Požiadavky na nových podnájomníkov

miminka4321
27. okt 2024

Dobrý deň. Chcem sa opýtať žien, ktoré majú skúsenosť s prenájmom bytu.

Pracujeme s mužom v zahraničí, ale čoskoro sa vraciame na Slovensko. Na Slovensku by sme mohli bývať u rodičoch, ale v tom okolí sú minimálne pracovné možnosti. Preto by sme chceli ísť pracovať niekde na západ.

Moja otázka znie:

Aké sú podmienky, aby sme si mohli nájsť s mužom podnájom? Nakoľko po príchode na SK budeme s mužom bez práce, (budeme žiadať o podporu v nezamestnanosti) je možne nejako získať byt s tým, že by sme si hľadali aj prácu na západe?

Bola niektorá z vás v takej situácií, že ste sa rozhodli presťahovať za prácou na opačnú stranu Slovenska s tým, že tam nikoho nemáte a vlastne ani prácu ani bývanie? Ako ste túto situáciu riešili?

Neviem totiž ako to na Slovensku s prenájmom bytu funguje, keďže som nikdy nebola v tejto situácii. Mám skúsenosť len s podnájmom v zahraničí, len tam to bolo iné, pretože sme mali prácu. Je možné len zaplatiť nájom+ depozit s tým, že nemám prácu ale akonáhle by som mala byt prenajatý, nasťahujem sa a prácu si budem hľadať už na mieste? Predsalen neviem si predstaviť hľadať tam najprv prácu a nemať kde bývať.

Bola by som rada ak by sa vyjadrili aj majiteľky bytov ktoré dávajú do prenájmu byt a aké majú podmienky na podnájomníkov.

**Ešte dodám, že sme mladí pár, nemáme ani deti a ani zvieratá.

Ďakujem vám za odpovede

mirola
27. okt 2024

To ci mas alebo nemas pracu je tvoja sukromna vec, prenajimatel sa ta na nu opytat moze aj ked z vlastnej susenosti viem, ze to casto nerobia. Ak aj ano Ty im mozes povedat cokolvek, este som sa nestretla s tym, ze by niekto kontaktoval zamestnavatela a overoval si ci pracu mas. Zalezi hlavne na tom ake mas uspory s aky byt hladate, treba sa pripravit na to, ze pri podpise zmluvy sa platia minimalne dva najmy, resp. depozit a najom plus niekde este provizia. Ak sa bavime o BA 2 izbovy byt v normalnej lokalite tak je to okolo 1600e, kedze nemate pracu.. tento proces zvacsa trva minimalne mesiac a viac.. takze rezerva aspon na 2 az 3 najmy aby ste mali dostatok casu najst pracu.. teda mat na ucte minimalne 5k. je nutnost.

pe_mi
27. okt 2024

@miminka4321 ahoj, píšem z miesta prenajímateľa a mňa nemá ,čo zaujímať ,či má nájomca alebo nemá prácu. to sa ja nikdy nepýtam.v zmluve je podchytený článok, čo ak nájomca nezaplatí a podobne..
Ešte sa mi to klopem však nestalo.

martinka13
27. okt 2024

Prácu mať nemusíš. Hlavne aby si mala peniaze na nájomné a depozit.

beata_k
27. okt 2024

@miminka4321 Pokial platis najom, nik sa ta na pracu nepyta. Dohodnes si najom, prestahujes a hladas pracu.

dharmasanata
27. okt 2024

U nás každý inzerát na prenájom zahŕňa, že musí byť pracovná zmluva 🤷 alebo preukázať napríklad dôchodok a podobne... Ešte som poslednú dobu nevidela inzerát bez toho.

zic
27. okt 2024

@dharmasanata kde u vas? Na Slovensku? Ak ano, na akom portali / fb skupine?

