Prečo sa dobrým ľuďom dejú zlé veci?

babulka82
26. okt 2014

Rozmyšlali ste nad tym niekedy ? Prečo je to tak prečo sa deju tragedie v rodinych atd,? Je nam to na niečo v tomto živote?

janickacrazy
26. okt 2014

@babulka82 Veci nikdy nie sú iba zlé a iba dobré. Aj zlým ludom sa dejú aj dobré aj zlé veci. Takisto dobrým. Len ludia si všímajú viac tie zlé. Ked sa ti stane niečo dobré, tak to berieš automaticky akože na to máš nárok, no ked sa ti stane niečo zlé, tak sa stažuješ všade naokolo, že aké nespravodlivé. Moj názor je taký, že nič sa nedeje náhodou a všetko má svoj dovod. No niekedy to človek pochopí až ovela neskor.

babulka82
autor
26. okt 2014

@janickacrazy to maš pravdu že tie dobre veci ako by sme prehliadali a berieme ich ako samozrejmost.Aj to že veci neisu len zle alebo len dobre,ale je tažke prijmat nejaku tragicku udalost v rodine ,vlastne len preto aby sa na tom poučila.

zitaje
26. okt 2014

@babulka82 To, co sa cloveku v zivote prihodi, nie je za odmenu alebo za trest. Veci sa proste deju. Do znacnej miery zavisi od kazdeho z nas, ci to dokaze zobrat ako nieco, co nas posunie dopredu, alebo sa bude lutovat a umarat sa, ake nas len postretlo nestastie.
Nie som sice zastancom toho, ze Co nas nezabije, to nas posilni, lebo si myslim, ze existuje aj moznost, ze to cloveka zlomi. Ale co su to, tie zle veci? Pre niekoho katastrofaa, pre ineho bezny zivot... Je to aj vec, s kym sa porovnavas. Ja by som mohla najst stovky-tisice ludi, ktori by ma mohli lutovat za to, ako zijem, co vsetko ma postretlo a co vsetko som si v zivote pokaslala. A rovnako by som nasla stovky-tisice, ktori by hned menili, lebo v porovnani s ich utrpenim je moj zivot prechadzka ruzovou zahradou 😉

jaron
26. okt 2014

@babulka82 pre mňa osobne otázka, ktorú si načrtla, je otázkou samotnej podstaty - prečo je vôbec na svete zlo.
Preto aj odpoveď nie je jednoduchá (i keď čiastočne mám na to svoj názor a predstavu). Podľa mňa táto téma súvisí už so životnou filozofiou, predstavou o svete, týka sa i duchovnej oblasti, svetonázoru atď.

Prečo toľko ľudí muselo zahynúť vo vojne? Prečo išli do plynových komôr deti? Prečo sa mnohí diktátori a tyrani dožívajú relatívne dobrého veku a darí sa im? Prečo ak Boh je, a ak je dobrý, tak svet je taký zlý?
Prečo?...

katarinamarkova
26. okt 2014

@babulka82 neexistuju ZLE alebo DOBRE veci
existuje len nas pohlad a nazor na ne, ze su dobre alebo zle....
uvediem ti taky jednoduchy priklad....rano sa zobudis a vonku prsi......
zahradkar sa usmeje a povie si, supeeeer huraaaa, dnes nemusim polievat
ujo strechar, co ma rozrobenu strechu niekde na dome - no do ........ :(
alebo.
potknes sa o kamen a spadnes....
potesis sa ze sa nepotklo tvoje dieta a nestalo sa nieco horsie, ten kamen odlozis nabok.
alebo budes nadavat cely zvysok dna

nie su dobre alebo zle veci, vsetko sa deje pre nieco a treba hladat len vyznam toho co nam tym chce osud povedat 🙂

sissmiss
26. okt 2014

@katarinamarkova ak dietatu zahynie pri autonehode cela rodina ako pozitivne sa na to vie pozriet? Okrem morbidity ze fajn ze ono je nazive. Alebo ak je dieta sexualne zneuzivane, co na tom najde pozitivne? Snad potknut sa na kameni alebo zmeskat bus nie je zla vec alebo tragedia. Mam pocit ze si nepochopila temu

wena
26. okt 2014

@sissmiss pohľad na smrť je tiež len otázka kultúry a toho ako nás naša kultúra naučila veci vnímať...sú kultúry kde je smrť dôvodom na oslavu a príbuzní sa tešia, ze ich milovaný človek odišiel na druhý svet... Pre nas v nasej kultúre je to samozrejme dôvod na veľký zármutok, sme tak naučeni... takisto sú kultúry kde je sexuálne zneužívanie akceptované, resp. oni o ňom nepremyslaju ako o zneužívaní.... Nič nie je objektívne dobre alebo zle, len ľudia sú zvyknutí prisudzovat tomu jeden z týchto významov...

