Pekný deň, myslíte si, že môže byť jedináčik v živote šťastný a nebude mu ,,chýbať" niekto ďalší?
@77daniela77 tak ano závisí od vzťahu súrodencov, ale záruka nie je nikdy nikdy 100% 🙂
som jedinacik a nikto dalsi mi nechyba. Kedysi som chcela surodenca, ale teraz sa tesim, ze ho nemam.
Ked sa mozem vyjadrit za seba, tak..nie nemoze 🙂
No jasne ved urcite moze pretoze nic ine poznat nebude.. 🙂 Ale urcite bude mat chrobaka v hlave, ake by to bolo mat brata ci sestru. No ja mam deti 3. A su to lasky. Su narodene skoro po sebe. Za 4,5roka 3 porody 🙂 Teraz su uz starsie deti skolaci..mladsie dieta este v skolke. Ale ten ich spolocne straveny cas, debaty, hry, radosti a smiech. Puto na cely zivot. Neviem si predstavit, ze by sa navzajom nemali jeden druheho. Modlim sa aby im vztahy vydrzali po zvysok zivota.
Kadze dieta, ktore vyrastalo v milujucom prostredi ma potencial byt stastne...a to je jedno, ci bolo jedinacik alebo ich bolo desat... kazda "situacia" ta nauci rozdielne veci, ale co nemas - ti proste nechyba, nemas to s cim porovnat... je xy-pripadov, kde sa surodenci v dospelosti rozhadaju, alebo ako deti si idu stale do vlasov a beru svoje detstvo ako "peklo", proste na toto vzorec nebude, kazda rodina je ina.
@biibiana tak iste ak si rozumejú isto je to super ale ja som jedináčik sama :D a nikdy som sa zle necítila, lebo nepoznám ten pocit ale narodila som sa tak a žijem tak celý život a po tejto stránke sa smutný necítim 🙂
Som jedináčik a nikdy som túžbu po súrodencovi nepociťovala. Keď som musela riešiť rozne náročné situácie v rodine tak by sa síce pomoc niekoho ďalšieho hodila, na druhú stranu neexistuje žiadna istota že by sme boli so súrodencom zajedno v tom ako problémy riešiť, takto som šla jednoducho podla seba. Som zvyknutá spoliehať sa sama na seba a vyhovuje mi to.
@biibiana to že nič ine poznať nebude je tak isto ako deti, čo majú súrodencov. Tiež nemôžu vedieť aké by to bolo keby boli jedinacikovia a takisto jedinacikovia nevedia čo je to súrodencov mat. Ja som napríklad jedináčik a som šťastná😁 mám milujúcich rodičov, širšiu rodinu, bratrancov a vzdialenú sesternicu s ktorou si rozumieme, ale som rada že niesme sestry lebo bývať spolu napríklad by som nechcela. Čiže mne to nechýba že nemám súrodencov.
Ved k tomu sa tazko vyjadrit. Ten, co vyrastal ako jedinacik nevie posudit, ake je to mat surodenca. Kamarat, bratranec nie je surodenec. Ten, ktory vyrastal so surodencom si nevie predstavit byt jedinacikom. Aj vztahy v rodinach medzi surodencani su rozne. Jedni si vychadzaju, maju sa radi cely zivot, ini sa nenavidia a nekontaktuju sa. Vsetko je individualne.
Som jedináčik a nikdy som netrpela samotou či netúžila po súrodencovi.Mala som veľa kamarátok, dodnes sme družne a moja dcéra je tiež jedináčik a tej vôbec nechýba súrodenec.Vlastne polovica mojich kamarátok má buď jedináčika či 3 deti.Stastie podľa mňa nespočíva v počte súrodencov, ale určite to deti naučí deliť sa, vybojovať si svoje miesto🙂
@0silvia0 možno by na toto vedela odpovedať moja dcéra. Do 20r vyrastala ako jedináčik a až potom sa jej narodil brat. A keď tak premýšĺam,tak aj ten vyrastie ako jedináčik🤗 a niekedy je rovnako zle byť sám,ako mať vzťahy v rodine na bode mrazu. Takže,ako si napísala,je to individuálne.
My sme 3 sestry a netusim ake by to bolo bez sestier. Ak by som ich nikdy nemala, asi by mi nechybali. Kedze ich mam a zrazu by zmizli, velmi by mi chybali. Je to uplne iny vztah ako s kamaratkami. A tiez netusim ake je to mat brata, lebo som ho nikdy nemala. Ale spytam sa dcery, ona brata ma😀, a maju sa velmi radi.
Nie som jedinacik, ale dobre vztahy moze mat aj so sesternicou, bratrancom, alebo naj kamoskou. Ja mam surodenca a cim sme starsi, tym je to viac bieda.