huxy
27. okt 2024

@zic pred 4 rokmi keď som šla do podnájmu, tiež vyžadovali pracovnú zmluvu. A reálne ju chceli vidieť. Takže ano, niekde to vyžadujú

mirola
27. okt 2024

@huxy ved ale pracovnych zmluv si doma natlacim za kybel.. podpisem, orazim.. je to v podstate neoveritelny dokument, kedze je ochrana osobnych udajov, firmy nemozu podavat taketo info, socialka taktiez nie… je to len falosny pocit istoty… ale reslne istota ziadna..

amelia87
27. okt 2024

Ja väčšinu inzerátov čo vidím, tak všade píšu, že ponúkajú byt pre "pracujúceho"

huxy
27. okt 2024

@mirola tak keď niekto takto sfalšuje, tak je to na svedomí toho človeka. Oraziť čím? Či aj pečiatka sa dá spraviť cez ntb? No, mňa by to nikdy nenapadlo.

zic
27. okt 2024

@huxy peciatka sa samozrejme da vyrobit, navyse sa uz takmer nepouziva... je to prezitok...

cacianka
27. okt 2024

@amelia87 asi tým myslia nie študent, nie senior,

modra_kolobezka
27. okt 2024

Treba uprimne povedat prenajimatelovi v akej ste situacii, myslim, ze to kazdy pochopi. Prenajimam byt manzelskemu paru, ,mne stacilo, ze pracoval muz. Zena v tom case nastupovala do 1 rocnika VS a bola som s tym ok Zaklad je platit nacas

eleanor2510
27. okt 2024

@huxy vobec ju nemusis sfalsovat, mozes ukazat realnu zmluvu, ktora uz napriklad vobec neplati. Kazdy clovek, co i len raz v zivote pracoval, ma doma pracovnu zmluvu aj ked spred 10 rokov. Ukaze ju a povie, ze tam stale pracuje. Ako to prenajimatel overi? Cize ziadna pracovna zmluva nie je zárukou toho, ze clovek reálne pracuje

michaela329
27. okt 2024

My sme si prenajimali v čase, keď som ja mala len brigádu, stačilo, že sme uhradili zálohu na tri mesiace a kauciu na prípadné škody. Majitelia sa s nami stretli a jednoducho sme im boli sympatickí asi 🤷 Všetky veci sme mali v zmluve, naše a aj ich povinnosti a práva.

milanemila
27. okt 2024

@miminka4321 my sme pri najme pozadovali najom za 2m dopredu plus depozit vo vyske 1 najmu. Takze v podstate pri podpise zmluvy suma za najom na 3m. My sme neskumali kde a ci najomnik pracuje, ale uprimne keby mi povedal ze je nezamestnany, tak velmi vaham ci byt prenajmem.
Cize ak ti mam poradit, tak o tomto ani nehovor. Predpokladam, ze dinancnu rezervu mate aj keby ste si nenasli pracu dlhsie ako 1-2m a ak budete platit najom na cas, tak mna osobne nezaujima odkial ma podnajomnik peniaze.

miminka4321
autor
27. okt 2024

@milanemila rozumiem vam, ja som ale dost priama, nemam rada klamstva a osobne si myslim, ze tak ci tak by sa nejako dostalo k teme praca a aj tak by sa to dozvedel.. ide o to ako by to uz zobral.. neviem ci na sk funguje nieco ako referencia .. v zahranici to takto funguje a niektori to vyzaduju pri prenajme, jedine, ze by som si popytala od majitela bytu teraz papier a mozem ho predlozit na sk, ale nechcem si prist hlupo ked to u nas nahodou neplati😂😂

melanta
28. okt 2024

@miminka4321 novú prácu na Slovensku predsa môžete začať riešiť už teraz, keď ste ešte v zahraničí. Pozerať ponuky, posielať CV. Podpora v nezamestnanosti, kým ju vybavíte medzi slovenskou Sociálnou poisťovňou a zahraničím, to môže trvať aj pár mesiacov. Nájom funguje tak, že dohodneš sa, podpíšeš zmluvu, zaplatíš depozit/kauciu (ja mám napríklad na 1 byt kauciu vo výške 1 násobku mesačného nájmu, na ďalší byt mám kauciu vo výške 3 násobku mesačného nájmu) a nájom na prvý mesiac. A potom platíš každý mesiac. Podstatné teda je, na koľko mesiacov máte rezervu. Ak bude pol rok trvať, kým vybavíte podporu zo zahraničia a kým si nájdete prácu, budete mať nájom na pol roka na 6 mesiacov + kauciu?