jaruska8
26. okt 2014

Prečo niekto príde o dieťa v 39 tt? A niekto má doma 4, ktoré ho len obťažujú, nevenuje sa im???? Nuž lebo... Treba sa snažiť žiť tak, aby sme sa za svoje činy nehanbili. Keby to robil každý, bolo by na svete dobro. Ale to nikdy nebude, lebo ľúdia majú ,,ohybné" svedomie a aj na tie najohavnejšie činy si postupne zvyknú...

sissmiss
26. okt 2014

@wena irelevantne

stardust
26. okt 2014

tento pan podava velmi dobre odpovede:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Harold_Kushner

knihu odporucam si precitat...

katarinamarkova
26. okt 2014

@sissmiss nikde som netvrdila ze nehoda rodicov je pozitivna 🙂
temu som pochopila.
ano tvrdim ze nic nie je len - dobre alebo len - zle
ale to chce trosku neokliestenejsi pohlad na svet, aby clovek pochopil.
nic nie je len dobre alebo zle.....len to jednoducho je a stane sa.....
zalezi len od uhla pohladu.....
dobre k tvojmu prikladu....smrt rodicov povazujem za tragediu, nie pozitivnu, radostnu vec...
ale aj nieco co na prvy pohlad vyzera ako nieco zle, v konecnom dosledku moze priniest pozitivny efekt......dietatko si celu udalost velmi dobre zapamata a ked vyrastie bude z neho inzinier co bude navrhovat najbezpecnejsie modely aut a zachrani tym miliony inych zivotov....napr.
@wena
presne takto som to myslela 🙂
vsetko je len take ako to vnimame

sissmiss
26. okt 2014

@katarinamarkova najbezpecnejsie modely aut? Za nehody mozu ludia, nie auta. Zjavne ja som ta co nechapem 🙂

liebling98
26. okt 2014

@sissmiss súhlasím s @katarinamarkova a s @wena. Všetko je o uhle pohľadu. Keď som mala 15 rokov, náhle (z môjho pohľadu) mi zomrel otec. V tom čase by som úplne súhlasila s Tebou a iný názor by bol pre mňa nepochopiteľný, tak ako pre Teba. Neskôr som sa dozvedela, že môj ocino mal ťažkú formu rakoviny. Nezomrel na rakovinu, ale na zlyhanie srdca. To ho ušetrilo od neskutočného utrpenia, ktoré by ho čakalo. Je mi neskutočne smutno a ľúto, že umrel, aj keď je to už 23 rokov. Ale zároveň ma teší, že ho smrť ušetrila utrpenia.
Na takýto uhol pohľadu je treba veľa životných skúseností a rán.

katarinamarkova
26. okt 2014

@sissmiss aj aj...
je totiz rozdiel ked sa vyberies v letnych pneumatikach na nejakom fiate v zime von
ako na zimnych na nejakom volve al. range rover-i
v prvom pripade ak sa vobec niekam na tych letnych dostanes...a napr buras do stromu mas sance maleeee
v druhom pripade mas sance podstatne vacsie 🙂

0silvia0
26. okt 2014

@babulka82 či sú nám na niečo dobré tragédie v rodinách? Inak ti odpovie neveriaci, inak ti odpovie veriaci...
Neviem si ani predstaviť svet, kde je len samé dobro, šťastní ľudia, blahobyt, zdravie, úplné rodiny, ľudia by zomierali len na starobu, žiadne krádeže, vraždy, všade samá dobrosrdečnosť, prekypujúca nekonečná láska... dobro a zlo vždy vo svete bolo vyvážené... možno je to preto, aby sme nelipli na svojom pozemskom živote, možno je to preto, aby sme sa žili učiť tak, (že hoci nevieme dňa ani hodiny, kedy tento svet opustíme) aby sme sa za svoj prežitý život nikdy nemuseli hanbiť. Častokrát si o sebe myslíme, že sme dobrí, spravodliví, čestní, ale vo vnútri máme také dobre ukryté bahno, že to nikto o nás ani len netuší a my to nepriznáme ani sami o sebe... a možno je to celkom inak 😉
(toto berte iba ako moje zamyslenie)

sissmiss
26. okt 2014

@katarinamarkova ale nie je chybou auta ze majitel- clovek- neprezul gumy. A ak sa stretnu na tej ceste dva rangerovery tak ktory z nich bude ten vitazny? Ak sa stretnu maly fiat s rangeroverom, ano, ten chudobnejsi ma smolu, a kedze chudobni budu vzdy, tak tam nejaky ten fiat vzdy bude.

