Odchod zo Slovenska. Kde sa oplatí žiť?

janulienocka
10. mar 2013

Rada by som sa vas opytala na nazory: Uvazujeme s manzelom dost vazne nad odchodom do zahranicia. Kvoli sebe a hlavne kvoli detom, mame pocit ze nasa krajina je dobra akurat tak pre zlodejov a pod. a normalni ludia tu tazko prezivaju ... nejake financie mame, pracu mame cez pc cize nie je problem, deti maju dva a pat rokov. Uvazujeme nad rakuskom, svajciarskom, nem., mozno norskom, kde si myslite ze sa oplati zit ? 😎

lucia192
10. mar 2013

@janulienocka z ponúknutých krajín je všade lepšie ako na slovensku.. ale volila by som najskôr švajčiarsko 🙂

reluska
10. mar 2013

nie si sama 🙂 🙂 🙂 my máme väčšie školou povinné deti, a preto nechceme odísť, keby boli menšie, hned sme preč...len teraz ich vytrhnúť od priateľov, školy, nový jazyk.... neviem... ☹ ☹ ☹

trish31
10. mar 2013

@janulienocka treba si zistit ako je to s vizami,s pracovnymi povoleniami,s moznostou zamestnania a potom sa rozhodnut pre danu krajinu.Hlavne,treba si byt isty,ze ked tam pridete tak uz budete mat pracu,aspon docasnu.

nithy
10. mar 2013

ja už som tiež za hranicami 🙂 ak mate sancu - chodte do toho... Ja osobne ako mlady 21rocny clovek ziadnu perspektivu na Slovensku nevidim, nemam... kebyze vidim, ze je tam aspon snaha, nadej, ze sa to postupne bude obracat k lepsiemu... ale nic, nic... 😖

janulienocka
autor
10. mar 2013

dakujem dievcata za nazory, s pracou nie je problem kedze robime s muzom cez pocitac a internet je vsade, otazkou uz len je kam sa vybrat ... bola som len v nemecku, dost ma laka to svajciarsko

sense
10. mar 2013

@janulienocka vo svajciarsku je treba pobytove povolenie , kt. dostanete na zaklade prac. zmluvy zo svajciarska...

janulienocka
autor
10. mar 2013

aha, takze sa neda zacat zit inde aj ked sme v EU ... 😒

sense
10. mar 2013

@janulienocka svajciarsko nie je ale v EU, takze tu platia uplne ine zakony a podmienky....mozno keby mate garanciu alebo dostatocne vysoky prijem alebo kupenu nejaku nehnutelnost tu (myslim vo svajciarsku) a platili vsetky poplatky a dane tak mozno by ste to pobytove povolenie aj dostali, to uz neviem treba sa informovat na ambasade svajciarskej

sendy182
10. mar 2013

@sense aj mňa láka švajčiarsko..... 😉 no viem že nemajú veľmi v láske cudzincov
@nithy fakt si v austrálii? ja mám tam spolužiaka zo zš a je tam už 12rokov........o návrate ani neuvažuje....... 🙂 🙂 🙂 a to šiel bez znalosti jazyka.....no je rozdiel ísť niekde sám a s deťmi.........fakt klobúk dole........kto sa na to podujal........

sense
10. mar 2013

@sendy182 neviem mozno zalezi aj od okolia kde si, ja som tu asi osem devat rokov, a este som problemy s tym nemala ze som cudzinka, mozno bol len zo zaciatku problem s povolenim ale to sme este nebolii v unii....byvame v dome kde su len svajciari a mame normalne susedske vztahy, pracujem vo firme kde je 95% svajciarov a s nikym problem nemam.....a to nerobim nijaku pracu kt. robia v zasade len cudzinci lebo domaci to robit nechcu.....

janulienocka
autor
10. mar 2013

@sense sla si tam za pracou? a mas tam uz rodinu , deti... ? ak sa teda mozem opytat. Ja by som tam kludne zacala platit vsetky potrebne odvody atd, s tym pocitam, a co zalozenie firmy, alebo zivnosti, nevies je to tam problem?

nithy
10. mar 2013

@sendy182 ano, v Australii, zapadne pobrezie, mesto Perth.. je tu skvelo, o navrate neuvazujem zatial ani ja 🙂 Resp. na Vianoce pozriet pridem, na navstevu ale potom hajde naspat 😀

sense
10. mar 2013

@janulienocka ja som sla za pracou....rodinu tu nemam len priatela s kt. zijem, je slovak a spoznali sme sa tu a cakame dieta .....a ako je to zo zalozenim firmy neviem....ale viem ze na to treba tiez povolenie, aby si si firmu mohol zalozit....skus si pozriet stranku www.ch.ch a tam najdes vsetko

janulienocka
autor
10. mar 2013

dakujem @sense, idem citat

bonaquaba
10. mar 2013

@janulienocka deti su v takom veku,ze si rychlo zvyknu NA novu krajinu aj jazyk,kedze su este stale naviazane NA vas rodicov,on I to zvladnu v pohode a krajinu si vyberte tu,v ktorej ma uz asp on jeden z vas istu pracu,moj mm je v Norsku,ja some s detmi doma,lebo tu mam pracu,ale keby som ju nemala,take urcite som uz za horami dolami 🙂,urcite odorucam ist