blondinka95
28. okt 2024

@miminka4321 ja ako prenajimatel by som s týmto nemala problém pokiaľ by ste mali na najom a depozit a samozrejme potom dalej platili. Na prácu som sa mojich najomcov pýtala keďže islo o mladých ľudí okolo 20. Nepýtala som si detaily, platia mi vyše roka na čas, nemám čo riešiť. V zmluve mame dohodnuté podmienky o neplateni, omeskani a,pod.

katkaseiner
29. okt 2024

my prenajimame cez realitku a realitak zisťuje ci a kto pracuje. Zmluvu nepyta, ale medzi recou zistuje. Ak by niekto prisiel s pribehom ako pises tak mna by zaujimalo aku rezervu máš - ale kedze sme boli v rovbakej situacii tak podla sympatii by som videla ako sa rozhodnem.

pe_mi
29. okt 2024

@melanta ako reagujú ludia na trojmesačný depozit?to je strašne veľa , to asi nebude taký klasický prenájom, "obyčajný byt", preto to máš tak postavené?
Ak nechceš odpovedať, samozrejme rešpektujem

melanta
29. okt 2024

@pe_mi áno, byt s 3 mesačným depozitom máme trošku drahšie zariadený, preto aj vyšší depozit. Problém sme s tým nemal zatiaľ nikto, máme tam druhú rodinu momentálne.

pe_mi
29. okt 2024

@melanta 👍🕺 ďakujem za odpoveď

miminka4321
autor
30. okt 2024

@melanta podporu neriesim na slovensku ale hned v zahranici s tym, ze ju prenasam na sk, takze urcite to nebude trvat par mesiacov, mam to overene na prislusom urade a bude to max 1 mesiac. Preto sa informujem ako to je s najmom na sk. A citala som, ze je lepsie hladat pracu v danom meste a nie az tak na nete. Viete mi o tom nieco povedat? Dakujem

miminka4321
autor
30. okt 2024

@blondinka95 tiez mame cez 20, skoro 30 😂😂 ale najom sme vzdy zaplatili nacas a nikdy sme nemali problem s platenim. Skor ma zaujima ako sa na to majitel bytu pozera, ked nemam pracu ale nie je problem zaplatit depozit a najom

miminka4321
autor
30. okt 2024

@katkaseiner ak by sa ma majitel bytu pytal aku mam rezervu, urcite by som mu nepovedala, kolko mam na ucte, kedze svoje financie nezdielam s dalsimi ludmi. Mohla by som mu maximalne povedat, na kolko najmov kludne mam, ale aby som mu hodila cifru tak to urcite nie

katkaseiner
30. okt 2024

@miminka4321 nikto od teba nechce cifru, skutocne staci vediet kolko najomnych mas...je mi jasne ze okrem toho budes aj jest, aj vozit sa, obliekat

miminka4321
autor
30. okt 2024

@katkaseiner aaa, tak ak to staci povedat len takto a necislit, tak to problem nie je 🙂

joannita
30. okt 2024

@mirola 2 izbovy byt v Ba 1600e? Prenajom? Mozno tak v eurovei, alebo v River parku, bezny byt v normalnej lokalite urcite nestoji 1600e mesacne.

joannita
30. okt 2024

@miminka4321 ja osobne prenajimam byt len pracujucim ludom. Je to pre mna vacsia istota ze budu mat na prenajom.
Pre niekoho ineho to ale mozno nieje problem ze nemate pracu 🤷🏼‍♀️