Medveď v meste

18. mar 2024

Myslíte si,že medveď v Liptovskom Mikuláši je problém ich počtu,alebo sme problémom my, ľudia?. Myslíte si,že bude riešenie počet číhajúich poľovníkov za dedinami? No, ja sa bojím skôr poľovníka , ktorý bude mať ,, svrbivý" prst,ako toho medveďa a to som v prírode každý deň.

domiklik
18. mar 2024

Problémom je clovek

wanduska327
18. mar 2024

Vieš , môj názor je že súvis má z každého rožku trošku....slabá zima...aj ľudia, a čítala som že 🐻 sú aj troška premnožené tak si teda zrátaj

kat_
18. mar 2024

kombinacia faktorov, za viacere je zodpovedny clovek - klimaticka zmena, odlesnovanie...

lugie
18. mar 2024

Problém je to, že medvede sú premnožené. Ako decko si nepamätám že by som niekedy stretla medveďa a to som sa niečo po hore nachodila. Pomôže regulovaný odstrel.

prasiatko30
18. mar 2024

Slovenske lesy sa zmenili na promenady a medvede sa nemaju kde schovat a hladat potravu tak zbiehaju tam kde maju moznost sa nazrat. Pred 10-20 rokmi neboli tie hory tak preludnene ako teraz

simca06022011
18. mar 2024

ono vies, ja mam chlapa lesnika vystudovaneho, aj to robil nejaky ten piatok.. a on sam povedal, ze NEVIEME, neveri tomu ze by sa ten medved len tak vybral do mesta, podla neho je dost pravdepodobne, ze tam bol zahnany, zase nejakym autom/turistami a tak... ale to nevieme samozrejme. Moze napr aj potrebovat zmenit revir a proste musi prejst mestom.
Ale ten v LM, vyzeral dost vystrasene podla mna (videli sme to aj na horehroni, ked nejaky dement hnal medveda dedinou, ten proste nemal kde zbehnut ked bol na ulici medzi domami, detto aj pri zvolene si niekto takto letel za medvedom...)
Podla mna je velky problem, ze s amedvede takto "verejne" riesia, jednak ochrana ale aj kritika... mal by si to lesnik riesit v tom svojom rajone, kazdy jeden musi vediet ake zvery mu tam behaju, medvede si ako tak poznat a ked uzna, ze je ich tam vela, lebo sa uz nepopracu a KUbo a Beta mali 4 mlade, Duro sa nevprace tiez do koze... tak bude gulaš dalsi vikend z medveda. Vybavene. Nemoze to niekto regulovat z druheho konca republiky, alebo z "kancelarie" niekde.
Turisti vsade = to je ina kapitola :D

autor
18. mar 2024

Ja dúfam,že už ho nikdy nikto nebude vidieť. Pre mňa bol nádherný,ale zároveň vyplašený a nasratý. Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým,že oni tu boli skôr a stávajú si domy,vily ,hotely pomaly v horách a to je problém,my behame na motorkách, štvorkolkách do hôr a keď príde divé zviera do mesta, všetko je v ,, hore nohami". Nech uteká maco ďaleko a dúfam,že je tak inteligentný,že sa nám už vyhne.

mabenn
18. mar 2024

mozno ked ta niekedy bude nejaky medved nahanat, zmenis nazor...tieto tvoje aktualne odusevnele postoje su bez praktickej skusenosti...

mabenn
18. mar 2024

dovtedy ti velmi vrelo odporucam film https://www.csfd.sk/film/301200-revenant-zmrtvy... medveda je tam velmi detailne a zivo sfilmovany

petronelag
18. mar 2024

Aj turisti sú na vine, že medvede idú aj na turistické chodníky, lebo že často odhodia nejaké potraviny a medveď keď si pozerá okolie tak to zbadá a ide si preto. V nejakej dedine, že aj prevrátil kontajnery s odpadom a hľadal. Aj tým, že im tam robia hluk na autách, motorkách, na Silvestra.

simca06022011
18. mar 2024

mne ked som videla napr. zabery z toho horehronia niekde, tak mi az do placu bolo, kolko stresu si uziju tie zvery...a este kolko hejtu a paniky ludia narobia.. pred 20rokmi si pamatam ze kolegyna starsia mala chatu pod donovalmi a chodial tam pekne pesi a nemala problem, medvede im tam chodili, zazitky vravela pravidelne, detto spoluziacky zo strednej... a v spravach to nebolo. ANi to ze uz na ZS, sme chodili na chaty a nebola ziadna rarita medved v kontajneri... Skor sa naozaj prehana kvoli tomu ze ludia su vsade, ludia neustale vsetko vsade zdielaju, kameruju atd a robi sa panika okolo vsetkeho..ked sme sa stahovali do domu, tak par km od nas sa maco kupal ludom v bazene... :D no nic, rychlo spravili plot a uz neprisiel.. byvam 100m od lesa, medvede tu su a NIKDY v zvote som ziadneho nestretla v lese... videl sme na dialku jedneho (raz!), jasne stopy a tak, ale. proste ak sa s nim clovek nezrazi, tak toho medveda ani nenapadne za tebou sa trepat. Prave naopak.
je to trapenie pre obe strany... len musia si to lesnici/polovnici riesit a nie media. Ved ludia su precitliveli alebo naopak totalne neobjektivne vyplaseni...

