Ahojte žienky,
ako človek ktorý sa pár rokov pohybuje v kruhoch inej kultúry kde ženy sú doma a starajú sa o deti, domácnosť, varenie a muži chodia do práce a donesú peniaze... všimla som si úplný nonsens ktorý sa deje na Slovensku (a nielen na Slovensku) a ktorým bohužiaľ trpi aj moja rodina a známi...
...žena maka v práci, rovnako ako muž, a po práci sa od nej očakáva navariť, učiť sa s deťmi, oprať, umyť riad atď atď. A je to považované za NORMÁLNE pritom je to totálna otročina ženy,žena padá na hubu.
Prečo to tak je? Prečo to ženy dopustia? Prečo to majú muži ľahšie? Pokiaľ predsa žena maká v práci, tak domácnosti a deti majú byť 50/50. Pokiaľ chce muž všetky vymoženosti pána domu, má sa postarať o financie aby zena nemusela ísť do roboty a starala sa o domácnosť.
Pokiaľ chce muž aby jeho žena doniesla domov prachy ako on, musí začať variť, upratovať, starať sa o deti.
Ako to ženy môžu dopustiť? Napr. moja mama maka naozaj v ťažkej práci, príde domov a čaká ju hora riadu, a iné povinnosti. Veď to je otročina 😢😢
Treba si najst normalneho muza. Normalny muz nema problem upratat, povysavat, uvarit, postarat sa o deti. Takisto ako normalna zena nikdy nevypusti z ust taku hlupost, ze chlap ma na vsetko zarobit, preroze ona sa stara o domacnost. Cisto patologicka rodina aj pripad kde chlap po praci lezi na gauci a takisto druhy pripad, kde sa zena "stara o domacnost".
Preto su vo vztahu na vsetko dvaja, ze obaja zarabaju a obaja sa venuju aj domacnosti a obaja zabezpecuju co najkrajsi zivot sebe a svojim detom.
pa preco tvoju mamu caka hora riadu ? ved ho umy zijes tam predsa aj ty tak je to vasa domacnost spolocna vsetkych
Nie je to v každej domácnosti tak... Moji rodicia sa starali o nás a o domácnosť rovnako... Chodili do práce na zmeny obaja, takže jeden týždeň bol doma poobede otec, druhý týždeň mama.... Povinnosti okolo domácnosti tak mali obaja rovnaké. Ale tento problém v partnerských vzťahoch často vzniká, keď je žena na materskej, niekedy je doma s deťmi aj viac rokov v kuse... Muž teda väčšinou musí pracovať viac, aby rodinu zabezpečil a žena doma popri deťoch porobi, poperie, upratuje, varí... A muž si na to proste zvykne. Potom, keď sa žena zapojí do pracovného procesu, akosi to všetko zostáva naďalej na jej pleciach. Žiaľ...
Tiež mi to niekedy hlava neberie, čo vidím okolo... Tak asi je to najmä výchovou. Lebo u nás je feminizmus fuj a radšej sa držíme "tradičných hôdnôt". Ale poznám aj veľa krásnych, spravodlivých vzťahov, kde starostlivosť o deti a domácnosť ide pol na pol. Bez vyjednávanie, proste z lásky. Tak to máme u nás a k tomu budeme viesť aj naše dieťa.
Neviem kde zijes a medzi akymi ludmi sa pohybujes,ale u nas taketo nieco nefunguje.s manzelom fungujeme ako rovnocenni partneri🤷♀️
Kto si ako zariadi, tak ma.
Akosi to tvoja mama zariadila tak ma, rovnako aj iné ženy.... Sú ženy kt robia zo seba sluzky a sú ženy sluzky so seba nerobia... A majú chlapov kt vedia čo znamená spojenie, spoločná domacnost
Nechápem o akých častiach sveta to rozprávaš? Saudská Arabia? Pakistan?
Lebo ja som to-čo precestovali aj žila v zahraničí a vo väčšine krajín ženy pracujú tiež
To že vy doma nepohnete prstom a mama je otrok, tak to je smutne
Nie všade to tak funguje. Poznám kopu rodín vrátane tej mojej, kde máme prace podelené. Ja som ešte na rd, ale to neznamená, že manžel príde z prace a ma maňanu. Vari výlučne on, keď treba uprace, vezme deti von a ja oddychujem. Sme partneri vo všetkom. Keď je unavený jeden, potiahne druhý a naopak tak, aby ani jeden z nás nepadal na hubu.
Tyka sa to iba domacnosti, kde toto nastavenie mladi prebrali po predkoch a dost hlupo kopiruju ich spravanie. V dnesnej dobe uz nepouzitelne, ale slovaci su velki tradicionalisti, tu sa zmeny deju pomalsie.
