Dobrý deň. Chcem sa opýtať žien, ktoré majú skúsenosť s prenájmom bytu.
Pracujeme s mužom v zahraničí, ale čoskoro sa vraciame na Slovensko. Na Slovensku by sme mohli bývať u rodičoch, ale v tom okolí sú minimálne pracovné možnosti. Preto by sme chceli ísť pracovať niekde na západ.
Moja otázka znie:
Aké sú podmienky, aby sme si mohli nájsť s mužom podnájom? Nakoľko po príchode na SK budeme s mužom bez práce, (budeme žiadať o podporu v nezamestnanosti) je možne nejako získať byt s tým, že by sme si hľadali aj prácu na západe?
Bola niektorá z vás v takej situácií, že ste sa rozhodli presťahovať za prácou na opačnú stranu Slovenska s tým, že tam nikoho nemáte a vlastne ani prácu ani bývanie? Ako ste túto situáciu riešili?
Neviem totiž ako to na Slovensku s prenájmom bytu funguje, keďže som nikdy nebola v tejto situácii. Mám skúsenosť len s podnájmom v zahraničí, len tam to bolo iné, pretože sme mali prácu. Je možné len zaplatiť nájom+ depozit s tým, že nemám prácu ale akonáhle by som mala byt prenajatý, nasťahujem sa a prácu si budem hľadať už na mieste? Predsalen neviem si predstaviť hľadať tam najprv prácu a nemať kde bývať.
Bola by som rada ak by sa vyjadrili aj majiteľky bytov ktoré dávajú do prenájmu byt a aké majú podmienky na podnájomníkov.
**Ešte dodám, že sme mladí pár, nemáme ani deti a ani zvieratá.
Ďakujem vám za odpovede
@miminka4321 ahoj, píšem z miesta prenajímateľa a mňa nemá ,čo zaujímať ,či má nájomca alebo nemá prácu. to sa ja nikdy nepýtam.v zmluve je podchytený článok, čo ak nájomca nezaplatí a podobne..
Ešte sa mi to klopem však nestalo.
Prácu mať nemusíš. Hlavne aby si mala peniaze na nájomné a depozit.
@miminka4321 Pokial platis najom, nik sa ta na pracu nepyta. Dohodnes si najom, prestahujes a hladas pracu.
U nás každý inzerát na prenájom zahŕňa, že musí byť pracovná zmluva 🤷 alebo preukázať napríklad dôchodok a podobne... Ešte som poslednú dobu nevidela inzerát bez toho.
@dharmasanata kde u vas? Na Slovensku? Ak ano, na akom portali / fb skupine?
Ja väčšinu inzerátov čo vidím, tak všade píšu, že ponúkajú byt pre "pracujúceho"
Treba uprimne povedat prenajimatelovi v akej ste situacii, myslim, ze to kazdy pochopi. Prenajimam byt manzelskemu paru, ,mne stacilo, ze pracoval muz. Zena v tom case nastupovala do 1 rocnika VS a bola som s tym ok Zaklad je platit nacas
@huxy vobec ju nemusis sfalsovat, mozes ukazat realnu zmluvu, ktora uz napriklad vobec neplati. Kazdy clovek, co i len raz v zivote pracoval, ma doma pracovnu zmluvu aj ked spred 10 rokov. Ukaze ju a povie, ze tam stale pracuje. Ako to prenajimatel overi? Cize ziadna pracovna zmluva nie je zárukou toho, ze clovek reálne pracuje
My sme si prenajimali v čase, keď som ja mala len brigádu, stačilo, že sme uhradili zálohu na tri mesiace a kauciu na prípadné škody. Majitelia sa s nami stretli a jednoducho sme im boli sympatickí asi 🤷 Všetky veci sme mali v zmluve, naše a aj ich povinnosti a práva.
@miminka4321 my sme pri najme pozadovali najom za 2m dopredu plus depozit vo vyske 1 najmu. Takze v podstate pri podpise zmluvy suma za najom na 3m. My sme neskumali kde a ci najomnik pracuje, ale uprimne keby mi povedal ze je nezamestnany, tak velmi vaham ci byt prenajmem.
Cize ak ti mam poradit, tak o tomto ani nehovor. Predpokladam, ze dinancnu rezervu mate aj keby ste si nenasli pracu dlhsie ako 1-2m a ak budete platit najom na cas, tak mna osobne nezaujima odkial ma podnajomnik peniaze.
