Plastová klietka pre morča - nevýhody

andrejka2424
11. jún 2016

Ahojte, už dlhšie sa nevieme rozhodnúť,aké zvieratko kúpiť synovi(má 5 a pol roka). Tak sme sa rozhodli nakoniec že skúsime niečo na začiatok nenáročnejšie a pozdáva sa nám morča. Neviem však akú klietku mu zvoliť. Už sme kedysi mali doma morča(keď som ja ešte bola dieťa) a viem že dosť vykopávalo piliny z klietky a tak som našla na nete takúto klietku z plastovými stenami a vrch je celý otvorený- kovová mriečka. Máte s ňou niekto skúsenosti? Bývame v byte,ktorý nie je nejak prehriaty a chceme ho mať v chodbe na zemi. ďakujem za radu 🙂

sabibi51
11. jún 2016

@andrejka2424 podla mna idealna mali sme uz 3 morciatka v klasickej klietke v byte ale za den sme aj 10x vysavali vykopane piliny je to dost otrava aj ked niekto pride vyzera to otrasne vsade piliny naokolo.toto je super moze tam skakat tocit sa a nic nevykope a hore ma vetranie.

minnie55
11. jún 2016

Ja by som len jednu poznámku ku kúpe morčaťa - tiaž som dosť dlho zvažovala, aké zvieratko kúpiť deťom, nakoniec sme vybrali morča. A teda po dvoch rokoch mojich skúseností musím povedať - NIKDY VIAC!!!!!!!! Nerobím nič, len každý boží deň minimálne dvakrát čistím klietku - a teda môžem ti povedať, že je tam toho čo čistiť - ciká a kaká ako divá, až sa mi to nechce veriť. A smrdí to poriadne po celom byte, napriek tomu, že kupujem špeciálne lisované piliny, ktoré perfektne absorbujú a čistím klietku veľmi dôkladne niekoľkokrát denne. Keď ju vyberieme z klietky, len stojí, ani chodiť sa jej veľmi nechce, take celé dni len žerie a žerie. Otras, fakt je to na nervy, ja by som už nikdy v živote morča nekúpila. Rok po morčati sme kúpili psa a teda zodpovedne prehlasujem, že som psom je oveľa menej práce a starostlivosti ako s morčaťom a dá ti toľko lásky, že sa to nedá žiadnym iným zvieratkom nahradiť.

minnie55
11. jún 2016

a čo sa týka klietky (keďže na ňu si sa pýtala 🙂), my máme klietku, ktorá má horea a aj po bokoch kovové mreže - príde mi vzdušnejšia, kao toto, čo máš na obrázku. A hlavne kúp poriadne veľkú klietku, lebo morča ti veľmi narastie, aby sa v klietke netlačilo a malo dosť miesta.

sabibi51
11. jún 2016

@minnie55 no vlastne ano 🙂 je to makacka s morcatom a nade extra hlasno kvykali ked nieco sustalo sacit aebo igelitka alebo ked sa otvorila chladnicka 🙂 ja som kupovala jablkove vonave piliny a nedavali sme im len suchu stravu len tie zrnka a sem tam vynimocne dostali mrkvu alebo salat uhorku nie lebo to potom cikali jak besne a veru aj 2x za den sme im cistili.ale ked mali len suche bolo v pohode.ale inak psik je psik asi by som radsej toho.

minnie55
11. jún 2016

@sabibi51 ja miniem na žrádlo pre morča viac peňazí ako na granule pre psa - podstielka, seno, čerstvé ovocie, zelenina, keď je vonku tráva, tak každý deň púpavové listy, špeciálne granule, zrná, zrnové tyčinky......všetko je to drahé.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@minnie55 mňa na psíkovi odrádza- kým sa naučí,tak výkaly po byte, dotrhané topánky a problém ísť niekam na celý deň preč ,kôli venčeniu. Dlhodobejšie dovolenky sa dajú riešiť psím hotelom čo tu máme,ale dávať ho tam každý víkend,to pôjde aj dosť do peňazí. Už som mala psíka raz v dome a po dvoch týždňoch som ho musela dať von do búdy aj keď to bolo šteňa. Bola to hrôza,samé hovná po chodbe,všetko očúrané, nejedny topánky padli za obeť. Mám už pred psom rešpekt. Tu ho v byte nemám kam "vyšupnúť" do búdy.

minnie55
11. jún 2016

@andrejka2424 my máme maltézskeho psíka, je to ako hračka. Milý, prítulný, rozkošný, naša najväčšia láska. Od prvého dňa, čo sme ho priniesli domov, cikal výlučne na plienku a do mesaica necikal doma už vôbec. Hovienka má tvrdé, to ti žiadnu špinu neurobí. A kam dáš morča, keď pôjdete na dovolenku ? Takisto sa oň musí niekto postarať. Ja ťa samozrejme nechcem odhovárať, je to tvoje rozhodnutie, len som chcela napísať svoju skúsenosť. Pretože keby mne niekto vopred povedal, čo všetko starostlivosť o morča obnáša, NIKDY by som ho nekúpila.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@minnie55 jasné, ešte si to všetko premyslím radšej.