jfd
10. mar 2013

@bonaquaba čo robi tvoj muž v Norsku? Na plošině?
@janulienocka ináč Švajc je hermeticky uzavřenej skleník. Nemáte šanci jako obyčejní smrtelníci. Vždycky budete obyvatele druhé kategorie. A ot ubíjí. Asi máte němčinu, podle toho co píšeš, tak si vyber. Ale nemysli si, že od Rozvadova na Západ je to nějakej ráj. Turecko, Polsko, maroko... Stačí si jen vybrat. ve kterym městě. Mě osobně se děsně líbí Frankfurt a nebo Mnichov. Ale páč nechci bejt další polák v turecku, zůstanu rači doma 😉

martinusik91
10. mar 2013

@janulienocka ja by som ti radila ist do UK bola som tam pol roka a dam ti ako priklad jednu rodinu.Boli to cesi taky mlady parik mali jedno male dievcatko.V UK mas strasne vela benefitov zameranych na rodinu.Ten chlapik chodil po uradoch a vedel v tom chodit.Staci aby si par mesiacov zila v UK a ked poziadas dostanes dom podla toho kolkoclennu rodinu mas.Je to sice starsi dom ale este dostanes aj prispevok na prerobenie.Platis smiesnu sumu mesacne za prenajom a po troch rokoch si dom mozes odkupit za smiesnu sumu.Ta ceska potom ostala znovu tehotna a len sa modlili nech to je chlapec lebo vraj ked mas dievca a chlapca mas viac penazi ako ked mas deti rovnakeho pohlavia.Ten cech mi povedal ze dostavaju s tych benefitov tolko penazi ze keby si spravili este jedno dieta tak nemusia vobec pracovat...viem trosku blbo to vyznieva ale je to tam tak...len si to treba dobre nastudovat a vediet v tom chodit vediet jazyk a pochodit tie urady...a potom uz len odhodlanie sa natrvalo usadit v cudzej krajine.Ja by som tam ale osobne asi nedokazala ostat zit aj ked tu na slovensku je to strasne tazke aj tak mi to tu chybalo 😉

bubelko
10. mar 2013

@janulienocka svajciarsko je fajn, len si treba dopredu uvedomit niekolko veci. odlisny skolsky system (skolka je vo vacsine len dopoludnia, je povinna - vo vacsine kantonov, je bez stravy, po obede sa treba postarat o deti), zdravotnictvo (mas sice poistku, ale platis si vela sam a navstevy u dr. su drahe). clovek dokaze dost zarobit - ak je kvalifikovany, ale ma aj vysoke naklady na zivot (ak nechodi na nakupy do nemecka, co sa nie vzdy da).
integracia nie je vzdy jednoducha, ale ako pise sense, najdu sa aj fajn ludia. kazdopadne bez vopred vybavenej prace - aspon jedneho z rodicov - by som do sui nesla 😉

maruska24
11. mar 2013

@martinusik91 naozaj je to tam tak? mne tam žije bratranec, s priateľkou má dieťa, dievčatko, je tam už cca 6 rok, a veru nedostávajú vôbec nič. bývajú v dome v podnájme, platia dosť vysoký nájom, o prerábke môžu len snívať. Ona je doma, lebo k malej nemajú nikoho, on má dve práce aby ich uživil. Napriek tomu o návrate na SVK uvažujú až keď malá podrastie. o takých benefitoch podľa mňa ani len nepočul.

martinusik91
11. mar 2013

@maruska24 no ja som uz rok doma ale oni to hentak mali ako som opisovala viem to preto lebo sme boli susedia a presne na vianoce sa odnas stahovali do noveho domceka ktori od uradov dostali...on to samizda vybavoval na mestskom urade ci kde to, sice behal stale po uradoch ale podla mna to nakoniec stoji za to... tak nech sa skusi popytat za to podla mna nic neda 😉

bonaquaba
11. mar 2013

@jfd moj mm robi sofera v Oslo,je tam uz dost slovakov,ale je spokojny,lebo dobre zarobi a teraz sa mu aj celkom da chodit domov raz za dva tyzdne pride na tyzden domov,takze je to ok,ale zaciatky boli veru tazke, prisiel domov raz za tri mesiace,urcite ti osporucam ist aj s manzelom za hranice spolu,aby ste aj deti vychovalvali spolocne

jfd
11. mar 2013

@bonaquaba
Dík 😀 Už jsem za hranicema s chlapem třetí rok, i když "jen" na SK a už se děsně těšim, až budu doma a bez chlapa 😀

bonaquaba
11. mar 2013

@jfd no ja tiez niekedy uz odpocitavam dni,kedy chlap odide 🙂 ,uz sme si tak jednoducho zvykli zit

jfd
11. mar 2013

@bonaquaba
Rozumim... 😎

stefi8786
12. mar 2013

Ahoj Jani🙂 My žijeme vo Švajci,ja len chvíľu ale snubenec uz 5rokov.Teraz čakame malú,narodi sa v Zurrichu.Uvidí sa čo prinesie budúcnosť či zostaneme alebo sa vrátime na SK.Ja osobne neviem ani mäkké "f" po nemecky takze pre mna to je o to ťažšie...

