Ľudia len tak zo zvedavosti. Prečo zrazu na Slovensku zalohujeme? Pokiaľ viem, Česko to nerobí, Maďarsko detto… 🤔 čo je za tým? Kto sa na tom opäť nabalil?
Ty si asi dosť obmedzená ak to nechápeš prečo sa zálohujú fľaše.
Je za tym Ministerstvo zivotneho prostredia a jeho zaujem znizit podiel plastov v neorganizovanych skladkach a vo volnej prirode. Nabalila som sa na tom ja, pretoze odkedy je v okoli nasej obce cistejsie, chodi k nam viac turistov, ktorym poskytujem prenajom.
Hovorí sa tomu zdravý rozum
Plast sa dá recyklovať, teda opäť použiť, chrániče životne prostredie, šetríme energiu, využívame moderne technológie
To he to nerobia Maďari alebo Češi, neznamená, že je to ok
BEZ URAZKY, to sa naozaj dokaze niekdo opytat? 🙉 Sklene flase sa zalohovali uz za cias socializmu. Vraciame sa xy rokov dozadu, chceme cistejsiu prirodu. V Chorvatsku sa plasty zalohovali uz pred 15 rokmi.
Nabaliť? Nabalila by sa akurát tak krajina a príroda odhodenými plastovými fľašami a plechovkami. Nehovorím, že teraz sa to nedeje. Ale určite v dosť menšom množstve ako pred ich zálohovaním. Buď rada, že zálohovanie prišlo aj k nám
Vďačíme za to tým lenivým Slovákom, ktorí mali problém hádzať fľaše do takého žltého kontajnera s nápisom "plasty" a hádzali to do čierneho a tiež tým, ktorým nebol problém vziať plnú fľašu do prírody, ale prázdnu vziať ju späť sa im už nedalo, tak ju nechali hodenú v lese...
Bude menej vyhodenych plastovych flias niekde pri a vo vode. Ak to tam niekto aj vyhodi, bezdomovci to pozbieraju a odnesu predat. To ti vadi?
@scila ja som odpad separovala aj predtým. Len mi proste vŕta v hlave prečo akurát teraz
A kedy by to bolo vhodné podľa teba?
To sa naozaj pýtaš takúto otázku? Neverím...
Neverím že ešte takíto ľudia existujú.
Ja si pamatam, ze za komancov sme normalne chodili do obchodu vratit flase od piva, zltych malinoviek a pod., plastove flase vtedy velmi neboli, sklenene sme normalne vracali. Dokonca aj bombicky do flias sodovych sme chodili vratit a oni nam ich za maly poplatok vymenili za plne. Cize zase niekto so zalohovanim vymyslel teplu vodu. Ved to sme tu poznali uz velmi davno.
Akurat teraz? A kedy ak nie teraz? Už to mohlo byt davno. A kto sa na tom " nabali" kazdy kto zdvihne odhodenu plechovku.🤣🤣🤣 Byvam pri ihrisku- dedinskom stadione a ked skonci nejaka akcia al futbal nabehne mala upratovacia cata( deti) od susedov- kazdu nedelu si takto zarobi aj 6-7 € na 8 rocne deti fajn zarobok, nie? Hlavne ked to maju za hodinku pozbierane.
o zálohovaní fliaš na slovensku a iné veci týkajúce sa odpadov sa ministerstvo životného prostredia snaží presadiť už roky, nieje to len teraz. Zakaždým ked sa dostal zákon o odpadoch do pripomienkového konania, tak bolo toľko zásadných /cez 2000 tisíc) pripomienok že sa zákon musel stiahnuť. Vždy mal niekto problém, raz neboli financie, firmy odmietali zálohovať lebo na to nemali prostriedky, na takéto veci sa treba pripraviť, to nie je len zbúchať zákon a zálohujeme. Treba na to stroje, skládky, firmy na spracovanie a recykláciu. Ano určite sa niekto na tom nabalil, ale je mi to jedno kto to bol. Dôležitý je výsledok a to znižovanie a recyklácia plastov, čistejšie životné prostredie a pod. Okrem toho ministerstva sa musia riadiť aj nariadeniami a smernicami EU, určite jedným z cieľov v oblasti životného prostredia je aj znižovanie plastov.
V Chorvátsku sú kvôli blbcom zálohované fľaše už vyše 10 rokov. Aj mliekové. A u nás sa to riešilo roky, len nikto vo vláde nebol schopný to doviezť od reči k činom. Je to zbytočne riešiť, ďakovať môžeš tým, ktorý keď majú vedľa seba čierny a žltý kôš tak plast hodia do čierneho. Aj dnes. Choď sa pozrieť do komunálneho odpadu, koľko je tam veci, čo tam nepatria. Sme sprostý národ, Rakúšana nezálohuju, lebo triedia aj bez toho. A ver tomu, že ma to štve, lebo ja triedil doma roky rokúce všetko.
