Tak sa zamyslam, ak existuje Boh,preco dopusti, aby sa malicke deti trapili, ci uz chorobami alebo je na nich dopustane tyranie. Cim si to nevinne deti zasluzia? Ma to byt trest pre rodicov? A za hriechy rodicov ma trpiet nevinne dieta? Neviem najst zmysel v utrpeni. Dospely to este pochopim, ze sj mame poniest nejaky kriz,ale deti? Prosim neodsudzujte temu. Som skutocne zufala a hladam pokoj a pochopenie utrpenia. Nie som ziadny fanatik,ktory hlada ovecky, ak by mal niekto chut spochybnovat tuto temu.
Toto bol argument mojho muza na temu viera v Boha. On po tom co robil na histologiach a vyskume rakoviny mozgu u deti je zataty ateista. Iba vtedy raz mi hovoril o tej praci a to muselo byt nieco priserne. Takze odvtedy sa s nim na temu viery neskusam bavit. Lebo na toto sa odpovedat dobre neda. Ziadne dieta si utrpenie nezasluzi.
odpoved by som asi skor hladala v minulych zivotoch ako napr. regresna terapia, neobvinovala by som Boha.
Klast si otazky preco, no preco je more modre, preco slnko svieti a pada dazd ? Takto to tu funguje. Kazdy sme tu uciaci sa to co prave potrebujeme sa ucit, aby sme postupili dalej v nasom byti.
Aj preto idealne je byt sucitny, empaticky a vdacny za to co mame.
Ach... koncept či niečo boh dopusti alebo nedopustí odporuje kresťanstvu ako takému, takze sa chod vyspovedať!!!
Ľudia dostali slobodnú vôľu, podľa kresťanského učenia, takze všetko tyranie a podobne, je len a len na rozhodnutí jednotlivcov.... dostali na to mandát... že sa neriadia učením je len ich vec...
Čo sa týka chorôb, tak ak sk veriaca, ber to ako skúšku, či už danej osoby alebo jej okolia... ako neveriaci beriem len proste náhodnosť výskytu daného ochorenia v populácii...
PS: som tvrdý ateista, pravdupovediac, dospela osoba ktorá potrebuje oporu, alebo odôvodnenie svojich činov, alebo činov iných v abstraktnej postave, potrebuje skôr liečbu ako nejakú argumentačnú oporu...
pretože žiadny nie je
boh neexistuje. Kde by asi bol? Asi na oblaku s arabskym, hindu a budhistickym bohom riesia v ktorej krajine treba bit zenu palicou a v ktorej treba viac leukemie.
Pozri si film Chatrč...
@miruslb mne ten film.nic nedal. Skor mi prisiel ako vymysel
Tiez to nepochopim . Dcera ma vane problemy od 12 tixh. Dovtedy to boli mensie a stale sa nieco nabaluje.
Ak Boh nie je, tak nie je ani dobro a zlo a je zbytočné mať nejaké filozofické úvahy. Všetci sme len trochu sofistikovanejšie opice a všetko, čo sa na svete deje, je len slepá náhoda a hľadať v tom nejaký zmysel je úplná blbosť.
@zuzitko74 preco by existencia dobra a zla mala zavisiest od toho co je alebo nie je Boh
@zuzitko74 aký vplyv má existencia abstraktnej inštancie na posúdenie činov, či sú všeobecne hodnotené ako prijateľné alebo hodnotené ako neprijateľné spoločnosťou ?
Boh je len spoločensky konštruk slúžiaci na nasilene donútenie k zaskatulkovanemu správaniu sa pre obmedzenejšich jedincov
@kvetinka75 Pretože ak neexistuje zdroj morálky, ktorý je nad človekom, tak celá koncepcia dobra a zla stojí iba na situačnej etike, alebo na spoločenskej dohode. Dobré je to, čo sa nám hodí, zlé je to, čo sa nám nehodí. Dnes to môže byť ináč než zajtra, pozajtra určí pravidlá niekto iný...