Tento systém funguje maximálne keď človek žije v byte, alebo niekto kto žije v dome kde jediná mužská práca je kosenie trávy. My to máme s manželom podelené tak, že práce vnútri robím prevažne ja, manžel chodí do lesa na drevo, vyrába zariadenie, ktoré potrebujeme, robí údržbu domu a okolia. Keby nebol tak zručný tak nemáme ani polovicu toho, čo máme. Je to náročné. Obaja veľa pracujeme ale sme mladí a ak niečo chceme musíme si to buď spraviť alebo byť o to dlhšie v práci aby sme si nato mohli niekoho najať. My preferujeme vlastnú prácu. Byť spolu a niečo tvoriť. Ja pomôžem jemu a on mne.
No ja by som napriklad nechcela byt zena v domacnosti a nepracovat. Bola by som zavisla na muzovi, radsej mam svoje vlastne financie, aspon si mozem byt ista, ze sa o seba postaram. My deti este nemame, ale teda o domacnost sa starame priblizne rovnako. Napriklad ja neviem ani varit, vari iba manzel. Maximalne upeciem kolacik, ked mam 'kreativnu chvilku'. Nam to tak obom vyhovuje. Tiez platovo sme na tom cca rovnako
Ako si kto zariadi, tak ma. Mňa by byť ženou v domácnosti ubijalo, ubijal by ma pocit závislosti na chlapov om prijme, ubijal by ma pocit, že som iba slúžka a chybala by mi sebarealizácia, takže ja by som ženou v domácnosti nebola ani ak by mi za to platili, nie to, že by som bola odkázaná na muža. Na druhej strane viem koho som si vybrala a nie je všetko iba na mne, nie som chudera ustvaná.
A ty sa zariad ako tebe vyhovuje. Keď chceš byť závislá na chlapovi a domácnosť ta naplní, tak ostaň doma. Je to hlavne tvoja voľba.
Prijemnejsie je zene chodit do roboty (spolocnost, zvysena starostlivost o seba, ciastocna financna nezavislost, odpocinok od "mamí" a pod.) Tym, ze je byt velku cast dna nepouzivany, je menej upratovania, varenia. Vela muzov vie v domacnosti vypomahat a ti co maju domy, robia po praci vela okolo domu.
Môj muž robí od 6.00 do 18.30 robí stolára dosť fyzicky náročná práca cez týždeň ide s nami na prechádzku a počas víkendov maka na našom rodinnom dome sám spravil vnútrajšok rekonštrukcia stareho domu a vonku čo treba ja sa starám o všetko nákupy ,varím upratujem učím sa s deťmi a aj pracujem ale všetko zvládam v pohode mám čas aj na seba aj zahranim sa s detmi
Vždy je to tak ako si to pár nastaví doma, ja chodím do práce a robím na smeny čiže po väčšine sa o syna stará manžel, upratovanie robíme tak na poli ja akurát riešim varenie. Domáce práce máme rozdelené kto čo robí nákupy robím ja menšie a muž veľké.
Preco to zeny dopustia? Lebo si nevedia otvorit usta, ak sa im nepaci? Ako si zariadim, tak mam... Mna napriklad bavi realizovat sa v praci, starat sa o deti, bavi ma varit aj piect a zboznujem okopavat zahradku :D mozno tie vsetky veci neberie kazda zena ako otrocinu.
Kazda to ma tak, ako si zariadi-my mame s muzom spolocnu domacnost a starame sa o nu spolocne. Ale su zeny, ktore na zaciatku chcu vsetko robit same a ukazat, ake su dokonale a potom, ked uz maju deti, tak zrazu padaju na hubu a zrazu zistia, ze chlap je uplne k nicomu.
No, neviem, ja ani veľmi nepoznám rodinu medzi mojimi známymi, kde by to platilo tak, ako autorka píše.
Dnes už tých domácich prác nie je až tak veľa, ak človek žije v meste, v byte. S praním pomáha práčka, s umývaním riadu pomáha umývačka riadu, po podlahe behá robotický vysávač, ... . Dnes je už tá starostlivosť o domácnosť dosť uľahčená.
Ak človek pracuje, obeduje v práci, deti v škole, tak ani nie je nutné denne vyvárať a stráviť hodiny v kuchyni.
Neraz sa mi stane, ak idem s dieťaťom na ihrisko, tak je tam viac otcov, mužov, ako žien. Aj po deti do školy chodia bežne po deti aj otcovia. Aj na výlety s deťmi chodíme častejšie s deťmi viac v mužskej zostave, ako v ženskej.