Mňa by zaujímalo, využívajú sa tie zálohované inak ako separované? Teda či je ok aj separovať, ako doteraz.
recyklacne firmy
Nechápem, ako môže niekto takto premýšľať. To má Slovensko večne robiť všetko posledné? Až potom, čo to už dávno robia všetci naši susedia? Podľa mňa je dobré, ak takéto užitočné veci robíme, je zbytočné frflať a filozofovať nad tým, kto sa ,,vraj" na tom nabalí.
A kedy? Už pred 20 rokmi bolo neskoro. Pretože normálny človek odpad separoval a tých ostatných na motivuje len tých 15 centov. Keby si videla co plávalo napríklad na Ruzine po každom privalovom daždi, tak by si sa takto nepýtala. Pýtala by si sa Prečo až teraz?
Škoda ešte, že nedali možnosť vrátiť už aj staré fľaše bez kódov za nejaký menší peniaz, napr 5c. Možno by to motivovalo našich potmavších občanov popratať si okolo osád tu tonu fliaš, ktoré sa tam povaľujú, alebo nejakých bezdomovcov vypratať lesy.
Otazka je dobrá, len je zle položená.
Sucasne zavedený system zalohovania fliaš nijako nerieši už existujúci enviro problém. Lebo flase bez spravneho loga sa nevykupuju (co dava zmysel, lebo by sem denne chodilo 50 kamionov s flaskami z Maďarska). Takže všetko, čo už v lese leží, tam bude ležať aj ďalšie storočia.
Zalohovanie do istej miery motivuje bordelarov, ktorí pre 15 centov tú flasku zoberu nazad do obchodu a nevyhodia z okna von.
Ale treba povedať aj B a to je fakt, že zalohovanie je dodatočne záťaž pre tých poctivých, ktorí doteraz triedili a recyklovali. Lebo sam na sebe vidím, ze doteraz som flasu spucil a hodil do žltého, za ktorý tak či tak platím. Teraz musim skladovať prazdne flase nespucene, ísť si zahrať tipos bingo s automatom v kauflande a strážiť si v penazenke lístočky na preplatenie.
A povedzme si na rovinu aj C. Profit z toho maju firmy na zhodnocovanie odpadu. Lebo dostavaju vysokokvalitnu a vopred vytriedenu surovinu, ktorú by si inak museli ziskavat a triedit nakladnejsim sposobom. Keby slo o ekologiu, tak by nebol problém popri vykupe zeleza mat aj vykup plastov. Až vtedy by sme videli, ako by sa začala priroda čistiť.
@lenkakravcova presne toto som hovorila aj ja. Že určite by pomohlo prírode ak by sa dali vrátiť staré flase
Nechápem prečo len nove. Pritom by sa vyčistil lesy a parky
Netuším kto sa nabalil ale konečne nie sú žlté smetiaky prepchaté. Ja som spoko. Bezďáci si vedia pekne zarobiť vďaka lenivcom, ktorí praštia fľašku do komunálu. Ja sa nesťažujem. Čo ti vlastne na tom vadí? Ja vidím viac pozitív, bez ohľadu na to, či sa na tím niekto nabalil alebo nie.
@stary_ujco fakt je pre teba problém vrátiť spat fľašu? 😳😳😳😳
@scila ja mám napríklad kolegyňu, ktorá doteraz hádže tie fľaše do zmesového koša 🤦 Našťastie tam nehádžeme zbytky jedla ani nič také, takže ich po nej vyťahujem a buď hodím cestou do kontajnera na plast, alebo normálne vrátim. Niektorým ľuďom ani to zálohovanie nepomôže k uvedomelému správaniu...
@lenkakravcova čo som čítala tak vraj niektorí "špekulanti" tie staré nezalohovatelne fľaše prelepili kódom , ktorý si vytlačili a ten stroj im to zobral.
@pribinak ja som 100% za zálohovanie, ale pravda je, že pri tých miestach na vrátenie bývajú občas dosť rady, aspoň u nás tmavší spoluobčania chodia po celom meste a vyťahujú tie fľaše z košov, potom prídu s tromi obrovskými vrecami do obchodu a hodinu to tam hádžu 🙈 Našťastie u nás to chodí vracať chlap do iného obchodu v meste, lebo my ti máme len 1 potraviny a tam je rada skoro stále.
Európske štáty zálohujú dávno, pamätám časy, kedy sa aj u nás fľaše zálohovali a bolo to už po roku 1989. Podľa mňa je zálohovanie super vec, jednak preto, že sa fľaše recyklujú a nekončia na skládkach. Navyše odkedy fuhguje zálohovanie je po meste menej odpadu. Takže je za tým ekologia.
Nemyslím, že by sa na tom nieto nabalil.