Prosím o posúdenie, kým dostanem vyjadrenie od DPD: kamarátka cudzinka mi poslala na posúdenie komunikáciu možného kupujúceho, ktorý jej poslal link na aplikáciu, kam by mala uviesť číslo platobnej karty, respektíve všetky údaje z platobnej karty a jej prídu na tú kartu peniaze za tovar. kupujúci uhradí dopravu cez kuriéra DPD, ktorý v stredu po tovar príde.
mám paranoiu alebo takto to u nás nefunguje? teda v DPD...
ja som aj toto čítala, ale skutočne sa neorientujem!
@cheeta nikto od teba nebude pýtať číslo karty keď chce tebe poslať peniaze! Na to potrebuje číslo účtu, ak niekto pýta kartu je to vždy podvod
@janai1 ja sa cudujem, ze na toto este niekto naleti. 🤦
Jeden fakt: roky som používala PayPal, kde n e m a j ú moje čislo účtu a keď mi predavajúci vracal peniaze, tak prišli cez údaje karty.
@veronikaszabova aj bankové a iné služby sa inovujú.
@cheeta trocha nad tym porozmyslaj - co ti poslali do mailu. Fakt by si niekomu poslala cislo karty, len aby ti oni poslali €?
@veronikaszabova aj ty porozmýšlaj: u nás platím v obchode, napr. v IKEA, kartou. Tovar vrátim. a peniaze sa mi vrátia cez kartu, ktorú priložím k terminálu.
@cheeta ale NIKDE neudavas udaje z karty!
a na to, aby sa s kartou dalo platiť/odpísať peniaze z previazaneho účtu, treba predsa notifikáciu. Napr. v appke alebo skalou.m
Čítajte s porozumením, stalo sa to kamarátke cudzinke. napr. ja mám virtuálnu kartu.
@veronikaszabova a čo si myslíš, že načíta ten terminál z chipu? akože zdravím ťa?
@cheeta ok, vidim, ze zbytocna debata s tebou.
Vypln udaje na linku, co ti poslali. 👍
@veronikaszabova kašli na to, takýto ľudia sa poučia len keď im vybielia účet 😀 kamoška je cudzinka a tuto slečna si ide svoje lebo v ikei prikladá kartu 😁
@cheeta Áno, na mňa to tiež jeden skúšal, keď som predávala čističku vzduchu, ale vedela som o tom vopred, takže som ho hneď poslala do teplych krajov. Keď sa pozrieš na stárnku Polície na fb, tam je plno info o týchto podvodníkoch a sú tam printscreeny konverzácií s WhatsApp ako sa snažia ľudí oklamať. V žiadnom prípade nikde nevypĺňaj číslo svojej karty.
keby ste prestali papagajovat 1000x publikované a skutočne by ste sa vyznali, tiež by som mala viac radosti
okrem toho miesas hrusky s jablckami a este aj bananmi, iban a cislo karty so security kodom su dost rozdielne veci. a pri vracani penazi na ucet cez kartu tiez nikto neberie tvoje udaje, je to podobne ako pri platbe.
@cheeta na to, ze o tom nic nevies a pytas sa akoze pre kamosku si nejaka oprskla.
@onedaynick chápem. Overujem si fakty. Treba mi byť pokorná... o bankovníctve a platbách do celého sveta niečo málo viem, asi 10 rokov som to robila.
@cheeta no praveze to nechapes 🤷♀️ Udaje na tvojej karte su potrebne na platbu, nie na prijatie penazi. Ani ten Paypal, na ktory sa odvavas, od teba nechcel vsetky udaje vratane security kodu.
PP ktorý spomínaš od teba chce len číslo karty, dátum platnosti. Nie cvc kód. Tiež PP používam a takto mi prídu peniaze kvázi na kartu.
Toto je podvod, ale urob ako uznáš za vhodne 😉
@cheeta no počuj, jedna vec je vrátiť peniaze na kartu cwz terminal. Detto sa to robí aj cez online platobné brány ale ide vyslovene o vrátenie na kartu, ja ako obchodník nikde neviem vytukat číslo karty a poslať platbu späť, rovnako ako ju stiahnuť zákazníkovi nijak neviem. Rovnaký prípad je PP. Inovácia neinovacia, toto by neprešlo kvôli bezpečnosti. Nikde nič nevypisuj a nedaj sa o***t ;)
Jasne, ze to tak nefunguje... Už to tu fičí hádam aj rok a furt to niekto nevie rozoznať?
Zneužívajú mena všetkých kurierskych spoločnosti