@milanemila rozumiem vam, ja som ale dost priama, nemam rada klamstva a osobne si myslim, ze tak ci tak by sa nejako dostalo k teme praca a aj tak by sa to dozvedel.. ide o to ako by to uz zobral.. neviem ci na sk funguje nieco ako referencia .. v zahranici to takto funguje a niektori to vyzaduju pri prenajme, jedine, ze by som si popytala od majitela bytu teraz papier a mozem ho predlozit na sk, ale nechcem si prist hlupo ked to u nas nahodou neplati😂😂
@miminka4321 novú prácu na Slovensku predsa môžete začať riešiť už teraz, keď ste ešte v zahraničí. Pozerať ponuky, posielať CV. Podpora v nezamestnanosti, kým ju vybavíte medzi slovenskou Sociálnou poisťovňou a zahraničím, to môže trvať aj pár mesiacov. Nájom funguje tak, že dohodneš sa, podpíšeš zmluvu, zaplatíš depozit/kauciu (ja mám napríklad na 1 byt kauciu vo výške 1 násobku mesačného nájmu, na ďalší byt mám kauciu vo výške 3 násobku mesačného nájmu) a nájom na prvý mesiac. A potom platíš každý mesiac. Podstatné teda je, na koľko mesiacov máte rezervu. Ak bude pol rok trvať, kým vybavíte podporu zo zahraničia a kým si nájdete prácu, budete mať nájom na pol roka na 6 mesiacov + kauciu?
@miminka4321 ja ako prenajimatel by som s týmto nemala problém pokiaľ by ste mali na najom a depozit a samozrejme potom dalej platili. Na prácu som sa mojich najomcov pýtala keďže islo o mladých ľudí okolo 20. Nepýtala som si detaily, platia mi vyše roka na čas, nemám čo riešiť. V zmluve mame dohodnuté podmienky o neplateni, omeskani a,pod.
my prenajimame cez realitku a realitak zisťuje ci a kto pracuje. Zmluvu nepyta, ale medzi recou zistuje. Ak by niekto prisiel s pribehom ako pises tak mna by zaujimalo aku rezervu máš - ale kedze sme boli v rovbakej situacii tak podla sympatii by som videla ako sa rozhodnem.
@melanta podporu neriesim na slovensku ale hned v zahranici s tym, ze ju prenasam na sk, takze urcite to nebude trvat par mesiacov, mam to overene na prislusom urade a bude to max 1 mesiac. Preto sa informujem ako to je s najmom na sk. A citala som, ze je lepsie hladat pracu v danom meste a nie az tak na nete. Viete mi o tom nieco povedat? Dakujem
@blondinka95 tiez mame cez 20, skoro 30 😂😂 ale najom sme vzdy zaplatili nacas a nikdy sme nemali problem s platenim. Skor ma zaujima ako sa na to majitel bytu pozera, ked nemam pracu ale nie je problem zaplatit depozit a najom
@katkaseiner ak by sa ma majitel bytu pytal aku mam rezervu, urcite by som mu nepovedala, kolko mam na ucte, kedze svoje financie nezdielam s dalsimi ludmi. Mohla by som mu maximalne povedat, na kolko najmov kludne mam, ale aby som mu hodila cifru tak to urcite nie
@miminka4321 nikto od teba nechce cifru, skutocne staci vediet kolko najomnych mas...je mi jasne ze okrem toho budes aj jest, aj vozit sa, obliekat
@katkaseiner aaa, tak ak to staci povedat len takto a necislit, tak to problem nie je 🙂
@miminka4321 ja osobne prenajimam byt len pracujucim ludom. Je to pre mna vacsia istota ze budu mat na prenajom.
Pre niekoho ineho to ale mozno nieje problem ze nemate pracu 🤷🏼♀️
To ci mas alebo nemas pracu je tvoja sukromna vec, prenajimatel sa ta na nu opytat moze aj ked z vlastnej susenosti viem, ze to casto nerobia. Ak aj ano Ty im mozes povedat cokolvek, este som sa nestretla s tym, ze by niekto kontaktoval zamestnavatela a overoval si ci pracu mas. Zalezi hlavne na tom ake mas uspory s aky byt hladate, treba sa pripravit na to, ze pri podpise zmluvy sa platia minimalne dva najmy, resp. depozit a najom plus niekde este provizia. Ak sa bavime o BA 2 izbovy byt v normalnej lokalite tak je to okolo 1600e, kedze nemate pracu.. tento proces zvacsa trva minimalne mesiac a viac.. takze rezerva aspon na 2 az 3 najmy aby ste mali dostatok casu najst pracu.. teda mat na ucte minimalne 5k. je nutnost.