky v súvislosti s blížiacimi sa štátnicami (len Bc.). Ide o to, že v rodnom liste, ako aj v občianskom preukaze mám priezvisko Kocurová, no na škole som všade evidovaná ako Kocúrová, čo je aj naše pôvodné rodinné priezvisko, avšak nejakou chybou ho má pol rodiny napísané s dĺžňom a pol bez neho v rodných listoch. Nechcem zachádzať do detailnov, skôr ma zaujíma, či si myslíte, že by to mohol byť problém na tých štátniciach, ak by si to niekto všimol, keď tam bude rozdiel v tom dĺžni medzi menom na záverečnej práci, ktoré je aj na ISIC-u a tou občiankou. Mohli by ma za to vyhodiť? (Meniť meno teraz už nemá zmysel, o pár mesiacov budem mať svadbu). Ďakujem ❤

lucilaines
22. apr 2020

Mam to iste a este navyse okrem priezviska tento isty problem aj s krstnym meno, kedze som oficialne Adriána, ale nikdy som sa s tym nestotoznila a vzdy to vsade pisem s kratkym a. Cize mi chybaju dva dlzne oprori oficialnemu menu ako mam v obcianskom, vzdy a vsade som pouzivala tie kratke verzie, na diplomovke, statniciach, ziadosti o sobas, no vsade. Nikdy nike a nikto sa nad tym nepozastavil.

sunny8
22. apr 2020

Neviem či to niekto vôbec rieši .. ja som mala v priezvisku za slobodna krátke A a všade písali dlhé 🤷 aj kdekoľvek som sa registrovala všade mi to napísali zle.. aj na faktúrach aj v škole aj v práci

majah212
22. apr 2020

toto si mala riesit hned pred nastupom do skoly - pretoze doklady o vzdelani sa musia zhodovat s tym, co mas uvedene v rodnom liste resp. v obcianskom. Takze ak mas v obcianskom s Kocurova -tak tak musis byt evidovana aj v skole, v systeme, proste vsade. Podla spravnosti by mali pred statnicami kontrolovat tvoje osobne udaje, aby sa uistili, ze je to ok. nemyslim, si osobne, ze by niekto robil problem, ze mas na praci dlzen (skusobna komisia to neriesi, skor ten co tlaci diplomy a pod.) Cize zavolaj / napis na studijne oddelenie skoly a daj si opravit svoje meno. 🙂

malebiele
22. apr 2020

Len zavolaj na studijne, chyba sa stala asi u nich kedze v dokladoch mas to spravne a v skolskom systéme nie, oni to opravia a aj vsetky podklady k statniciam uz budu ok

katka281
22. apr 2020

Presne ako pise @malebiele, staci zavolat, popripade napisat mail na studijne, ze si si neskoro vsimla ze mas zle napisane meno v systeme. Od nas na statniciach isic nepytali, ale isto to nie je dovod aby ta vyhodili 🙂 skor bude skoda ze to budes mat chybne napisane na diplome, preto tam cim skor zavolaj a oni to bez problemov opravia. Isic by som neriesila..

beatka25
22. apr 2020

Ahoj, mozem ti napisat nasu skusenost. Manzel mal problem, ze pol rodiny malo v priezvisku makcen, pol nie. On ho nemal, tak to mal aj v rodnom liste, avsak jeho otec ho ma. Cele studium, ani vzdelavanie a certifikaty v praci, nebol s tym ziaden problem, rozne mu to dokonca pisali. Avsak pred svadbou, ked sme boli na matrike, uz je vsetko elektronickou formou a tam nam oznamili, ze system jeho meno neberie, lebo jeho otec ma ine priezvisko ( to s makcanom) a tak vzniklo, ze si to musi dat zmenit podla otca. Na matrike mu RL vzali a vydali novy s priezviskom podla otca a ze si musi zmenit vsetky doklady, vysvedcenia, diplom, certifikaty v praci...proste zrazu bolo vsetko neplatne. A navyse, keby si nezmenil ten RL, tak nedajboze v pripade smrti otca by nebol pravoplatny dedic, lebo ma ine priezvisko. Samozrejme neprichadzalo v uvahu vsetko menit a tak mu poradili, aby si na sude poziadal o zmenu priezviska z toho, co mal 30 rokov na to iste 😅 ta ziadost vyzerala vtipne, ako dokazy pridal kopie povodneho RL, diplomu a dokladov a na zaklade toho a poplatku 100€ mohol pravoplatne pouzivat svoje priezvisko. A vysvetlenie z matriky - to ze sa stala chyba v rodnom liste pri prepise priezviska, to si mali vsimnut rodicia a riesit to. Toto nasa skusenost.

fokuska
23. apr 2020

@beatka25 Manzel mal podobnu situaciu - cast rodiny je zapisana s makcenom a cast bez. "Spravne" je to bez. Kedze dedo makcen nemal, manzelov otec uz ano (na matrike urobili chybu), ale jeho surodenci nie.
Svokor nemal absolutne ziadny problem s dedenim ani s nicim inym, napriek tomu, ze on ma makcen a jeho otec nemal.

Ked sme sa my brali, tak to manzel chcel riesit, ze nech sme obaja spravne bez makcena, ale kedze by sa museli menit komplet vsetky dokladu ako pises, rodny list, listy vlastnictva atd, tak sme to nechali tak a jedna vetva rodiny sme proste s makcenom.