zuzka38
18. jan 2015

@janulienocka ahoj, tak ako? odisli ste? kam? tiez zvazujeme...

pali3x
23. jan 2015

Prispejem do tejto diskusie...
My sme sa pred cca 2,5 rokmi rozhodli odísť do DE - spolu ako rodina. Nenechali sme to na náhodu a nešli len tak. Ešte sme na SK. Manželka rozpráva nemecky veľmi dobre, ja sa nemecky učím už tých 2,5 roka v jazykovke a celkom to ide - pokrok je viditeľný (predtým som nevedel nič). Bez jazyka človek dobrú prácu nedostane.
Teraz ale prišiel čas na podanie výpovede v doterajšej práci a odchod... Ale akosi váham. Máme cca 40, deti 8 a 5,5. Predsa len tu máme teoreticky všetko, aj keď vyššie už niet kam ísť a v práci je to stále horšie. V Nemecku je kopa práce, ktorú by som mohol robiť. Ťažko sa ale po toľkých rokoch odchádza. Lepšie to ide , ak človek ešte nič nemá, ani byt, ani prácu, deti...
Do DE sme chceli ísť aj preto, lebo budúcnosť pre naše deti na SK je nie najružovejšia a raz by aj tak odišli a my by sme ostali sami. takto by sme išli spolu. Predsa len ešte potrebujeme pracovať cca 25 rokov a to je viac ako som doteraz odpracoval.
Viem, že nikde nepadajú pečené holuby z neba, ale ak stratím tu prácu, tak nájsť podobnú bude extrémne ťažké. Tu to vyššie nedotiahnem a v De by sme sa mali hádam lepšie, aj keby sme mali 2x trochu vyššie platy ako je ich minimálna mzda - pre začiatok. Síce si trúfame na viac, ale to by bola budúcnosť.
Takže teraz mám v hlave takú hamletovskú otázku - "ísť či neísť?"

Mimochodom sesternicin muž je vo Švajčiarsku a ako som s ním rozprával, tak sa mi zdalo, že hovorí skoro o policajnom štáte 🙂. Do CH ma to neláka ani náhodou.

merylla
11. feb 2015

@pali3x
Ahoj aj ja by som rada reagovala...pretoze tato dilema my je velmi blizka...... 😉 .....Moj manzel pracuje v DE uz rok aj 3 mesiace...ja som s detmi zatial tu, ale ked maly skonci tento skolskz rok tak ideme za nim......Tiez my to najprv prislo zvlastne len tak niekam ist y rodnej hrudy, hlavne s detmi co skola, skolka lekari....po nemeckz neviem ani zatat a kedze som tu uz tolko s detmi sama a casu nazvys na nejake ucenie nemam takze to nechavam az tam....bojim sa trochu o deti ako si zvyknu teda hlavne o najstarsieho kedze je skolak....ale tak hadam to vsetko zvladneme....a ked sa na to tak realisticky pozrieme tak je to sanca do buducnosti...ani nie tak pre nas ako pre deti, obaja sme vysokoskolsky vzdelany....ale je nam to takpovediac na prd, manzel bol ucitel neskor zivnostnik a potom pol rooka nezamestnany....keby nesiel do DE uy by sme umreli hladom.....bohuzial na slovensku je to tak.....tak ja dufam ze to bude spravny krok 🙂

sandra01010
31. mar 2015

ahojte. prosim vas, uvažujeme s manzelom ze sa prestahujeme aj spolu s detmi do bud anglicka alebo irska, alebo mozno aj do prahy......mame na svk, ale zavazky co sa tyka hypoteky a prace a mame aj dve male deti, prosim poradte, je to dobry napad?
manzela nenormalne vykoristuju v praci, je z toho uz unaveny a ja tiez. davaju mi slaby plat ale pytaju odo mna ako keby som zarabala 3x tolko. som toho nazoru, ze utekat od problemov nie je dobry napad, ale myslim si, ze za hranicami je urcite kvalitnejsi zivot ako tu na svk

ale neviem, ze ci je lepsie nech ide najprv manzel a trosku sa otuka, alebo mame ist naraz vsetci styria? ako je to lepsie? ma s tym niekto skusenost? dakujem

feri_10
20. jan 2016

Zdravim mam taku dilemu 😃 mam stalu pracu v De setko je ok praca super plat taktiz zena ma len minijob a dokopi mame prijem /
2400 ak vsetko poplatime strava, ubytko atd... Sme radi ak si odlozime 1000eur ale teraz mam ponuku do swajcarska za 4500 netto neviem ako je to vo svajci vie mi niekto poradit ?? Neviem co mam robit