minnie55
11. jún 2016

@andrejka2424 určite to zváž 🙂

sabibi51
11. jún 2016

@andrejka2424 naseho psa sme uz tak doniesli ze uz ako stena bol nauceny cikat na taku detsku podlozku takze necikal nam kade tade a za 2 tyzdne sa naucil uz len vonku najprv 5x za den postupne len 3x denne vencenie. A nam ani nepotrhal nic ani nerozhryzol mal svoje hracky ineho sa nastastie nedotkol mame yorka maleho vsade chodi s nami a ked sa neda ide k babke a ta ho zatial vykrmi na 2nasobnu velkost 🙂 celkovo poslucha nesteka taky flegmatik.

sabibi51
11. jún 2016

@minnie55 ide to do penazi riadne viem z dlhodobeho hladiska psik je mensia investicia a viac radosti 🙂

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@sabibi51 máte toho mini yorka? som prekvapená,že takému malému psíkovi stačí len 3x za deň,myslela som že tieto malé psy tak dlho nevydržia. Jasné že syn túži po psovi,navyše je jedináčik čo ma trápi a preto by som mu rada splnila sen o zvieratku,akurát som hľadala nejaký kompromis- myslela som že také morča by ho tiež možno bavilo. Aj keď je mi jasné,že so psíkom je väčšia zábava.

sabibi51
11. jún 2016

@andrejka2424 ano mini ma len 1.5kg a vydrzi staci mu 3x za den ked sme doma na dovolenke zobereme ho castejsie na zahradu alebo len tak na prachadzku ale ked pracujeme cely den je sam doma a vydrzi a potom ideme vencit on je zlaty a vobec neplzne niekde ani chlp neni.a ked vonku je sneh alebo prsi tak vencenie trva asi 2 minuty najde si mieto tam vsetko vycika co ma v mechuriku hodi bobek a ponahla sa domov nema rad zle pocasie vtedy sa ponahla domov no je idealny ma aj dobru povahu.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@sabibi51 tuším si mi dala chrobáka do hlavy, budeme zvažovať aj to asi.

ingrid2304
11. jún 2016

@andrejka2424 my máme tiež morča. Máme ho vo vačšom akváriu - takže problém s rozlietanými pilinami nie je. Teda vlastne my mu klasické piliny ani nedávame na spodok, lebo to smrdí. Namiesto pilín mu dávame ako podstielku také "granule". Neviem teda koľko stoja piliny, toto je drahšie, ale stojí to za to. Nesmrdí to a čistíme mu max. 1x za mesiac. Bývame v paneláku, morča máme v detskej izbe na stole a nemáme ani balkón. Tiež sme hľadali niečo nenáročné a morča je fajn.

minnie55
11. jún 2016

@andrejka2424 zabudla som napísať - ani náš psík absolútne nič nezničil ani nepotrhal. Vôbec nič. A maltezáčik na rozdiel od yorka je kľudnučký, yorky sú nerváci, uštekaní - česť výnimkám 🙂 Ale tiež sú rozkošní 🙂

sabibi51
11. jún 2016

@andrejka2424 jasne treba si to dobre premysliet a ked uz tak najst dobreho chovatela aj my sme tak hladali a hovorim na tu podlozku cikat bol uz nauceny a za 2 tyzdne pochopil ze sa cika len vonku. Najlepsie ked vidite aj rodicov stenata ako sa spravaju ci niesu besny nasho sme fakt trafili pohodak flegmatik bezproblemovy.netreba nic unahlit psik je na dlhe obdobie.

minnie55
11. jún 2016

@ingrid2304 my máme tiež granule. Ale to nemyslíš vážne, že čistíte raz za mesiac ? To ako tá klietka (akvárko) vyzerá ? Veď ja denne vyberiem z klietky dobrých desať veľkých lyžíc špiny.

sabibi51
11. jún 2016

@minnie55 nas neni ustekany nesteka ani na dvere ani ked sa blaznime ani nevrci ani neskace on len spi papa a mojka sa 🙂 on je unikat-flegmatik

ingrid2304
11. jún 2016

@minnie55 to je obyčajné sklenené akvárium ako pre ryby, také vačšie. Morča si našlo miesto v jednom rohu, kam chodí cikať a kakať. Jasné, keby som to chcela stále čistulinké, tak každý deň sa nájde niečo, čo by trebalo vybrať. Keď mu čistíme, tak všetky granule von, dočista vybrať a nasypať nové. A ešte stále tam má pohodené seno, čo aj žerie, aj na tom može spať.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@minnie55 my sme mali kedysi maltezáka u susedov a to akonáhle odišli z bytu štekal vkuse. A to bol aj starší a stále rovnako Aj celkovo bol taký uštekaný. Myslela som že je to tiež ich bežná vlastnosť,že sú nerváci. tada,asi to fakt človek musí mať šťastie.