@liebling98 bola by si rovnako stastna a vdacna ak by otec bol zdravy? Alebo by ti zomrelo zdrave dieta? Niekedy sa skutocne da hovorit o laskavej smrti, ale zvycajne nie.

sissmiss
26. okt 2014

@0silvia0 mala si na mysli ze dobrym ludom zle veci...ze ludia si myslia o sebe ze su dobri a castokrat su velmi zli? Ja si myslim ze zlo je v kazdom cloveku, alebo sklon ku zlu, ku krutosti (napr.pokus so studentami ktori mali moznost tyrat pomocou dialkoveho ovladania a el.sokov vybranu obet a az na jedneho ci dvoch to vsetci vyuzili). Ale dajme tomu ze existuje aj clovek ktory zije cestne a dobre a nema v sebe ani to spominane bahno. Myslis ze jemu sa nieco zle stat nemoze? Ze zlo sa skor deje zlym (co ako su o sebe presvedceni ze su dobri?). Lebo mam pocit ze v krestanstve sa k tomu inklinuje, ale to si pamatam z kostola, nie z biblie, takze je mozne ze pan farar si prisposobil 😝

0silvia0
26. okt 2014

@sissmiss áno, zlo je v každom človeku a je skutočne len málo ľudí, ktorí sú stelesneným dobrom bez negatívnych aspektov. Vôbec som nemyslela, že dobrému človeku sa nikdy nemôže nič stať... môže, človek, keď očakáva, že ja som dobrý a budem dobrý, aby sa mi nikdy nič nestalo, nie je skutočne a úprimne dobrý, ale len vypočítavý 😕
Jaj, kresťanstvo sem radšej neťahajme, lebo každý si všetko prispôsobí podľa seba a potom je to veľmi ďaleko od pravdy. Čo viem ja, tak Ježiš učil milovať blížneho svojho ako seba samého. A keby ľudia dodržiavali len túto jednu-jedinú pravdu, polovica ľudského utrpenia by tu nebola 🙂
Nikto nič nemá isté, či koná dobro, či zlo, ide o to mať čisté a úprimné srdce a z takéhoto srdca môže ísť len a len dobro. Aj dobré skutky bez skutočného dobrého a úprimného úmyslu nie sú tie hodnotné činy (akože robím dobro len preto, aby to ostatní videli)

liebling98
26. okt 2014

@sissmiss to už si v rovine úvah, čo by bolo keby... Raz som sa do takej úvahy pustila, ešte s mojou nebohou mamkou a vyšlo nám, že ak by môj otec žil zdravý ďalej, všetko by bolo inak, nezistili by sme kto sú skutoční priatelia a kto sa len tak tvári, ja by som napr nestretla svojho manžela. Nič sa nedeje len tak. Je len na nás, ako sa k zlým veciam v živote postavíme. Či nás posunú ďalej, alebo nás zabrzdia a vrátia späť.

sissmiss
26. okt 2014

@0silvia0 vdaka. Mala som skor na mysli pri tom nabozenstve, ze ci v biblii nie je spominane nieco ako trestanie tych zlych, resp., ze ak sa nieco zle stane cloveku tak je to za trest kvoli hriechom.

sissmiss
26. okt 2014

@liebling98 zatial najhorsie co sa mi v zivote stalo (z vtedajsieho pohladu, lebo som vtedy nevedela ze to neskonci zle) tak mi prinieslo zaroven aj nieco krasne. Ale ja myslim ze su udalosti ktore dokazeme lahsie racionalizovat (smrt rodica je prirodzenejsia ako smrt dietata a tak copingove strategie lepsie funguju) ale su situacie s ktorymi sa tak uplne vyrovnat neda. Resp.sa clovek nedostane k takemu pokojnemu radostnemu pocitu, ak tak len sa zmieri. A je prirodzene ze to tak je. Preto som namietala ze prirovnat zakopnutie o kamen k naozaj bolestnej traume je nestastne a hlavne mimo.

mima4
26. okt 2014

@babulka82
no neviem co je delenie na dobrych a zlych ludi, ale kazdy si sam o sebe mysli, ze je ten dobry a toto a hento si "nezasluzi" 😉
ale ja som toho nazoru, ze vsetko ma svoju pricinu, svoj dovod, svoj vyznama a moze to byt odlisne.. u niekoho je to cesta, ako podrast, naucit sa nieco nove,pochopit nove veci a ist dopredu - to je ako vybrusit diamantik, aby sa leskol a bol krasny 😀
ale neraz aj ludia sami vytvaraju urcite podhubie pre zivotne tragedie a nestastia a neraz je to aj otvaranie svojho zivota zlym veciam, o ktorych si myslime, ze nam nijak nemozu ublizit, napr. viera v ochranu cervenych naramkov, praktizovanie a zucastnovanie sa sarlatanstva atd...