Som jedinacik a dcera tiez....ona sa citi osamotena.....zial druhe dieta sa mi nepodarilo.Uz je dospela🤔🤔
@simona139469 no ved a presne pre to je tato tema absolutne zbytocna 😀 Aj tak dobre, aj tak dobre. Kazdy uz podla seba a svojich moznosti 🙂 Nemyslim si vobec nic take, ze jedinacik nemoze byt stastny. Su to dve rozdielne veci podla mna sa to ani neda porovnavat.
ja som tiež jedináčik a mne je teda velmi dobre.V živote mi nikto další nechýbal .A ked vidím tie bitky medzi súrodencami často aj v dospelosti tak si poviem načo aj.A čo sa týka starostlivosti o rodičov, že budem na všetko sama teda rodičia sú tak vitálni aj mama aj ocino čo už bude mať k 70 tke že niekedy strčia do vačku s kondičkou aj mňa😀 a keby náhodou sa stane ak by už ozaj nevládali alebo niečo nepredvidatelné
so zdravím ,nestrčila by som ich do domova ale nech sú pekne doma a zaplatila by som im opatrovatelku čo by tam chodila
My sme traja.a teda vztahy celkom vlazne nie vzdy to je idealne a cudzi clovek napriklad dlhorocna kamaratka ti moze byt blizsi zmyslanim ako vlastny surodenec..
Jedinacik ma vsetkeho viac aj pozornosti aj materialneho ostava jedinym dedicom po rodicoch tu sa vyhne casto neprijemnym dotahovackam pri dedeni. Ak stretne v zivote spravneho cloveka ktory mu bude blizky surodenec mu chybat nebude.
Som jedináčik. A nie, nechýba mi nikto v živote. A vlastne všetci sme doma jedinacikovia. A ani zvyšným dvom nikto nechýba. My jedinacikovia vnímame život ako jedinacikovia. Tí, čo pochádzajú z viacerých deti, to vnímajú ináč. Takže ak niekto, kto pochádza z viacerých deti, tvrdí, že Jedinácik trpí samotou, netuší o com hovorí. Nemôže posudzovať skúsenosť, ktorú nezažil. A platí aj opačne.
Áno môže byť šťastný aj bez súrodenca 🙂 aj keď ľudia väčšinou majú tendenciu chcieť to čo nemajú 😅 ale súrodenecké vzťahy sú často veľmi zlé, pripadne žiadne.. takže toto keď jedináčik vidí tak si potom povie že dobre mu je aj bez súrodenca.
my co sme bez surodencov, to nevnimame vobec, aspon za seba mozem povedat, mam rodinu, kamaratky, surodenci mi nechybaju, ale urcite by som sa potesila dobrej sestre, alebo bratovi
Je to veľmi individuálne ja sestru mladšiu mám a nedala by som si ju ani za nič a neviem si predstaviť život bez nej hoci už nebývame spolu ale stále sme v spojení a prepojené a dúfam že to aj tak ostane
Asi lepšie je ak má súrodenca. Môžu si byť potom oporou.
Moj muž je jedináčik. Ma 40r. Z jeho strany len jeho rodičia, co už majú cez 70r.ja mam 3 surodencov.nase spoločne deti len bratrancov a sesternice z mojej strany. Chodíme spolu ma dovolenky, sviatky, weekendy atď. Je mu to fakt dosť ľúto!! Je tam ešte aj iná reč, takže aj to by prijal, ze jeho rečou by deti aj s inými rozprávali, nielen s nim a jeho starými rodicmi. Druhé dieťa som mala len z tohto dôvodu, aby keď my tu raz nebudeme, naše deti mali vždy niekoho na koho sa mozu spoľahnúť, kto im v zlých časoch pomôže a v dobrých časoch s nim zdieľa a tešia sa spoločne. My máme ako súrodenci veľmi pekne vzťahy. Keď zomrel nás otec, navzájom sme sa podržali atď. On chudák, keď mu rodičia pomru, bude to riadny úder pre neho.
@biibiana krásne napísané 🙂
@fiffinkaa tak mam usetrene nervy, cas aj peniaze. Ziadne hadky ohladom napr. starostlivosti o rodica, o majetky ani nehovorim, odcudzenie sa, atd,... Staci si prejst zopar diskusii na MK aka nevrazivost panuje medzi (niektorymi ) surodencami. Takze ano, tesim sa, ze som jedinacik.
ja di nevirm predstavit, zeby som nemohla zavolat surodencovi len tak ako sa ma🙂
Ja som jedináčik, nikdy mi žiadny súrodenec nechýbal ani som žiadneho nechcela.
samozrejme, ze moze! co je toto za otazku. Ani surodenec nie je zarukou stastia, vsetko je velmi relativne. Ja co poznam jedinacikov, tak vacsinou su to celkom schopni, uspesni ludia v pracovnom i rodinnom zivote. A z rozhovorov nemam pocit, ze by trpeli - proste vyrastli sami a neriesia a ked aj mozno riesia, tak sa z toho nerutia nestastim.
Ak sa surodenci maju radi tak je to lepsie ako byt jedinacik,lebo ak si nezalozi rodinu a rodicia sa pominu.....