benit
11. jún 2016

Mame morca, nikdy viac. Stale je okolo neho spina. Davame granule a seno. Aj tak cistime 2-3 krat do tyzdna. To mame dvor a ked je pekne beha vo vybehu vonku.

stardust
11. jún 2016

radsej si poriadte to morca, ked si psa neviete vychovat a pri problemoch ho chcete supnut akurat niekam von do budy. Spravanie psa nie je ani tak o rase, ale o jeho socializacii 😉 😉

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@stardust ďakujem za vzácnu radu a odborný názor. Pes labrador krížený s bielym šv. ovčiakom nie je plemeno,ktoré má problém byť v búde -nazdávam sa. Preto rozmýšľame a dlho zvažujeme,že pri malom psovi a v byte táto možnosť-chovať psa na záhrade už nebude a preto nekupujeme impulzívne ,ale sa najskôr skúšame radiť s tými čo skúsenosť majú.

mima4
11. jún 2016

@andrejka2424
ja by som do psa nesla, je to velmi obmedzujuce, hlavne ked je v byte a ked z prace si nemozes len tak povedat "ideme tam", lebo musis ist vencit, proste druhe dieta a hlavne, pre mna osobne, zviera nie je na urvni cloveka
my mame morca a sme velmi spokojny, ale jasne, ze ho nemozes vykrmovat...je to predsa len prasiatko...ale aj prituli sa...aj bezka..aj skace

stardust
11. jún 2016

@andrejka2424 chovat v byte mozes aj velkeho psa. Vsetko je o vychove a pravidelnych prechadzkach. Tie potrebuje maly aj velky pes . Na zaciatok si radsej precitaj napr. tuto knizku o vychove steniat:

https://www.amazon.de/Welpen-Erziehung-8-Wochen...

aby si nebola prekvapena, ze taka a taka rasa moze stekat bez rozmyslu v byte, srat o sto sest atd.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@mima4 stáva sa niekedy že vydrží morča samo v byte -napríklad že sobota ráno ideme preč a nedeľa večer sme späť,či je to už risk?

bianca
11. jún 2016

@andrejka2424 v tomto sa vsetko pari.Mali sme ju pre morca na dovolenky a vobec nebol spokojny.Teraz v nej mame skrecka.Je pravda ze neni bordel z pilin ale ked ju clovek otvory tak to stoji zato.Smrad sa tam kumuluje,vsetko ako keby kysne.Morca ktore sme mali bolo uzasne,lebo bolo takmer stale pustene a kadit chodil do klietky do rozka.Akurat si nemyslim ze je to tak nenarocne zviera.Strihanie nechtov a stikanie zubov,no nic moc.

mima4
11. jún 2016

@andrejka2424 morca ano.

ale psik, no treba ratat, ze pocasie, nepocasie, kazde rano pred pracou budes ty alebo muz stepovat so psom vonka aby sa vyvencil. Z prace neexistuje, ze vyzdvihnes synceka v skolke/skole a hajde ideme na zmrku, do kina...pekne krasne domov..psika treba vencit...a mrte takychto situacii...
Pes po tejt stranke velmi obmedzuje zivot, sice to bude darcek pre synceka, ale starat sa budete vy, vzdy uvazovat,..co so psom..ked ideme tam, hentam, vzdy sa niekoho prosit, aby prisiel alebo ho vzal k sebe, ci hladat ubytko kde je moznost mat psa (neraz napr. nevyhodne vzhladom na polohu, kde chcete byvat) apodobne...

ak si pripravena mat dalsie dieta, preco nie ... ale treba s tym pocitat. Podla mna psik je vhodny skor pre ludi, co su cele dni doma, maju takto spriemnenie, stokrat mozu vybehnut s nim pred bytovku ale ak rodina zije aktivnym zivotom, tak je to nielen pre nich, ale aj toho psika trapenie.

vintage_lady
11. jún 2016

Pane bože, ako sorry, ale jak tu čítam tie príspevky, ľudia radšej si zvieratá ani neberte. Morca potrebuje tzv. kukuričné piliny, lebo klasické sa prasia a zanasa im to oči. Plastová klietka je blbost, klasicka je vhodnejšia. Neviem, ale zatiaľ som hobliny po baraku nezbierala, náš ich nerozhadzuje a to je aktívny. A čo sa stravy týka, nemyslím si, že je to také náročné. A keď ste pohodlne na to, aby ste mu lopatou vybrali tých pár bobkov a mokrej postieľky , tak fakt, radšej plysaka.