liebling98
26. okt 2014

@sissmiss ja som to pochopila len ako vzdialenú ilustráciu, nie každý hneď vie opísať situácie spojené so skutočne zlými vecami akými úmrtie najbližších je. Nie každému sa o tom rozpráva/píše ľahko a preto na podporu svojho názoru môže použiť skôr nejaký banálny problém. Či už z vlastných dôvodov, alebo aby napríklad niekomu obrazne nechtiac nesypal soľ do rán.

filipal
26. okt 2014

@sissmiss myslim si, ze ludia sa nakoniec s tymi tragediami zmieria, lebo im nic ine ani nezostava. je to prirodzena obrana psychiky, najst nejaky dovod, ako si zmiernit bolest. cize v pripade smrti rodica - vsak on by sa aj tak trapil a pod. Tazsie je to uz pri inych umrtiach - pri dietati, pri milovanom partnerovi...s takymto zialom sa da zmierit iba velmi tazko...a nie kazdy to aj dokaze. Nikto taky sa ani do diskusie nezapojil.
Ja si myslim, ze so zlom sa netreba zmierovat, ze s nim treba aktivne bojovat. Myslim tym, skutocne zlo, nie tragedie, za ktore nikto nemoze.
Zlo by malo byt vzdy odsudene.

babulka82
autor
27. okt 2014

@katarinamarkova nemam na mysli taketo bežne veci a jasne poznam aj tipy ludi ktory dokažu frflat nad všetkym ja to volam "samovytačacie" tipy ludi 😀 Skor mam na mysli nahle umrtia ,smrt dietata atd.
@filipal tak pochybujem že by sa tu niekto priznal že urobil som to a tamto,ubližil som tomu a teraz sa mi to takpovediac vratilo ,preto tu taky ludia asi neodpovedaju. Asi je pravda že každy si mysli že je len dobry .

babulka82
autor
27. okt 2014
0silvia0
27. okt 2014

@sissmiss priznám sa, Bibliu nemám až tak dokonale naštudovanú, ale v Starom zákone sú spomínané Božie tresty ako trest na mestá Sodoma a Gomora, keď toto mesto bolo skazené a Boh sa už na mravnú skazu a hriech nemohol pozerať. Ale Nový zákon obsahuje život a učenie Ježiša Krista, ktorý uzdravoval a učil ľudí láskou a milosťou, tam sa zákon oko za oko, zub za zub, zlo za zlo nevyskytuje.
Takže či sa vyskytuje v Biblii zmienka o tom, že je človek trestaný za jeho hriechy nejakými nešťastiami, neviem.

katarinamarkova
27. okt 2014

@sissmiss ale to nie je predsa o autach 🙂 to je stale o tom clovieciku, ktoremu rodicia zomreli pri nehode- ten tvoj pribeh....
o tom, ze nikdy nevies ake nasledky bude mat tvoje rozhodnutie...to co sa v tej chvili javi ako uplne najspravnejsie, moze nakoniec dopadnut uplne na.....a to co javi ako najhorsie, nakoniec moze dopadnut uplne super..
tak isto aj udalosti v zivote co sa okolo nas deju...nikdy nemozes povedat ze to co sa stalo je IBA ZLE, alebo IBA DOBRE....pretoze nikdy nevies, ako tato situacia v konecnom dosledku ovplyvni tvoj zivot, jeho chod....
mozes mat auto ake chces....ale v lepsom bezpecnejsom aute je vacsia sanca ze sa ti nic nestane....aj ked sa stat ma tak sa stane.....je to stale o tom postoji cloveka k danej veci, ako to vnimas 🙂 presne tak ako s tymi dobrymi a zlymi vecami 🙂)
ja bezbecne auto vnimam ako bezpecne - citim sa v nom bezpecne
ty bezpecne auto vnimas ako drahe a zbytocne, lebo aj tak sa mozno raz niekedy zrazis s rovnakym autom
presne to je ten postoj ktory z jednej rovnakej veci, ci udalosti vydedukuje ci je vtej chvili dobra alebo zla 🙂
presne tieto nase postoje k udalostiam im davaju vyznam dobrej alebo zlej.

katarinamarkova
27. okt 2014

@babulka82 bezne veci....nebezne veci.....
potknutie sa o kamen...banalnesjie ako smrt -ano, beznejsie nie....smrt je rovnako bezna sucast zivota.