@miskooo1987 Ja ti tvoj názor neberiem, máš naňho právo.
karma za minulý život
@caroline_ a kto.neveri na predchadzajuce zivoty? Nie je dokazane ze boli a neviem precoby niektoak by ak boli mal trpiet v tom dalsom
@kvetinka75 1) to ze v nieco niekto neveri neznamena ze to neexistuje, 2)nie je to dokazane, a boh snad je? , 3) aby sa poucili, aby nezili zivot v ktorom ublizuju druhym, zlo na svete bude donekonecna ked sa ludia budu spravat zle, nie len k sebe navzajom,aj ku zvieratam, planete, vsetkemu zivemu atd,bude sa im do v dalsich zivotoch vracat kym sa nebude zit len v cistej laske..a po 4)je to len moj subjektivny nazor :D
@caroline_ netvrdim ze to co nie je dokazane ze to neexistuje alenie kazdy veri na karmu. Poviem ti pozerat sa na to ako vlastne dieta trpi, pochopi asi iba ten kto zazil.
choré a postihnuté dieťa je skôr trápenie pre rodičov , nie pre dieťa. Mentálne postihnutie je najťažšie postihnutie a pritom dieťa nič nebolí, žije si svoj život. to len rodičia trpia a trápia sa. Ale prečo ich tak Boh potrestal - to neviem.
@caroline_ a nikomu neublizujem. Ani ja ani moja dcera. To skor jej bolo ublizovane.
@deti95060810 len vela deti je zdravotne chorych a mentalne su v poriadku.
@kvetinka75 napisem ti moj nazor , urcite za to budem ukamenovana ale co uz :D jete maso? jete zvierata ? je to tiez ublizovanie... a taktiez v tom minulom zivote no...verim na to, ze aj taky poviem priklad hitler sa v dalsom zivote , ak sa teda vobec reeinkarnoval do cloveka, mohol narodit ako velmi chory, alebo do takej krajiny... dalej to asi nebudem rozvijat lebo verim ze sa tu najde len velmi malo ludi co sa budu stotoznovat s mojim nazorom tak ja len tolko ... 🙂
@zuzitko74 zdrojom morálky bola vždy len aktuálna spoločenská situácia a dohoda... preto dnes už neupalujeme čarodejnice... boh sa asi za 200 rokov nezmenil.. len spoločenská situácia sa zmenila... takze boh je len konštrukt na obhájenie správania...
Ja viem že na názor mám už dnes právo... ale nie tak dávno ho istá kresťanská sekta odoberala, aj za cenu vrážd... celé kresťanstvo a cirkev by mala but podľa mna úplne oddelena od štátu
Zacala si otazku slovickom "Ak" . Moja odpoved je, Neexistuje. Uz moj pradedo bol vyhlaseny na dedine za kacira ked zakazal mojej babke ist v kalamite peso 4 kilometre do nedelnej skoly. Pradedo prestal verit v Boha pocas vojny ked bol svedkom toho ako kamarat co sa v zakope modlil kazdy den prisiel o zivot a chalanisko co len zle kazdemu robil, prezil. Presviedcat o neexistencii Boha ta samozrejme nejdem, trapenie a bolest si ziadne deti nezasluzia. Zivot je nespravodlivy vo vela veciach a musime sa len naucit ako sa s danymi situaciami vysporiadat. Je to tazke. Psychologa si neskusala?
Daniel Landa ma muzikal Krysař a je tam taka pekna myslienka ked postava Osud odpovedá na otázku preco to Boh dopustil : Bůh? Bůh hvězdy jak perličky po nebi rozsypal,na zemi naši maličký pak lidem život dal. A pak se jen smál, anebo spíš plakal...
Minule životy? No tipnem si že každé druhé týrané dieťa bude naisto Adolf Hitler a karma ho v útlom veku zabije...
Ak by sme pripustili, že Boh existuje, tu by som to nazvala skôr najvyššia duchovná moc, keďže Boh ako taký je pojem kresťansky, tak sa na ľudí musíme pozerať tiež duchovne, t.j. Nie na ich fyzickú schránku, ale dušu. Nemôžme potom hovoriť o utrpení deti, ale o utrpení duše, ta duša môže byt kľudne “stará”. Ak toto všetko pripúšťame, potom je zrejme, že prostredníctvom utrpenia (samozrejme nielen neho) sa mame niečomu naučiť, duchovne vyzrieť. Toto nemá nič spoločne s tým, čo Boh dopusti/či nedopustí
Boh nedopúšťa utrpenie, utrpenie pochádza vždy od zlého... Boh za nás naopak v tom utrpení bojuje a snaží sa aj z toho vyťažiť pre nás maximum... myslím si, že Boh je vždy len dobre, keď trpíme my, trpí aj on. Verím, že Boh to nikdy nedopúšťa, robí to diabol, premáha nás, lebo my ľudia často v mnohých veciach zlyhávame... Ja mám takýto pohľad, Boh je vždy len milujúci otec. ❤