A aj práce sa delia, pri starostlivosti o veci - ja umyjem naše auto, vyčistím ho, postarám sa oň a tiež mi to nerobí problém.
Proste, nemám dojem, že by som sa o dieťa, alebo o domácnosť staral menej, ako sa o ňu bežne starajú ženy.
A pre pár prípadov, kedy sa ženy sťažujú, akých si vybrali partnerov, by som to určite takto nezovšeobecnoval.
Nerozumiem. Ked si sama, alebo slobodna matka bez partnera, kto ti vari a upratuje? Mama? Kazdy, kto sa osamostatni od rodicov, musi varit a upratovat. Komu sa nechce, tak nech nevari, neje, neupratuje. Ani deti nikto nie je nuteny mat, ak mu je zatazko sa postarat o jedno. Nieto ich mat nebodaj styri. Dnes vysava robot, perie pracka, umyva mycka. Pri trochu racionalite a nerobeni bordelu starost o domacnost nezaberie viac ako polhodinu denne, dve hodiny cez vikend a aj tu treba rozdelit medzi nu, jeho a deti. Najviac casovo narocne doma je venovat sa detom. Vacsinou muz je dlhsie v praci, aby doniesol vyssi plat. Zena potom moze zobrat casovo, psychicky a fyzicky menej namahavu a samozrejme aj menej platenu pracu. Ak on nehne prstom doma, bolo treba najst takeho, co nie je lenivy sa pohnut doma.
Pretože veľa žien tu na Slovensku nemá žiadnu sebaúctu a potom tieto starodávne myšlienkové pochody učí svoje dcéry a svojich synov rozmaznáva a robí všetko za nich, tak to očakávajú aj u svojich žien
Lebo vo vacsine pripadov pride z roboty ten muz oblecie si monterky a ide robit na dvor.tvoja mama kosi travu okopava zemiaky natiera branu opravi kotol/cerpadlo?zavesi garnizu? Vymaluje obyvacku?lebo na Slovensku je to tak zauzivane ze chlapovi chlapska robota zene ta zenska.cest vynimkam su zeny sikovne aj samozivitelky ktore chlapa zastanu bez problemov.mudre zeny si zivot ulahcia mame automaticke pracky susicky umyvacky riadu roboticke vysavace karchery na okna a podobne vychytavky.a standart vylizaneho bytu kazdu sobotu a vystavovania cajovych a kristalovych suprav sa pomaly ale isto vytraca.takze dole hubou nepadame normalne rano napcham pracku kym dojdem z roboty je oprane prehodim do susicky a idem s malou na ihrisko.ked prideme domov kym ju muz osprchuje pradlo je poskladane a v skrini.medzitym klasika kupelna zachod a prach utieram priebezne kazdy den niekde inde.ked sa naveceriame riady spracem a napcham do umyvacky na noc pustim rano vstane muz a vylozi ciste suche riady.varime 3-4x do tyzdna cez tyzden lahke rychle jedla aspon na 2 dni.v nedelu klasika velky obed ale to robime spolu.kym pripravim maso muz robi trebars zemiaky..takze domacnost frci aj robota a je cas aj na zabavu.a keby som mala doma pana ktoremu by sa to nepacilo tak nech zaplati upratovacku alebo zarobi raz tolko a budem vylizovat byt od rana do vecera.
My podelene nemáme,, proste keď jeden z nás vidí že to treba urobiť tak to urobí,, cez týždeň je muž v robote ja som na materskej, porobím co sa dá aby sme mohli ísť ešte keď príde o 4 domov spulu von,, víkend ako som písala co vidíme urobíme, sme zohraty
My sa napríklad striedame. Priateľ pracuje na krátky/dlhý týždeň. Keď má dlhý, som doma z práce skôr ja, vtedy varím/periem/umývam riad atď. Keď má on krátky týždeň, robí to logicky všetko on. Na začiatku to tak síce nebolo, ale veľmi rýchlo som mu vysvetlila, že keď je on celý deň doma hore nohami a ja celý deň makám, odmietam ešte unavená variť a upratovať a rovnako odmietam byť doma v chlieve. Ani on predsa z práce nechodí do bordelu a má opraté, navarené a ožehlené.
Ja si to tiež myslím, ale je to aj o tom ako si to žena zariadi....vraj žena sa má starať o domácnosť a muž nosí peniaze domov, lenže bohužiaľ žena je častokrát slúžka , chodí do práce a doma ju čaká ďalšia sichta...a muži prídu domov a pozerajú sa nato
Mamka ti nevie odpovedat?