katka700
18. mar 2024

1. Z národných parkov sa stali lunaparky, všade samy developer mega hotely, hluk, lanovky s kapacitou tisíc ľudí denne, stvorkoly, adrenalínové horské bicykle a iné chuj*oviny.
2. Urbare chcú zarábať, s*ru na zonaciu, les je nepriateľ ktorého treba zničiť, rubu drevo, čo nevyrubu zničia keď doj*bu jednu lesnu cestu spravia 10 ďalších.
3. Keď dozreju modré bobule tak sa vyroja priekupnici s rafakmi, však tabuľa zákaz zberu lesných plodov je prežitok a 30 litrov za deň nazbierat treba, ideálne každý deň.
Čo má ten chudak maco robiť?

simca06022011
18. mar 2024

@mabenn prosim ta, kolko tych medvedov ta "nahanalo" ?

mabenn
18. mar 2024

@simca06022011 mne stacilo pocas prechadzky v lese vidiet medvedie hovno aby som sa pratala...tu sa bavime o tom, ze medved sa prechadzal v meste popri domoch, niekolkych ludi zranil blizko ich bydliska a predstavuje realnu hrozbu - mimo svojho bezneho obydlia, t.j.lesa

ktochytavzite
18. mar 2024

@mabenn Tak nechodit do lesa no.

mabenn
18. mar 2024

@simca06022011 a dufam, ze autorka zije v sulade s prirodou, t.j. v lese

katka700
18. mar 2024

@mabenn Až na to že v revenantovi nie je európsky hnedý medveď ale grizzly čo má úplne iné chovanie. Nás maco je oproti grizzlymu "srnka" tak tu prosím nesir paniku.

mabenn
18. mar 2024

@ktochytavzite pytala som sa ta na nieco?

autor
18. mar 2024

Nezmením, pretože ja som už mala tú česť a normálne odišiel-zmiznú. Bola som skoro pred infarktom,ale aj v hore musia byť nejaké pravidlá. Ako vravím,bojím sa skôr poľovníka, ktorý si ,, všelijako" kráti pobyt na posede. Nehádžem však ani všetkých poľovníkov do jedného vreca,tak ako všetkých macov.

miskakyska
18. mar 2024

Aj tí ľudia ktorých ohrozoval boli dosť vyplašení

mamina7070
18. mar 2024

su premnozene treba ich pocty regulovat

zuzanaam
18. mar 2024

@mabenn ten medveď bol očividne vydesený a v strese, nevybral sa do mesta na prechádzku. Pravdepodobne ho tam zahnali nejakým spôsobom ľudia. V nedeľu som bola na túre a les samý cyklista, motorkár, skoro nás na turistickom chodníku zrazili. Čo potom taký medveď...

mabenn
18. mar 2024
lenkasarka
18. mar 2024

@mabenn spadla zo skaly tá Bieloruska

mamina7070
18. mar 2024

ak by to zranene 10 rocne dieta (zranene medvedom) bola vasa dcera, vnucka suseda a pod inak by ste pisali
@lenkasarka a spadla preco ? lebo ju nahanal medved

autor
18. mar 2024

Ľudia by sa mali začať chovať a počítať z rizikom aj v hore. A v meste maco? Proste sa dostal tam,kde nechcel a zviera divoké nevyjednava, proste strach a veľa zlých podnetov pre neho nepochopiteľných, proste buď útek alebo útok.

mabenn
18. mar 2024

@zuzanaam ..."ocividne"...."pravdepodobne"....medved je selma schopna zabit cloveka, koniec...nema sa co motat blizko domov, kde su deti, atd

mabenn
18. mar 2024

autorka, dotycny medved je "rad", ze sa ho zastavas...pre tvoju informaciu je to zviera, ktore nema dostatocne IQ ti tvoju empatiu uznat...ludi ti luto nie je? to len kontrolna otazka...

lenkasarka
18. mar 2024

@mamina7070 to máš pravdu, ale tí ľudia tam nemali čo robiť. Neobhajujem tu medveďa, ale keď je tam raz uzavretá tak to platí pre všetkých. Predsa ta uzavera je tam z nejakého dôvodu nie len tak z pasie.

mabenn
18. mar 2024

@lenkasarka lebo ju nahanal medved, ano...inak by nespadla...myslim, ze keby teba nahanal medved, velmi ti prajem, aby sa ti to nestalo, by si urobila vsetko mozne, mozno aj zo skaly skocila